Verze Windows Vista, jakou ???

Diskuze výhradně o operačním systému Windows Vista

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Aljosha 26. 5. 2007 15:41

Řekl bych, že i ostatní mají právo vyjádřit svůj názor, byť je ve větší části shodný s tím tvým... :wink: :-B
Aljosha
Junior

Odeslat příspěvekod blackknight 26. 5. 2007 16:03

Paia píše:Tohle už jsem dnes jednou napsal, tak to zopakuju pro ty, co nečtou celou historii fora:

Že vás to furt dokola baví, neustále dokola přeinstalovávat wokna a pak neustále dokola instalovat aplikace a nastavovat systém (ať už ručně nebo importem registru).

To jste takový paka, že furt zkoušíte každou zhovadilou utilitku z internetu, hlásající že pomůže urychlit systém? A pak se divíte, že máte zasviněnej systém?

Moje první XP (úplně první, ještě bez Sp1), který jsem instaloval ještě na K5-133 mi vydržely 4 roky i po postupných výměnách HW (zvyšování CPU, novější grafiky, přesun systému na větší disk) a aplikaci SP1 i SP2 (SP2 mi dokonce wokna na K6-266 výrazně zrychlil). Jistě, taky jsem si instaloval hry a občas vyzkoušel nějakou tu utilitku, jenže jsem od samýho začátku měl KerioPersonalFirewall a Avast a používal jsem i Spy-Bot. Ale hlavně jsem používal interní funkci "Obnovení systému", kdy před každou novou aplikací jsem vytvořil bod obnovy, pak ji vyzkoušel (i pár dní), odinstaloval a vrátil k bodu obnovy - a, vida, systém byl čistý. Samozřejmostí bylo pravidelně čistit dočasné soubory...

Pak jsem objevil virtualizaci, čili VMWare - a veškeré pokusy s prográmky a jinými systémy (i linuxy) dělám v něm a základní systém zůstává čistý. Nyní je k dispozici zdarma M$ VirtualPC 2007, docela schopný virtuální počítač - ten si pořiďte a zbavíte se formátování (je totiž naprosto zbytečný formátovat virtuální stroj, prostě si zazálohujete soubor virtuálního harddisku a pak ho budete jen kopírovat zpět, když se něco nepovede).

Znovu zgruntu jsem wokna instaloval až po zásadní výměně HW (nová deska, CPU, ramky) a běžím na nich už 2,5 roku. I později opět proběhla výměna grafiky a CPU. A bez problémů - než vyměňujete HW, musíte starý nejprve odinstalovat, pak vypnout a vyměnit.
Se zavšivováním taky problémy nemám. Přešel jsem totiž na zásadu známou z linuxů - do systému se přihlašuju jako prachobyčejný User a jen pokud něco nechce fungovat, tak si spustím Průzkumníka jako Administrator a nastavím si oprávnění na určitou složku a zástupce pro Usera, aby s nimi mohl nakládat.

Takže sečteno a podtrženo: při ROZUMNÉM zacházení s woknama, XP dokážou vydržet v kondici několik let. Nehledě na to, že Wysry nejsou dělaný na častý přeinstalovávání - mají v sobě nástroj (vylepšené Obnovení systému a Kontrola systémových souborů) na uvedení systému daného uživatele do původního stavu (jako po instalaci). A opravdu to lze jen u určitého uživatelského účtu, tedy jeden čistý může být na korektní "práci" a zatímco ten druhý na pokusy.
Ale silně doporučuju na ty pokusy používat virtualizaci. Na systémech nad 2 GHz a nad 1 GB raměti je to pohodička.e/quote]

Jednoznačně souhlasím, osobně jsem rok nepřeinstalovával - nebyl důvod a kdybych nepokazil kopírování systému ze starého HDD na nový, měl bych OS funkční daleko déle, osobně si myslím, že formátují jen ti, co na netu hledaj blbosti, stahujou XXX soubory ze zavirovaných WWW stránek a obecně neví, co vlastně dělají....

Jináč, k tématu:

V rámci školní licence jsem dostal legální verzi Visty Bussines CZ a musím konstatovat, že nevidím skoro žádný důvod, proč DNES přecházet na Visty, zkoušel jsem AERO(tolik vychvalované) a není to nic, co bych musel každý den používat, her Visty ONLY je také málo a i když se považuju za IT pokročilého, tak nevidím jedinný důvod, proč jej používat.

proto:

Na jakou verzi přejít??

