Petice za zařazení češtiny a slovenštiny do Mac OSX

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod duigha 27. 4. 2009 18:17

Zdejší petice se chce zasadit o zařazení češtiny a slovenštiny do standardní konfigurace operačního systému Mac OS X 10.6.

Tímto vyslovuji svou nespokojenost s dosavadní situací, jakým způsobem je čeština a slovenština distribuovaná, spravovaná a překládaná zástupci Apple v ČR a SR.

To vše neodpovídá standardům, které Apple nabízí v jiných zemích, jejichž jazyk je standardní součástí operačního systému Mac OS X 10.5 a ostatních programů Apple.

Chce-li Apple svými produkty získat i takové zdejší zákazníky, kteří neovládají jeden z cizích jazyků a kteří právem očekávají, že budou moct používat hardware i software ve své mateřštině bez jakýchkoli komplikací, budou muset změnit zástupci Apple v ČR a SR jejich dosavadní jazykovou politiku.

Konkrétně to znamená přeložení veškerých softwarů Apple do češtiny a slovenštiny a prosazení zařazení lokalizací do základní konfigurace softwarových produktů Apple.

Zejména pak tímto požaduji po zástupcích Apple v České republice a ve Slovenské republice, aby zařadili češtinu a slovenštinu do standardní konfigurace chystaného operačního systému Mac OS X 10.6 a do dalších softwarových výrobků Apple.

Adresa: http://petice.jankout.eu/

Já taky podepsal, i přesto, že Macař nejsem. Ale některým by dané jazyky pomohly více proniknout do světa Maců, proto jsem se připojil. Prosím, podpořte taky a to i když si vystačíte s angličtinou ;)
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod DevAstor 12. 5. 2009 01:47

Tak jsem taky podepsal, dokud v Macu nebude zahrnuta cestina tak ho totiz pouzivat nebudu.
Toto je můj osobní názor.

(\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kocour.a 12. 5. 2009 07:33

Ja to nepodepisu, protoze pak to bude mit kazdy Tonda z vesnice 8-P
Dneska je to jen pro eng znale. A zitra? Radeji nad tim nepremyslet.... 8-D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak nic no.. Konec legrace.
I kdyz mne eng nevadi, ale podepisu to. :tleskani
Kocour.a
Junior

Odeslat příspěvekod Vykook 12. 5. 2009 09:47

Vzhledem k tomu ze i na pristrojich co maji cestinu prepinam na anglinu, tak to moc neresim, ale co bych neudelal pro anglicky nemluvici krajany...
"Stará, kup husu, dostal jsem nápad!" Jakub Arbes
Vykook
Junior

Odeslat příspěvekod Tučňák 12. 5. 2009 10:41

Devastor píše:Tak jsem taky podepsal, dokud v Macu nebude zahrnuta cestina tak ho totiz pouzivat nebudu.

Pokud Ti tak vadí, anglický systém, tak samozřejmě češtinu můžeš doinstalovat do mac os i dnes, ale to určitě víš. ;-)
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DevAstor 12. 5. 2009 14:35

Ano, ale Mac bych si koupil prave kvuli bezstarostnosti coz uz tohle vylucuje.
Toto je můj osobní názor.

(\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod aacid 11. 6. 2009 13:56

nechcem nikoho urazit ale v dnesnej dobe nevediet po anglicky nie je ani smiesne, skor smutne...

peticiu by som nepodpisal, po anglicky viem, vsetok software pouzivam v anglictine aj ked je dostupna lokalizovana verzia...

podla mojho nazoru cim viac lokalizacii bude vznikat tym menej ludi bude ovladat cudzi jazyk... ja som zacal robit s pocitacmi ked bolo vsetko po anglicky (mozno na par vynimiek) a musim povedat ze vdaka tomu viem teraz slusne po anglicky, keby som sa narodil o 10-15 rokov neskor pravdepodobne by som vedel 1/3 anglictiny ako viem teraz pretoze by som mal vsetko lokalizovane...
aacid
Junior

Odeslat příspěvekod Vykook 11. 6. 2009 17:32

Ja taky lokalizaci nepotrebuju, ale podepsal sem to. To co pises je pekne blbej argument, starsi lidi se treba jazyk uz ucej dost spatne a taky jsou lidi kteri proste nechtej. Je to preci jejich problem ne?
Vykook
Junior

