Windows Vista Ultimate - 32bit nebo 64bit

Diskuze výhradně o operačním systému Windows Vista

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod FannyBoy 16. 4. 2007 19:51

Ahoj, budu si kupovat novej počítač i s OS. Chci Win Vista Ultimate CZE ale nevím jestli 32bit nebo 64bit. Neznám rozdíl těchto verzí takže bych byl rád kdyby mi to někdo vysvětlil, popřípadě doporučil. Jestli to k něčemu bude, tak tohle je moje budoucí sestava kde Vista bude

Grafická karta - Leadtek Winfast PX8800 GTS TDH 640MB, PCI-E
Chladic na CPU - Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Mechanika - Asus DRW-1814BLT černá
Operační paměť - A-Data DIMM 2048MB DDR II 800MHz Extreme Edition
Pevný disk - Samsung HD321KJ - 320GB SATA II
Procesor - Intel Core2 Duo E6420 2,13GHz 4MB 1066MHz 775pin BOX
Skříň - Thermaltake Swing VB6000BNS - Middletower
Základní deska - Gigabyte GA-965P-DS4 - Intel P965
Zdroj - Enermax Liberty EL500AWT 500W
FannyBoy
Junior

Odeslat příspěvekod S-Tony 16. 4. 2007 19:56

No prý 32 bitové programy tam všechny běží normálně. A 64 speciální programy tam sviští jak na cvičišti.
Občas je na vistě problém něco vůbec nasitalovat.

Já jsem na novém 64 bit PC do Visty zatím nešel a 64 ani náhodou. Ještě se to musí vychytat a čekám až bude větší podpora hardaru a více softwaru přímo pro 64 bit. A vůbec dokud nebude VISTA SP1, tak ani ťuk.
Na nové PC jsem nahodil zatím Win XP 32 bit. S vistou počítám spíš tak za rok až dva.

Jestli se dá říct o nějakém windosowském softu, že je na vrcholové úrovni tak jedině o Win XP SP2 32 bit. U novějších to zatím pokulhává :-(
Naposledy upravil S-Tony dne 16. 4. 2007 19:58, celkově upraveno 1
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Junior

Odeslat příspěvekod EllE 16. 4. 2007 19:58

Pokud nepouzivas nejake TVtunery, DVB karty nebo nejake externi zarizeni jako fotaky kamery ap. cili vsude tam kde by mohl byt problem s ovladaci neni duvod nejit do x64.
Naposledy upravil EllE dne 17. 4. 2007 18:36, celkově upraveno 1
C:\ format everything and everyone
EllE
Junior

Odeslat příspěvekod FannyBoy 16. 4. 2007 20:07

Pánové, podstatu 32bit a 64bit jsem z vašich příspěvků vůbec nepochopil :'(
FannyBoy
Junior

Odeslat příspěvekod S-Tony 16. 4. 2007 20:10

Jediný rozdíl je v tom, že software který je psaný přímo pro 64 bit frčí rychleji. Konverze do mp3 je rychlejší (s 64 bit sotwarem pro konverzi).
Jinak vše ostatní běží nomrálně jako pod 32 bit systémem.
A obrovský problém je instalace jakéhokoli dodatkového hardware pod 64 bit. Třeba naistalovat takovou SB live pod VIsta 64, je prakticky nemožný úkol.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Junior

Odeslat příspěvekod FannyBoy 16. 4. 2007 20:13

Jediný rozdíl je v tom, že software který je psaný přímo pro 64 bit frčí rychleji. Konverze do mp3 je rychlejší (s 64 bit sotwarem pro konverzi). k/quote]
A je ten rozdíl hodně znát? Má to cenu?
..
Takže mi spíše doporučíte 32bit?
FannyBoy
Junior

Odeslat příspěvekod S-Tony 16. 4. 2007 20:16

Pokud člověk není fakt expert ne pc, ovládače a systém obecně. Tak momentálně je podle mně isntalace a používání Vista 64 bit o držku.

Jestli si experimentáto tak hurá do toho. Já momentálně potřebuju stabilní a spolehlivý systém na který snadno nainstaluju cokoli si zamanu (software a hardware). A takovým systémem je momentálně jedině Win XP SP2 32 bit.
S-Tony
Junior

Odeslat příspěvekod FannyBoy 16. 4. 2007 20:21

OK beru 32bit
Díky moc :)
FannyBoy
Junior

Odeslat příspěvekod pmaster 16. 4. 2007 20:26

no pre uplnost sb LIVE nefunguje ani pod vistou 32bit a na vistu 64 potrebujes tusim aj CPU 64bit a to co mas EM64 je tusim iba pristup do pamate alebo nieco take
pmaster
Junior

