Za 5 rokov predbehne Mac OS Windows...

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jasooon 15. 10. 2008 16:46

Pred dvomi rokmi mal Mac podiel na trhu 5.2 % , dnes ma 8.2 % .
Windows mal 94.3 % a dnes ma 90.3 % .
Teda za 2 roky "ukradol" Apple Microsoftu 3% , to je dost vela, pretoze to znamena u Apple 60% narast...
Teda, ked Windows 7 bude rovnaky prepadak ako Vista alebo im zasa bude trvat 5 rokov nez ho vydaju, je jasne, ze Apple pojde velmi strmo nahor.
Aky mate nazor ? (o:
jasooon
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 15. 10. 2008 16:59

Je jasne? Z ceho? Z toho co jsi napsal to teda rozhodne jasny neni.

Ze za 5 let bude OS XY pred Windows slychame vsichni uz peknych par let. Jen se "vizionari" nemohou shodnout na tom, jaky system to ma byt.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod decried 15. 10. 2008 18:10

Takze za 5 rokov si vseci zacneme kupovat HW od Apple...

5 rokov medzi dvoma generaciami OS je dlha doba? Hlavne ze su vsetci radi za stare dobre XP ktore je tu od 2001 a odmietaju sa ho vzdat.

Vistu by som prepadakom nenazyval.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
decried
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 15. 10. 2008 18:21

no a zdůvodníš nám nějak matematicky ty 3% za dva roky tak, aby to v horizontu pěti let přesáhlo alespoň 40%?
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod jasooon 15. 10. 2008 19:12

Apple ide hore za poslednych 5 rokov.
Najprv to bolo iTunes, potom iPod, medzitym iPhone a teraz postupne aj Mac....
Akurat samozrejme otazkou je, ze ci, ked s Macintoshmi stupaju nahor v Sev. Amerike, pojdu rovnako aj v EMEA a v Azii...
Maju velmi dobry marketing, kvalitne produkty, vzdy su par krokov pred konkurenciou, ... Dalej oproti ostatnym maju vyhodu, ze si pre svoj hardware aj sami vyrabaju software, takze komptabilita na 100%.
Urcite keby som mal par milionov, tak do nich investujem. (-:
Este existuje scenar, zeby zostali tam, kde su , resp. stupali nahor len velmi pomalicky, tak ako doteraz 1 % rocne... To by bolo vtedy, keby zostali s cenami tak vysoko ako su teraz, obzvlast napriklad u nas to je chore, notebook za 45.000 Kc...
A teda v tom pripade by zostali luxusnym tovarom , ktory si nemoze dovolit kazdy, podobne ako Audi, BMW....
jasooon
Junior

Odeslat příspěvekod gifter 15. 10. 2008 19:20

Co bude za 5 let nikdo neví. Klidně může být 1. úplně někdo jiný než Apple nebo Microsoft. Tato diskuze je podle mně o ničem.
Case: Fractal Design | PSU: Seasonic | MB: ASUS | CPU: AMD | RAM: Kingston | VGA: Sapphire | HDD: Seagate | SSD: Kingston | Fan: Arctic + Noctua | LCD: Dell | Win 10 Pro 64 bit
gifter
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mkratky 15. 10. 2008 19:32

Ešte ani nevyšiel Windows 7 , možno že ten obráti kartu v prospech Microsoftu ...
mkratky
Junior

Odeslat příspěvekod wizpal 15. 10. 2008 21:26

Apple má kvalitní reklamu? Pokud vím, tak kvalitní reklama si mě najde, budu o ní vědět i tehdy, když jí nevyhledávám, což rozhodně o Applu nemohu říct. Nebo ty snad znáš nějakou jejich reklamu?

iPhonem bych se neoháněl, je to pouze hezký dobře ovladatelný telefon, ovšem neumí strašnou spoustu fcí, které mají telefony o řády levnější. Ano uznávám, tento krám dobře prodali.

Vyrábějí si samy software? Co třeba Microsoft Office na OS od Applu? To asi nebude jejich produkt že?

Jinak máš OS od Applu nebo četl si alespoň něco o tom? Mě zas tak kvalitní něpřijde. Chyby nejsou tak známé kvůli menšímu používání tohoto OS, ale jsou tam, mnohdy stupidnější než ve Windows (viz Safari, ..).

Takže bych to shrnul jako dobrý pokus o flame.
Keep It Simple, Stupid!
wizpal
Junior

Odeslat příspěvekod careleo 16. 10. 2008 22:22

nejdřív reakce na předřečníka:
1. se obávám že se mýlíš, o kvalitě reklamy opravdu nerozhoduje to, že jsi ji zde v pupku evropy neviděl. Prostě je zatím cílená na jiný trh.
2. proč zrovna krám? Sice ho nemám, ale to co je mu vyčítáno považuji já osobně za nepotřebné = nikdy jsem to nevyužil (mimo copy/paste)
3. to je asi nějaké nedorozumění, spíše šlo o OS. Jinak na kancl se dá využít iWork.
4. Chyby v OS: to bych poprosil rozvést o které konkrétně jde. Mimochodem chyba ve web prohlížeči (Safari) není chyba OS, ale konkrétního programu/prohlížeče.
5. Souhlas, je to spíš pokus o flame

Myslím, že jakákoliv životaschopná konkurence na poli OS bude výhodná pro všechny. Neznám příklad z jiného takto významného oboru, kde by jediná firma držela celosvětově přes 90 % trhu. To mi opravdu normální a prospěšné nepřipadá a je naprosto jedno jestli je to firma taková nebo maková :-)
careleo
Junior

Odeslat příspěvekod wizpal 17. 10. 2008 17:11

1.- zřejmě máš pravdu, ČR pro Apple zajímavá není.

2.- jak už jsem řekl, nepodporuje spoustu funkcí co mi dnes již přijdou standartem (třeba slot na microsd karty, to je výsměch všemu).

3.- popravdě řečeno, MS Office je kvalitní produkt a pracuje v tomto prostředí strašná spousta lidí což Apple pochopil a nechal si dát na svůj OS tento produkt - aby jim to zvedlo popularitu a prodeje. Osobně neznám nikoho kdo pracuje v iWorku. Ty ano? argumentovat tím, že se v tom dá pracovat je špatné, pracovat se dá i v Poznámkovém bloku ;-)

4.- projdi si stránky věnující se bezpečnosti pc, sítí atd. najdeš jich tam poměrně dost. Spíše se ale jedná o chyby v QuickTimu, Safari...to jsou skutečně programy na nic - viz třeba: http://www.securityworld.cz/sew.nsf/sea ... ry=*Apple*
http://secunia.com/advisories/search/?search=Apple
atd hledej a najdeš. Ano je to srovnatelné s chybami v produktech MS, ale teď si vem, kolik lidí používá MS a kolik Apple.
Keep It Simple, Stupid!
wizpal
Junior

Odeslat příspěvekod careleo 17. 10. 2008 23:15

2. Já si opravdu nemyslím, že všechny telefony musí mít standardní/povinnou množinu funkcí. Jsem radši, když zařízení (třeba mobil) obsahují jen to co využiji já a pokud možno v nejvyšší kvalitě. Ano pokud je i 16GB málo, nebo využíváš slot na karty nezbyde než nakoupit jinde.

3. „MS Office je kvalitní“ netvrdím opak, bezesporu je nejkomlexnějším office balíkem na trhu. „Apple pochopil a nechal si dát na svůj OS“ se obávám, že takovou moc apple nemá (naštěstí), kdyby to nebylo pro MS výhodné nic by nezmohl. „Osobně neznám nikoho kdo pracuje v iWorku. Ty ano?“ Ano znám, včetně sebe, ale nejsem ouřada. „argumentovat tím, že se v tom dá pracovat je špatné“ proč proboha, když to někomu vyhovuje? Já zase nechápu proč se neustále snažíš svoje potřeby vyhlásit standardem, který musí používat všichni. Trochu mě to přijde, že všichni musí mít Photoshop CS4 extended, jinak ani neoříznou fotku ;-) Apropó, jak hodnotíš MS office 2008 for mac?

