Pevná IP adresa na HP Smart Tank 580

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pajkyt 14. 1. 2025 21:12

Ahoj, existuje nějaký způsob jak na tiskárně HP Smart Tank 580 All-in-One pevně nastavit IP adresu. Na routeru mám pevně nastavenou IP adresu (192.168.50.96) pro MAC adresy tiskárny, ale tiskárna si stejně občas vybere jinou IP adresu (např. 169.254.254.169) a potom nejde používat (Windows ji nenajdou). Většinou pomůže několikeré vypnutí tiskárny a potom se tiskárna "chytne". Existuje nějaký způsob jak v tiskárně nastavit pevnou IP? Nepodařilo se mi to u této tiskárny najít. Díky.
Pajkyt
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 15. 1. 2025 02:23

Pokud na tiskárně dostaneš IP adresu 169.254.x.x , tak to spíš vypadá, že z nějakého důvodu ta tiskárna nemá dostupný DHCP server.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod r34ktor 15. 1. 2025 09:45

Jak píše milsimr - blbne ti Wi-Fi. Pravděpodobně slabý signál, rušení, nebo nějaký jiný technický problém.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 1. 2025 17:56

Na škodu by nebyla ani případná aktualizace FW v tiskárně.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Pajkyt 15. 1. 2025 22:06

Díky za Vaše odpovědi. Do routeru ASUS mám v "chytré domácnosti" napojeno více než 50 zařízení a žádný problém se u jiného zařízení neprojevuje. Tiskárna HP s nejnovějším FW není od routeru vzdálena více než metr. Mám ještě další tiskárnu HP a taky žádný problém.

Chtěl bych pro tiskárnu (HP Smart Tank 580) nastavit pevnou IP adresu, tak jako to mám u jiných zařízení. Nechci, aby ji přiděloval router prostřednictvím DHCP. Rozumím tomu tak, že u této tiskárny nejde nastavit pevnou IP adresu?
Pajkyt
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 15. 1. 2025 22:48

Pajkyt píše:Rozumím tomu tak, že u této tiskárny nejde nastavit pevnou IP adresu?

Otevři EWS (viz manuál), záložku Networking, a podívej se, co je tam k dispozici za volby.

Další možnost je nastavit na routeru přidělení konkrétní IP na základě MAC.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pajkyt 16. 1. 2025 01:13

Zdravím, píši to hned v prvním příspěvku. Na routeru mám pevně nastavenou IP adresu (192.168.50.96) dle MAC a v manuálu jsem nic nedohledal, tak jsem se zkusil zeptat tady, jestli někdo nezná nějakou fintu.
Pajkyt
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 16. 1. 2025 06:41

Nemá ta tiskárna taky náhodou možnost nastavení přes web prohlížeč? IP znáš.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 16. 1. 2025 09:48

Pajkyt píše:Zdravím, píši to hned v prvním příspěvku. Na routeru mám pevně nastavenou IP adresu (192.168.50.96) dle MAC a v manuálu jsem nic nedohledal

Koukám, že už jsem byl k večeru nějak unaven, a při psaní odpovědi si nevšiml, že přiřazení IP dle MAC se řeší od začátku.

Každopádně EWS (Embedded Web Server) by mohl být řešením. Manuál na straně 36 zmiňuje pouze jeho otevření, ale ne dostupné možnosti. Ty se u každého modelu tiskárny liší a budeš je muset zjistit svépomocí.

Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pajkyt 21. 1. 2025 20:25

Všem děkuji za pomoc. Problém se zdá býti odhalen. Router Asus má s touto tiskárnou nějaký problém, takže budu muset občas restartovat router. Ostatní zařízeni v síti jsou v pohodě. Nastavení pevné IP adresy jsem v EWS nenašel.
Pajkyt
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 22. 1. 2025 01:43

Pokud se nepletu, na routerech od Asusu můžeš nastavit automatický interval pro pravidelný reset. Pokud je tedy řešení občasný reset, tak tohle by mohlo zásadně pomoci.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor