Nejlepší textový procesor?

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ms.press 28. 4. 2010 14:08

kdo použil zakázané slovo, L...X, tak na Smetiště s ním

Apple iWork Pages nevypadá špatně.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pages
http://en.wikipedia.org/wiki/IWork

Jen se divím, proč nepodporuje ODF ani OOXML pro export. ODF prý dokonce ani na čtení. Export pouze do DOC a PDF. Jasně, jsou nejvhodnější volbou. Dosud ! Ale i tak. Je to divné.

MS Office 2011 for Mac ?! .... bude umět všechny formáty naplno ....

GnomeOffice !? ........... Linux GNOME, Mac OS X, Windows (Abiword,Gnumeric,GIMP,Inkscape)
KOffice !? .................. Linux KDE, Windows, Mac OS X, Haiku
NeoOffice !? ............... Mac OS X
ms.press
Junior

Odeslat příspěvekod Vykook 28. 4. 2010 14:44

Taky me to zarazi, ale jinak je mi to docela putna, co posilam mimo svuj pocitac obvykle exportuju do .pdf
"Stará, kup husu, dostal jsem nápad!" Jakub Arbes
Vykook
Junior

Odeslat příspěvekod TM 28. 4. 2010 14:49

Dodnes pouzivam Office 97 (a tedy Word 97) k naproste spokojenosti a nic mi nechybi. Instalace je samozrejme osekana takze me neotravuje ani pan Sponka, Hafik ani podobne nesmysly...
Myslim ze i takto stara verze Wordu by v pohode mela stacit tak 90% uzivatelu ms office...
TM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod IQ-tikve 28. 4. 2010 15:03

MSO Word, alternativně OpenOffice Writer. Pokud chci něco rychle a jednoduše Poznámkový blok. Nebo ještě WordPad. Ale Word samozdřejmě dominuje, co se týče typických dokumentů...
IQ-tikve
Junior

Odeslat příspěvekod Faramir 28. 4. 2010 19:20

Jedině MS Word a to momentálně ve verzi 2007, je přehledný, intuitivní na ovládání a nemá konkurenci. Jestli MS vydá Office 2010 ve verzi Home & Student, budu upgradovat, jestli ne, zůstanu u 2007.
Kdysi jsem používal i OpenOffice, ale byly tam neustále nějaké problémy, hlavně s kompatibilitou, rychlostí a stabilitou, proto jsem utekl k řešení od MS, které je bezproblémové.
Mac mini mid 2011, 8 GB RAM, 120 GB SSD OCZ Agility 3, 500 GB HDD Toshiba, 40"+2x24"
iPhone 3GS 32 GB white
iPad 2 3G 64 GB white
Faramir
Junior

Odeslat příspěvekod IgnorStoupa 28. 4. 2010 21:22

Takze pokud bych mel byt vice specificky ohledne naroku/prace:

1. Bezny dopis ci text do 5 stranek - jakykoliv wordprocesor, neresim.
2. Texty s nutnosti sledovani zmen od vice autoru - MSWord97/2000/XP
3. Vetsi text s rovnicemi - pak Corel WordPerfect8/9/10
4. DTP, slozita kniha - WordPerfect 5.1 for DOS (pro stouraly: vektorova grafika, rovnice psane a la tex, EPS, drivery pro zrcadlovy tisk matric) nebo to nekomu zadam, co se mam s tim Wordem zlobit...
Neni dano vubec nic. Sestrojte parabolu.
IgnorStoupa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bobo8 28. 4. 2010 21:35

Řeknu na začátek, že se považuji za velmi intenzivního uživatele textových procesorů. Pro představu napsal jsem odhadem deset tisíc řádek ve VBA Wordu a o něco méně ve WordPerfectu. Mohu zodpovědně říct, že vše, s čím jsem se intenzivně pracoval, považuji za STRAŠNÝ paskvil. Více jak 50 % času práce s texťáky mi zabralo vymýšlení způsobů jako obejít jejich chyby. Téměř každá složitější funkce je díky nespolehlivosti nepoužitelná. Naposledy jsem programoval vlastní systém křížových odkazů, protože v textu zkolabovaly, před tím jsem více jak 2 měsíce čistého času dělal program, který přiměl Word, aby byl schopen dělit slova. Dokopat Word aby text vypadal jednotně je heroický úkol s nutností mnoha ručních úprav (např. aby nadpis určitého stylu měl vždy nahoře stejnou mezeru, je nemožné, záleží, jestli je před ním text v tabulce, konec stránky či dvousloupcový text). Uvažoval jsem napsat knihu 1000 nejotravnějších chyb ve Wordu (nezávisí od verze, Microsoft chyby neopravuje), ale většině lidí je to jedno, nějak ten text sesypou, a že to vypadá každý pes jiná ves a dodržování nějakých typografických pravidel je jim buřt. Otevřel jsem si Word a chtěl jsem napsat, s kterou funkcí jsem měl problém či kterou jsem přestal používat pro její zničující nespolehlivost. Samotného mě překvapilo, že jsem skoro nenašel funkci, kterou bych nevyjmenoval, to by bylo na hodně dlouhé popisování. Však také dnes už nepoužívám skoro nic, můj text se podobá tagovanému zdrojovému textu v Quarku. Asi přejdu na LaTex nebo něco podobného. Hmm, jsem se rozepsal.
bobo8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xlnc 28. 4. 2010 21:40

Číslo jedna bude takové, které zvládne layout text-grafika (monitor = tisk), titulkovat (automaticky i číslovat) obrázky a zprůhlední strukturu stylů a bude se jí držet.

Nečekám super sazbu, ořezy obrázků, CMYK, filtry (kéž by mi tak někdo vysvětlil, proč je Microsoft nastrčil do Excelu 2010 - viz Picture Tools / Color apod.). Na to je DTP, Adobe InDesign, ...

Znáte něco lepšího než Word pro "smrtelníky"? Já zatím ne. Umíte ale pracovat s Wordem? Ano? Pak říkám, že ho používáte jako Poznámkový blok, jinak byste takhle nemluvili. A ano, je to 90 % z vás. Jo, 90 % uživatelů to stačí, stejně jako v životopisu uvést "práce na PC". Je to drzé, arogantní tvrzení, jo... Ukažte mi, že zvládáte styly. Už jen proto se Word ani naučit nedá, natož za jedno školení! Přehlednost, intuitivnost Wordu, báječný Ribbon? Dobrá práce marketingu, až mě to děsí... Ne, vy mě děsíte.

Poznámkový blok není špatný, nahrazování řetězců je děsivě pomalé, 3 MB textový soubor taky není úplně pro něj to pravé ořechové a používat ho namísto Post-It nebo HTML editoru? Ano, můžete. Jo, když nestačí, je tu ještě Wordpad. "Stačí" je krásné slovo. Komu a k jaké práci?

P.S. Abych dokončil co jsem načal - ne neumím Word, ale poradím si s ním včetně (vlastních) stylů, i když je to peklo. Ale i kdybych Word uměl jako mistr světa, nikdy si nebudu jistý prostou věcí - že obrázek najdu tam, kde jsem ho v textu nechal.

-- 28. 4. 2010 22:49 --

bobo8 píše:Řeknu na začátek, že se považuji za velmi intenzivního uživatele textových procesorů. Pro představu napsal jsem odhadem deset tisíc řádek ve VBA Wordu a o něco méně ve WordPerfectu. Mohu zodpovědně říct, že vše, s čím jsem se intenzivně pracoval, považuji za STRAŠNÝ paskvil. Více jak 50 % času práce s texťáky mi zabralo vymýšlení způsobů jako obejít jejich chyby....

Jednoduše děkuju. Že je tu další "zdravý" člověk. Jinak souhlasím i s tím VBA. Objektový model pro Word není o moc lepší než pro PowerPoint (to byl interní vtip z kategorie černý humor pro zasvěcené :-))

P.S. Možná, že oba čekáme od Wordu skutečně nástroje a schopnosti profesionální sazby, ale...
Petr Pecháček
xlnc
Junior

Odeslat příspěvekod akira.uzai 29. 4. 2010 06:43

mám rásd multiplatformní programy, takže na kratší texty notepad od Microsoftu (i když nevím jestli funguje pod OsX) a na delší texty GVIm
あきらうざい
akira.uzai
Junior

Odeslat příspěvekod charliex 29. 4. 2010 08:48

U krátkých textů je mi to jedno, pro běžné dokumenty MS Office 2007 (Win) i OO Writer (v Linuxu), pro strukturované záležitosti týkající se programování PSPAD.
Nostalgicky ale vzpomínám na své začátky v programech AmiPro a Corel Ventura (v nich jsem psal a sázel svojí diplomku, cca 150 stran s "tunami" vzorců z fyziky a kódy v ASM, Pascalu a VB)
charliex
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zivan 29. 4. 2010 09:47

Zalezi na pouziti, uz je to par let, co jsem psal dokument na 50 stran ve Wordu 97, tisknul ho na jinem PC a sam sobe jsem prisahal, ze takovou volovinu uz nikdy neudelam :)
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod jtojnar 29. 4. 2010 13:50

Google Docs
a LaTeX
jtojnar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod staki 29. 4. 2010 19:05

Pro komplexni dokument Word 2010 (zatim v bete), na poznamky z prednasek (uz kvuli pristupu z jakehokoliv PC) Google Docs

-- 29. 4. 2010 20:07 --

zivan píše:Zalezi na pouziti, uz je to par let, co jsem psal dokument na 50 stran ve Wordu 97, tisknul ho na jinem PC a sam sobe jsem prisahal, ze takovou volovinu uz nikdy neudelam :)

to si dokazu zive predstavit... ono staci i tisknout na jinem PC a to muzou byt obe verze stejne a stejne se to rozhodi... Proto nedam dopustit na PDF:)
staki
Junior

Odeslat příspěvekod Karel 2. 29. 4. 2010 22:42

miroslavh85 píše:Ačkoliv doma kvůli pořizovacím nákladům používáme OOo, tak musím říct, že se mi moc líbí MS Word 2007 a výše, hlavně kvůli skvěle přehlednému a intuitivnímu rozhraní. Jak ale vyjde MS Office 2010 Starter, tak půjde OOo z domu. Pomalejší je už snad jen Lotus Symphony.

No, pokud se vám zdá rozhraní nových MSO hezké a intuitivní, tak asi nemáte co řešit, je od vzhledu OOo odst odlišné a komu sedne jedno, tomu asi těžko sedne druhé (já mám preference vzhledu přesně opačné :-) ). Ale kdyby Vám šlo jen o rychlost, ujistěte se, zda máte poslední verzi OO, ta mě právě svou rychlostí příjemně překvapila, zdá se mi, že zlepšení řady 3 oproti OOo 2.x je velmi výrazné.
Jinak ale nejčastěji používám Abiword nebo Atlantis. Hodně ale píšu stále i ve staré T602 - ani mě nenapadne ji někomu doporučovat, zprovoznit ji pod WinXp nebylo snadné, ale stále v ní mám šablony některých pracovních dokumentů a zdálo se mi zábavnější, nakonfigurovat si fungování dos aplikací pod winXP, než přepisovat ty šablony podle mých potřeb do jiného editoru :-).
Karel 2.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod staki 29. 4. 2010 22:59

Karel 2. píše:
miroslavh85 píše:Ačkoliv doma kvůli pořizovacím nákladům používáme OOo, tak musím říct, že se mi moc líbí MS Word 2007 a výše, hlavně kvůli skvěle přehlednému a intuitivnímu rozhraní. Jak ale vyjde MS Office 2010 Starter, tak půjde OOo z domu. Pomalejší je už snad jen Lotus Symphony.

No, pokud se vám zdá rozhraní nových MSO hezké a intuitivní, tak asi nemáte co řešit, je od vzhledu OOo odst odlišné a komu sedne jedno, tomu asi těžko sedne druhé (já mám preference vzhledu přesně opačné :-) ). Ale kdyby Vám šlo jen o rychlost, ujistěte se, zda máte poslední verzi OO, ta mě právě svou rychlostí příjemně překvapila, zdá se mi, že zlepšení řady 3 oproti OOo 2.x je velmi výrazné.
Jinak ale nejčastěji používám Abiword nebo Atlantis. Hodně ale píšu stále i ve staré T602 - ani mě nenapadne ji někomu doporučovat, zprovoznit ji pod WinXp nebylo snadné, ale stále v ní mám šablony některých pracovních dokumentů a zdálo se mi zábavnější, nakonfigurovat si fungování dos aplikací pod winXP, než přepisovat ty šablony podle mých potřeb do jiného editoru :-).

my co jsme vyskoleny v MSO 2003 jsme si tezko zvykali na 2007, ale kdyz uz si jednou clovek zvykne, tak je to dobre. Pro zacinajiciho uzivatele je ribbon idealni. Obzvlast ve verzi 2010
staki
Junior

Předchozí stránka