Vase zkusenost OneNote vs Evernote

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod karlos00x 9. 12. 2011 18:12

Najde se nekdo kdo pouziva(l) oba tyto programy? Jasne google, youtube, vlastni zkouseni to vsechno je hezke, ale co konkretni poznatky? Proste takovy to co nezjistite z promo videí a par hodin testovani, realny pouziti je realni pouziti. Chci si zlepsit organizaci, v zasade jsem schopen a ochoten kvuli OneNote koupit MS Office pokud nekolik lidi nezavisle vypichne nejake must-have funkce oproti Evernote.

Neco ve stylu: FF pouzivam na vyvoj protoze firebug nema konkurenci, zatimco opera mi vyhovuje jako primarni prohlizec protoze ma jedina spravne poradi ctrl+tab.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod skype 9. 12. 2011 18:28

Nevím sice co máš za telefon, ale Evernote je snad na každou platformu, ale OneNote jen na WP. Za mě tedy Evernote.
Odeslat příspěvekod karlos00x 9. 12. 2011 18:34

Mam telefon na telefonovani. Opravdu jen telefon. Samozrejme multiplatformnost se pocita jako plus, premyslim treba o andrioidnim tabletu do budoucna, ale to jen na konzumaci obsahu takze tam bych ho asi ani nepotreboval. Pracuju v podstate jen a pouze u PC.

Ja si s tema programama hraju, to jo, zajimaji me fakt ty pravdicky "špeky"
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod janac.marek 10. 12. 2011 01:30

Neviem ako Evernote, ale OneNote si vieš zavesiť zdarma na internet, upravať súbežne od hocikadiaľ a je možnosť upravovania vo webbrowseri (i na cudzom PC).

Multiplatformovosť je výhoda, ale pokiaľ máš všetko od jedného výrobcu, je to irelevantný fakt.
Navyše OneNote je aj na iPhone a či bude aj na Androide je len a len na Microsofte.
"Stav komunikačnej infraštruktúry má výrazný vplyv na ekonomický rast spoločnosti, nie naopak."
janac.marek
Junior

Odeslat příspěvekod Faramir 10. 12. 2011 04:20

Používám oboje, ale OneNote je mnohem lepší. Problém ale je, že neexistuje pro OS X ani pro Linux, je pouze pro Windows (+ iPhone, funguje i na iPadu). Takže jestli používáš jen Windows, jdi jednoznačně do OneNote, pokud používáš i nějaký alternativní OS, tak je jediná možnost Evernote...

Edit: řešením je použít v OS X CrossOver, v něm OneNote funguje.
Faramir
Junior

Odeslat příspěvekod J. Raz 10. 12. 2011 07:02

OneNote - funguje i na Androidu, jde o placenou aplikaci zvanou MobileNoter, která umožní OneNote synchronizovat buď bezdrátově přes cloud jako EverNote, nebo přímo mezi PC a telefonem přes wi-fi.
Výhody OneNote - přehlednější organizace většího množství poznámek, možnost výraznějších úprav textu, často používám zvýraznění relevantních pasáží žlutou obdobně jako zvýrazňovač,
Nevýhody OneNote - při zkopírování webové stránky se nedodrží vzhled, mění se úprava písma, řádkování atd., jen jeden obrázek na jeden řádek atd., na Androidu je MobileNoter dost neohrabaný, nejsem si jistý, jestli vůbec umožňuje úpravu poznámek v telefonu nebo jen čtení, nejde mi do poznámky vložit mp3, musím zvuk převést na wma,
Výhody EverNote - perfektní a rychlá bezdrátová synchronizace, snadná úprava poznámek v telefonu nebo vytvoření nových poznámek, bez problémů vloží do poznámek mp3 soubor,
Nevýhody EverNote - velmi omezené možnosti editace textu poznámky, neumí mnou používané "vyžlucení" relevantních částí, při větším počtu poznámek již není tak přehledné + poměrně omezené možnosti zálohování, lze exportovat do htm, ale vypadá to dost podivně a nejsou k dispozici do poznámky vložené mediální soubory.
J. Raz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cirneco 10. 12. 2011 09:33

Ja Evernote vubec neznam, ale co se mi uplne nejvic libi na OneNote je prace s klavesnici (jak si na to clovek zvykne, tak nechce jinak :-) ):
[*] Ctrl+. - oznaceni jako seznam "s teckami" (Ctrl+/ je pak cislovany seznam)
[*] Alt+Shift+sipka - presun odstavce nahoru/dolu/doleva/doprava(tedy v hierarchii stromu poznamek)
[*] Ctrl+A - oznaceni radku, resp. celeho "podstromu" v hierarchii (zmacknout vicekrat) - pak lze posouvat, viz predchozi bod, nebo cele zabalit
[*] Ctrl+cislo - prirazeni nejakeho "flagu" - Ctrl+1 da checkbox (to hodne pouzivam), Ctrl+4 udela to zlute zvyrazneni (viz prispevek J. Raz)
[*] atd. atd.
Cele je to mimoradne efektivni, pokud si clovek potrebuje udelat "dump" toho, co ma v hlave a pak s tim dal pracovat, dotvaret strukturu, doplnovat dalsi body, menit poradi kroku, apod.

Cili muj bod do diskuse: vyzkouset & porovnat jak to ma ten Evernote. Jinak OneNote se da koupit i jako samostatny produkt, pripadne je soucasti lacine Home&Student verze.
cirneco
Junior

Odeslat příspěvekod puamík 10. 12. 2011 11:06

Evernote je zdarma :-)
puamík
Junior

Odeslat příspěvekod Faramir 10. 12. 2011 11:22

To je ale jeho jediná výhoda ;-) Kromě ceny je OneNote ve všem lepší :-)
Mac mini mid 2011, 8 GB RAM, 120 GB SSD OCZ Agility 3, 500 GB HDD Toshiba, 40"+2x24"
iPhone 3GS 32 GB white
iPad 2 3G 64 GB white
Faramir
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 10. 12. 2011 11:52

Jak jsem psal na zacatku, cenu neresim pokud bude znamenat vyrazne vyssi kvalitu.
Faramir: muzes prosim alespon par KONKRETNICH veci pri uzivani tech programu proc prave OneNote?
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod puamík 10. 12. 2011 11:56

Evernote používám na záznam informací z webu. Na pc doma mám nainstalovanou aplikaci, na pc v práci mám nainstalovanou aplikaci a vše se synchronizuje přes web. Funguje takto i Onenote?
puamík
Junior

Odeslat příspěvekod Faramir 10. 12. 2011 12:19

karlos00x píše:Jak jsem psal na zacatku, cenu neresim pokud bude znamenat vyrazne vyssi kvalitu.
Faramir: muzes prosim alespon par KONKRETNICH veci pri uzivani tech programu proc prave OneNote?

Napíšu ti, proč já dávám přednost OneNote před Evernotem, jinak možností je samozřejmě mnohem více.

1. rychlé spuštění celého programu pomocí WIN+SHIFT+N, rychlá poznámka pomocí WIN+N
2. rychlý screen obrazovky (vybereš si kurzorem, co chceš típnout) pomocí WIN+S
3. zvukové a video poznámky
4. možnost vytváření "podkapitol", třídění do skupin
5. synchronizace přes SkyDrive (po zadání Windows Live ID můžeš mít své poznámky kdekoliv, dostaneš se k nim i z jakéhokoliv počítače přes webové rozhraní)
6. neomezeně sešitů s různým zaměřením
7. můžeš si tam vložit opravdu cokoliv, třeba při zkopírování článku z webu se zkopíruje i grafika, vypadá to přesně tak jako na webu, odkazy jsou funkční (klikatelné)
8. možnost chránit poznámky heslem, klidně i jen jeden sešit či jednu poznámku
9. jednoduché a rychlé prohledávání poznámek přímo v rámci programu
10. můžeš ručně kreslit (myší nebo pomocí tabletu, umí i ručně psané poznámky, na to už je ale tablet nutný)
11. revize poznámek, možnost současného pracování (ty i kolega ve stejnou dobu upravíte pracovní poznámku a oba okamžitě uvidíte změnu, samozřejmě když to bude na SkyDrive)
12. barevné označení poznámek, skupin a tak
13. různé vzhledy různých poznámek, šablony na různé typy poznámek

Těch možností je samozřejmě mnohem více, já jen vypíchl ty nejdůležitější pro mně. Používám OneNote 4 roky a neměnil bych, podle mě to je nejlepší program na poznámky, jaký existuje, škoda jen, že není verze pro OS X (ale jak jsem psal výše, řeší to CrossOver).

puamík píše:Evernote používám na záznam informací z webu. Na pc doma mám nainstalovanou aplikaci, na pc v práci mám nainstalovanou aplikaci a vše se synchronizuje přes web. Funguje takto i Onenote?

Samozřejmě, přes SkyDrive, můžeš i určit, kdo má přístup, jestli jen pro čtení nebo i pro zápis.
Mac mini mid 2011, 8 GB RAM, 120 GB SSD OCZ Agility 3, 500 GB HDD Toshiba, 40"+2x24"
iPhone 3GS 32 GB white
iPad 2 3G 64 GB white
Faramir
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 10. 12. 2011 12:30

díky, tohle je presne prispevek jaky jsem chtel cist.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod straka.michal 10. 12. 2011 12:37

Stejnou otázku jsem řešil včera s ohledem na nový telefon s Windows Phone. Nicméně i tak jsem zůstal u Evernote. OneNote je určitě super program v PC, ale synchronizace fungovalala šíleně nespolehlivě jak v PC tak v mobilu. Především směr PC <=> SkyDrive byl nepoužitelný.

Pokud ale mluvíš o používání především na PC, tak ti asi doporučím OneNote.

Faramir: Opravdu nemáš se synchronizací mezi PC a SkyDrive problémy? Používáš raději víc bloků (fyz. souborů) nebo více oddílů v rámci jednoho bloku?
straka.michal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Faramir 10. 12. 2011 12:51

karlos00x: Nemáš za co, doufám, že jsem ti pomohl.

straka.michal: Opravdu nemám se synchronizací problém, synchronizuji mezi stolním PC, telefonem s Windows Phone a iPadem (kde teda mám verzi pro iPhone, bo pro iPad není, ale normálně funguje). Používám oboje, na něco mám jeden blok, na něco mám v bloku hodně stránek a se synchronizací nemám problém.

Akorát pozor na jednu věc, když je blok (sešit?) zaheslovaný, nejde otevřít přes web, jde to jen v programu (ale nejen na PC, jde to i na WP7 a iOS).
iPhone 3GS 32 GB white
iPad 2 3G 64 GB white
Faramir
Junior

Další stránka