Petice za zařazení češtiny a slovenštiny do Mac OSX

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod duigha 15. 6. 2009 10:35

Ale to vůbec nevadí!
Protože jsi druhý člověk, co má stejný názor na národní hrdost! Máme totiž, jako národ, pořád tendenci lézt někomu do zadnice. To se s námi táhne už z historie. Ale ani teď, v moderním demokratickém zřízení nejsme schopni nic pro národ a národní jazyky udělat.
Palacký by se v hrobě obracel.
Stačí si zajít do koupelny, každý kosmetický přípravek (i mýdlo, šampon,...) je minimálně s anglickým názvem, s vysokou pravděpodobností ani nemá český popis složení. Angličtina je všude a ta globalizace mě už vážně štve. (a to nemluvím o projevu mladých lidí, kde polovina slov je anglická, např. sorry, jump, drift,...)

Jsem pro lokalizované věci. Jsem pro zachování jazyka.

Výsledkem petice budiž možná Apple Czech, s.r.o. (100% majitelem Apple Inc, USA) ;)
Třeba se něco v následujícím roce bude dít...
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod aacid 15. 6. 2009 11:43

tak ja sa do zadku nikomu nepcham, nejak nechapete ze ta globalizacia tu je a uz ju nezastavite... ja chapem ze by ste najradsej cely svoj stat obstavali 15 metrovym betonovym murom a zili si tam bez akejkolvek komunikacie s vonkajsim svetom, ale musite pochopit ze su ludia ktori to tak necitia :)
(ked uz ideme offtopic tak poriadny)
nema to nic spolocne s americanmi (lepsie povedane anglicanmi, pretoze je to anglictina, nie amerctina :)), proste si myslim ze clovek by sa mal vo svete dorozumiet a to ze najrozsirenejsi jazyk je prave anglictina je uplne nepodstatne... jasne ze su ine tvrdohlave krajiny ktore presadzuju nacionalizmus (nezmyselne spolucitenie s cudzimi ludmi ktori sa nahodou narodili v tej istej krajine ako ja) ale ked dojdem do toho francuzska, alebo ktorehokolvek ineho statu tak s anglictinou mam urcite vacsiu sancu sa dorozumiet ako so svojim rodnym jazykom :)

proste mam pocit ze niektori ludia by radsej chodili dozadu nez dopredu...
aacid
Junior

Odeslat příspěvekod prophet 15. 6. 2009 12:12

OK, ked uz offtopic..
Lenze to tvoje "nezmyselne spolucitenie" presadzuje najviac USA... ako by sa snazili dohnat svoju len dvestorocnu statnu historiu.. americky nacionalizmus ako vysity!
Ver mi, ze nacionalizmus prezije vsetky zlepence typu Vierte Reich (uz teraz vidno, ze velke narody sa nevzdaju svojich prvkov a zaujmov v mene akehosi abstraktneho obcianskeho/multikulti/etc.)..
A ked pride na lamanie chleba (kriza, vojna), tak vsetci odhodia tieto multikulti obcianske dristy a zacnu hajit predovsetkym svoje narodne zaujmy..
prophet
Junior

Odeslat příspěvekod Odpadlík 15. 6. 2009 12:51

aacid píše:anglictina je najpouzivanejsi jazyk na svete a na internete, je to jazyk velmi jednoduchy a dorozumies sa s nim skoro vsade, naucit sa ho je pre teba iba plus.
mne iba vadi ze stale vidim viac a viac cudzojazycne negramotnych ludi a furt sa to rozsiruje, ludia sa nemaju dovod ucit cudzie jazyky pretoze vsetko je lokalizovane...

Dovoluju si zde taky napsat svůj názor na tuto věc. Ano Angličtina je opravdu dobrý jazyk ,kterým se dorozumíme, proto se ho taky školáci učí na základce a na střední škole se to dopilovává.
Ale jako říct takovou blbost, že lokalizovaný software je špatný, je úplná hovadina. Sice anglicky umím už dostr dobře, ale třeba do Win7 jsem nešel kvůli Angičtině. A pokud mám jakýkoliv program, tak hledám češtinu nebo podobný progrmaale v češtině. Přece jenom neumím Anglicky všechno a technické termíny a fráze už vůbec ne. protože je v životě nepoužiješ. A pro jednoznačně lokalizace jsou potřeba, právě díky nim jsou PC a třeba i WIndows velmi rozšířené. KDyž by byly Windows jenom v Angličtině (a neexistovali, by žádné možnosti lokalizace), tak by nikdy nebyly ani z poloviny rozšířené tak jako dnes :)
Nedovolený podpis - url adresa, reklama. Odstraněno administrátorem.
Odpadlík
Junior

Odeslat příspěvekod aacid 15. 6. 2009 13:23

no ja si naopak myslim ze keby bol windows iba v anglictine tak by bola anglicka gramotnost ovela vacsia...
ja som tiez chodil do skoly, tiez som tam mal anglictinu a popravde si myslim ze ovela viac ma po anglicky naucilo prave to ze som vsetko na pocitaci mal anglicky...

