Já to vezmu trošku z jiné strany. Na podzim 2008 jsem nastupoval na FI MU. Jako většina jsem si koupil noťas. Už tenkrát jem uvažovat o MBP 15.4", ale jaksi mi nevyšly finance a koupil si Lenovo ThinkPad R61. Ze začátku jsem ho tahal na přenášky, ale stejně jsem si nic nezapisoval. Na co taky? Slajdy máme všechny dostupné v PDF a stejně je třeba často kreslit nějaké obrázky apod. Dobře, na poznámky jsem teda noťas nepotřeboval. Pak jsem přestal chodit i na ty přednášky (nebrat si ze mě příklad

) a na cvikách si píšeš do sešitu jako ve škole. Po pár týdnech jsem si uvědomil, že ten noťas vůbec nepotřebuju nosi do školy a už jsem se tlukl do hlavy, proč jsem si nekouil nějaký desktop nebo tak něco.
Nakonec mi před měsícem praskl na ThinkPadu displej (mimochodem celkem záhada) a koupil si jetý Mac mini (early 2009) s C2D 2.0 GHz. Výkonnostně to není sice žádný zázrak, ale implantoval jsem do něho rychleší a větší disk z ThinkPadu a dokoupil 4GB RAM. Na office, net a FullHD filmy dostačuje úplně s přehledem. Mohl jsem si koupit i nový Mac mini, ale když se mi nabídla dobrá nabídka na starší, neváhal jsem (byl k němu i 24" monitor a applí BT klávesnice). Domů jsem si koupil 21.5" monitor. No a na konci týdne hodím miniho, klávesnici a myš do batohu a je to. Asi nejvíc mě na noťasu štval malý displej.
Takže jen rychlá kalkulace:
Mac mini 2010... 17500 Kč
2x FullHD monitor (obyčejný TN panel)... cca 7000-8000 Kč
Applí klávesnice... 1200-1700 Kč
myš... pár set nebo si necháš svoji stávající
(pokud by ti nestačilo 2GB RAM, tak 4GB modul stojí 1500 Kč, ovšem abys neztratil záruku, musel bys ho nechat vyměnit v někde v servise)
Suma sumárum, pohybujeme se na ceně MBP.
Ovšem to je jen můj názor a moje zkušenosti jak jsem (ne)potřeboval notebook na VŠ, každý má jiné potřeby.