Jaký operační systém do new PC?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows Vista

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod radzimko 25. 4. 2008 19:12

Dnes som si po dlhom zvazovani kupil OEM Vista home basic 32bit....plna spokojnost a to aero ktore obsahuje Vista Premium vazne ale vazne nepotrebujem 8-D
radzimko
Junior

Odeslat příspěvekod rb 25. 4. 2008 19:15

dj.kure píše:Tak to nevim, ale AMD64 je PLNĚ 64bit a zpětně kompatibilní s 32bit a 16bit instrukcema. Jinak co se týče Itánia, tak to máš pravdu, já měl na mysli procesory na architektuře Core(2Duo/Quad) - respektive EM64T (nějak se mi to pomíchalo).

jinak http://cs.wikipedia.org/wiki/AMD64 píší, že 2^64 není do budoucna problém, takže se dá opravdu hovořit o PLŇE 64bit architektuře.

Jinak se omlouvám za nepřiměřenou reakci, ale nesnášim, když mi někdo tvrdí, že to co předvádí intel EM64T je lepší, než AMD64. V našem případě jsem si popletl IA-64 a EM64T.

Tak myslim, ze sme sa predsa len zhodli :-) (aj ked moje tvrdenia o AMD64 vychadzaju z toho, co je v praxi implementovane, nie z toho, co sa mozno v buducnosti implementuje...inak fajn)
Human knowledge belongs to the world;-)
rb
Junior

Odeslat příspěvekod Georgo 25. 4. 2008 19:30

bramborkax: ja vždy na fórach nadobúdam dojem, že žijem v úplne inom svete, pretože ľudia plačú, ako "oni a desiatky ich známych nechcú Vistu a zostávajú u osvedčených XP", pričom doplnia niekoľko nostalgických poznámok. Ja okrem piatich počítačov vo vlastnej pôsobnosti fungujem ako konzultant a troubleshooter pre pomerne široký okruh veľmi bežných userov, a ANI RAZ som nezaznamenal problém s Vistou, ktorý "by v XPčkach nenastal". Nekompatibilita aplikácií je skôr mýtus, ak človek nepoužíva totálne uletenosti, a čo do ostatných parametrov sú súčasné stroje viac než v pohode.

Pokiaľ teda nový počítač s 1 GB RAM a viac a platforma Win32, potom jednoznačne Vista. V prípade tohto threadu Vista x64, edícia podľa vlastných potrieb a preferencií...
Počítačová bezpečnosť stojí a padá na užívateľoch - blbosť a pohodlnosť s ňou nie je kompatibilná.
Georgo
Junior

Odeslat příspěvekod wh0c4re5 25. 4. 2008 20:12

bedo02 píše:lidicky, zaujimalo by ma ako vam tie 64 bit vecicky funguju, ze vam to ide naprd. Myslim si ze by si mala vediet ze na 64bit je len velmi malo softwaru oproti tomu kolko toho je pre 32bit systemy. Inak povedame x86. Takze 64bit jednoznacne nie! pokial to chces pouzivat na to co si uz pisala. Takze sa mozes rozhodovat medzi 32bit Vistou a Xp. Niekto mudry tu zahlasil ze nebudes moct pouzivat celu ramku, ano ale na vsetko existuje riesenie. Hocijaky 32bit system je schopny adresovat iba 3,52gb ram, 32bit Vista so Service packom 1 dokaze pracovat a adresovat plnych 16gb takze v tvojom pripade viac ako potrebujes. I XP to vie, len ho do toho treba viac kopat, aj k tym peknym okienkam a kto nevie ako na to pls. UTFG!
Moj subjektivny nazor, Vista je virus s harwarovimy narokmi ktore si nezasluzi. Uprimne, mam vyladene Xp-pro so vsetkymi tymi peknymi vecickami, ktore mam integrovane do systemu (nie ziadne zbytocne aplikacie v pozadi!) a v ram mi to bezi s cca 350mb. Mam tak viac miesta nez potrebujem ine aplikacie.
Tebe by som radil ako newbie, kup si Vistu premium a daj si nan SP1 a budes snim uplne happy. Vsetko to doladzovanie XP-eciek asi nebude nic pre teba.

Tak toto co napisal bedo02 je typicka kravina a blud. Takze pekne postupne:
- 64-bit system SAMOZREJME DOKAZE pracovat aj s 32-bit aplikaciami, je tam kompatibilita
- k Physical Adress Extension: kolko aplikacii ti to bude podporovat? Musel by si skompilovat programy, aby to dokazali vyuzit, takze prakticke vyuzitie = 0 bodov
- HW naroky - ak chce niekto argumentovat tym, ze Vista "obsadzuje" viac pamate atd., tak nech mi laskavo vysvetli naco tam tie pamate vlastne ma. Aby sa cely cas flakali a nic nerobili? Vista ma kompletne prekopany memory management, takze dokaze ovela efektivnejsie vyuzivat systemove prostriedky. Mna nezaujima kolko pamate mam volnej, ale ako svizne mi cely system bezi a reaguje.

