Nový MacBook Pro 13"

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod 1979 25. 2. 2011 12:42

Zvažuju, že bych si pořídil Mac, ale nic o tom nevím a proto tedy:
Na diskuzích u nových Macbooků Pro jsem četl dost příspěvků, kde se psalo, že to není nijak velký posun.
CHtěl bych se tedy zeptat zkušených uživatelů.
Jedná se mi o nejnižší model MacBook Pro - tzn. cena kolem 27 000,- .
Starší má dvě grafiky, nový jen integrovanou. RAM mají oba stejně.
Je to opravdu posun dopředu? Bude ten nový procesor v kombinaci s integrovanou grafikou rychlejší než původní starší ale s externi grafikou?
Měl bych to na klasickou administrativu a potom ale taky na střih videa v HD rozlišení.
Možná by se dal ten starší sehnat v nejakým výprodeji za zajímavou cenu a proto potřebuju vědět, jestli je ten s novým procesorem natolik lepší.
Výdrž baterky až tolik neřeším - i těch 7 hodin se slušný výkon.
Díky.
Benefon Twin --> Eric T28 --> N 3310 --> Moto T180 --> Eric R310s --> Fisio 820 --> N 3310 --> Philips 639 --> Moto E398 --> Mpx220 --> HP 610 --> Xperia --> N5530 --> LG Optimus One + HF HBH-662
1979
Junior

Odeslat příspěvekod macusercz 25. 2. 2011 13:19

Starsi model 13" nema dedikovanou grafiku ani dve grafiky. Testy mluvi jasne grafiky podavaji podobny vykon, procesor je jasne rychlejsi. Osobne bych do stareho modelu sel asi kdyby byl tak za max. 22 tis. Pro me byl MacBook investice nejmene na 4 roky. Tak bych na tom moc nesetril. Core 2 duo, uz je fakt starsi procesor.

Strih videa - jen bych te upozornil, ze ani tak ti rozhodne MacBook nepoda nejlepsi vykon - alternativu mezi PC by jsi nasel za podobnou cenu daleko vykonnejsi. Pokud bys mel strihat video profesionalne, rozhodne doporucim 15" palcovy MacBook, ktery jiz ma dedikovanou grafiku, ctyrjadrovy procesor, ale take vetsi displej s "lepsim rozlisenim".
MacBook alu late 2008, HDD Hitachi 7K500 500 GB, 6GB RAM; iPhone 3GS 32GB; iPod Shuffle 4th gen.
macusercz
Junior

Odeslat příspěvekod Matuji 25. 2. 2011 13:20

A co nová verze,dnes představená? Ta už má lepší procesor. Jinak docela mě překvapilo, že má nový MBP 13" výdrž 7 hodin a integrovanou grafiku. Zatím jsem neměl moc informací, kde bych se poučil, tak mě prosím když tak opravte, doplňte..
Naposledy upravil Matuji dne 25. 2. 2011 13:24, celkově upraveno 1
Matuji
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 25. 2. 2011 13:24

Není dnes představená, ale včera a o té se zde celou dobu mluví ;)
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Salamander 25. 2. 2011 13:26

Jo, uz i zakladni 13" verze ma hodne zajimavy vykon
Obrázek

jinak grafika Intel HD 3000 je vykonove temer uplne shodna s GeForce GT320M, ktera byla pouzita v minule generaci. Ale procesorove je ten vykonovy posun obrovsky.
Salamander
Junior

Odeslat příspěvekod 1979 25. 2. 2011 13:52

No mám i pár favoritů i z říše Windows, ale v okolí mám pár lidí Macy a nemůžou si vynachválit uživatelkou přívětivost a stabilitu systému, tak jsem si řekl, že bych to možná taky i zkusil.
U Windowsů bych šel do ceny max 25000,- no a za toho Maca bych asi těch cca 27 000,- ještě zaplatil.
U Win bych měl ale lepší rozlišení displeje a matný displej, ale procesor stejný a RAM taky. Asi i větší HDD.
Ale zase dává Mac vyšší výdrž na baterky.
No a s tím střihem - nehodlám se tím živit - bylo by to na střih videa, co natočím na obyko kameru (SD karty) nebo na foťák v HD - rodina, oslavy a tak.
Všichni co mají Maca mi totiž trvdí, že i při nižších parametrech dává vyšší nebo stejný výkon jako Winy díky odladěnosti systému a nižsí náročnosti programů - př. iMovie nebo iCut nebo jak se to jmenuje.

Ještě se dívám na ten test, ale nikde tam nevidím tu starší konfiguraci s C2D.
Benefon Twin --> Eric T28 --> N 3310 --> Moto T180 --> Eric R310s --> Fisio 820 --> N 3310 --> Philips 639 --> Moto E398 --> Mpx220 --> HP 610 --> Xperia --> N5530 --> LG Optimus One + HF HBH-662
1979
Junior

Odeslat příspěvekod macusercz 25. 2. 2011 14:15

Nevidis a neuvidis, ten obrazek, jen zopakoval, to co jsem rekl.

http://www.apple.com/macbookpro/performance.html

Osobne mam 2.0 GHz Core 2 Duo a muzu ti rict, ze v Aperture uz mi moc netahne. Jinak pri tech jednodussich ukonech je system svizny. Hodne tomu pomuze i rychlejsi disk - 7200 ot/min. Kdybych kupoval nyni, rozhodne beru novy model.

Beh je skutecne celkem nenarocny a proste system dokaze HW dobre vyuzivat. Urcite ocenis iMovie ci iPhoto a jine veci. Nyni si nedokazu predstavit, jak bych si mel vest svou audio, foto, video knihovnu ve Windows a v jakych programech to spravovat. Ze zacatku se budes asi chvili trapit. :-) Jinak v lete ma vyjit nova verze OS X Lion. Odhaduju, ze zase bude tak za 700 Kc. Spechas s koupi? Uz by jsi ho tam mohl mit nainstalovany. Nebo pri SL se to resilo nejak dodatecne, ze ti to zaslali, kdyz sis koupil Mac, ja nevim, mesic pred tim nez vysel.
MacBook alu late 2008, HDD Hitachi 7K500 500 GB, 6GB RAM; iPhone 3GS 32GB; iPod Shuffle 4th gen.
macusercz
Junior

Odeslat příspěvekod Andres 25. 2. 2011 14:57

Mam MacBook Pro z roku 2009 (2,53Ghz Core 2 Duo, 4gb ram, GF 9400M) a používám ho přesně na to, co chceš dělat ty. Studentskej počítač, takže práce s textem, tabulkami, prezentace, multimédia, fotky, příležitostné sestříhání videa (oslavy a tak různě) a funguje pořád perfektně. Být tebou tak jdu klidně po staršim modelu s dobrou cenou, výkonově to neni žádnej lenoch a na profesionální práci s videem a 3D grafikou naopak neni ani novej 2011 MBP. Kupovat novej stroj pro mě bude mít smysl až bude standardem SSD, lepší displej a o něco menší váha.
Nic to nechce, jen hrát lehce.
Andres
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod macusercz 25. 2. 2011 15:21

Nalejme si cisteho vina, osobne si nemyslim, ze cena starych modelu spadne pod 24500, novy model je za 27600 Kc, za ty penize procesor i5, lepsi kamera, a novy port stoji. Dnes je standartem prave i5 procesor. Kupovat v dnesni dobe Core 2 Duo a jeste kvuli usetreni nejakeho tisice je blbost a to vam rekne kazdy prodejce, i v ohledu dvou lete pouzitelnosti. Staci se podivat na vykonnostni rozdil Core 2 Duo a i5, Core 2 Duo uz je proste duchodce.
macusercz
Junior

Odeslat příspěvekod 1979 25. 2. 2011 15:25

otázka ale taky je, kdy se dostanou novy Macy na náš trh...snad jen ATC u nich píše DOPRODEJ, ale ta cena je směšná - vůbec neslevnili...
obávám se teda, že se asi na nějakou zajímavou cenu - třebas kolem 24000,- asi nedostanu nikde...
nevíte, kdy by se k nám měli začít skladnit?
no a s tím novým OS - do léta asi nevydržím - už jsem si ho chtěl koupit před Vánocema a bude to otázka tak max. měsíce...