DNES NA ŽÁDNOU :twisted:
blackknight
Junior

Odeslat příspěvekod jik 26. 5. 2007 19:56

Mohu plně doporučit OpenSUSE 10.2 - ani není nutné mazat, ani není nutné pořád někde registrovat a k tomu navíc hromada sw. Cena bezkonkurenční.
jik
Junior

Odeslat příspěvekod Milik 26. 5. 2007 20:52

Takový dotaz k pranici : co zakoupit (jakýmkoliv způsobem)originál angl. Visty (např v USA krabicová verze Ultimate cca 400US, ostatní verze poměrně k verzím méně) a jen si stáhnout cca 650MB český language pack - kdo už potřebuje systém v češtině , a ušetřit několik tisíc, mít "je" česky a navíc díky tomu, že systém se vlastně spouští a chová jako angl. originál, až při přihlášení se přepne do zvoleného jazyka, máte mnohem - v řádech i měsíců, dřív ovladače, aktualizace, upgrady atd ??? Dokonce některé komponenty - v mém případě kdysi dovezený herní ovladač vůbec nešel do českých XP nainstalovat, nepomohlo nic, jen... přepnout XP do angličtiny a bylo to !!! Jen by mně zajímal názor !!!
Milik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr_J 27. 5. 2007 20:24

Milik píše:Takový dotaz k pranici : co zakoupit (jakýmkoliv způsobem)originál angl. Visty (např v USA krabicová verze Ultimate cca 400US, ostatní verze poměrně k verzím méně) a jen si stáhnout cca 650MB český language pack ...n/quote]

Proč bych kupoval jakoukoliv KRABICOVOU verzi, když si stejně tak dobře mohu koupit LEVNĚJI jakoukoliv OEM verzi ... softwarově je to totálně stejné ...

Windows Vista Ultimate OEM CZ seženeš běžně kolem 5.000 Kč vč. DPH ;)
Petr_J
Junior

Odeslat příspěvekod Milik 28. 5. 2007 16:07

Psal jsem o výhodách angl. verze, a tudíž nevýhodách české to za prvé, za druhé po dvou výměnách základní desky si můžu s OEM verzí vytřít zad.., teda pokud jsou mé informace správné, že by mi vydržela základní deska cca 5-6 let,než bude nový operační systém to silně pochybuji, proto byl ten dotaz výše na americkou krabicovou verzi !!!!!
Milik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod venousekh 28. 5. 2007 16:20

Petr_J píše:
Milik píše:Takový dotaz k pranici : co zakoupit (jakýmkoliv způsobem)originál angl. Visty (např v USA krabicová verze Ultimate cca 400US, ostatní verze poměrně k verzím méně) a jen si stáhnout cca 650MB český language pack ...n/quote]

Proč bych kupoval jakoukoliv KRABICOVOU verzi, když si stejně tak dobře mohu koupit LEVNĚJI jakoukoliv OEM verzi ... softwarově je to totálně stejné ...

Windows Vista Ultimate OEM CZ seženeš běžně kolem 5.000 Kč vč. DPH ;)"/quote]

Hodně štěstí s tvým současným PC po dobu 4 let než příjde nový OS. :-B
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_J 28. 5. 2007 16:23

Milik píše:Psal jsem o výhodách angl. verze, a tudíž nevýhodách české to za prvé, za druhé po dvou výměnách základní desky si můžu s OEM verzí vytřít zad.., teda pokud jsou mé informace správné, že by mi vydržela základní deska cca 5-6 let,než bude nový operační systém to silně pochybuji, proto byl ten dotaz výše na americkou krabicovou verzi !!!!!n/quote]

Dovolím si zpochybnit tvůj názor na "výhody" US verze. Zpoždění v řádu měsíců nastává obvykle pouze při uvádění produktu na trh, tj. obvykle čekáme na českou verzi kvůli lokalizaci. Ovladače, aktualizace a upgrady jdou do světa (v drtivé většině případů) souběžně.

