Jak byt active s routrem?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kohutisko 3. 1. 2008 17:57

Olorea píše:To nechapu, router je snad jen smerovac, interni IP je jen u proxy, co je to za bordel? PC pred routrem jsme zkouseli, ale to nejak se nezadarilo. Ale stejne je to na nic, potrebuju aby nebylo nutny mit pusteny desktop, kdyz chci delat na notasu.

Povodny problem ste uz dufam vyriesili. Ja len pre poriadok a pre buduce generacie uvediem, ze router je nieco ako spojenie bridgu a switchu. Teda prepaja 2 (a viac) rozne siete (bridge) a navyse zabezpecuje aby pakety chodili tam, kam maju (switch.) Z toho teda vyplyva, ze na jednej strane routeru je ina siet ako na druhej strane a teda su tam rozne IP adresy.
kohutisko
Junior

Odeslat příspěvekod Olorea 3. 1. 2008 18:04

kohutisko píše:Povodny problem ste uz dufam vyriesili. Ja len pre poriadok a pre buduce generacie uvediem, ze router je nieco ako spojenie bridgu a switchu. Teda prepaja 2 (a viac) rozne siete (bridge) a navyse zabezpecuje aby pakety chodili tam, kam maju (switch.) Z toho teda vyplyva, ze na jednej strane routeru je ina siet ako na druhej strane a teda su tam rozne IP adresy.

No to teda nevyplyva, na kazdem portu muze byt jiny typ site, ale to neznamena, ze musi byt jina IP adresa, kdyz ze sveho kompu odesles nejaky paket, tak ma v hlavicce jako odesilatele porad stejnou IP adresu a je jedno pres kolik switchu to jde.. akorat jsem si doted myslela (a vlastne i ve skole jsme se ucili), ze to same plati pro router, preci kdyz pingnu treba na seznam, tak to prejde pres nejaky 4 smerovace a porad se stejnou IP. Copak jsou tyhle domaci routery neco jinyho, ze zmeni adresu?? :?
Olorea
Junior

Odeslat příspěvekod kohutisko 3. 1. 2008 18:49

predstav si router ako postoveho pracovnika, ktory rozhoduje o tom, kam sa ktory list preposle alebo doruci. takychto 'routerov' mame na mestskej (lokalnej) urovni a na statnej urovni. ak by v jednom meste boli dve rozne Husakove ulice, tak by ten postar bol z toho dost domotany. ale v roznych mestach mozu byt dve rozne Husakove ulice. posielanie posty teda vyzera tak, ze ak ja z Husakovej 13 v Poprade poslem list na Husakovu 13 v Liberci, tak najprv dostane list do ruk moj mestsky postar, ten pozrie, ze adresa je mimo Popradu a posle to do Bratislavy. Tam pozru, ze adresa je mimo Slovenska a poslu to do Prahy, v Prahe zistia, ze adresa je v ramci Ceska a poslu list do Liberca, tam to dostane Liberecky domaci router (pardon, postar) a zanesie to na Husakovu 13 v Liberci. A ak som na list (paket) napisal adresu odosielatela, tak mi dokonca mozu napisat naspat.

A tak isto je to v internete. Su lokalne adresy (ako napr. "Husakova 13") ktore mozu mat 2 ludia rovnake ale musia byt v roznych lokalnych sietach. A potom su verejne adresy, ktore su unikatne na celom svete a identifikuju bud konkretneho adresata, alebo (a to velmi casto) iba nejakeho postara, ktory sa uz vyzna vo svojej lokalnej sieti a vie, kde v jeho meste lezi Husakova 13 resp. 192.168.1.16
kohutisko
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 3. 1. 2008 19:52

Olorea píše:Copak jsou tyhle domaci routery neco jinyho, ze zmeni adresu?? :?

Domácí routery většinou používají NAT, takže IP adresa ve vnitřní síti je z tzv. privátního rozsahu.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Olorea 4. 1. 2008 10:16

kohutisko píše:predstav si router ako postoveho pracovnika, ktory rozhoduje o tom, kam sa ktory list preposle alebo doruci. takychto 'routerov' mame na mestskej (lokalnej) urovni a na statnej urovni. ak by v jednom meste boli dve rozne Husakove ulice, tak by ten postar bol z toho dost domotany. ale v roznych mestach mozu byt dve rozne Husakove ulice. posielanie posty teda vyzera tak, ze ak ja z Husakovej 13 v Poprade poslem list na Husakovu 13 v Liberci, tak najprv dostane list do ruk moj mestsky postar, ten pozrie, ze adresa je mimo Popradu a posle to do Bratislavy. Tam pozru, ze adresa je mimo Slovenska a poslu to do Prahy, v Prahe zistia, ze adresa je v ramci Ceska a poslu list do Liberca, tam to dostane Liberecky domaci router (pardon, postar) a zanesie to na Husakovu 13 v Liberci. A ak som na list (paket) napisal adresu odosielatela, tak mi dokonca mozu napisat naspat.

