Nejlepší program pro psaní dokumentů na Macu

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod hexxisek 7. 9. 2012 06:54

Moc nepíšu, ale když jsem ještě chodil do školy, byl jsem tak nejak dobrovolně donucen k používání MS Office pro Mac, dupali dobře a bez potíží, slouží do dnes a muzu s klidem doporučit, jen skoda ze tam neni OneNote, stím jsem mel docela dobre zkusenosti. Co se týče iWork nemohu soudit, neměl jsem. V 90% připadech mi ale i tak postačí TextEdit :-D
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod skawagon 7. 9. 2012 12:28

S čím mám zkušenosti:

Word 2008 for MAC
Na Windows jsem používal OpenOffice.org, v čemž jsem hodlal pokračovat po přechodu na Mac. Nicméně můj počítač již měl nainstalovány jak iWork, tak MS Office. Jelikož jsem nebyl zatížen Ribbonem z Win verze, nevadilo mi, že je na OS X dosti jiný, ba naopak mi vyhovuje rozbalovací, na výšku orientovaný Toolbox. Při jednoduchém zpracovávání prací do školy, bohatě postačí, jen výroba složitějších matematických vzorců je dosti otravná a myslím, že Win ji mají vyřešenu lépe. Upgrade na nový Word mne neláká, neboť má win-like Ribbon.

V Pages tvořím plakáty pro kamarády, věci u kterých chci aby dobře vypadaly, životopis aj, ale kvůli kterým se mi nechce vymýšlet kolo v Photshopu. Zkoušel jsem v nich delší texty a ažkoli nemají tendenci dělat hlouposti ze styly jako Word, stále to není to pravé.

Na psaní bakalářské práce ale asi použiji něco založené na latexu, s alespoň trochu "živým" pdf náhledem.
skawagon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod peterbiely 7. 9. 2012 13:32

Inak k tym platenym, nikto (ani ja na zaciatku) sa tu nezmienil o NeoOffice
ktory sice vychadza z Open/Liberoffice ale je plateny (Stoji 7eur) ale chalan na nom naozaj dost intenzivne pracuje. Je lepsie integrovany s GUI a podporuje aj Retinu...
http://www.neooffice.org/neojava/en/index.php
peterbiely
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod prokyda 8. 9. 2012 09:48

Já jsem naprosto spokojen s iWorks - nestojí (oproti Office:MAC) skoro nic a fungujou bezvadně. Přechod po mnoha letech z Office na iWork byl sice trochu "o nervy" - zvláště při práci s formátováním textu apod., ale člověk si zvykne.
Mimochodem, předtím jsem používal balík Office:Mac a byly to jediné programy, které mi na MBPro dělaly problémy - zamrzání, nečekané pády, dlouhé čekání při vzbuzení počítače apod. Od té doby, co jsem je poslal do softwarového nebe mi noťas šlape jako hodinky!
prokyda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tohe 8. 9. 2012 15:12

Já používám iA Writer http://www.iawriter.com.
Jednoduché formátování, minimalistický design.

V iA Writer píšu hlavně poznámky, "lab book", ale i delší texty.
Složitější dokumenty pak skládám v Adobe InDesign.

Word 2011 for Mac není špatný.
Klidně bych ho doporučil, zejména když člověk spolupracuje na dokumentu s PC uživateli.
Na poznámky je ale pro mě příliš težkopádný.

Pages je dobrý program.
Zejména šablony jsou pěkně navrhnuty.
tohe
Kolemjdoucí

Předchozí stránka