K ceně: když si k tebou uváděné ceně 400 USD (nechci spekulovat, jestli je ta cena správně - neověřoval jsem) přičteš dopravné 50 až 100 USD, tak jsi na hranici 11.000 Kč. A rozdíl od CZ krabicové verze je již jen cca 2.000 Kč.

A co se týká "výdrže" základních desek: nikdo netvrdí, že ti desky musí vydržet. Když ti nevydrží, vyreklamuješ ji a licence OEM ti v tomto případě zůstává. Vzhledem k tomu, že základní desky mají obvykle 3 roky záruku, věřím tomu, že těch 5 až 6 let nemáš problém.

Výpočty jsou snadné: Vista Ultimate CZ OEM stojí do 5.000 Kč, tebou navrhovaná US krabicová verze vyjde minimálně 10.000 Kč. Opravdu nechceš ušetřit 5.000 Kč, které může utratit např. za novou desku nebo nový procesor? ;)
Petr_J
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_J 28. 5. 2007 16:30

venousekh píše:Hodně štěstí s tvým současným PC po dobu 4 let než příjde nový OS. :-B
Petr_J
Junior

Odeslat příspěvekod venousekh 28. 5. 2007 16:51

No já jen , že mi není jasné proč si kupuješ legální OEM , když ho evidentně při poruše PC a nutné výměně základovky učiníš nelegálním. To si pořiď warez verzi rovnou a ušetříš i těch 5 tisíc.

Nebo se domníváš , že ti tvé současné PC bude fungovat v tomto stavu tak dlouho ? :-)
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod Milik 28. 5. 2007 17:38

Petr_J píše:
Milik píše:Psal jsem o výhodách angl. verze, a tudíž nevýhodách české to za prvé, za druhé po dvou výměnách základní desky si můžu s OEM verzí vytřít zad.., teda pokud jsou mé informace správné, že by mi vydržela základní deska cca 5-6 let,než bude nový operační systém to silně pochybuji, proto byl ten dotaz výše na americkou krabicovou verzi !!!!!n/quote]

Dovolím si zpochybnit tvůj názor na "výhody" US verze. Zpoždění v řádu měsíců nastává obvykle pouze při uvádění produktu na trh, tj. obvykle čekáme na českou verzi kvůli lokalizaci. Ovladače, aktualizace a upgrady jdou do světa (v drtivé většině případů) souběžně.

K ceně: když si k tebou uváděné ceně 400 USD (nechci spekulovat, jestli je ta cena správně - neověřoval jsem) přičteš dopravné 50 až 100 USD, tak jsi na hranici 11.000 Kč. A rozdíl od CZ krabicové verze je již jen cca 2.000 Kč.

A co se týká "výdrže" základních desek: nikdo netvrdí, že ti desky musí vydržet. Když ti nevydrží, vyreklamuješ ji a licence OEM ti v tomto případě zůstává. Vzhledem k tomu, že základní desky mají obvykle 3 roky záruku, věřím tomu, že těch 5 až 6 let nemáš problém.

Výpočty jsou snadné: Vista Ultimate CZ OEM stojí do 5.000 Kč, tebou navrhovaná US krabicová verze vyjde minimálně 10.000 Kč. Opravdu nechceš ušetřit 5.000 Kč, které může utratit např. za novou desku nebo nový procesor? ;)b/quote]

Dovolím si nesouhlasit. Vista USA 399US + 8,9 % daň cca 9500 Kč, a seženu je i levněji, dopravu mám za 0kč - vím, moje soukr. výhoda, jsou na trhu výrobky, na které český ovladač neseženeš - pokud nejsi programátor, a nepomůže ani přepnutí českých oken do angl. jazyka, prostě nejsou a nebudou, zpoždění aktualit¨zací je nasnadě v řádech měsíců - viz např.IE7 angl. versus česká verze. Ale o to nešlo, já naopak psal, že mi určitě po dobu cca 6 let nevydrží sestava v té konfiguraci co mám, asi co 2 roky výrazně upgraduju, takže za 6 let budu mít pravděpodobně min. třetí board, a tudíž je mi OEM verze na pr...., takže jsem vycházel pouze z těchto předpokladů, při mém dotazu na us verzi. Navíc by mi ani nevadila absence českého jazyka, nebo nepřeložení některých detailů do češtiny z US verze. A odpovědi typu na co Visty, když funguje XP - na to jsem se neptal, prostě jen dotaz na US versus o 30 % předražená česká verze. A to kupní síla čechů oproti amíkům taky dost pokulhává, takže rozdíl je ve skutečnosti ještě větší.
Milik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milik 28. 5. 2007 17:45

Celý problém OEM verze je v tom, že dle dostupných informací půjdou aktivovat na dvou základních deskách maximálně, vyjma snad reklamací vadné desky !!!!
Milik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr_J 28. 5. 2007 18:18

venousekh píše:No já jen , že mi není jasné proč si kupuješ legální OEM , když ho evidentně při poruše PC a nutné výměně základovky učiníš nelegálním. To si pořiď warez verzi rovnou a ušetříš i těch 5 tisíc.

Nebo se domníváš , že ti tvé současné PC bude fungovat v tomto stavu tak dlouho ? :-)t/quote]

Ach jo, teď uvedu to, co v těchto diskuzích zaznělo už milionkrát: pokud máš nainstalován OEM Windows, který je dle licenčních podmínek vázán na základní desku, ke které byl poprvé nainstalován a dojde k poruše, nepřicházíš v případě reklamace této základní desky o licenci.

Pro ty, co to ještě nepochopili: při nucené výměně základní desky si prostě provedu telefonicky reaktivaci Windows s tím, že uvedu, že došlo ke změně základní desky z důvodu reklamace.

A takto mohu teoreticky reklamovat základní desku prakticky NEOMEZENĚ a LEGÁLNĚ, takže o warezu nemusím ani uvažovat.
Petr_J
Junior

Odeslat příspěvekod venousekh 28. 5. 2007 18:23

Aha takže až budeš za 2 roky měnit desku z nějakého Bartonu na 10 jádrový Intel , tak to uhraješ na poruchu :-)

Pozn. : Ty jádra jsou jen nadsázka :wink:
venousekh
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_J 28. 5. 2007 18:32

Milik píše:Dovolím si nesouhlasit. Vista USA 399US + 8,9 % daň cca 9500 Kč, a seženu je i levněji, dopravu mám za 0kč - vím, moje soukr. výhoda, jsou na trhu výrobky, na které český ovladač neseženeš - pokud nejsi programátor, a nepomůže ani přepnutí českých oken do angl. jazyka, prostě nejsou a nebudou, zpoždění aktualit¨zací je nasnadě v řádech měsíců - viz např.IE7 angl. versus česká verze. Ale o to nešlo, já naopak psal, že mi určitě po dobu cca 6 let nevydrží sestava v té konfiguraci co mám, asi co 2 roky výrazně upgraduju, takže za 6 let budu mít pravděpodobně min. třetí board, a tudíž je mi OEM verze na pr...., takže jsem vycházel pouze z těchto předpokladů, při mém dotazu na us verzi. Navíc by mi ani nevadila absence českého jazyka, nebo nepřeložení některých detailů do češtiny z US verze. A odpovědi typu na co Visty, když funguje XP - na to jsem se neptal, prostě jen dotaz na US versus o 30 % předražená česká verze. A to kupní síla čechů oproti amíkům taky dost pokulhává, takže rozdíl je ve skutečnosti ještě větší. /quote]

Miluji lidi, kteří mi vkládají do úst to, co jsem nevyslovil (nenapsal): Nikde jsem neříkal "na co Visty, když fungují XP", asi jsi někde špatně četl nebo úmyslně odvádíš pozornost od tématu ;).

K cenovým rozdílům US vs. Evropa: ano, rozdíly tato jsou a to natolik výrazné, že se jimi zabývají i příslušné orgány EU (nicméně s tím dle mého názoru nic moc nezmůžou).

Celá diskuse byla prvotně o tom, jestli se ti to vyplatí nebo nevyplatí. Vzhledem k tomu, že teprve nyní jsi dal zásadní informaci, že upgraduješ co 2 roky, musím uznat, že se krabicová verze vyplatí, což si spočítá kdejaký sedlák. Pokud ovšem chceš vést trošinku slušnou diskusi, uváděj tyto relevantní informace hned na počátku.
Petr_J
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka