od Paia 26. 5. 2007 15:29
Tohle už jsem dnes jednou napsal, tak to zopakuju pro ty, co nečtou celou historii fora:
Že vás to furt dokola baví, neustále dokola přeinstalovávat wokna a pak neustále dokola instalovat aplikace a nastavovat systém (ať už ručně nebo importem registru).
To jste takový paka, že furt zkoušíte každou zhovadilou utilitku z internetu, hlásající že pomůže urychlit systém? A pak se divíte, že máte zasviněnej systém?
Moje první XP (úplně první, ještě bez Sp1), který jsem instaloval ještě na K5-133 mi vydržely 4 roky i po postupných výměnách HW (zvyšování CPU, novější grafiky, přesun systému na větší disk) a aplikaci SP1 i SP2 (SP2 mi dokonce wokna na K6-266 výrazně zrychlil). Jistě, taky jsem si instaloval hry a občas vyzkoušel nějakou tu utilitku, jenže jsem od samýho začátku měl KerioPersonalFirewall a Avast a používal jsem i Spy-Bot. Ale hlavně jsem používal interní funkci "Obnovení systému", kdy před každou novou aplikací jsem vytvořil bod obnovy, pak ji vyzkoušel (i pár dní), odinstaloval a vrátil k bodu obnovy - a, vida, systém byl čistý. Samozřejmostí bylo pravidelně čistit dočasné soubory...
Pak jsem objevil virtualizaci, čili VMWare - a veškeré pokusy s prográmky a jinými systémy (i linuxy) dělám v něm a základní systém zůstává čistý. Nyní je k dispozici zdarma M$ VirtualPC 2007, docela schopný virtuální počítač - ten si pořiďte a zbavíte se formátování (je totiž naprosto zbytečný formátovat virtuální stroj, prostě si zazálohujete soubor virtuálního harddisku a pak ho budete jen kopírovat zpět, když se něco nepovede).
Znovu zgruntu jsem wokna instaloval až po zásadní výměně HW (nová deska, CPU, ramky) a běžím na nich už 2,5 roku. I později opět proběhla výměna grafiky a CPU. A bez problémů - než vyměňujete HW, musíte starý nejprve odinstalovat, pak vypnout a vyměnit.
Se zavšivováním taky problémy nemám. Přešel jsem totiž na zásadu známou z linuxů - do systému se přihlašuju jako prachobyčejný User a jen pokud něco nechce fungovat, tak si spustím Průzkumníka jako Administrator a nastavím si oprávnění na určitou složku a zástupce pro Usera, aby s nimi mohl nakládat.
Takže sečteno a podtrženo: při ROZUMNÉM zacházení s woknama, XP dokážou vydržet v kondici několik let. Nehledě na to, že Wysry nejsou dělaný na častý přeinstalovávání - mají v sobě nástroj (vylepšené Obnovení systému a Kontrola systémových souborů) na uvedení systému daného uživatele do původního stavu (jako po instalaci). A opravdu to lze jen u určitého uživatelského účtu, tedy jeden čistý může být na korektní "práci" a zatímco ten druhý na pokusy.
Ale silně doporučuju na ty pokusy používat virtualizaci. Na systémech nad 2 GHz a nad 1 GB raměti je to pohodička.