Nejlepší program pro vyvolávání rawů

Nástroje pro uměleckou i technickou grafiku, DTP, CAD

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ustijuf 14. 10. 2010 20:23

Ja používam: nama5 RAW processor

zdroj: www.nama5.com
PC: VIA EPIA M920 - VIA QuadCore E C4650 2.0GHz - 16GB SO-DIMM DDR3 - Nv GF GTX 1050 Ti OC 4GB - 2x 2,5" SSD - VIA VT2021 sound - 2x Realtek RTL8111G - FSP Aurum GOLD 400W - 25" ASUS VE258 - Win10 64bit - CM Elite 110; P.S. (ustijuf = Tralalák)
ustijuf
Junior

Odeslat příspěvekod mickaelb 14. 10. 2010 23:05

akira.uzai píše:já fotky (ať už normální nebo z rawu) doma nevyvolávám ale jen si je ukládám na disk a jednou za uherský rok je vypálím na CD a zajdu s nimi do fotolabu a nechám to na nich, ostatně mám takový dojem, že oni je také nevyvolávají ale spíše tisknou ( vývojky a filmy jsou již minulost) . )

Ale jdi ty brepto :-] v labu se fotky v drtive vetsine pripadu delaji porad osvitem a chemickou cestou, pokud si zakaznik nepreje vyslovene tisk, ten se totiz samotnym labum urcite nevyplati tolik, jako mokra cesta.

Abych nebyl offtopic, tak Lightroom je skvely a to predevsim diky pridane hodnote perfektne zpracovaneho katalogu, PhaseOne Capture one je zase skvely pro pouziti s digistenou...
mickaelb
Junior

Odeslat příspěvekod HudsonStan 15. 10. 2010 07:07

Zatím jsem neměl důvod si připlatit za něco jiného než bezplatné DPP od Canonu.
HudsonStan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod WesleyC 15. 10. 2010 08:23

TheFlyingman píše:Já jsem si pár let zpátky pořídil studentskou licenci Adobe Web Premium CS3, od doby, co fotím do rawu k jeho úpravám zásadně používám Camera Raw, jeho ovládání mi přijde logické.
Zkoušel jsem i Capture NX2, říká se, že z .NEF má o něco lepší výstup, ale ovládání mi moc nesedlo.
Nyní koketuji s myšlenkou pořídit CS5, uvidíme, jak se bude Camera Raw chovat tam...

Taky jsem kdysi zkoušel Capture NX2, ale nikdy jsem si na to ovládání nezvykl, nevyhovovalo mi. Je pravda, že fotky odpovídaly skoro přesně tomu co člověk viděl na dispeji foťáku (Nikon).
S Camera Raw budete mít určitě jiný barevný výstup, než jste byl zvyklý v CNX2, a jiný než vidíte na displeji foťáku.
WesleyC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod celim 15. 10. 2010 15:21

No já jsem lecos přečetl (toto jsou zajímavé odkazy: http://www.digimanie.cz/art_doc-EA088B8 ... 8CACC.html
http://pavelkarmelita.blog.cz/0911/kter ... e-nejlepsi
Ještě jsem viděl nějaké srovnání práce různých programů na jednom záběru a nejlépe tam vycházel Capture One, který jsem si pořídil v Megapixelu při koupi objektivu. Není to sice verze Pro, ale vyhovuje mi a i se docela dobře ovládá.
celim
Junior

Odeslat příspěvekod smiricky_t 15. 10. 2010 15:37

No ja testuju ted dva hlavni aplikace a sice Aperture a Lightroom. A Aperture me zatim nepresvedcila. Program obcas pada, zalezi dost na harwarove konfiguraci. kousel jsem ho i na jinem pocitaci, nez na svem a sice v Apple storu, kde by to melo byt vyladen a super... a pri retusi fotografie, program zamrznul tak ze s nim zamrznul cely Mac Mini. Nepomohl ani trojhmat.. na force quit. Zastim se mi to stalo jen asi dvakrat nebo trikrat, ovsem behem jednoho tydne.

Zaroven musim taky rict ze kdyz pomineme tuto nestabiltu (v rivejsich verzich, ktere jsem netestoval, si nan ni stezovalo more uzivatelu, dodkoce proklinali Apple ze z nich dela testery), a prihlednem pouze k ovladani a zpusobu prace, tak osobne se mi lepe ovlade a preferuji Ligtroom od Adobe. To je ovsem vec nazoru. Je o 30 procent drazsi, ale osbne si myslim ze si stoji za to priplatit.

Z teto dvojice bych si vybral takto. Jine programy neznam.
smiricky_t
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob.bob 16. 10. 2010 19:58

Záleží na to, co chce člověk s tím RAWem provádět:

a) pokud mu stačí pouze převod RAW -> JPEG, tak si vystačí s SW dodaným k foťáku, který pokud neumí s RAWem nic jiného, tak tohle určitě (v mém případě ViewNX)

b) jestli chce rychle provést drobné úpravy, tak pomůže něco zdarma (na flashdisku mám pro případ nouze http://www.stepok.net/eng/raw_importer.htm)

c) pokud si chce s fotkami "vyhrát", po zklamání z free nástrojů zjistí, že investici se nevyhne (používám CaptureNX2)
bob(tecka)bob(zavinac)email(tecka)cz
:-D
bob.bob
Junior

Odeslat příspěvekod khonsun 16. 10. 2010 21:33

JakubCh píše:!

P.S. Nechci, aby to vypadalo, že dělám Megapixelu reklamu, to fakt ne ! Ale je mi líto se nepodělit o tip, z kterého jde vytřískat hodně. Za 300-, co jsem investoval, dnes není skoro nic. A možná, že někdo investuje ještě míň, protože si tam prostě zajde pěšky :D To už je pak opravdu supersměšné - 190 Kč

Diky za info. Jsem ted do Mikulase na Slovensku,jinak z Karlstejna-pulhodky do Lidicky, tak dumam jak to rychle koupit; budhazel to nejde postou. Jinak problem prevodu penez neni. Predpokladam, ze umi raw Pentax k20; nemam to ted kam stahnout natoz instalovat a zkouset. Diky za rady.
Za 21 let mi bude 100.
khonsun
Junior

Odeslat příspěvekod khonsun 17. 10. 2010 07:37

bob.bob píše:Záleží na to, co chce člověk s tím RAWem provádět:

b) jestli chce rychle provést drobné úpravy, tak pomůže něco zdarma (na flashdisku mám pro případ nouze http://www.stepok.net/eng/raw_importer.htm)

Diky za info; on neni treba instalovat? Staci jej zkopirovat na flash?
Za 21 let mi bude 100.
khonsun
Junior

Odeslat příspěvekod poool452 17. 10. 2010 15:27

Canon dává k foťákům docela slušný Digital Photo Professional, pro většinu lidí to asi bude naprosto dostačující, přehledné ovládání, dobrá kvalita převodu, a nemusíte už po koupi foťáku dále utrácet.
poool452
Junior

Odeslat příspěvekod Faramir 22. 11. 2010 05:31

Na vyvolání RAWů používám víceméně souběžně Zoner Photo Studio a Olympus Studio a nějak se nemůžu rozhodnout jen pro jeden. Zoner má výhodu, že umí z RAWu jednoduše udělat HDR fotku, Olympus Studio zase umí použít art filtry obsažené ve foťáku. Takže podle potřeby a záměru střídám tyto dva programy a jsem spokojený. Akorát mě u Olympus Studio trochu vadí, že neumí dát jednotlivé RAWy do fronty a pak je vyvolat najednou (nebo možná umí, ale nepřišel jsem na to jak).

Kdysi jsem zkoušel i několik free programů, pro člověka, co má hluboko do peněženky je to jistě fajn, ale nemají zdaleka takové možnosti jako komerční programy, je to jen taková znouzectnost.
Mac mini mid 2011, 8 GB RAM, 120 GB SSD OCZ Agility 3, 500 GB HDD Toshiba, 40"+2x24"
iPhone 3GS 32 GB white
iPad 2 3G 64 GB white
Faramir
Junior

Odeslat příspěvekod khonsun 22. 11. 2010 18:01

Nejlepsi nevim, ale pouzivam i rawtherapee.com
Za 21 let mi bude 100.
khonsun
Junior

Odeslat příspěvekod czmrt 13. 3. 2011 16:00

Dobrý den, pročetl jsem tady hodně ale stejně jsem nenašel odpověd. Sháním co NEJ JEDNODUŽŠÍ prográmek na odstranění šumu z rawu. Zkoušel jsem lightroom, zoner 12 a pár dalších. Tyto programy mají miliardu funkci což nechci ani nepotřebuju a hlavně jsou totalně nepřehledné. Fotky v podstatě nerad upravuji protože podle mě už se nejedná o mé focení(umění). Na druhou stranu je škoda jen k vůli vyššímu šumu fotku vymazat. Uvítal bych kdyby prográmek byl i "user friedly".
czmrt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 13. 3. 2011 17:04

czmrt: No, kdybys netrval na tom, že to _musí_ být z RAWu, tak bych doporučil NeatImage.
lemming
Junior

Odeslat příspěvekod czmrt 14. 3. 2011 23:49

Diky za ochotu ale vubec jste mi nepomohl, ten programek je v anglictine a dokonce i nekteri uzivatele z nekterych for meli co delat aby s tim vubec pohly. Podle recenzi ale je pry nejlepsi.
Ja ale potrebuji ne nejlepsi ale na ovladani co nejjjjjjjjjjeeeeeednoduzzzzzzsiiiiii. Staci aby to umelo odsumovat a potlacit cerveny oci. Nakej programek byl kdysi ve vistach.
czmrt
Kolemjdoucí

Předchozí stránka