MacBook Pro 13 vs. MacBook Air 13

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 9. 2. 2011 21:28

Jenom to nechci úplně smazat, když už jsem to začal psát, takže můj nedokončený krátký pohled ma MacBook Pro 13".
Měl jsem týden možnost používat Apple MacBook, zatímco byl můj notebook v servise. Měl jsem 13" unibody model s 2 GHz procesorem, 2 GB pamětí a 160 GB diskem. Ale teď už k nějakým mým dojmům.

MacBook je nádherný kus hardwaru. Něco tak příjemného do ruky byste hledali těžko. Je malý, přítom docela těžký (to mi nevadí). Všechno je pevné, perfektně sedí, nikde se nic neprohýbá ani nevrže. Taky byste marně na těle hledali nějaké extravagantní prvky, vše se drží v minimalistickém rázu (je to přece Apple) a tak kromě sedmi konektorů na levé straně a mechaniky na druhé už nikde nic nenajdete.

Jediný otvor do MacBooku (pro chlazení i zvuk) je v kloubu pod displejem velký asi XX mm. MacBook se bez problémů díky svému hliníkovému tělu uchladí i takhle malou škvírou. S tím souvisí i to ticho, které slyšíte, když s ním pracujete. Nepodařilo se mi ho roztopit tak, aby jediný ventilátor uvnitř byl aspoň trochu slyšet.

Ale i nějaké konstrukční nedostatky by tu byly. Toto jsem si utweetl: "To, že má MacBook jen 2 USB porty by mi ani nevadilo. Ale to, že je má asi 2 mm od sebe, mě fakt štve." Naprosto to vystihuje můj názor na konektorovou výbavu. Když se k tomu přidá ještě mini Display Port, na který jediný, kdo vyrábí redukci, je Apple, a tudíž stojí asi 1 500 Kč, opravdu to dokáže naštvat. A na závěr takový "gadget", který mi připomněl Nokii Talkman (první telefon prodávaný v ČR, 4,5 kg): v levém dolním rohu po zmáčknutí malého tlačítka se postupně rozsvěcí devět LEDek, které indikují stav nabití baterie. A proč mi to připomnělo tu Nokii? Ta totiž na své baterii měla taky ručičkový měřáček, který po stisknutí tlačítka test ukázal, jak je ještě nabitá :)

Co se týče klávesnice, i přes obavy některých musím říct, že je opravdu dobrá. Nemyslím si, že tento styl (tlačítka od sebe) v tom hraje nějakou větší roli, ale píše se na ní dobře a rychle. Je poměrně tichá a měkká, nemusíte se příliš namáhat. Líbí se mi indikace zapnutého Caps Locku LED diodou přímo v něm, zase mi ale chyběl Delete. Možná jsem z těch Windows zdegenerovaný, ale zrovna ten se docela hodí :)

Touchpad ja kapitola sama pro sebe. Už první dotek se nedá srovnávat s tím, co provozují na mém notebooku, kde mám touchpad kruhový (!) o poloměru asi 3 cm. Tady je touchpad, tedy pardon, v Appleštině trackpad, obrovský. Faktický nemá tlačítko, dá se totiž stisknout kdekoliv (jen úplně nahoře to nejde). Práce s ním mi přišla tak intuitivní, že jsem si opravdu nemusel na nic zvykat. Multitouchové zkratky, jako je scrollování dvěmi prsty, zapnutí Exposé čtyřmi apod. jsou taky super, pokud se je naučíte využívat. A popravdě řečeno, to pravé tlačítko mi tam ani nijak nechybělo.

Na závěr jsem si nechal ještě jednu věc, která je dle mého konstrukčně na MacBooku nejpovedenější. Konektor MagSafe. To je napájecí konektor Applu, který řeší klasickou problémovou věc. Máte notebook položený třeba na stole, zapojený do napájení a to vede po zemi, případně vzduchem, do o pár metrů vzdálené zásuvky. Takže každý, kdo tudy chodí, vám při troše štěstí do kabelu kopne a koneckonců si do něj můžete kopnout i sami. MagSafe tohle řeši, nedrží totiž mechanicky (zastrčený v těle), ale, jak napovídá název, magneticky. Okolo konektoru je totiž silný magnet, který se k tělu MacBooku přitáhne a když vám do kabelu někdo kopne, prostě jen odletí a s notebookem ani nehne. Tohle je opravdu výborná vychytávka a škoda, že to asi Apple bude mít patentované, kéž by to tak bylo ve všech noteboocích. Ale neměl bych opomenout i takové důležité detaily, jako je svítíci jablko, elegantní stavová LED dioda ze předu a webová kamera, tedy iSight.
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod swenak 10. 2. 2011 02:02

nejsem si jist, ale LED diodek je myslím 8, ale i kdyby 9, pořád nechápu, proč ne 10 a by lo lehce odhadnutelné procento s přesností na 5%, takhle to je "nějaké divné"...co se týče redukce, nedělá ji jen Apple a poŕíd jde už od cca 10USD....k větráku jen tolik, že to není jediná škvíra, je potřeba poćítat s tím, že vzduch se bere i od klávesnice a u BMP i od mechaniky...nic to nemění na tom, že MBP i MBA jsou skvělá zařízení :-)
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod thesilentman 10. 2. 2011 21:05

Len k tej redukcii - 1500Kc naozaj nestoji. Original v iStyle, teda u Premium Resellera, stoji 695Kc. http://www.istylecz.cz/webshop/prisluse ... t-dvi.html

