Co si myslite o Windows Vista?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows Vista

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Sakal_boy 21. 5. 2008 14:42

Vista mozno nieje zla ako sa o nj hovori ale XP je XP. Vista je vhodna jedine na silne nove masiny a ked ma niekto doma XP nieje dovod ist Vistu. XP je proste dnes plne dostacujuci a obsahuje vsetko potrebne.
Sakal_boy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozec 21. 5. 2008 15:14

Je pekna. Ma zopar zlepsovakov ktore nevyuzijem. Je teda pre mna zbytocna. Vlastne si myslim, ze je zbytocna pre kazdeho, ale to uz je na individualnom posudeni. Co ma ale hneva je DirectX 10 a celkova snaha donutit ludi Visty pokupovat :-/
kozec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soap mactravish 21. 5. 2008 15:44

ja mam aj Vistu aj XP a je to pre mna najlepsie.
soap mactravish
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ahorek 21. 5. 2008 16:19

Tak vám sem dám měření rychlosti u 2 roky staré instalace Windows XP, ano 2 roky bez reinstallu:

Délka vypnutí od stisknutí vypnout: 10sekund
Délka startu od zobrazení loga do modré přihlašovací obrazovky: 15sekund
Délka startu od zobrazení loga do načtení Firefoxu se seznamem(který startuje trochu déle než IE): 26sekund

A tyhle časy jsem schválně naměřil na jednojádrovém procesoru a 768MB ram a 120GB HDD, na 2 roky starém systému. Podobné odezvy bych se u Vist možná dočkal na nějakém dvoujádru a 2GB ram, tam ale půjdou XPčka ještě mnohem svižněji.

to Chumpcabras: Vidno, ze si tu Vistu vazne poriadne ani neskusal a ked ano, tak na nejakom starom PC. XP nedokaze vyuzivat vykonny HW naplno a tam na Vistu strasne straca.

To, že Vista umí "využít" HW je pravda, využije ho ale pro sebe a programy pak příjdou zkrátka. Nebo čím jako Vista využije nový HW lépe než XP? Jediný rozdíl je při použití více jak 4GB RAM, ale to je záležitost 64bit systému, ne Vist.

Lepší správa paměti je možná teoreticky dobrá věc, ale projeví se až pokud použijete třeba 4 nebo více GB RAM(umístění nejpoužívanějších dat do ram místo na HDD), jinak je spíše ke škodě. Když už tady někdo zmiňoval Winrar, tak jsem ho taky zkoušel, nevím už přesně čísla(je to dlouho), ale na Vistách jsem dosáhl 600 bodů(multithread), ale pod XP 1100, ovladače i HW byl naprosto stejný(Visty bez SP, XPčka se SP2). A já se ptám proč? To že jsou pod Vistami pomalejší hry je už taky známá věc.

Kdo má prostě starší HW nebo vyladěná XPčka, tak je mu Vista naprosto k ničemu. Kdo měl zaneřáděná XPčka a dal si tam čerstvou Vistu, která mu jen tak něco nepovolí, tak je taky spokojený. Jediný co bych já na Vistách ocenil je lepší správa zabezpečení, spousta věcí v systému, které poté nemusím ručně doinstalovávat(Net Framework, IE7, DirectX, ovladače...) a možná to vyhledávání. Zbytek jsou podle mě blbosti nebo jednoduše nahraditelné věci, na hledání používám totalcommander, akceleraci grafikou můžu zapnout se SW třetích stran a hry pod DX10 chodí svižněji a se stejnou kvalitou i na devítce a ty, které jsou pouze pod DX10 stejně moc nemusím(zatím snad jenom technologická dema a Halo od MS, který tím chce prodat Vistu).
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod smindo 21. 5. 2008 16:34

Kupil som laptop pred 7-8 mesiacmi.Stale som mal problemy a Xp sa nedalo nainstalovat.Cakal som na vidanie service packu a ani to nepomohlo.Vsetok software som mal legalne zakupeny.Stale 2-3 mesiace vsetko slapalo dobre ale potom zacali stale problemy (velmi pomaly,marznutie aplikacii,)ale hlavne ta pomalost ma stale znervoznvala.Laptop som predal!!
Hlavny dovod VISTA.Kupil som Imac a to bol skok ako z pekla do neba.Pri starte sa mi spusta asi 8 programou ktore denne pouzivam.Vsetke bezia na pozadi.Rychlost stale prefektna.Ziaden naznak spomalenia.Prepnutie medzi aplikaciami je otazka sekundy.Je radost pracovat s Mac OS.
Vsade sa pise ze Mac os je super operacny system ale necakal som ze az tak vyrazne lespi.
Moj pohlad na vec je ze Microsoft ma stale co dohanat!!!!
smindo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 21. 5. 2008 17:00

Koupil jsem si Visty protože mám pouze staré windows 95 :-) a nový HW kde prostě w95 už nefunguje.

A je to hrůza visty jsou šmejdy, nemají podporu gameportu a midi (údajně proto že je to přežitek, ale já to na novém MB mám a používám .... ovšem ve vistách si neškrtnu).

Stará hra jede na vistách strašně pomalu - oproti XP nehorázně pomalu.

DVD puštění filmu tak ten obraz není nic moc jakýsi zašedlý - černá není černá prostě je to hrůza.

Nefunguje režim spánku ani s SP1 ani bez, ani u čisté instalace. Nepomohly ani navody co jsou zde na foru.

Visty taky pořád hrabou na disk nevím proč, a někdy jsou strašně pomalé a to si myslím že mám docela slušný PC

AMD 64 3500+ 2G RAM v duálu GeForce 7600 GS

Podle mě je to aušus.

Pod linuxem mě to na tomto HW šlape vše OK i usínání bez problémů
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Slayerzh 21. 5. 2008 17:06

Tak odkial začať....
Je pravda že grafické prostredie je pekne prepracované, ale na druhej strane si kladie aj dostatočné výkonové požiadavky , aby pracoval system flexibilne aj pri viacerých bežiacih preocesoch.
A popravde radšej bude každý bez peknej grafiky ako by mal pri spracovavání udajov vyčkávať, pretože procesor je zaneprázdnený...
ďalej by som povedal že má systém svoje chyby, ktoré rieši SP1 ,ale aj tak potrebuje ešte čas na dozretie.

Takže v závere by som povedal že je to pekná myšlienka, ale zatial Windows vista je v štádiu, kedy bysom si ho na počítač nenainštaloval.. ale po takom SP2, teda tak pol roka, ked sa vyriešia všetky dôležité veci . tak prečo nie...
Slayerzh
Junior

Odeslat příspěvekod Saker 21. 5. 2008 17:13

Pouzivam a zatial ziadny problem. Pripada mi viac "user friendly" ako XP, po grafickej stranke je to decentnejsie a aj to krajsie vyzera, navyse aero ma aj niektore funkcie ktore su uzitocne, nie len pekne. Celkovo som zatial spokojny. Problem nebol, ani s ovladacmi, a ak aj hej, vista sama odporucila riesenie a to vacsinou fungovalo.

Jedine k comu mam vyhradu, ale za to nemoze Vista - pouzivam x64-bit verziu a niektore špecificke programy tam nejdu, u mna ich bolo iba malinko a za vsetky som nasiel nahradu...
Saker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod brendon 21. 5. 2008 17:13

Vistu uz pouzivam nejakych 10 mesiacov. Pokial si spominam dobre bolo par tvrdych resetov ale to koli pochybnim softikom a aj Skype robil na zaciatku problemy. Dokomca som mal raz modru obrazovku ale od vtedy nic. Moje pocity k viste su viac pozitivne ako negativne. Ma svoje muchy, ktore by mohly odstranit (WiFi vysielac robi problemy ci nezmyselne padania spojena s PDA). Ale 98% programov sa mi podarilo rozbehnut bez problemov. Ma Vistu 64 home premium. Iba moj brasko trochu viac brblal na tieto Visti ale aj on si uz zvikol :-) (Musel kedze nedal ani korunku za PC).
brendon
Junior

Odeslat příspěvekod Georgo 21. 5. 2008 18:34

Odporučil by som nasledujúci textík: http://www.osnews.com/story/19765/Microsoft:_Five_Misunderstood_Features_in_Windows_Vista
Je zaujímavé, čo dokáže urobiť masová nepodložená Vistafóbia...
Počítačová bezpečnosť stojí a padá na užívateľoch - blbosť a pohodlnosť s ňou nie je kompatibilná.
Georgo
Junior