Osobne nevidim ziadny dovod preco neist do Vista 64-bit, jasne ze dake problemy sa najdu, hlavne s ovladacmi, ale tieto problemy sa postupne vytracaju a v sucasnosti to uz zdaleka nie je take kriticke. Za vsetko hovori aj fakt, ze kernel Visty je totozny s Windows Server 2008, cize serverovym systemom, kde sa ocakava nepretrzita prevadzka 24x7.
wh0c4re5
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Georgo 25. 4. 2008 20:23

wh0c4re5: Súhlas. Bohužiaľ, podobné mýty sú fakt strašne živé.

Doplňme len, že nech už sú XPčka akokoľvek "vyladené", je to stále len optimalizácia súčasných funkcií, a to sa nedá dosť dobre porovnávať s funkciami novými.
Na margo vizuálnych efektov, znova akosi tajuplne ľuďom nedochádza, že Aero nie je len skin, ale prostredie, na ktorom môžu stavať ďalšie aplikácie. XGL u tučniakov predsa tiež nie je len o tom, aby sa okná pri pohybe vlnili, ale má aj svoju funkčnú stránku.
Nehovoriac o tom, že UI WV je oproti XP skrátka vyspelejšie - je prehľadnejšie a nie len pre nových užívateľov má myslím svoje benefity...
Počítačová bezpečnosť stojí a padá na užívateľoch - blbosť a pohodlnosť s ňou nie je kompatibilná.
Georgo
Junior

Odeslat příspěvekod ondrad 25. 4. 2008 20:39

bedo02 píše:lidicky, zaujimalo by ma ako vam tie 64 bit vecicky funguju, ze vam to ide naprd. Myslim si ze by si mala vediet ze na 64bit je len velmi malo softwaru oproti tomu kolko toho je pre 32bit systemy. Inak povedame x86. Takze 64bit jednoznacne nie! pokial to chces pouzivat na to co si uz pisala. Takze sa mozes rozhodovat medzi 32bit Vistou a Xp. Niekto mudry tu zahlasil ze nebudes moct pouzivat celu ramku, ano ale na vsetko existuje riesenie. Hocijaky 32bit system je schopny adresovat iba 3,52gb ram, 32bit Vista so Service packom 1 dokaze pracovat a adresovat plnych 16gb takze v tvojom pripade viac ako potrebujes. I XP to vie, len ho do toho treba viac kopat, aj k tym peknym okienkam a kto nevie ako na to pls. UTFG!

Za takoveto prispevky bych daval normalne BAN. Nikdy nepochopim lidi, kteri o problemu nevi vubec nic, ale maji potrebu nekomu radit. V podstate vsechno v tomto prispevku je lez. Jinak taky doporucuju jit do 64bit Visty.
ondrad
Junior

Odeslat příspěvekod sowiet 25. 4. 2008 23:12

Tak ty si magor
Sam som dlhu dobu pouzival Vistu Home Premium 64bit na notebooku a chystam sa k nej vratit. a mozem povedat ze bez problemov a mozem ju vsetkym odporucat. Mam 2GB ram.
Ziadny 32bit OS nedokaze adresovat viac ako cca 3,5GB ram. Vista SP1 a viac ako 3.5GB ram je len vizualny 0JE8.
sowiet
Junior

Odeslat příspěvekod inetMark 26. 4. 2008 11:03

Podla mna je uplne zbytocne debatovat o tom, ze aky OS. Ked chces za nieco dnes platit a ma to byt na novy pocitac, tak nema zmysel uvazovat nad niecim inym ako Windows Vista x64 (a uz vonkoncom nie ak mas 4 GB RAM).
Ak chces free OS, tak je debata o inom, a mozes si vyskusat co len chces (ved neplatis). Ale ak chces vazne zaplatit, tak jedine Windows Vista x64.
XP ti budu na tom PC pomale. Na Viste budes mat vsetko rychlejsie (hoci veci ako komprimacia a podobne budu pomalsie, ale to uz vies len ty do akej mieri je to pre teba podstatne).

Skor by som sa pozastavil nad otazkou ci OEM alebo FULL. Ale to je uz len a len na tebe a je to otazkou tvojich financii a planovanych rozsireni PC do buducna. Ja zial neviem ake su licencne podmienky, ale ak by boli pri OEM prilis striktne, a ty by si stratil licenciu napriklad kupenim noveho HDD alebo dokupenim RAM, tak je to na povazenie.
Každý program je jeden veľký IF.
inetMark
Junior

Odeslat příspěvekod inetMark 26. 4. 2008 11:15

bedo02 píše:Hocijaky 32bit system je schopny adresovat iba 3,52gb ram, 32bit Vista so Service packom 1 dokaze pracovat a adresovat plnych 16gb takze v tvojom pripade viac ako potrebujes. I XP to vie, len ho do toho treba viac kopat, aj k tym peknym okienkam a kto nevie ako na to pls. UTFG!
Moj subjektivny nazor, Vista je virus s harwarovimy narokmi ktore si nezasluzi. Uprimne, mam vyladene Xp-pro so vsetkymi tymi peknymi vecickami, ktore mam integrovane do systemu (nie ziadne zbytocne aplikacie v pozadi!) a v ram mi to bezi s cca 350mb. Mam tak viac miesta nez potrebujem ine aplikacie.

Nema zmysel reagovat na vsteky tie hluposti a nezmysli, ktore si napisal. Ale niektore veci mi nedaju.
- Ak si myslis, ze Aero je len o designe. Tak sa mylis. To tvoje UTFG si skus pouzit ty v tomto pripade.
- Tvoj detsky nazor o Viste a viruse je fakt primitivny. Ked nemas dobry PC, ok. Ale nevrav druhym, ze vista je horsia a pomalsia ako XP len preto, ze tebe ide pomalsie.
- Dalsou vyhodou Visty je plne vyuzitie pamate. Ale som rad, ze ty mas OS vtesnany do 350MB.
inetMark
Junior

Odeslat příspěvekod smejooo 26. 4. 2008 21:46

windows vista 64 je spravna volba... doporucujem,
smejooo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Adict 28. 4. 2008 07:24

Neviem ja by som ti odporucil asi skusit najnovsie Ubuntu 8.04. Neviem ako velmi si nachylny na tie hry. Ja osobne na nich az tolko casu nemam takze mi stacia tie co su multiplatformove...pripadne cez Cedegu. Osobne si myslim ze nikdy nieje zle skusit najprv free open source alternativu a neskor v pripade nespokojnosti si kupit ten Windows.
Adict
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod inetMark 28. 4. 2008 08:12

Netreba ale zabudat, ze Ubuntu je vacsinou pre menej narocnych uzivatelov. On spominal aj programovanie a pod Ubuntu idu len iste cinnosti (webdeveloping a podobne). On mozno robi aplikacie a co ak rovno v C# a .Net?
inetMark
Junior

Odeslat příspěvekod Jezevcik 28. 4. 2008 11:01

No, nejlepsi system vsech dob od Microsoftu (neni srovnani s jinymi systemy) byl Windows 2000.

Ten jiz bohuzel neporidime, takze provozuji Windows XP a Windows Vista, bohuzel na mirne odlisnych strojich, ale presto si nemyslim ze by to melo mit zasadnejsi vliv na odezvy pri bezne praci. XP je u mne sviznejsi (pravda, je to na lepsi masine, ale zato je vyrazne sviznejsi, nedochazi k zadnym prodlevam, u Visty cekam bezne na oddezvy).

XP = E8400 (3GHz) + 4GB RAM
Vista: AMD Athlon X2 5000+ (2,6GHz) + 2GB RAM

Pameti v obou pripadech nevytizene (pusteny pouze skype, qip, opera, firefox)
Athlon X2 5000+, 2GB, Gigabyte 780G, Benq FP767, Win Vista
----------------
E8400, Gigabyte P35-DS4, Gainward GF8800 GT Gold, 4GB Patriot. 2x Samsung 500GB, 22" LCD IBM/LENOVO L220x S/PVA, Win XP
Jezevcik
Junior

Odeslat příspěvekod inetMark 28. 4. 2008 11:09

Neviem jak tu Vistu vyuzivas, ale Vista ma pri 2 a 4 GB RAM vyrazne navrch.
Skus si casto spustat Visual Studio alebo CodeGear RAD Studio na XP a na Viste.
Ten rozdiel je obrovsky.
inetMark
Junior

Odeslat příspěvekod Jezevcik 28. 4. 2008 11:10

Nevim proc bych mel poustet neco co nepotrebuju. Poustim Pinacle Studio 11 a je to na XP spica. Na Vistach to ale nemam, bo sem si to koupil jen jednou, coz mi staci, stejne mam jen jedny ruce.
Athlon X2 5000+, 2GB, Gigabyte 780G, Benq FP767, Win Vista
----------------
E8400, Gigabyte P35-DS4, Gainward GF8800 GT Gold, 4GB Patriot. 2x Samsung 500GB, 22" LCD IBM/LENOVO L220x S/PVA, Win XP
Jezevcik
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka