Vyber displeje, fotografie, hry

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Fran83 29. 10. 2023 08:50

Vybiram monitor, bud 27 palcu, 1440p; nebo 32 palcu, 4k. Jsem otevreny obema variantam, samozrejme pocitam s relevantnim rozdilem v cene. (Rekneme do 15-20 a do 30?)

Potrebuju primarne rovnomerny podsvicen a schopnost dobre zobrazit barvy, idealne pokryti AdobeRGB. Nezalezi mi na tovarni kalibraci, displej budu kalibrovat sam. Moznost HW kalibrace neni nutnosti. GK osazena v pocitaci beztak nema desetibitovy vystup, moznosti systemu budou tudiz omezene uz tady. Stinitko by bylo prijenym bonusem, ale neni nutne.

Kdysi jsem udelal skvelou zkusenost s displejem NEC, pak jsem mel treba BenQ z rady urcene fotografum a tovarni kalibrace byla na houby + z displeje jsem mel celkove horsi dojem nez ze stareho NEC. (Vcetne toho, jak dobre nebo spatne fungoval softproofing pri tisku.) Takze displej nemusi byt nutne z rad urcenych na praci, nicmene mel by byt schopny vykreslit siroky gamut. (sRGB nestaci.)

Na monitoru budu rovnez poustet video/filmy a hrat hry. To je duvod, proc uvazuju,ze 1440p by mohl stacit - rekneme, ze herni vykon hw tomu odpovida. (4070Ti). Nemyslim, ze by karta mela problem pustit ve 4k Baldur's Gate (1 a 2) nebo OTTD... ale obcas bude renderovat i "trochu" narocnejsi, aktualnejsi veci.

Rikam si tedy, jestli by nedavalo smysl podivat se i na herni nebo multimedialni, univerzalnejsi dispeje. Nepotrebuju vysokou snimkovou frekvenci a popravde nevim, jak je realne vypovidajici odezva a podobne veci. Myslim, ze mi nezalezi ani na maximalnim jasu (displej pojede nekde treba okolo 30%), nepotrebuju adaptivni jas, zadny senzory cehokoliv. Ale urcite potrebuju anti-flicker. (Mam rad ten stary NEC, protoze z neho neboli oci, krome toho, ze je i barevne lepsi nez BenQ.)

Nemyslim, ze vyuziju HDR (respektive myslim, ze dobre HDR displeje jsou mimo moje cenove predstavy).

Takze hledam:

- siroky gamut,

- kalibrovatelnost (nikoliv tovarni kalibraci)

- a nejaka rozumna vyuzitelnost ve hrach by byla fajn bonusem, ale ne primarnim ucelem.

- urcite chci, aby displej neunavoval oci.

Mam pocit, ze moje zadavky momentalne trh neumi moc splnit, prozoze nespadam do skatulky "pomalej grafik" ani "rychlej hrac".
Fran83
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod NevimAVM 29. 10. 2023 15:00

Doporučuju důkladně pročíst tuhle stránku, jsou tam velmi dobré a podrobné recenze.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/best/monitors
NevimAVM
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 31. 10. 2023 00:07

Tohle bude o prioritach. Ultimatni AdobeRGB editory jsou Eizo CS a BenQ SW, s tim ze BenQ jsou znatelne levnejsi (a nekde to musi byt videt). Pokud jsou fotky priorita a penezenka to unese, tak jsou tohle top volby. Nevyhoda je, ze to jsou jen 60Hz monitory, takze zahrajes si v pohode, ale proste nic extra. Dobrou volbou budou i ASUS PA329C a PA32UCR-K, ale maji stejny problem.

Druhou moznosti jsou herni monitory se sirokym gamutem, kde po kalibraci muzes dostat i presne barvy. Vyzva je ale v tom, najit monitor ktery nezaostava v jinych aspektech (flicker-free, rovnomernost podsviceni). Mezi ty lepsi volby bude patrit Gigabyte M27Q X, a MSI MAG274QRF a Acer XB273U.

Treti moznosti je koupit OLED monitor, ktery bude vynikajici na hry, po kalibraci porad vyborny na fotky (presne, AdobeRGB pokryti 90-95%, vysoky kontrast, dobra rovnomernost). Nevyhodami jsou rozmery, caste zakriveni, a ne prilis velka vhodnost pro kancelarskou praci/programovani. Neco typu Alienware AW3423, Samsung S34BG85, MSI MEG 342C pro 34" a pro 27" ASUS PG27AQDM, LG 27GR95QE, Acer X27U

A jeste jina moznost je vzit monitory dva, treba i mensi. Jeden na fotky, druhy na hrani :-)

EDIT:
Jeste jedna moznost jsou displeje se slusnym DCI P3 pokrytim, ktere budou mit kolem 85-95% pokryti Adobe RGB. Tady uz se najdou i monitory s vyzsi obnovovaci frekvenci. Viewsonic VP2776, Asus PA278CGV a PA348CGV (tenhle mam a je moc fajn, ale vystacim si s sRGB).

Je taky treba rict, ze hrani na 60Hz i bez freesyncu neni zadna katastrofa - asi si to delal doted... Kdyz ve hre zapnes vsync a detaily upravis aby hra nepadala pod 60fps, tak to umi byt i relativne plynule.

U tech hernich monitoru je taky treba davat bacha na ergonomii a pozadavky na stavitelnost stojanu.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod NevimAVM 31. 10. 2023 12:14

Hlavně proboha nezapínat žádný sync .. vsync, freesync, gsync... největší nesmysl, co kdy kdo vytvořil, brutálně ti vzroste inputlag a budeš mít pomalý pohyb jak na másle.
NevimAVM
Junior