Levné pořízení Office a legálnost licence

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dockalacek 28. 2. 2022 18:57

Dovolím si nesouhlasit, druhotné licence nejsou nelegální, ale musíš být schopen doložit všechny dokumenty:

https://www.mesec.cz/clanky/pouzite-sof ... nakupovat/
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Cyperpunk2077 28. 2. 2022 19:32

Něco podobného říkal i Putin...je to nelegální: N.E.L.E.G.A.L.N.Í :!: :!: :!:
Good Morning America
Cyperpunk2077
BAN Živě.cz

Odeslat příspěvekod milsimr 28. 2. 2022 19:33

Dle rozhodnutí soudního dvora EU přeprodej druhotných licencí legální je. Tečka. Co si Microsoft píše v EULA je pak ve srovnání s rozhodnutím soudu jen cár papíru. A papír toho snese hodně...
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Krakatoa 28. 2. 2022 19:46

dockalacek:
Přesně tak. Ještě bych dodal další bod: po jednoznačném ověření těch dvou bodů (dejme tomu u SLM (neznám věrohodnost té firmy) by nebyl potřeba, ale u méně věrohodných určiče ano).

Cyperpunk2077:
Ten tvůj příspěvek nemá hlavu, ani patu.
Já nepsal o druhotných licencích. V prvním případě jsem psal o nové licenci, ve druhém případě jsem psal o digitální licenci vygenerované pomocí slc (což je zjednudušeně aktivátor).

milsimr:
Ale legálních druhotných licencí, jak je uvedeno v tom příspěvku co dal dockalacek licence musí mít:
- kompletní dokumentací prokazující existenci licence a
- identifikační údaje prvního a všech dalších nabyvatelů v řetězci
... a já dodávám:
- po jednoznačném ověření těch dvou bodů (dejme tomu u SLM (neznám věrohodnost té firmy) by nebyl potřeba, ale u méně věrohodných určiče ano).
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 28. 2. 2022 20:21

Však vůbec nerozporuji, že dokumentace je potřeba.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Krakatoa 28. 2. 2022 21:23

Já tu podmínku uvedl pro ty co to budou číst. Aby měli jasno. :-)
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 1. 3. 2022 09:45

petrfilipi píše: Takto jsem kdysi položil MS dotaz na legálnost instalace OEM OS na jiné železo. Rozpitval jsem to na několik případů (odešel mi MB, už je/není v záruce, instalaci budu dělat sám/nějaký servis atd.). Vyšlo z toho to, že mimo případ, kdy je MB funkční a já chci jen reinstalovat systém s jiným číslem, je vše povoleno. A měl jsem to potvrzeno z linky MS, tzn. nikdo vyšší v této věci rozhodovat prakticky nemohl.

PF

Tohle jsem řešil na podzim 2020, volal jsem si přímo do Microsoftu, upgradeoval jsem BIOS a zpomalilo mi to start počítače. Součástí sestavy byly legálně zakoupené Windows 10 OEM (digitální licence) za 2 290 korun. Do toho Microsoftu jsem si volal, jestli to bude po právní stránce v pořádku, když vyměním desku, protože zahraniční fóra Microsoftu tvrdí, že u OEM licence můžete změnit cokoliv, ale ne desku, protože změna desky = nutnost nákupu Windows. Nicméně pán na lince mě ubezpečil, že to legální bude, že výměna desky NEZNAMENÁ výměnu celého počítače, že se stačí přihlásit Microsoft účtem, a mělo by to jet. Kdyby prý ne, ať mu zavolám. Během toho hovoru jsem mu asi třikrát zdůraznil, že mám OEM verzi, a jestli to bude právně v pořádku, protože, jak víme, to, že něco prošlo aktivací, neznamená, že to je košér právně. Bohužel, ten hovor nemám nahraný, ale rozhodně si nevymýšlím.

