Hladká (vektorová) čára do jpg

Nástroje pro uměleckou i technickou grafiku, DTP, CAD

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ZBzH 29. 9. 2023 19:46

Chci se zeptat, v jakém programu je vhodné dělat schéma horolezeckých cest tak, aby čára znázorňující cestu byla vyhlazená (podobně jako vektor, ale chci to do jpg) a ne "kostrbatá" jako to mám nyní. Dělám to v Zoneru nebo Adobe Photoshop Elements nástrojem štětec/tužka a nejsem schopen docílit vyhlazené linie. Předem děkuji za rady.

Obrázek
ZBzH
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 29. 9. 2023 20:31

paint.net

Tady jsem do tvého obrázku přidal druhou vyhlazenou čáru (nástroj Štětec):
drban_schema_small_pN.jpg

A pokud chceš opravdu dokonalou čáru, musíš ji složit z několika křivek (nástroj Úsečka, křivka):
drban_schema_small_pN_2.jpg
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ZBzH 3. 10. 2023 13:16

Moc děkuji, vypadá to určitě lépe než můj originál. Ještě dotaz - neznáte nějaký nástroj, kdy bych definoval pouze pár bodů (kterými má křivka procházet) a sama křivka by se pak propojila již vyhlazeně (jako vektor)?
ZBzH
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 3. 10. 2023 18:23

Pro paint.net existuje doplněk ShapeMaker, s pomocí kterého je to možné uvedeným způsobem realizovat.

ShapeMaker_1.jpg

ShapeMaker_2.jpg
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 10. 2023 10:40

Případně lze použít přímo vektorový editor - například Inkscape - kde otevřete obrázek, doplníte vektorovou cestu, písmo, značky... , a exportujete opět do obrázkového formátu.
Přílohy
mapa-cesta.jpg
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ZBzH 4. 10. 2023 21:36

Super, oběma vám moc děkuji. Inkscape i paint.net mi přijdou na freeware perfektní. Výsledek pro mou práci podle mě je lepší v Inkscape. Ještě jednou moc děkuji.
ZBzH
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 5. 10. 2023 05:58

Ty zuby vznikají z toho, že kreslíš do fotky s nízkým rozlišením. Nakresli to dostatčně tlustou stopou do originální fotky, jak vylezla z fotoaparátu a teprve potom sniž nějakým lepším algoritmem (kubickým, Lanzos) rozlišení. Tím by se kraje čáry měly vyhladit samy od sebe.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 10. 2023 09:16

Ty ukázkové fotky mají 1920×1440 px. Díval jste se na ně vůbec? ZBzH kreslí bitmapovou cestu ručně a buď má nevhodnou myš (touchpad) nebo sníženou jemnou motoriku. Prostě čára je hladká, ale roztřesená.
Emil Pastelka
Junior