Odeslat příspěvekod Roam 21. 5. 2008 19:02

Tak ja som kupoval notebook asi pred rokom uz s vistou neviem cim to bolo ale isla hrozne pomaly nechcela mi nacitat externe disky ani flash, a o par veciach ktore dokaze som vtedy este nevedel tak som po mesiaci presiel na XP sice to bol boj zohnat na vsetko ovladace, ale podarilo sa, rozdiel v rychlosti bol okamzity. Po vydani SP1 som nahodil naspat Vistu a uz sa nemozem stazovat, zatial ide tak ako ma len instalacia mi zabrala asi pat hodin ale to kvoli recovery DVD od Toshiby.
Ale najlepsia vec ktora ma asi najviac potesila je, ze kopirvanie v XP na externy disk islo priemerne 25-28MB a teraz vo viste to ide 35-40MB.
Roam
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 6205 21. 5. 2008 20:02

Na mojom 3-rocnom stroji Vista lieta jak raketa :) Akurat sa treba trocha pohrat zo sluzbami, pretoze default je pozapinana hromada zbytocnosti... viewtopic.php?p=1214539#1214539

Mam stary Celeron 2.8, 1GB Ram a GeForce 7600GS AGP 256MB.
6205
Junior

Odeslat příspěvekod FABi2 21. 5. 2008 21:11

Dlhý čas som používal XP ale „žralo“ ma svedomie, že chcem vyskúšať aj Vistu. Naposledy som mal Beta2 verziu... Bolo to o ničom... Také seknuté, nedorobené... Tak som mal zasa XP a potom – po vydaní SP1 som ju skúsil opäť. Tentoraz pekne krásne Ultimate verziu. Používam ju asi 3 mesiace... Zatiaľ som nemal žiaden problém. Ak sa človek troška vyzná do Windowsu vie si ho sám pekne prispôsobiť. Ak sa tomu venuje profesionálne a pod. Vista sa dá krásne „ušiť na mieru“ používateľovi. Od konfigurácii systémových služieb, cez vzhľad, aplikácie a pod. Všetko som si nastavil podľa svojich predstáv a môžem ju každému len doporučiť. Vista je krok dopredu, avšak treba mať na to aj mašinu...Fičím na Core 2 Duo 1,6GHz x 2, 2048 DDR2 a 256 ATI VGA... Je to notebook, nemám žiaden problém...
FABi2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ukomir 21. 5. 2008 22:10

Ja sa radím k tým spokojným užívateľom Visty.Mám Celeron 1.6,1GB RAM,GF8600GT.Programy aj hry mi idú bez problémov.Jedine NFS Most Wanted trochu hapruje(Carbon bez problémov)Crysis na stredných nastaveniach.Halo 1,Prey,Fear,COD 4 a iné bez problémov.Tak nechápem tie negatívne reakcie na Vistu.Vidím to na zaujatosť.Vista nepotrebuje až také hardwarové nároky.Ak si niekto chce púšťať 16bitové aplikácie,nech si kúpi nintendo.Ani servise pack som nepotreboval.Za 7mesačného používania som nemal absolútne žiadny problém.Problémy asi robia tie cracky na vistu.Alebo,budem trápny,"Problém je medzi počítačom a stoličkou".Tieto nezmyselné diskusie XP alebo Vista,Opera alebo Firefox.Nikdo nikoho nenúti používať PC.Keď je niekto taký múdry"Všetko je Zlé",nech si skúsi spraviť(naprogramovať)sám.
Ukomir
Junior

Odeslat příspěvekod Guli 21. 5. 2008 22:52

soban píše:Koupil jsem si Visty protože mám pouze staré windows 95 :-) a nový HW kde prostě w95 už nefunguje.

A je to hrůza visty jsou šmejdy, nemají podporu gameportu a midi (údajně proto že je to přežitek, ale já to na novém MB mám a používám .... ovšem ve vistách si neškrtnu).

Stará hra jede na vistách strašně pomalu - oproti XP nehorázně pomalu.

DVD puštění filmu tak ten obraz není nic moc jakýsi zašedlý - černá není černá prostě je to hrůza.

Nefunguje režim spánku ani s SP1 ani bez, ani u čisté instalace. Nepomohly ani navody co jsou zde na foru.

Visty taky pořád hrabou na disk nevím proč, a někdy jsou strašně pomalé a to si myslím že mám docela slušný PC

AMD 64 3500+ 2G RAM v duálu GeForce 7600 GS

Podle mě je to aušus.

Pod linuxem mě to na tomto HW šlape vše OK i usínání bez problémů
Uspavani beha v pohodě,brvy ve filmach neni zaležitost Vist ale nastaveni monitoru a možna ještě kodeku.Mám podobnou trochu sestavu AMD 64X23800+,2gb ram a GeForce 8600 a běha všechno OK,je možny že maš špatně poskladany PC a nebo je problem jak se řika mezi stolem a židli
:pozor
Guli
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka