Nejlepší program pro vyvolávání rawů

Nástroje pro uměleckou i technickou grafiku, DTP, CAD

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Josef Kraus 14. 10. 2010 08:07

Jaký je podle vás nejlepší program pro práci se surovými daty s digitálních fotoaparátů? Používáte software dodaný výrobcem, nebo si raději pořídíte nějaký jiný? Dáváte přednost zdarma dostupným nástrojům, nebo preferujete výkonnost i za cenu finančních nákladů?
Josef Kraus
Redaktor Živě.cz

Odeslat příspěvekod martinus26 14. 10. 2010 08:31

Ja som za UFRaw, viac info tu http://www.mandrivalinux.cz/uprava-raw-fotek-z-digitalnich-zrcadlovek-v-linuxu-ufraw-1/. Môže to byť aj ako samostatný program, alebo aj ako plugin do Gimpu. JE to opensource, zdarma a ako volnočasovému fotografovi krajiny mi to stačí a zvláda to dobre raw subory z mojho fotáku Kodak P850, čo majú príponu .kdc.
OpenSUSE 11.2 + KDE 4.4.3
martinus26
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod WesleyC 14. 10. 2010 09:03

Osobně si velmi pochvaluju Adobe Lightroom, nyní ve verzi 3. Kromě základních věcí jako práce s expozicí, tonální křivkou, barvami, ostřením, potlačením šumu, barevných profilů má i pokročilejší fce jako štětce pro výběr nesouvislé oblasti, gradientní filtry atd. Ve verzi 3 si navíc poradí s konkrétními objektivy a je schopen automaticky odstranit jejich geometrické nedokonalosti (soudkovitost atd...), případně je možno nastavit i manuálně (vše bez zásahu do původního RAWu). je také výborných katalogem, kde lze výborně třídit a kategorizovat dle množství různých atributů (jak EXIF, tak vlastních, případně velmi dobrá podpora klíčových slov).
Má dobře zpracovaný workflow a podporuje množství pluginů a vlastní uživatelská nastavení při úpravách fotek.

Problémem hlavně u začátečníků při použití těchto programů bývá, že pláčou nad tím, že barvy neodpovídají úplně přesně jak je vidí na displeji foťáku. Pak je nutné si přečíst něco o tom, jak vůbec probíhá vyvolávání z RAW, a že aplikace používá vždy trochu jiný algoritmus než foťák (výjimkou může být aplikace pro zpracování RAWů přímo od výrobce, ale ten si většinou svůj algoritmus vyvolávání drží pod pokličkou). Proto taky doporučuju investovat (v případě, že to myslíte s RAWem trochu vážně) peníze do kalibrační barevné tabulky. Já používám třeba xrite colorchecker passport, který navíc spolupracuje s Lightroomem a vytvoříme vám přímo do něj barevný profil (takový, aby barvy odpovídaly co nejvíce skutečnosti).

Tip: Klidně foťte do RAWu, i když na to zatím nemáte znalosti jak s ním pracovat, v budoucnu se vám může tento formát hodit, dneska už úložné kapacity nejsou tak drahé. Chcete-li se dostat k původnímu JPEG, tak jak jej vygeneroval foťák, bývá většinou uložen spolu s RAWem jako náhledové obrázek. Stačí použít třeba irfanview, mít zapnutou volbu (Plugins - Try to load embedded prieview image) a můžete si ty JPEG jednoduše vyexportovat z RAWů a budou vypadat přesně tak jako z foťáku. Další možností je fotit RAW plus JPEG najednou, ale to je zbytečné, když RAW obsahuje onen náhledový JPEG, ale je to na vás.
Tolik m mírnému off-topic, ale četl jsem nespočet diskuzí na téma barev, většinou ne vždy s uceleným řešením.
Hodně štěstí s RAWy!
WesleyC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod LCFR 14. 10. 2010 09:18

Jsem hrdým vlastníkem licencí pro PhaseOne-Capture One 5 Pro, UFRaw, Zoner Photo studio Pro 12, Rawtherapee a CaptureNX.
Před nákupem CaptureNX a Capture One 4 jsem často a spokojeně užíval Rawtherapee ve verzi 2. Nyní již na W7/64 Ultimate potřebuji pouze Capture One 5 Pro. Vyhovuje mi jak podporou formátů, tak nabízenými funkcemi (dávkové zpracování, nastavení a ukládání parametrů,...).
Na Linuxu (openSUSE 11.3) využívám Rawstudio a UFRaw.
LCFR
Junior

Odeslat příspěvekod chaindler 14. 10. 2010 09:47

Vyzkoušel jsem již hodně aplikací, ale nakonec jsem zakotvil u Aperture 3, který mi nejvíce vyhovuje ve všech směrech.
chaindler
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Aleq 14. 10. 2010 10:09

Lightroom od verze 3 (novy (kvalitnejsi) demosaicing algoritmus, kvalitni odsumovani temer na urovni Noise Ninja / Neat Image, korekce vad objektivu, rychlejsi nez predchozi verze) a Capture One. DxO byva taktez dobre hodnocen, nicmene ja osobne pouzivam vyhradne LR uz od prvnich beta verzi a prave od 3.0 jsem velmi spokojen. Lokalni upravy a prechodovy filtr jsou neuveritelne mocnou zbrani.
Naposledy upravil Aleq dne 14. 10. 2010 11:13, celkově upraveno 2
Aleq
Junior

Odeslat příspěvekod Calven 14. 10. 2010 10:17

Tiež sa prikláňam k Aperture 3. K tomu plug-in PTlens. S týmtou duom si vystačím na 99% prípadov čo potrebujem. A aj keď sa týmto neživým, tak mám na všetko zakúpené licencie.
Calven
Junior

Odeslat příspěvekod akira.uzai 14. 10. 2010 11:50

já fotky (ať už normální nebo z rawu) doma nevyvolávám ale jen si je ukládám na disk a jednou za uherský rok je vypálím na CD a zajdu s nimi do fotolabu a nechám to na nich, ostatně mám takový dojem, že oni je také nevyvolávají ale spíše tisknou ( vývojky a filmy jsou již minulost) . )
あきらうざい
akira.uzai
Junior

Odeslat příspěvekod Calven 14. 10. 2010 12:01

akira.uzai píše:já fotky (ať už normální nebo z rawu) doma nevyvolávám ale jen si je ukládám na disk a jednou za uherský rok je vypálím na CD a zajdu s nimi do fotolabu a nechám to na nich, ostatně mám takový dojem, že oni je také nevyvolávají ale spíše tisknou ( vývojky a filmy jsou již minulost) . )

O tom žiadna :-D
Tiež zastávam názor že fotka je fotka až na papieri... Rituál osobného odnesenia materiálu do fotolabu som síce nahradil uploadom na internete, ale ten pocit keď človek otvorí zásielku a pozerá na svoje výtvory, ktoré pevne drží vo svojich rukách je na nezaplatenie. A je jedno či je to rozmer 10×15 alebo 60×90.
Calven
Junior

Odeslat příspěvekod JakubCh 14. 10. 2010 12:11

Phase One : Capture One. Výborný program. Napřed jsem používal Adobe Camera RAW, k monitoru jsem měl přiložené Adobe Photoshop Elements 6. Není to vůbec špatné, ale přišlo mi to takové těžkopádné. Software od výrobce foťáku jsem vyloučil, mám Olympus a jejch soft mi naprosto nevyhovuje. LightRoom je na mě moc drahý. Free RawTherapee - to ani omylem. S fotkou bych si musel dlouho hrát, aby vypadala. Zkoušel jsem, nechci. Bibble nějak usnula. A na Olympus fóru hodně lidi chválili C1. Takže jsem stáhnul a začal zkoušet. Je rychlý, hodně rychlý. Je přehledný, dobře se ovládá. Je v češtině. A konečně, to důležité - výstup. Není horší, než ACR. Připadá mi naopak (a nejen mě), že fotky tak nežehlí, obahují více detailů. Celkově na mě udělal výborný dojem. To jsem zkoušel nejnovější verzi 5.2. A pak jsem našel toto : http://www.megapixel.cz/phaseone-captur ... =komentare . S poštovným 300-, CD ani nevybalujte, stáhněte z webu C1 verzi 4.8.3 a do ní vložte sériové číslo. Na verze 5.x.x už se upgrade nevztahuje. Ale než jsem to zakoupil, smazal jsem 5kovo verzi a otestoval tu 4.8.3 a je naprosto bezproblémová, ať už na 32bit Windows XP, nebo 64bit i 32 bit Windows 7. Dalšá funkce verze 5 také nepřinesla, kosmetické změny v ovládání. Jo, jediná f-ce, která ve verzi 4.8.3. není, je f-ce na odstranění hotpixelů, způsobených dlouhou expozicí. Což mě netrápí, Olympus se s tímhle zdárně vyrovnal a tak i při nočních fotkách na 20s expozice zůstane sem tam 1,2, max 3 hotpixely na fotce. A ty raději odstraním retuší, je to hned...a hlavně, noční fotky moc často nedělám... Celkově za ty prachy výborný kauf. Můžete to mít nainstalované na 2 PC - myšleno PC a na notebooku na cesty. Používat ovšem obě najednou nesmíte, to je snad jasné :). Takže, mohu jen doporučit, ta cena je opravdu symbolická a rozdíl oproti novým verzím zatím minimální. Takže - berte, dokud to je ! Třeba se tahle zkušenost někomu bude hodit...opravdu, za ty peníze...

-- 14. 10. 2010 13:18 --

2Calven : jaký prosím dporučíš lab ? Vím, že chi za málo peněz hodně muziky, ale hledám něco cenově přijatelného (pro studenta), kde berou v potaz vložené barevné profily (sRGB) a mají celkově slušné barevné podání fotek, aby se to moc nepralo s fotkou...Díky !
JakubCh
Junior

Odeslat příspěvekod TheFlyingman 14. 10. 2010 12:25

Já jsem si pár let zpátky pořídil studentskou licenci Adobe Web Premium CS3, od doby, co fotím do rawu k jeho úpravám zásadně používám Camera Raw, jeho ovládání mi přijde logické.
Zkoušel jsem i Capture NX2, říká se, že z .NEF má o něco lepší výstup, ale ovládání mi moc nesedlo.
Nyní koketuji s myšlenkou pořídit CS5, uvidíme, jak se bude Camera Raw chovat tam...
Když je nepřítel na kolenou.....musíte ho dorazit.
zastánce teorie pohlcovačů tmy
TheFlyingman
Junior

Odeslat příspěvekod simanek 14. 10. 2010 12:26

Lightzone, odtud Adobe kopiroval pro svuj Lightroom. Vyhoda je, ze diky Lightroomu doslo ke snizeni ceny Lightzone. Ne kvuli kvalite, ale jmeno Adobe je proste proflaknute, takze se lidi nezajimaji ani o jiny produkt, ktery muze byt lepsi.

Lightzone nabizi vybornou praci s RAWy, neprekonatelny je pak, chcete-li vytvaret cernobile fotografie. Mezi profi fotografy je Lightzone pouzivan uz leta, jeho hlavni vyhodou/nevyhodou je, ze je v napsany v Java, takze je pro Win/OSX/Linux, ale zase je pomalejsi nez Lightroom.
simanek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomtom 14. 10. 2010 14:07

JakubCh píše:A pak jsem našel toto : http://www.megapixel.cz/phaseone-captur ... =komentare . S poštovným 300-, CD ani nevybalujte, stáhněte z webu C1 verzi 4.8.3 a do ní vložte sériové číslo. Na verze 5.x.x už se upgrade nevztahuje.

A fakticky to pracuje s RAW ?
Nemusela by to byt PRO verze ?
tomtom
Junior

Odeslat příspěvekod JakubCh 14. 10. 2010 14:20

Samozřejmě, že jo, kdy jsi na tohle přišel :D. Asi už 2 měsíce s ním pracuju, viz mé stránky, odkaz v profilu. Pro verze obsahuje pár fíčur navíc, např. odstranění optických chyb - aberace, soudkovitost, snad srovnání padajících linií (stavby) atd., ani jsem nezkoumal...nepotřebuji. Konvertuji do TIFF a drobné úpravy, jako horizont, padající stavby, červené oči, ořezy atd. dělám v Zoneru, na to je špičkový. Jediný problém by mohl být, kdybys měl nějaký úplně nový foťák, který 4.8.3 nezná. Ale vzhledem k tomu, že vyšla myslím někdy v lednu...ostatně, stáhni její trial a vyzkoušej : http://www.phaseone.com/en/Downloads/So ... veWin.aspx jenom se musíš pro stažení registrovat. Vyber tu 4.8.3 verzi a můžeš testovat, máš tam jak Pro, tak LE, při každém startu volíš, kterou chceš zkusit. A když si ji na Megapixelu koupíš, až dorazí, jenom vložíš číslo a jedeš neomezeně. Ještě jsem pak vypnul zjišťování aktualizací, aby pořád neřvala při každém startu, že už je nová verze. Jediné, co mě lehce štve, je to, že v každém adresáři s RAWy vytvouří svou složky s proxy soubory...ale není to zase taková hrůza. V podstatě se tam ukládají "inoformace", jak jsi soubor zpracoval. Abys ho mohl případně vykonvertovat znovu tak, či jen udělat drobné korekce a ne začít od píky....good luck !

P.S. Nechci, aby to vypadalo, že dělám Megapixelu reklamu, to fakt ne ! Ale je mi líto se nepodělit o tip, z kterého jde vytřískat hodně. Za 300-, co jsem investoval, dnes není skoro nic. A možná, že někdo investuje ještě míň, protože si tam prostě zajde pěšky :D To už je pak opravdu supersměšné - 190 Kč
JakubCh
Junior

Odeslat příspěvekod foto1977 14. 10. 2010 15:47

Já jako dlouholetý majitel DSLR od Nikonu ke konverzi z RAWu
používám free Nikon ViewNX2 a nedám na něj dopustit.
více zde:
http://www.nikonclub.cz/nikon-viewnx-2- ... ani-snimku
foto1977
Junior

Další stránka