petrfilipi píše: Takto jsem kdysi položil MS dotaz na legálnost instalace OEM OS na jiné železo. Rozpitval jsem to na několik případů (odešel mi MB, už je/není v záruce, instalaci budu dělat sám/nějaký servis atd.). Vyšlo z toho to, že mimo případ, kdy je MB funkční a já chci jen reinstalovat systém s jiným číslem, je vše povoleno. A měl jsem to potvrzeno z linky MS, tzn. nikdo vyšší v této věci rozhodovat prakticky nemohl.
PF
Tohle jsem řešil na podzim 2020, volal jsem si přímo do Microsoftu, upgradeoval jsem BIOS a zpomalilo mi to start počítače. Součástí sestavy byly legálně zakoupené Windows 10 OEM (digitální licence) za 2 290 korun. Do toho Microsoftu jsem si volal, jestli to bude po právní stránce v pořádku, když vyměním desku, protože zahraniční fóra Microsoftu tvrdí, že u OEM licence můžete změnit cokoliv, ale ne desku, protože změna desky = nutnost nákupu Windows. Nicméně pán na lince mě ubezpečil, že to legální bude, že výměna desky NEZNAMENÁ výměnu celého počítače, že se stačí přihlásit Microsoft účtem, a mělo by to jet. Kdyby prý ne, ať mu zavolám. Během toho hovoru jsem mu asi třikrát zdůraznil, že mám OEM verzi, a jestli to bude právně v pořádku, protože, jak víme, to, že něco prošlo aktivací, neznamená, že to je košér právně. Bohužel, ten hovor nemám nahraný, ale rozhodně si nevymýšlím.
Dokonce mi říkal, že ani nemusí jít o stejný typ desky. Mně šlo o to, abych si pořízením nové základovky neznelegálnil Windows za 2 300. Zjevně je tedy Microsoft v licenčních podmínkách u W10 benevolentnější než u předchozích verzí Windows. Zas kdybych kupoval desku dvakrát do roka, možná bych taky při aktivaci narazil.
Ještě k tématu:
SLM PREDNY je ok, ale provozuje dva weby, jeden pro firmy, druhý pro koncové uživatele:
https://www.trustedone.cz/microsoft-windows/https://www.trustedone.cz/office-suite/
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)