A tak isto je to v internete. Su lokalne adresy (ako napr. "Husakova 13") ktore mozu mat 2 ludia rovnake ale musia byt v roznych lokalnych sietach. A potom su verejne adresy, ktore su unikatne na celom svete a identifikuju bud konkretneho adresata, alebo (a to velmi casto) iba nejakeho postara, ktory sa uz vyzna vo svojej lokalnej sieti a vie, kde v jeho meste lezi Husakova 13 resp. 192.168.1.16

Ja tomu rozumim, ale interni adresy fungujou jenom za proxi, jinak musi mit kazdy komp unikatni ip. Krome teda tech domacich routeru, jak pise r34ktor. To jsem netusila, jsem zase o neco chytrejsi no.. a o 850 Kc chudsi, protoze port forwarding se nam nejak nepodarilo.. :roll:
Olorea
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 4. 1. 2008 12:45

Olorea píše:jsem zase o neco chytrejsi no.. a o 850 Kc chudsi, protoze port forwarding se nam nejak nepodarilo.. :roll:

A co máš vlastně za router?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod quichote2000 4. 1. 2008 12:59

Tak to udelaj jak jsem ti radil, vypada to asi takto
Inernet natahni primo do PC kde chces byt jak rikas aktivni, z toho PC vyvedes sit do routru a z routru do ostatnich PC

Internet-> ADSL modem/cabelovka/mobil/apod...->PC (aktivni) -> router-> ostatni PC

Jinak k tomu routru.
Na tom priklade vidis, ze kazdy ze dvou PC ma opravdu vlastni IP ve vnitrni siti. V siti ma kazdy sve IP.
Na internet ovsem pristupuji pod IP ktera jde do routru.
Tim je opet zaruceno, ze kazde PC ma vlastni IP. V tomto pripade ji ma routr.

Prave diky tomu ze routr prideluje vnitrni IP je tvuj vyrok ze kazdy pc musi mit vlastni IP pravda.

->internet 81.81.81.81->router->
->PC1 192.168.1.1
->PC2 192.168.1.2
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Junior

Odeslat příspěvekod Olorea 4. 1. 2008 14:46

r34ktor píše:A co máš vlastně za router?e/quote]

Edimax BR-6204WG
Olorea
Junior

Odeslat příspěvekod Olorea 4. 1. 2008 14:48

quichote2000 píše:Tak to udelaj jak jsem ti radil, vypada to asi takto
Inernet natahni primo do PC kde chces byt jak rikas aktivni, z toho PC vyvedes sit do routru a z routru do ostatnich PC

Internet-> ADSL modem/cabelovka/mobil/apod...->PC (aktivni) -> router-> ostatni PC

Jenomze to je mi na nic, to to rovnou muzeme nechat tak jak to je ted, kdyz by stejne musely byt pustene oba kompy, kdyz budu chtit delat na svem..
Jinak s tem IP adresama to chapu, jen jsem se divila, ze jsou za routerem taky privatni IP, to nam ve skole opomneli rict :roll:
Olorea
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 4. 1. 2008 14:56

to Olorea:
Jakého používáš torrent klienta? Co jsi nastavila?
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Olorea 4. 1. 2008 16:04

Azureus, ja jsem to nenastavovala, to pritel, ale jestli jsem to spravne pochopila, tak mu tam nejde zapsat ta IP adresa.. uz v nastaveni routeru. K nastavovani v Az. se vubec nedostal.. Ale spatne to pry nedela :lol:
Olorea
Junior

Odeslat příspěvekod quichote2000 4. 1. 2008 17:01

Olorea píše:
quichote2000 píše:Tak to udelaj jak jsem ti radil, vypada to asi takto

Jenomze to je mi na nic, to to rovnou muzeme nechat tak jak to je ted, kdyz by stejne musely byt pustene oba kompy, kdyz budu chtit delat na svem..
Jinak s tem IP adresama to chapu, jen jsem se divila, ze jsou za routerem taky privatni IP, to nam ve skole opomneli rict :roll:

Ne zadny komp nemusi byt zapnuty. V PC1 budou dve sitovky, do jedne jde kabel s netem a z druhe jde net do routru.
PC1 muze byt klidne vypnute a sit bude stale fungovat.
Vsimni si, ze i kdyz je PC vypnute zelena dioda u sitovek porad blika.

Jinak samozrejme reseni kolegu je elegantnejsi a lepsi, ale zatim nez se to povede nastavit muzete si to udelat takhle.

Mimochodem jestli jsem to spravne pochopil sit pres routr uz funguje ted jen resite aby bylo PC1 (aktivni).
V tom pripade do routru nepises IP adresu ale jen povolujes TCP a UDP porty k IP ktere je toho PC.
Takze treba u dvou co mam to bylo tak, ze tam byly napsany IP adresy pocitacu, ktere byly zapojene v siti, jednu jsem si vybral a u toho vedle v policku se napsal port takze treba 2165.
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Junior

Odeslat příspěvekod Olorea 4. 1. 2008 17:53

no ono se mu to nepovedlo nastavit ani modem - PC1 - router - zbytek.. ale jestli je to tak, ze by PC1 nemusel byt zapnuty (coz je mi divny, protoze ted mame modem - PC1 - PC2 a bez zapnutyho PC1 to nejde), tak ho donutim at to jeste zkusi. S tema portama to zkousel vselijak a nepovedlo se.. :cry: ale jeste mu to povim a donutim ho aby to znova vyzkousel, diky :wink:
Olorea
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 4. 1. 2008 18:34

Nastavení je detailně popsáno zde: http://portforward.com/english/routers/ ... zureus.htm

Zjednodušeně shrnuto:
- v Azureusu se v okně Connection zvolí port z rozsahu 49152 až 65535 (např. 54234)
- v nastavení routeru se vypne firewall (Firewall -> disable)
- v sekci NAT -> Virtual server se zadá forward zvoleného portu
- nastavení se uloží, a router se restartuje
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Olorea 4. 1. 2008 19:20

aha, tak to nevim co tam nastavoval za IP :roll: tak my to o vikendu zkusime, i kdyz zas bude nadavat :lol:
Olorea
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka