Pro každého jsou to jiné důvody.
Hlavně kolem maců je strašně široká škála fanoušků, kteří ho prostě milují a koupí si ho vždy..Tohle nemá nic společného s fanatismem, to jsou prostě lidi, kteří je opravdu mají rádi. Prostě jak má někdo rád bavoráky či hondu, tak má někdo rád maca.
Jinak pokud mám mluvit za sebe tak to byl určitě MAC OS X. A taky trošku design - ty notebooky jsou prostě krásné (auto si taky nekoupíte takové, které se Vám nelíbí). Nejdřív jsem si před více jak rokem koupil iPhone a prostě tak mě ten telefon zaujal, že jsem si celou dobu říkal, jestli ty jejich počítače fungují stejně jako ten mobil, tak to musí být pecka. No a už pomalu měsíc mám MacBook Pro. Nezaujal mě jenom iPhone, ale celá komunita pohybující se kolem applu jak u nás tak v zahraničí. Začala mě zajímat i firma samotná její historie, historie macintoshe apod. Je ze mě taky, takový fanoušek applu.

Tím se nepovažuju za žádného fanatika, je spousta věcí co se mi na jejich politice nelíbí a s čím nesouhlasím, ale dají se i tyto věci pochopit i když někdy ani to ne
Pomalu si zvykám na OS X, a je to trošku dlouhodobější proces, než si člověk zažije trošku jiný způsob uvažování ohledně ergonomie a ovládání počítače. Samozřejmě v momentě kdy jsem ho donesl domů, tak jsem po 2 hodinách myslel, že to poletí z okna

Ale dnes musím říct, že jsem spokojen a myslím, že pokud se dostanu pod pokličku mac os x ještě víc, tak to bude super. Každý den objevuju něco nového.
Těch článků proč zvolit mac je na netu plno a musím říct (nyní již z vlastní zkušenosti), že na většině těch seriozních je kus pravdy. Líbil se mi někde uvedený kus textu Patricka Zandla: "Mac stírá rozdíly mezi prací a zábavou."
Jinak ohledně softwaru, tak na mac os x existuje určitě víc kvalitního softwaru než na linux. Nevýhoda proti Windows, je ta, že zde není tolik kvalitního freeware (ale taky se dá najít). Pořád jsem ve fázi, kdy hledám ten správný program pro mou činnost a musím říct, že zatím jsem nenarazil na nic, co by mi tady z windows chybělo..
No a že je mac drahý? Nesmíte to srovnávat s plastovým acerem či asusem za 20 000 Kč, pokud porovnáte výbavově srovnatelné modely od HP, Dellu či Sony budete na podobných cenách. Nejlépe porovnávat ceny v USA, u nás jsou stále trošku ovlivněny mnoha faktory. Navíc je potřeba do té ceny připočíst i software co k tomu počítači dostanete.
Jinak vedle macbooku mi stojí klasické PC s Windows XP, abych nepůsobil až moc zaujatě.

Nedělá mi problém používat oba systémy a nejsem ten typ co by začal nyní hanit microsoft a jeho výrobky. Nemyslím si ani, že by windows byl nějak výrazně horší systém než mac os x. Jsou to prostě odlišné systémy.