27'' nebo 32'' monitor pro qhd hraní?

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod SuE_ 3. 2. 2024 16:02

Hraju ARPG hry, momentálně na 24''monitoru v FHD (momentálně Diablo 4, Grim dawn) a chtěla bych to zkusit v qhd. Asi by stačilo 75Hz, vic stejně nepoznám. Od monitoru můžu být max 60 cm, pak už na to blbě vidím a nechce se mi nasazovat brejle (s brýlema je docela problém to trefit, protože mám astigmatismus a většinou to má fokus moc blízko nebo moc daleko).
Bojím se, že 32" bude moc tenisové hřiště a 27'' bude mít moc malé písmo a detaily.
Ale hraju zásadně v okně, protože mám většinou otevřený přehrávač, whatsapp, prohlížeč a kde co :)
Radši bych kvůli velikosti písma a detailů ten 32'', protože si říkám, že když dám hru do rozumně velkého okna, tak bych to pohledem mohla obsáhnout, ale to jen taková moje představa a realita může být jiná (nutnost sedět dál od obrazovky...)
Tak pokud máte zkušenosti s 32' vs 27'', poraďte, prosím.
A jestli máte nějaký tip na dobrý monitor v 75Hz, doba odezvy asi bude stačit těch 5ms, protože prý mám reakce šneka :)

A ještě jeden dotaz - momentálně mám RTX1070, Ryzen 1600, 16GB paměti - utáhne to QHD? Stejně hodlám kupovat nové PC, takže to spíš otázka co dřív :)

-- 3. 2. 2024 16:03 --

SuE_
Junior

Odeslat příspěvekod miromen4 3. 2. 2024 16:42

No na těch max 60cm bude i těch 27" poměrně dost takže nad 32" bych asi osobně neuvažoval.
Jinak ja nedavno taky přechazel z 24" FullHD na 27" QHD, ale mam to cca 80cm a jsem maximalně spokojen. Taky mam bryle na blizko takže ve widlich jsem změnil měřitko na 125% a bryle nemusim použivat takže super. Navic nikde nejsou žadne graficke degradace tak jako tomu bylo u 24" monitoru kde jsem měl taky zvětšene měřitko, ale u něj, už byly pozorovatelne graficke nedokonalosti jako neroztažena tabulka takže se muselo rolovat při pravem kliku myši, špatne graficke vyobrazeni při nahledech apod.
Jinak taky zaleži jaky maš na monitor rozpočet.
Ja šel do univezalniho zobrazovadla a jak s velikosti tak s jeho vlastnostma jsem maximalně spokojeny. Jen tento ma 120Hz, znatelny black IPS a třeba i jasove čidlo, ktere je velmi funkčni a přinosne, ale samozřejmě se nemusi použivat.
A to konkretně do Dell UltraSharp U2724D za necelych 9000kč...
https://www.dellstore.cz/dell-ultrashar ... d-210-bkvb
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 2. 2024 19:20

27" pri 125% vlastne je 100% zobrazeni na hypotetickem 34" panelu ... proc bys neuvazoval nad 32? Naopak za mne je 32" nejlepsi QHD kompromis na soucasnem trhu.

K otazce vykonu: 1070 je dnes uz zoufale slaba karta, zhruba okolo 4060? Na QHD hrani uz to nebude, rozhodne ne na rozumne detaily. Presto bych ale ten 32" QHD panel koupil - sam vis, ze monitor nekupujes na rok. (!)

Konkretni tipy Ti dam na dva typy:

LG 32" 850B: https://monitory.heureka.cz/lg-32gp850/#prehled/
nebo
Samsung G50A: https://monitory.heureka.cz/samsung-s32ag500/#prehled/
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod miromen4 3. 2. 2024 20:05

No protože kmitat hlavou sem a tam neni určitě ideal a z ergonomickeho hlediska je to jasny overkill tedy beru v potaz zminěnou max vzdalenost 60cm pozorovaci vzdalenosti. Sam jsem přiznivcem většich zobrazovadel, ale na max 60cm prostě nevim nevim, ale samo je to individualni zaležitost.
Ostatně da se pořidit a připadně vratit. Pokud sedne OK, ale určitě by nebyl prvni co po "velkych očich" by šel zpět do menšiho moňasu.