4. Tak menší nedorozumění. Myslel jsem, že máš nějaké vlastní špatné zkušenosti s fungováním systému, chyby ve finderu a pod. Safari používám jako jediný prohlížeč, vyhovuje mi a uživatelský problém nemám. Teorie mě moc nezajímá, nejsem expert na bezpečnostní chyby. Na macu jsem zatím něco co by poškodilo systém nebo vycuclo/poškodilo data (virus, podobná havěť) za posledních čtrnáct let nepotkal, ale jedno vím jistě, žádný systém není bez chyb a nikdy neříkej nikdy.
careleo
Junior

Odeslat příspěvekod zero0x 20. 10. 2008 20:52

Ja pracujem v iWork, ale to su iba drobnosti.. Inac mi to pride o trosku horsie jak Office 2003 pre PC..
zero0x
Junior

Odeslat příspěvekod wifon 26. 10. 2008 11:14

Povedzte mi jednu vec, kto by si kupoval Mac aby na nom mohol pracovat s MS produktami? Max. ten kto chce mat imagovi notebook a v skutocnosti potom vyuziva parallels aby mohol spustit vsetky (casto krat legalne zakupene) programi pre Win. Ked uz si kupim Mac je to s tym, ze som si vedomi toho, ze mi tam kopec veci nepojde. No pre ludi co pracuju s multimediami, grafikou, videom etc. je to spravna volba viz. kopec grafickych studii ci uz na slovensku alebo v cechach. Pravda je ze Mac bohuzila este nie je natolko rozsireny aby ho mohol pouzivat bezny uzivatel a aby plne konkuroval MS. A ceny...ked by som si chcel napriklad kupit Dell s porovnatelnymi parametrami ako Apple vyjde ma cca rovnako. A ako sa spravaju Adobe produkty na Win a ako sa spravaju na Mac mam odskusane a v tomto Mac jednoznacne vedie! Ved prva verzia PS bola na Mac :) Kedze pracujem ako grafik teraz uz len cakam kym naskriabem na Mac a idem do toho :hmm: Inak vsetkym odporucam pozriet film "Piráti zo Silicon Valley" je to podla skutocnej udalosti a mozno ziskate iny pohlad na MS ;)
Vela zdaru...
wifon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Composite 26. 10. 2008 17:52

momentálne by som akcie apple určite nekupoval, sú lepšie firmy ;)
Zabuda sa na linux, ktorý bude mať väčší rast ako mac OS.
ako píšeš chce to HW+SW a to niečo stojí a 50% firmám stačí stroj za 15 tis + XP na dlhé dlhé roky a majú na to robené firemný SW, DB,...
Doma im tiež stačí WIN, lebo s win sa každí stretol, niekto aj s linuxom, ale ked povieš mac, sa na teba pozre, či nefetuješ
takže WIn tu bude veľmi veľmi, ale veľmi dlho.
Ale situácia je iná medzi domácimi, tam by som to odhadoval, že postupne sa pretlačia linux, ale stále s vysokým podielom WIN.
Tvoja matika je trochu mimo ;)
Composite
Junior

Odeslat příspěvekod šarik 26. 10. 2008 18:29

Rozhodně u nás Mac nepředběhne Windows a za pět let to nebude ani Linux. Jestli sleduješ jak M$ kopíruje konstrukční řešení Linuxu, tak za 5 let bude na špici WINUX od M$.
Bude vítězit ten, na který OS bude nejširší dostupnost aplikací, ovladače k HW. Třeba srovnej počet aplikací pro Win a Linux na jeden účel pouze v množství. U Linuxu jednotky a u Win desítky. A to je hlavní důvod proč má M$ 90% trhu a ostatní OS živoří.
Blbý můžeš být, ale musíš si umět poradit...
šarik
Junior

Další stránka