Špatná synchronizace hudby a videa při nahrávání

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Nikeid 27. 8. 2022 21:20

Ahoj, mám problém se synchronizací při nahrávání hudby.

Mam Macbook Air 2020 (M1), k tomu externi zvukovku (M-AUDIO m-track solo s ASIO drivers). Nahraju kytaru (zapichnutou primo do zvukovky) do garagebandu. Potom hotovou audiostopu kytary vyexportuju (např. do mp3), to si pustím do sluchátek a nahraju k tomu separátně video přes iphone (poslouchaje do toho ve sluchátkách tu mp3). Z aplikace fotky pak video na noťasu stáhnu na plochu. Video i soubor hudby, co mi hrál do sluchátek, hodím do imovie a dám to dohromady.

Problém je, že např. v rámci 3 minut videa, když sesynchronizuju začátek, tak na konci se video oproti zvuku rozchází. Drobně, v milisekundách, ale jo. Je to okem znatelný.

Nevíte někdo v čem je problém, nebo co dělám špatně?

Díky :-)
Nikeid
Junior

Odeslat příspěvekod marts 28. 8. 2022 12:19

A v tom videu natočeném na iPhone je zvuk z živého hraní nebo jak?
Nebo tomu mám rozumět tak, že na videu máš jenom obraz který vzniknul hraním na playback ze sluchátek a domníváš se, že se novým hraním vždycky trefíš naprosto přesně do předchozího záznamu?
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 29. 8. 2022 16:04

A je někde v workflow ještě(dřív,blíž) situace, kdy to je v pořádku synchronizované?
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Nikeid 11. 8. 2023 11:28

Omlouvám se za ročně pozdní odpověď :-)

marts: přesně tak, varianta 2) - na videu mám jenom obraz, který vzniknul hraním na playback ze sluchátek .. a ano, svým hraním se trefím naprosto přesně do předchozího záznamu ... tady se nebavíme o nějakých mikropohybech, ale o sladění dob hudby a úderů rukou do kytary, které, ano, trefím (a trefí je každý podprůměrný muzikant :-D ) a které jsou na začátku sladěné, v průběhu se začínají "zpomalovat" a na konci jsou např. už o desetinu vteřiny posunuté jako celek

Da Gony: no sladím začátek, tak je to na začátku samozřejmě OK .. ale v průběhu se to postupně začíná rozcházet, přičemž je to čím dál znatelnější

zkrátka jako by video mělo o 0,1 vteřiny více/méně než nahrávka .. podle mě to vzniká nějakým procesem při převodu zvuku do mp3 nebo při předání souboru videa do imovie .. ale nevím jak to zhojit
Nikeid
Junior

Odeslat příspěvekod marts 6. 10. 2023 11:32

Shodou okolností jsem v poslední době začal používat iPhone jako druhou kameru a i při delších záznamech kdy prostříhávám vůči normální video kameře jsou záznamy synchronní.
To ale točím na 25 snímků za sekundu (FPS).

Otázka je jaké FPS bylo na mobilu použito v uvedené situaci - v NTSC oblasti se totiž vyskytují rychlosti 24 (někdy se za tím skrýva 23,976) a 30 (nebo 29.976) FPS - pak záleží na střihovém programu jakým způsobem přistoupí k těm zlomkovým rychlostem - což ve výsledku může způsobit tu desynchronizaci.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Junior