EDIT - tak než jsem to napsal, už je tam názor na výprodejovou cenu :-)
1979
Junior

Odeslat příspěvekod macusercz 25. 2. 2011 15:39

Obcas to sleduji, slevy se moc nekonaji a nove produkty za mesic jeste o par stovek spadnou. iStyle uvadi ze uz doprodavaji kusy, tedy naskladni pozdeji pouze nove, cena se tez nezmenila. Napriklad duhovyservis miva nove modely velmi brzo, nyni je ma uz i nacenene a jak tak koukam, podrazili, oproti tomu co tam bylo rano. :-)
macusercz
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 25. 2. 2011 16:16

Já jsem si koupil MB Pro 13 asi před půl rokem a nemůžu si ho vynachválit. Dost jsem čekal ale co se provede nového a jestli půjdu do upgrade (prodal bych svůj a koupil nový) a zřejmně to neudělám. Změnilo se přesněji toto:

- Webkamera FaceTime má nyní 720p místo VGA rozlišení
- Výdrž baterie spadla z 10 hodin na 7 hodin
- Procesor je místo C2D 2.4GHz a 2.6GHz nyní 2.2GHz a 2.7GHz i5 a i7 (bezmála 2x silnější)
- Grafická karta HD3000 integrovaná místo integrované GF320m (v podstatě výkonově na stejno)
- ThunderBolt optická linka v miniDisplayPortu kterou dnes snad žádné zařízení nemá
- RAM je rychlejší, místo 1066MHz má tato 1333MHz
- Podpora SDXC karet
- Větší pevné disky, 320GB levnější a 500GB dražší

Takže v podstatě jedinné co se získá nejnovějším MB Pro 13 který bude zřejmně dle mně na vyšší cenové hladině nějakou dobu bude silnější procesor, určitě ne zanedbatelně, ale ten nárust není zase tak zásadní aby se kvůli němu dalo zbláznit. Má to daň na výdrži baterie. Grafiku osobně preferuju NVidii, tím to je horší ku novému MB Pro, ThunderBolt nemám vůbec jak využít v blízké budoucnosti a pevný disk si tam můžu strčit jaký mně napadne, SDXC jsem navíc ještě ani neviděl snad.
anonymni

Odeslat příspěvekod macusercz 25. 2. 2011 16:49

Baterka. No to, ze si i5 trosku stavy vezme, to je bezne. Ono budme realisti, tech 10 a 7 hodin tam skutecne neni. :-)

Disky, ktere tam dava Apple, jsou sice tiche, ale casto pomale. Prvni, co bych po koupi udelal - prodat disk z MacBooku, nebo dokoupit ramecek a udelat si z nej Time Machine, rozhodne upgradovat na 7200ot/min.

ThunderBolt - jeste se nejedna o optickou linku, spojeni je zatim pouze kov na kov. A ano, zarizeni uz se bezne prodavaji, neni jich mnoho to je pravda, ale je to rychlejsi nez eSata a USB 3.0. Pokud Applu tento tah vyjde, muze se stat, ze vzpominane alternativy ani do svych pocitacu nenasadi.

Jinak v Mactrackeru jsem se dival na testy MacBook Pro 13, mid 2010, 2,4 GHz ziskal 3390 bodu. Novy MacBook ma 5900 bodu, ten narust je skutecne pomalu jednou tolik a pri narocnejsi operacich, zpracovani mnoha dat to skutecne jde poznat, vidim to i na PC. Narust vykonu i5 oproti Core 2 Duo je velmi zasadni. Dalo by se rict, ze se jedna o jeden z nejvetsich skoku v novodobe historii Intelu u Apple.
macusercz
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 25. 2. 2011 17:01

Ta výdrž podle mně reálná je. Na Wi-Fi skutečně Applem psaných 10 hodin dám docela v pohodě, ani nemluvím pokud krotím podsvícení. Tím pádem vidím i u novinky těch 7 hodin reálně a víc, pokud se bude user krotit s podsvícením.

S diskem naprosto souhlasím - není co řešit, samozřejmně, hned vyměnit za 7200rpm a udělat Time Machine.

Určitě to tak je. Stačí se podívat na NoteBookCheck kde má P8600 nějaké 80 - 90 místo, a SandyBridgová 2410m která sedí na MBP13 sedí na nějakém 40 - 50 místě. Ani nemluvě o té dvoujádrové i7 která si sedí kolem 20 místa a tím překonává dokonce i nemalou část desktopových procesorů. Nicméně si nemyslím že by Core2Duo P8600 byla zase taková tragédie, abych to měl okamžitě řešit. Ovšem jestli někdo z kolegů poletí do USA tento rok, jakože jich pár bude, tak ten upgrade možná udělám, protože na něm v podstatě nic neztratím a získat můžu určitě.
anonymni

Odeslat příspěvekod jjfb 25. 2. 2011 17:04

Hlavně na Thunderbolt by měli jít připojit 2 monitory přes DisplayPort, teda až budou redukce
jjfb
Junior

Další stránka