Dokonce mi říkal, že ani nemusí jít o stejný typ desky. Mně šlo o to, abych si pořízením nové základovky neznelegálnil Windows za 2 300. Zjevně je tedy Microsoft v licenčních podmínkách u W10 benevolentnější než u předchozích verzí Windows. Zas kdybych kupoval desku dvakrát do roka, možná bych taky při aktivaci narazil.

Ještě k tématu:

SLM PREDNY je ok, ale provozuje dva weby, jeden pro firmy, druhý pro koncové uživatele:

https://www.trustedone.cz/microsoft-windows/

https://www.trustedone.cz/office-suite/
Naposledy upravil dockalacek dne 1. 3. 2022 11:16, celkově upraveno 1
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Krakatoa 1. 3. 2022 11:08

dockalacek:
Tak ono je to bráno asi tak, že je pc, pokud se na tom pc pokazí deska a z toho důvodu se provede změna desky, tak je to pořád to stejné pc a licence (ta právní) je stále na tom pc.
Pokud ale nějakým zásadním způsobem změníš komponenty pc nebo vyměníš komponenty prostě proto že chceš jiné tak už to pak je nové pc a je potřeba další licence v případě, že na tom pc je nová oem nebo nějaká, která by se technicky neměla přenášet (vygenerovaná licence v efi na uuid desky). Co se ještě týče nové běžné oem licence, ona se přeprodávat může a pak použít na jiném pc, ale pokud je nová tak bez prodeje nejde použít na jiném pc (právně, ne technicky).

No a jelikož v tvém případě došlo pouze ke změně desky z nějakého povoleného důvodu tak ta licence na tom pc může zůstat.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 1. 3. 2022 11:25

Pokazila se mou blbostí, respektive se mi prodloužil start. Mohl jsem tam zkusit nahrát starý BIOS, ale tím bych ji umrtvil úplně.
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kaulik 1. 3. 2022 13:49

@Cyberpunk2077 jako psát něco o deaktivaci windows z druhé ruky kvůli aktualizacím je dobrej nesmysl.. sorry ale mám 5 PC s koupenými windows z aukra už hezkých pár let.. většina byli koupený jako windws 7, některé jako windows 10.

Nikdy jsem žádné aktualizace nekontroloval (ani bych toho po rodině nebyl schopen) všechny aktualizace jsou vždy nainstalovené a 3 PC jsou i na windows 11 upgradovaný z těch původních licencí a nikdy na mě žádná hláška nevyskočila, ani jsem neměl jakýkoliv jiný problém.

Takže bych to zase s těmito prohlášeními uklidnil.. Zbytek k legálnosti už tady řekl Milsimr
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Cyperpunk2077 2. 3. 2022 19:03

Krakatoa rýpl tak jsem také rýpl a samozřejmě, co jsem napsal výše není úplně pravda, ale jak ty na mě tak já... zbytek si domyslete...původní post považuji za zcela ucelený a založený na pravdě. Jen jsem mohl dodat, že se jednalo tehdy o starší office, kde to ověřovala tehdy aktualize KB...někdy opravdu stačí upozornit a není nutné psát invektiva, ale pokud jsem někoho naštval tak se moc omlouvám. V úmyslu to rozhodně nebylo :pozor . OMLOUVÁM SE :!:
Good Morning America
Cyperpunk2077
BAN Živě.cz

Odeslat příspěvekod meda2016 20. 4. 2024 13:06

Také jeden příspěvek, kde a jaké pořizuje licence GeekBoy: https://www.geekboy.cz/clanek/windows-l ... dows-klice
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BOROCOMP 27. 7. 2024 21:02

Pokud nepotřebujete mít nejnovější verzi MS Office, tak opravdu, třeba pár let stará verze, se dá koupit vemi levně, nebo ji pořídíš zcela zdarma. Spousta lidí ale i firem používají velmi staré kancelářské a skladové software, prostě stačí jim to, tak to prostě používají, třeba MS Office 2003 a o tom to vše je - pokud potřebuješ nový produkt, tak pořizovací náklady jsou tomu úměrné. :arrow:
BOROCOMP
Junior

Předchozí stránka