Odeslat příspěvekod miychal 16. 4. 2007 20:27

Takže srovnání: používám Vistu 64-bit, a jede mi úplně vše, mimo pár chyb, jako při startu winampu, se objeví hláška ohledně dll souboru, která ale nemá vliv na přehrávání, pouze se odklikne a winamp jede stejně jako v xpečkach. Jedinná věc co mi nejde tak je TV tuner od ASUSU, který ještě neudělal pro 64-bit vistu ovladač, v 32-bit vistě mi jede plně, ale v 64-bit se ovladače nenainstalují. Jinak systém jede svižně a jak má, všechny programy jedou stabilně, zatím žádný problém, a to pracuji na pc denně a vistu 64-bit používám cca 2měsíce každodenně. Výhoda = při práci např. v 3D progrmech, které jsou psané pro 64bit je rozdíl takový: v 32-bit verzi se program načte za 10sekund a v 64-bit za 2 sekundy a rychlost renderování je taky výrazně rychlejší. Ale pokud bude daný člověk využívat vistu jen na běžné aplikace a zábavu 64-bit je mu prakticky nanic, je zde výhoda pouze když pracuje v programech, které vyžadují více přenosu dat... takže pokud hry, zábava, tv tunery atd určitě 32-bit vistu, ve které mi jelo vše, a pokud upřednostňuje práci, neboli programy náročné na paměť atd tak 64-bit bude lepší....
miychal
Junior

Odeslat příspěvekod FannyBoy 16. 4. 2007 22:02

Díky moc, beru 32
FannyBoy
Junior

Odeslat příspěvekod pipiak 16. 4. 2007 22:29

Podobne skusenosti , na x64 vsetko facha (dokonca po patche od autodesku pre 3dmax9 aj ten ,teda vsetko super:) )

Ja zas nevidim dovod pouzivat 32bit vistu ak ma niekto x64 CPU ,to potom moze kludne pouzivat XP. Bud pc chceme vyuzivat naplno ,alebo nie.Pokial budu ludia stale vyuzivat svoje 64bit CPU na 32Bit tak vyrobcovia softwaru neurobia nic. (to je pripad 3d maxu ,nastal obrovsky tlak na spolocnost a za menej ako pol roka vytvorili update.Pokial dobre viem ,je to iba o prekompilovani softwaru do x64 (+prerobenie nejakych nekompatiblinych veci,u grafickych softwaroch moze sice nastat problem s DX10 ,ale u ostatnych nevidim dovod preco neurobia updaty)
pipiak
Junior

Odeslat příspěvekod EllE 17. 4. 2007 18:39

S-Tony píše:Pokud člověk není fakt expert ne pc, ovládače a systém obecně. Tak momentálně je podle mně isntalace a používání Vista 64 bit o držku.

Jestli si experimentáto tak hurá do toho. Já momentálně potřebuju stabilní a spolehlivý systém na který snadno nainstaluju cokoli si zamanu (software a hardware). A takovým systémem je momentálně jedině Win XP SP2 32 bit.n/quote]

Takze expert je ten co si dokaze vybrat spravne drivery? cili ty se stitkem ze jsou pro x64 ? :) Ty si se x64 vyhnul obloukem, takze tady nedelej zmatky... pokud chces byt objektivni tak je nejdriv poradne vyzkousej.
Ne, zadny expert byt nikdo nemusi.
--- --- ---

Vista x64 shrnute jsou stabilnejsi a rychlejsi, maji o kapanek vetsi naroky treba na pamet a drivery muzou byt problem u starsiho nebo mene duleziteho HW.

Budouci OS ma byt udajne uz jen a pouze x64 a se zkusenostma z x64 Vista nevidim duvod prechazet na x86 (32bit), protoze kdyz uz neco blbne tak vetsinou na obou verzich.
C:\ format everything and everyone
EllE
Junior

Odeslat příspěvekod tomo297 17. 4. 2007 19:06

priklaňam sa k názoru, že 32 bitová verzia na novom PC by bola krokom späť...
tiež používam 64 bit a nemam žiadne problemy, ani s foťákom, dokonca aj ipod/itunes fungujú tak ako majú (apple ešte neupdatol), práca s aplikáciami s podporou 64 bitov je niekoľkonásobne rýchlejšia...
tlačiareň, dokonca aj starší scanner bez problémov fachá..

keď máš možnosť výberu, jednoznačne ber 64 bitovú verziu. do budúcna určite neoľutuješ.
tomo297
Junior

Odeslat příspěvekod FannyBoy 17. 4. 2007 20:43

Heh tak to jste mě zase zmátli :roll:
FannyBoy
Junior

Další stránka