povedz mi co spravis ked mas nejaky ten program a nenajdes na neho cestinu alebo lokalizovanu alternativu? nebudes ten program pouzivat?
toto je to comu nerozumiem, ze sa ludia zmiera s tym ze proste nebudu pouzivat nejaky program ktory nie je lokalizovany alebo ze si nepozru film pretoze nie je dabovany... proste ja keby ze neviem po anglicky tak su moje vedomosti (vseobecne aj specializovane) asi o 60% mensie...

ja chapem ze lokalizacie vznikaju a vznikat budu akurat som sem chcel napisat svoj nazor ze byt zavisli na lokalizaciach je podla mna skor nevyhoda ako vyhoda.
aacid
Junior

Odeslat příspěvekod duigha 15. 6. 2009 17:51

Ale vždyť ta tvoje propagovaná angličtina je povinná už od čtvrté třídy, tak mi prosím tě neříkej, že jazyková znalost se zhoršila. Po revoluci se prostě ruština vyměnila za angličtinu a bylo po ptákách. Jistě máme možnost se učit i jiné jazyky, ale krom španělštiny to postrádá smysl.

A že u nás (tedy v ČR, nevím jak v SR) se přechází pomalu už na duální vyučování, to ti taky nestačí? Vždyť některé školy učí už v obou jazycích a výsledek? NEUMÍ POŘÁDNĚ ANI JEDEN!
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod Odpadlík 15. 6. 2009 18:41

Proč má smysl se učit jenom Španělsky ? To mě nějak nedochází, já bych se jako další jazyk radši učil němčinu.
PS: Máte pravdu, dvojjazyčná výuka je na prd, to už rovnou můžou dát, že na základce se bude učit jenom Angličtina a čeština pak až od 7 jako volitejnej předmět :)

Jo a k tématu. No když nenajdu lokalizovaný software nebo češtinu, tak dold nezbívá, než ten program ovládat v angličtině (podle velikosti, se ty termíny v něm a možnosti naučím tak za tejden až měsíc) pak už je to v pohodě.
Nedovolený podpis - url adresa, reklama. Odstraněno administrátorem.
Odpadlík
Junior

Odeslat příspěvekod aacid 15. 6. 2009 19:37

duigha píše:Ale vždyť ta tvoje propagovaná angličtina je povinná už od čtvrté třídy, tak mi prosím tě neříkej, že jazyková znalost se zhoršila. Po revoluci se prostě ruština vyměnila za angličtinu a bylo po ptákách. Jistě máme možnost se učit i jiné jazyky, ale krom španělštiny to postrádá smysl.

A že u nás (tedy v ČR, nevím jak v SR) se přechází pomalu už na duální vyučování, to ti taky nestačí? Vždyť některé školy učí už v obou jazycích a výsledek? NEUMÍ POŘÁDNĚ ANI JEDEN!

no ja hovorim len zo svojej skusenosti, mna proste stredna skola po anglicky nenaucila...
chodil som na 8 rocne jazykove gymnazium, spanielcinu som sa ucil celych 8 rokov, 1 rok som sa dokonca ucil matematiku/fyziku/biologiu/chemiu po spanielsky... anglictinu som mal myslim ze iba nejakych 5 rokov...
ako som na tom teraz? po anglicky pisem, citam a rozpravam na celkom dobrej urovni (moj nazor :)) a po spanielsky si pomaly uz nepamatam ani pocitat...
proste tupe pisanie domacich uloh, ucenie sa novych slovicok a pisanie testov ta jazyk nenauci, jedine aktivne pouzivanie ho.

mimochodom, spanielcina ma naozaj asi najvacsi potencial hned po anglictine, uz len preto lebo ak vies spanielsky dorozumies sa v celej juznej amerike (pocitam aj braziliu, pretoze spanielcina je celkom podobna portugalcine, nieco ako slovencina a polstina), strednej amerike, juh usa, a samozrejme v spanielsku (plus to portugalsko), ktory iny jazyk sa pouziva v tolkych krajinach?

proste pred par rokmi vediet anglictinu bolo pre teba plus, dnes je pre teba minus nevediet ju. vela firiem dokocna povazuje znalost anglictiny za tak samozrejmu ze hladaju ludi ktori vedia este nejaky iny jazyk...
aacid
Junior

Odeslat příspěvekod Vykook 16. 6. 2009 00:18

No ja si myslim, ze by stalo za to tuhle OT debatu utnout a promazat.
"Stará, kup husu, dostal jsem nápad!" Jakub Arbes
Vykook
Junior

Odeslat příspěvekod duigha 16. 6. 2009 16:44

:D a o čem by se Applisti bavili...
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod aacid 16. 6. 2009 18:30

presne ked s macmi nie su ziadne problemy a vsetko vzdy funguje, my si mozme dovolit aj offtopic :P
aacid
Junior

Odeslat příspěvekod P-atr1k. 26. 8. 2009 11:45

zlatá pravda
P-atr1k.
Junior

Předchozí stránka