Odeslat příspěvekod duigha 12. 6. 2009 12:13

Díky, chtěl jsem napsat totéž ;)
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod aacid 12. 6. 2009 13:04

starych ludi beriem, aj ked moji stari rodicia pracuju s pocitacmi denne a zvladaju to... ale ludia co nechcu... tak nech nerobia s pocitacmi... akoze nic v zlom ale to mozem prist z argumentom ze ja sa nechcem ucit ani po slovensky tak nech je cele ovladanie pocitacu vyriesene cez obrazky...

presne ako si napisal, je to ich problem, nech si ho riesia oni, nie niekto iny za nich...
aacid
Junior

Odeslat příspěvekod prophet 12. 6. 2009 13:45

Heh, ze by si chlapci z CDS z tohto robili tazku hlavu, silne pochybujem... a pre Apple stale konci civilizovana Europa na vychodnych nemeckych hraniciach - teda mozno uz poliaci si dobyli svoje..
prophet
Junior

Odeslat příspěvekod Vykook 13. 6. 2009 09:46

Vem si treba nejakyho dejme tomu ucetniho. Je ve svem oboru fakt dobrej, uci se novy zakony nebo tak neco a casove tip top vychazi, proc by mel byt nucen se ucit anglicky?
Vykook
Junior

Odeslat příspěvekod aacid 13. 6. 2009 12:59

sak nemusi, nikto ho nenuti (ale co ked sa raz rozhodne ze mu tych par korun nestaci ze chce trochu viac, zacne sa obzerat po pracovnych prilezitostiach a zisti ze vsade od neho chcu ovladat cudzi jazyk?), zapnut pocitac a dvakrat kliknut na na ikonku uctovnictva (ktore je aj tak v jeho jazyku pretoze kazda krajina ma trochu ine zakony) zvladne aj bez lokalizovaneho operacneho systemu...

ja netvrdim ze kazdy ma mat certifikat ze zvlada anglictinu na expert urovni, ale zvladnut zakladne frazy a slova ktore pouziva pri praci s pocitacom by mal kazdy... a ani to sa predsa nemusi ucit z knih alebo nejakych kurzov, najlepsie sa clovek nauci praxou, proste pouzivat anglicky software a za chvilu si to ani neuvedomis a vies po anglicky aspon na takej urovni aby si sa dorozumel...

to co tu ty davas za priklady su extremy, mna skor irituju mladi ludia, ktori nie su schopni zahrat si hru bez lokalizacie, ist do kina na film ktory nema cz/sk dabing alebo pouzit akykolvek anglicky software...

anglictina je najpouzivanejsi jazyk na svete a na internete, je to jazyk velmi jednoduchy a dorozumies sa s nim skoro vsade, naucit sa ho je pre teba iba plus.
mne iba vadi ze stale vidim viac a viac cudzojazycne negramotnych ludi a furt sa to rozsiruje, ludia sa nemaju dovod ucit cudzie jazyky pretoze vsetko je lokalizovane...
aacid
Junior

Odeslat příspěvekod duigha 14. 6. 2009 19:47

No proto každý Američan umí anglicky a diví se, že na něj někdo mluví jinak...
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod Tučňák 14. 6. 2009 23:21

aacid:

Víš, to co říkáš je sice pěkné, ale pořád zmiňuješ MLADÉ lidi. Já ve svém okolí neznám mladého člověka, který by neuměl nějaký cizí jazyk (aspoň trochu). Ale je potřeba si uvědomit, že ne všichni jsou mladí !!! Jak už psal vykook, starším lidem se jazyk špatně učí a taky proč by se ho měli učit? Ne každý pracuje v zaměstnání s počítačem nebo používá pouze základí programy typu office. Ale počítač může být jeho koníčkem a nebo ani to ne. Dneska má každý digitální fotoaparát a rád si organizuje fotky v počítači. Zkusí si sestříhat nějaké video z dovolené, přečíst maily atd. Těmto lidem je 40, 50 ale i 60 let. Nemají potřebu a ani se jim nechce učit cizí jazyk a já jim rozumím. Pro všechny tyto lidi lokalizovaný systém smysl má, a těch lidí určitě není málo !

Nějak se mi vůbec nelibí názor či přesvědčení, které se v poslední době razí, že kdo neumí anglicky je out a k ničemu. Všude to slyším, vidím, za chvilku na nás budou i v obchodech mluvit anglicky. Jsme ČEŠI (a Slováci), tak si toho sakra važmě a nepodbízejme se pořád někomu. Dřív to byli Rusové teď lezem do pr*ele američanům. Trošku hrdosti by to chtělo. Podívejte se na francouze-promluv na ně anglicky-pošle tě někam, když neumíš francouzsky.To jsem se dostal, ale úplně někam jinam, než jsem chtěl, tak se omlouvám :-)
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý

Další stránka