Excel - funkce webservice a jeho další použití

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Barracuda77 29. 2. 2024 17:29

Bohužel jsem řešení nenašel tak se poptám excel borců zde. Mám tabulku v excelu, kde využívám službu API se vzorcem WEBSERVICE (), kdy si natahuju cenu akcií. V dalších buňkách chci využít tuto hodnotu k dalším výpočtům, ale pořád mi to ukazuje chybu HODNOTA! . Potřebuju jednoduchý vzorec hodnoty z API vynásobit počtem akcií, tedy =A1*B1 (počet akcií) třeba, kdy A1 je natáhnutá cena přes WEBSERVICE vzorec, ale z nějakého důvodu s tím jednoduchý vzoreček na násobení neumí pracovat. Buňka je upravená na číslo...

A druhý dotaz mne napadá, jak zajistit při otevření tabulky aktualizaci hodnot ze vzorců WEBSERVICE pro všechny buňky, našel jsem klik CTRL+ALT+F9 ale to se mi nechce klikat po každém spuštění... ;-]
Barracuda77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 1. 3. 2024 07:51

No a jaká hodnota je v té buňce A1?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Barracuda77 1. 3. 2024 15:45

No tam je právě načtené číslo (cena) ze vzorce webservice. Akorát nelze použít v jiné buňce do matematického vzorce..
Barracuda77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 1. 3. 2024 16:04

Určitě je tam jenom to samotné číslo? Nebo není třeba problém s desetinnou tečkou místo čárky?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Barracuda77 1. 3. 2024 16:11

hele jedna buňka A1 má třeba tento odkaz na cenu BTC v USD =WEBSERVICE("https://cryptoprices.cc/BTC/") - tu si natáhne - dejme tomu 62500

druhá buňka má odkaz na tuto buňku A2=A1 a třetí buňka A3 je počet třeba 2 a poslední to má spočítat takže A4 : =A2*A3 a píše to HODNOTA!

Nevím kde je chyba :-(

A jak to aktualizovat automaticky při otevření listu nevíme?
Barracuda77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 1. 3. 2024 16:38

Na automatickou obnovu by mohl fungovat takový trik, že za tu funkci dopíšeš:
Kód: Vybrat vše
+ 0*NOW()
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Barracuda77 1. 3. 2024 16:54

Prošel jsem nápovědy a stejně jsem na nic nepřišel. Buňky mám správně jako čísla, ale prostě mi ty dvě buňky nevynásobí. Asi to chce, aby si to vzalo hodnotu té buňky z odkazu fce WEBSERVICE, ale jak na to :-( Nechápu proč ty dvě čísla jednoduše nevynásobí a píše to chybu HODNOTA! :-(
Barracuda77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 1. 3. 2024 20:26

Zkus to ještě obalit funkcí HODNOTA().
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 1. 3. 2024 23:00

WEBSERVICE vrátí sice vizuální výstup, ale jedná se o generovaný text. V tomto konkrétním případě stačí následující:
A1: =WEBSERVICE("https://cryptoprices.cc/BTC/")
A2: =NUMBERVALUE(A1)
A3: 1234
A4: =A2*A3

Druhou možností je:
- použít průvodce načtením dat z webu
- data nevkládat ale Transformovat v Editor Power Query
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Barracuda77 2. 3. 2024 12:27

Zaobalit do HODNOTA mi nefunguje..

Ale tady jsme asi na správné cestě - NUMBERVALUE už je zajímavější. Na BTC funguje fajn (asi protože je bez desetinných míst), ale pokud je cena v desetinných číslech, pak se tato hodnouta "nějak" přepočítá a ukazuje naprosto jiné číslo. Jakoby tu desetinnou čárku z textu přepočetlo na jiné číslo - funkce numbervalue pak ukazuje např. hodnotu 11.79 jako 29160,00.. Ale jinak to už pak s touto hodnotou počítá správně :-D

o té druhé metodě nevím co to vůbec je :-D
Barracuda77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 2. 3. 2024 13:07

Funkce NUMBERVALUE má i druhý nepovinný parametr, kterým je možné definovat desetinný oddělovač. V tomhle případě teda ".".
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Barracuda77 2. 3. 2024 13:24

Tak už vím !!!
Stačí nastínit buňce co má dělat s čárkama, aby to převedla v pořádku

=NUMBERVALUE(A1;".";",")

Díky všem za pomoc !!! Už to dělá jak má. Jen musím pořád mačkat to ctrl, alt,F9 na aktualizaci cen. Kdyby to šlo při otevření tabulky, bylo by to lepší ...
Barracuda77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 3. 2024 18:41

To je pak ten druhý způsob přes Power Query.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 2. 3. 2024 19:35

Barracuda77 píše:Kdyby to šlo při otevření tabulky, bylo by to lepší ...

A ten "trik" s NOW jsi zkoušel?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 3. 2024 23:20

To už, tuším, v novějších verzích nefunguje. Nicméně neměla by se data při otevření aktualizovat automaticky, pokud jsou zapnuty Automatické kalkulace (Možnosti výpočtů)? Ruční obnova je právě ta F9.
Emil Pastelka
Junior

Další stránka