Jinak zde slušně rozebrano...
https://www.benq.com/en-us/knowledge-ce ... nitor.html
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 2. 2024 20:32

Ja treba mam ted pred sebou 55" 4k a nikde nekmitam. Kdo nekdy mel 2x 27" vedle sebe, "nakmital" se mnohem vic. Ale pravda je, za hloubka stolu je 100 a panel na zdi.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod miromen4 3. 2. 2024 20:45

Však jasně je to prostě individual. Ja třeba hraju plejaka na 65" TV a kolikrat jsem v pozici cca 2m od ni což je pro někoho stale daleko pro jineho až moc na očich. Jen předpokladam, že ne jen na hrani bude sloužit ten moňas a dnes neni problem si to vyzkoušet jak jsem psal a připadně monitor vratit. Každopadně si muže vzit nějake rady a inspiraci jak od tebe tak i ty moje.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 2. 2024 23:04

Souhlas a podpis, mě jen zarazilo to zvětšení, tak jsem se zeptal.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod SuE_ 4. 2. 2024 19:20

díky, zkusím ten 32'' :)
Jen ty monitory, co doporučil kineczek jsou skvělé, ale pro mě trochu overkill, já jsem už v důchodu a nějaké velké FPS fakt nerozeznám, střilečky nikdy hrát nebudu.
A další důvod, který jsem předtím neuvedla, možná úplně pitomý je, aby to PC moc netopilo, což si (naivně asi) představuju, že s nižším FPS by GPU byla víc cool :)

Je nějaký monitor z tohoto výběru použitelný? CZC má u nás výdejnu, tak by případné vrácení, pokud zjistím, že je to moc velká "obluda" bylo asi nejjednodušší

https://www.czc.cz/monitory/produkty?ce ... je=matny_3
SuE_
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 19:40

Philips 325B1L

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod SuE_ 4. 2. 2024 20:18

dík moc
SuE_
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 20:46

Rado se stalo. ;)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod cardillaVILLA 4. 2. 2024 23:09

@Kin, můžeš mi/sem hodit fotku tvýho monitor setupu?
cardillaVILLA
Junior

Odeslat příspěvekod _baudis_ 5. 2. 2024 20:20

Já si nedávno koupil QHD 27" monitor a pořád si nemohu zvyknout. Lítám hlavou z leva doprava a někdy je to opruz. Mám ho nejdál, co ho mohu mít. No, neumím si představit 32". To je má malinká zkušenost. Hra Doom Eternal v QHD na 27" 144Hz je zase naprosté extáze. Na hraní je to pecka.
NB: Acer Nitro 17 AN17-41-R8FE Obsidian Black
Telefon: Samsung Galaxy S24+ 12GB/256GB Marble Gray - SPIGEN / Watch: Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
_baudis_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SuE_ 6. 2. 2024 18:43

Tak monitor je doma, ten 32'' philips a moje stará plečka to dává i na qhd, ačkoli karta občas vyje jak hyena na úsvitu :)
Zkoušela jsem Grim dawn na fullscreen, vypadalo to skvěle, ale opravdu moc velké, tak jsem to zkrouhla na 3/4 obrazovky, a je to přesně tak akorát, i okna prohlížeče a další "appky" vidím, zkrátka "mám, co jsem chtěla".
Tak díky.
SuE_
Junior

Odeslat příspěvekod SuE_ 16. 2. 2024 19:28

Ach jo, monitor jsem vrátila, protože na boku byly takové tmavší pásy, když jsem se dívala ze své oblíbené "blízkosti". Vyloženě to bylo tím pozorovacím úhlem, když jsem se vzdálila tak na metr, tak už tam nic nebylo, ale to pro mě není řešení. Zkoušela jsem si na to zvyknout, ve hrách to vidět nebylo, ale když jsem měla dvě okna nebo hru+ prohlížeč, tak text na kraji se skoro nedal číst.

Takže prosím o doporučení na monitor, na kterém se sice dá hrát, ale je spíš "na všechno". Zatím mlsně koukám na https://www.czc.cz/asus-pa328qv-led-mon ... 39/produkt
Jestli jste ho někdo viděl/máte/vracel, tak mi napište, ať jim to tam zas nevracím
Jde mi hlavně o ty pozorovací úhly, tak trochu doufám, že když je to pro grafiky, taky by to mělo být barevně jednotné.
SuE_
Junior

Další stránka