Daju sa ale zohnat aj lacnejsie, ako pise swenak.
Mac Mini Late 2012 + DELL U2311H
Sony HX5
thesilentman
Junior

Odeslat příspěvekod PC 10. 2. 2011 22:10

Já jsem viděl krásný opletený kabel pro MAC BOOK (DisplaPort mini vs. HDMI) asi za sedm set, ale mají ho jen v prodejně na Chodově, to mi příjde lepší nežli blbá redukce... Jinde sem si ho nevšim... Nebo ho tam možná nemají, on se ten sortiment prodejce od prodejce liší...
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 11. 2. 2011 14:36

co vím, tyhle mDP->hdmi nebo DVI adaptéry/redukce dělal i Delock za cca 300.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Matuji 14. 2. 2011 19:46

Zdravím, chtěl jsem se zeptat na jednu věc. Díval jsem se, že MacBook pro 13" jde dovézt z USA za přibližně 22 tisíc (+ poplatky za převoz). Tak mě zajímá, zda se mi to vyplatí. Mám na mysli, zda je ta verze nějakým způsobem jiná než ta evropská (samozřejmě kromě klávesnice a nabíječky). Jestli je třeba systém nějak upraven pro americký trh. Díky za odpověď.
Matuji
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 14. 2. 2011 19:59

ne, neni upraven a ne, neoplati se, staci trosku pocitat, ty poplatky nemusi byt male (kdyby to melo byt legalne, tak DPH, clo) a dostanes o rok mensi zaruku...
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod Matuji 14. 2. 2011 21:56

Aha, právě jsem si to myslel, že tam budou nějaké poplatky nebo něco. Jinak docela mě odrazuje u macbooku pro 13" procesor intel core 2 duo. Přeci jen už je to starší kousek.
Matuji
Junior

Odeslat příspěvekod fotoba 14. 2. 2011 22:11

>Aha, právě jsem si to myslel, že tam budou nějaké poplatky nebo něc

je to hlavne clo a zaruka len 12 mesicov, oproti 24 mesiacom v EU verzii ("zakon EU")
fotoba
Junior

Odeslat příspěvekod thesilentman 14. 2. 2011 22:12

V blizkej dobe sa chysta upgrade MB Pro, ak chvilu vydrzis, dockas sa novych modelov.
Mac Mini Late 2012 + DELL U2311H
Sony HX5
thesilentman
Junior

Odeslat příspěvekod swenak 15. 2. 2011 04:36

CPU bych se nebál, neříkám, že počkat nemá smysl, ale ne vše staré je nepoužitelné.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod Matuji 16. 2. 2011 00:33

Ještě mě napadly takové dotazy, tak se chci zeptat znalých. Apple udává výdrž baterie na 10 hodin u 13", ale většinou co sleduji aukce, tak píšou uživatelé, že jim to vydrží tak okolo 3 hodin (a to u nových baterií. viz. konkrétně aukce na Macbook pro 15,4"). Jak to tedy je s reálnou spotřebou? A ještě taková otázka. Kde má macbook pro umístěn senzor osvětlení, který aktivuje podsvětlení klávesnice? Domníval jsem se, že v rámu okolo displeje, ale viděl jsem verzi se světlým rámečkem a nic kromě kamerky na rámečku nebylo. Díky za odpovědi!
Matuji
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 2. 2011 02:16

MB White a Pro nejnovější dá 10 hodin na Wi-Fi docela bez problémů. 3 hodiny se mi zdají málo i při maximálním vytížení. Nedávno jsem zkoušel schválně Wi-Fi, hraní her neustálé a všude max podsvícení (klávesnice, displej) a přes 3 hodinky něco to lehce dalo. Není se čemu divit, rozdíl spotřeby mezi jen "broušením po netu" a hraním her je několikanásobný. Ve škole obvykle jedu na Wi-Fi od rána + zápisky s lehce staženým podsvícením displeje a vypnutým podsvícením klávesnice, a zhruba po 8 - 10 hodinách běhu už to chce dodat šťávu. To ovšem platí pouze za předpokladu Mac OS X. Na Windows 7 mám vyzkoušené, že výdrž je přibližně poloviční.

Senzor osvětlení je umístěn hned vedle kamerky, vedle které je ještě dioda upozorňující zapnutou kameru. Vidět to moc není, leda proti silnějšímu světlu, Apple si dává na tyto detaily záležet. Jedinná dioda na předku počítače indikující zavřené víko (uspání) je téměř vůbec neviditelná, a je o ní znát teprve až začne pulzovat.
anonymni

Odeslat příspěvekod swenak 16. 2. 2011 06:17

Matuji: Ono taky mám pocit, že si neuvědomuješ, že není MBP jako MBP, to není, že jsi viděl "jinou verzi", to je jiný model, z jiného roku, jiné parametry a i jiná výdrž. Pokud se nepletu, tak 13" 2009 byla udavana výdrž kolem 7h, 2010 9-10h. Pokud jsi třeba koukal ještě něco staršího, tak to bude jeśtě jinak. Často na aukru ani neuvádějí rok.
swenak
Junior

Odeslat příspěvekod 7kubo 17. 2. 2011 03:37

este by som chcel dodat ze co sa tyka vydrze noveho airu vo win 7 tak to je celkom podobne ako os X. ja mamkonkretne najvybavenejsiu ver 13 palcoveho a vo wine to zere asi len o 10-15% viac. Celkom sa applaci posnazili ;)
7kubo
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka