MacBook Pro 13 vs. MacBook Air 13

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod vdolek 17. 11. 2010 15:30

Ahoj,
chystám se přejít na Mac. Uvažuji mezi MacBook Pro 13 a MacBook Air 13 (s 4 Gb RAM upgrade).
Mobilita je pro mě velmi důležitá - studium na VŠ.
Ptám se na výkonový rozdíl, zda máte představu, jaký je rozdíl mezi procesory. Jestli je na tom MBP o tolik lépe. MBA má zase SSD, což by mu mělo hodně přidat. U MBP mě ale hlavně štve rozlišení displeje. NB bych hlavně používal na programování a pak samozřejmě web, office atd. Hry nehraji.
Kdyby Apple vydal novou řadu MBP, tak bych šel asi určitě do ní. Teď mi ty dva NB přijdou dost podobné a MBA je mobilnější, takže se zatím přikláním k němu.
Ještě mě napadlo MBP + SSD (třeba: http://www.alza.cz/ocz-vertex-2-series- ... 171920.htm), vyšlo by to pak asi na stejně jako MBA, ale do toho se mi zas tolik nechce.
vdolek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod duigha 19. 11. 2010 20:53

Na tyhle porovnávací příspěvky se dost špatně odpovídá.

Ber to takhle - chceš mobilní notebook s dostatečným výkonem na multimédia? Pak jdi do MBA.
Chceš solidní výkon, delší výdrž na baterii a podsvícenou klávesnici? Pak jdi do MBP.

Osobně vidím MBA jako přenosný notebook do školy, ale na práci (záleží v čem budeš programovat) už zase tak excelovat nemusí. Jeho procesor není žádný zázrak a při složitějších operacích se dokáže zapotit a ani Flash paměť pak nepomůže.

Jen poznámka na okraj, znám dost notebooků z lowendu mající rozlišení 1280x800 na 15,6" displejích, takže u toho MBP 13,3" bych to jako tragédii neviděl. Sám jej mám a připojuji si ho k externímu monitoru ;)
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod PC 19. 11. 2010 21:09

Ahoj, já mám MacBook White, což je plus minus autobus to samé jako MacBook pro jen v plastovém těle a bez pár featur. Je o zanedbatelných +-200g těžší nežli Pro. V první řadě bych si ujasnil jestli bude Mac pro tebe vůbec použitelný. Přece jen to je jiný OS a nemusí na něm všechny aplikace co budete ve škole používat. (Nestuduju IT ale domnívám že tomu tak může být.) Pokud by tomu tak bylo tak pak opravdu záleží na dvou věcech - výkonu a váze. Počítač okolo 2Kg se volky nevolky pronese... Nemýlím li se, tak Air má CULV Intel, Pro má plnohodnotné mobilní Core2Duo (což přece jen dnes už není nejmodernější procesor, ale dejme tomu že stále asi dostačující.) Pro má klasický HDD, Air moderní (ale kapacitně menší) SSD. Baterka bude nejspíš jedna a ta samá.

Kdybys šel na humanitní studia kde nebudeš muset programovat řekl bych ti - kup si Air. Já bych do něj dneska šel, cena spadla (i když v Česku je proti Americe pořád dost hnusná.) Takto bych se zeptal vyučujících, případně kolegů zda je vůbec Mac pro tvoje účely vhodný a rozhodl se dle toho. Je možné že na to co potřebuješ bude stačit i ten Air, ale taky vůbec nemusí. Cena "mekbuků" je přece jen o něco vyšší než běžných PC booků a kupovat si Macbook abych pak na něm z nouze musel používat Wokna je s prominutím hloupost....

Snad ti to pomůže ! PC
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Junior

Odeslat příspěvekod duigha 21. 11. 2010 12:43

Tak bych doplnil ještě kolegu @PC.

Právě že v IT oblasti je to s Macem v pohodě. Horší pokud jsi geolog a potřebuješ nějaký speciální software, který je pouze na Windows.

Jak jsem říkal, Air má slabší baterii (cca 5hod), Pro silnější (cca 8hod).

A cena není vůbec tak strašná, máš českou klávesnici a dvouletou záruku (a redukci na adaptér).
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod vdolek 21. 11. 2010 13:35

Díky za reakce.

Geolog nejsem, ale chápu, že při studiu IT možná budu občas potřebovat i Windows. To řeší BootCamp nebo virtualizace. Co bude možné, určitě pojedu na MacOS.

Četl jsem, že je prý možné Windows, který je nainstalovaný jako v BootCamp, virtualizovat v Parallels nebo Fusion. Je to pravda, máte s tím zkušenosti?

Můžete někdo říct, jaký je rozdíl v procesoru mezi Pro a Air? Jako jestli je fakt zásadní, nebo třeba, že Air je cca 80% Pro. Jestli se to takhle dá porovnat.
vdolek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod popo15 21. 11. 2010 19:24

Já sice Mac nemám (štřím na něj), ale ve světě Applu se celkem vyznám. Pokud ho nepotřebuješ hned tak si zkus počkat na novou verzi MBP. Naposledy byly inovovány v dubnu a když přihlédneme k tomu, že jsou to z polhedu Applu mainstreamové modely tak by se měly v dohledné době inovovat. Pokud by do nich Apple nasadil i3 procesory, tak už budou z výkonem trochu někde jinde.
Toť jen můj osobní názor.
popo15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 22. 11. 2010 00:56

"Apple nasadil i3 procesory, tak už budou z výkonem trochu někde jinde."

Pokud by tam byli core iX, nemohly by tam být integrované grafiky od nvidie. Buď Intel HD v procesoru (což by hodně snížilo graf. výkon), nebo dedikovaná grafika (popř. obojí s přepínáním, jak je tomu u větších modelů).
Btw. výkonový rozdíl c2d vs i3 i tak není zas tak dramatický, možná 10-15% ?
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod majkom 22. 11. 2010 01:43

Macbooky budu inovovane cca v lednu... takze onedlho.. a iX procaky by som tam necakal, prave koli grafike...viz.: http://buyersguide.macrumors.com/#MacBook
majkom
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 22. 11. 2010 01:53

Já jsem koupil to Pročko a nestěžuju si. Jednak se mi více líbí konstrukčně než air, je to přecijen trošku "železo" nebo chcete-li "kov", Air na mně působí dojmem že je prostě až moc Air :-). Výdrž bude asi větší, rozsah konektorů je taky větší o něco, mám DVD-ROM, podsvícená klávesnice, procesor zřejmně bude taky lepší... Pokud nevadí nějaká váha navíc, šel bych do Pro. Jinak je mobilita OK, tahám se s Pročkem v podstatě pořád všude a nevadí mi to. Ty dvě kila plus adaptér se docela ztratí, ani ho není třeba většinou tahat protože těch 8 hodin to dá hravě i s Wi-Fi.
anonymni

Odeslat příspěvekod duigha 22. 11. 2010 22:59

vdolek píše:Díky za reakce.

Geolog nejsem, ale chápu, že při studiu IT možná budu občas potřebovat i Windows. To řeší BootCamp nebo virtualizace. Co bude možné, určitě pojedu na MacOS.

Četl jsem, že je prý možné Windows, který je nainstalovaný jako v BootCamp, virtualizovat v Parallels nebo Fusion. Je to pravda, máte s tím zkušenosti?

Můžete někdo říct, jaký je rozdíl v procesoru mezi Pro a Air? Jako jestli je fakt zásadní, nebo třeba, že Air je cca 80% Pro. Jestli se to takhle dá porovnat.

:idea: Nevím jestli píšu maďarsky, ale na normální IT škole Windows vůbec nepotřebuješ! Vystačíš si s Macem a to naprosto. Horší je to na nenormálních školách...

Ad. Dotaz BootCamp virtualizovaně - Ano jde to a používám to. Mám VMWare Fusion a tam to funguje celkem bez problému. Bohužel stařičké Core 2 Duo se dost potí a má s tím co dělat. Na napsání něčeho ve Wordu to ujde, ale složitější operace už to nedá. A MacBook Air na takové experimenty není stavěný vůbec.

Ad. CPU Air vs Pro - prostě slabší procesor po všech stránkách. Na virtualizaci moc vhodný není, to říkám už výše.
duigha
Junior

Odeslat příspěvekod kmarty 23. 11. 2010 00:43

duigha píše:Ad. Dotaz BootCamp virtualizovaně - Ano jde to a používám to.
Jak se k tomu stavi MS Win, jednou na fyzickem zeleze (HW konfigurace c.1), podruhe na virtualnim zeleze (HW konfigurace c.2)? Ja si to prave z tohohle duvodu jeste nelajs.

Mam ve VMware Fusion WinXP na win-only non-D3D veci (nejcasteji poustim VIClienta kteryho dotedka neni VMware schopnej udelat i pro jabko :grr: ) a Win7 pres Bootcamp na hry (zavadec her doslova a do pismene). Proste dvojmo, coz je drobet upapanejsi na disk (a diskoveho prostoru jak znamo neni nikdy dostatek) a siklo by se pouzit ty windows z fyzicky partice. Jenze nerad bych si je nakop (napr takovejm WinXP stacilo parkrat zapnout a vypnout ACPI v BIOSu a uz to nerozdejchaly). A tak bych byl rad za nejake podrobnejsi info.

Jinak ty WinXP ve VMWF mi neprijdou ze by s tim mel MBP nejaky problem. A to mam lonsky model, C2D@2.66.
Problem je kdyz mas malo pameti, to je pak tragedie, to uznavam. Ale kdyz je ji dost, tak s tim neni zadny problem. Tedy na kancelarske veci, na hry je to prakticky nepouzitelny (dava to tak 1/3 vykon grafiky oproti nabootovani naprimo a to je sakra znat).
kmarty
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 23. 11. 2010 01:16

Problémy to nedělá, jinak by tam ta funkce nebyla. Funguje to stejně jako přepínání grafiky třeba za běhu, holt se zavede jinej ovladač. Navíc VMWare s tím počítá a tak je virtuální stroj na záležitosti z BootCampu připraven. Já BootCamp nevedu, používám Parallels a v něm WinXP když je něco opravdu zapeklitého a na C2D 2.4 nemám problém absolutně s rychlostí ve všemožných aplikacích, ale hry nehraju takže tohle neposoudím. Každopádně Windows spustím jednou za uherák, vůbec není důvod...
anonymni

Odeslat příspěvekod eRiper 24. 11. 2010 19:16

Já to vezmu trošku z jiné strany. Na podzim 2008 jsem nastupoval na FI MU. Jako většina jsem si koupil noťas. Už tenkrát jem uvažovat o MBP 15.4", ale jaksi mi nevyšly finance a koupil si Lenovo ThinkPad R61. Ze začátku jsem ho tahal na přenášky, ale stejně jsem si nic nezapisoval. Na co taky? Slajdy máme všechny dostupné v PDF a stejně je třeba často kreslit nějaké obrázky apod. Dobře, na poznámky jsem teda noťas nepotřeboval. Pak jsem přestal chodit i na ty přednášky (nebrat si ze mě příklad :D) a na cvikách si píšeš do sešitu jako ve škole. Po pár týdnech jsem si uvědomil, že ten noťas vůbec nepotřebuju nosi do školy a už jsem se tlukl do hlavy, proč jsem si nekouil nějaký desktop nebo tak něco.
Nakonec mi před měsícem praskl na ThinkPadu displej (mimochodem celkem záhada) a koupil si jetý Mac mini (early 2009) s C2D 2.0 GHz. Výkonnostně to není sice žádný zázrak, ale implantoval jsem do něho rychleší a větší disk z ThinkPadu a dokoupil 4GB RAM. Na office, net a FullHD filmy dostačuje úplně s přehledem. Mohl jsem si koupit i nový Mac mini, ale když se mi nabídla dobrá nabídka na starší, neváhal jsem (byl k němu i 24" monitor a applí BT klávesnice). Domů jsem si koupil 21.5" monitor. No a na konci týdne hodím miniho, klávesnici a myš do batohu a je to. Asi nejvíc mě na noťasu štval malý displej.

Takže jen rychlá kalkulace:
Mac mini 2010... 17500 Kč
2x FullHD monitor (obyčejný TN panel)... cca 7000-8000 Kč
Applí klávesnice... 1200-1700 Kč
myš... pár set nebo si necháš svoji stávající
(pokud by ti nestačilo 2GB RAM, tak 4GB modul stojí 1500 Kč, ovšem abys neztratil záruku, musel bys ho nechat vyměnit v někde v servise)

Suma sumárum, pohybujeme se na ceně MBP.

Ovšem to je jen můj názor a moje zkušenosti jak jsem (ne)potřeboval notebook na VŠ, každý má jiné potřeby.
eRiper
Junior

Odeslat příspěvekod vdolek 25. 11. 2010 21:49

To mě ani nenapadlo, ale já chci určitě NB. Asi nejspíš počkám na další sérii MacBooků Pro.

S tou virtualizací systému z BootCampu, je to (co se týče rychlosti) stejné, jako normální virtualizovaný stroj, nebo jenom taková nouzovka? Našel jsem článek (http://www.techbuzzwords.com/mac/macv/w ... bench.html), podle kterého je výkon asi 5x nižší. (článek je ale starší, takže teď to bude možná trochu jinak)
vdolek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod malcolmX 25. 11. 2010 22:23

BootCamp neni virtualizace, umozni/pomuze vam 'normalne' nainstalovat widle nebo jiny os na jablecne zelezo.
malcolmX
Junior

Další stránka