Samovolné padání bezdrátové sítě

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Machi 24. 5. 2008 10:59

Ahoj, mám doma WiFi síť a teď jsem si pořídil nový notebook a je s tím menší problém. A sice: když notebook přemístím (může být ve spánku nebo normálně běží), tak se z ničeho nic WiFi sí´t jakoby shodí.

Je stále v seznamu sítí, ale nejde se k ní připojit. Windows to ukazují jako omezené připojení s tím žlutým trojúhelníkem. Předchozí notebook byl ok, na tomto notebooku mám WiFi kartu Intel WiFi Link 4965 AGN (podle driverů). V driverech je docela dost nastavení, já všechny nechal na výchozích hodnotách. AP: Ovislink WL-5450.

Neví někdo, kde může být problém?

Díky za pomoc, Machi
A tím končí tato epizoda.
Machi
Junior

Odeslat příspěvekod froggie 24. 5. 2008 11:42

ked ho prenasas, tak ides na chvilu na baterky?
pozri nastavenie napajania pre WiFi adapter - moze sa znizit vykon=vypadok
froggie
Pokročilý

Odeslat příspěvekod marczus 24. 5. 2008 12:08

Ahoj to snad delaji vsechny tyhle Intelovsky sracky .. mam tez Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN a obcas z niceho nic spadne odpoji se a zase se pripoji .. a nektere routery vubec nebere .. nepriradi jim IP adresu .. zkousel jsem nove ovladace nic .. jeste zkusit firmware prehrat ale nevim ?? nemam v tom vubec zadnou zkusenost :(
marczus
Junior

Odeslat příspěvekod Machi 24. 5. 2008 12:13

froggie: Noo, to je možné, ale mám nastaven vysoký výkon, kde je nastaven vysoký výkon pro WiFi, takže to asi nebude ten problém...

marczus: Hmm, kromě tohoto jsem zatím s Intelem problém neměl :)

Jinak, teď jsem odinstaloval ty ofic. drivery a nechal tam Microsoftí výchozí a s podivem to je asi v pořádku. Běhám po domě a zatím se to drží...
Machi
Junior

Odeslat příspěvekod Machi 24. 5. 2008 12:47

Hm, tak už to udělalo zase :( Nevím, jestli jsem to dostatečně dobře napsal, ale shodí to celou síť, nemůžu se připojit ani na dalším PC. To spíš vypadá na nějaký problém s AP.
Machi
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 24. 5. 2008 15:12

To neni chyba to je "feature"...
Tak to funguje aj u inych wifi zariadeni... napr. Ralink, Atheros, MSI...
Pada to hlavne ak sa podari umiestnit dvoch vysielajucich klientov relativne blizko pri sebe (napr.v jednej miestnosti) pricom AP moze byt relativne aj dost daleko napr. 30m
Pre odstranenie tohoto problemu je vhodne pohrat si s umiestnenim anten klientov.. (staci mala vzdialenost 20cm napr.)
alebo ak by to nestacilo tak menej vhodne riesenie je pouzit riadenie toku pomocou RTS na vsetkych zariadeniach.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Machi 24. 5. 2008 15:43

hunter21: Tak to je docela zlé :( Zajímavé ale je, že to dělá většinou, když jsou ta zařízení od sebe asi 8 metrů, když jsou od sebe 70cm, tak je to povětšinou v pohodě...

Jelikož je notebook právě mobilní, tak není moc prostor se změnou umístění antény, pořád s ním chodím... Starý Acer to nedělal v žádném případě.

Můžeš se prosím rozepsat o tom RTS? V nastavení AP vidím nějaký RTS Threshold, který mám nastaven na max. - 2347. Rád bych to nějak vyřešil :).

Díky moc...
Machi
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 24. 5. 2008 16:30

Pred tym nez zacnes laborovat s RTS hodnotami sa skus preladit este na iny kanal ci to nepomoze...
Ak pises, ze kriticka vzdialenost je u teba 8m, tak zmena kmitoctu by ti mohla pomoct, nakolko zmenis tym padom vlnovu dlzku.
Potom pozri ake anteny ma tvoj novy NB kedze na starom ti to chodilo.
Novsie NB pouzivaju vetsinou 2 anteny (tzv. diverzitny prijem) a su zabudovane na krajoch displeja.
Napr. Philips NB maju vynikajuco riesene anteny, prijem je mozny aj v takych oblastiach kde wifi karty s jednou antenkou sa uz nespoja.
RTS je signal ktory vysiela client a oznamuje APcku (ktore to oznami ostatnim ucastnikom siete), ze stanica ktora poslala RTS chce vysielat a ostatni maju byt ticho. Takymto nastavenim je mozne dorucit spravu aj v pripade prevadzky velkeho poctu stanic. Pouziva sa to hlavne ak sa stanice navzajom nepocuju (nevidia na seba), ale da sa to pouzit aj v pripade kolizii ked sa druhej stanici zmrsi ramec a nedozvie sa o tom, ze prva zacala vysielat.
RTS a CTS su obvykle vypnute funkcie az kym velkost paketu nepresiahne 2346 oktetov (hodnota 2347 u teba znamena ze mas tuto funkciu vypnutu)
V takom pripade je automaticky vyzadovane pouzitie RTS a CTS ramcov.
Este keby ti to ani potom neslo da sa laborovat s velkostou paketu...
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Machi 24. 5. 2008 16:47

hunter21: Kanál nepomáhá, to jsem zkoušel. Notebook má dvě antény nad displejem, přesně jak říkáš, co za výhody/omezení z toho tedy může plynout? Starý měl jen jednu anténu.

Co se týče RTS, doporučuješ jej tedy nechat ve výchozím stavu (2347) nebo raději snížit? Používám naráz 2-3 klienty...

Jinak jsem teď v nastavení klientské WiFi na notebooku laboroval s fcí, která se jmenuje "Ochrana smíšeného režimu", jsou tam dvě hodnoty CTS-to-self povoleno a RTS/CTS povoleno. Defaultně tam byla ta první, já přepnul na druhou a zatím se mi zdá, že to už drží. Může to takto zůstat?

Díky moc za Tvůj čas...
Machi
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 24. 5. 2008 17:02

Ak ti to chodi tak ako si nastavil, tak uz nemusis robit nic.
Casom uvidis ci ti to bude este robit...
Potom sa mozes pohrat s nastavenim RTS.
Hodnota RTS zhodna alebo vetsia ako velkostou paketu znamena ze funkcia RTS sa pouzivat nebude, v opacnom pripade sa RTS bude pouzivat.
Hodnota RTS 2347 vo vetsine nastaveni znamena ze je tato funkcia vypnuta.
Ak nastavis hodnotu RTS 1000 tak od velkosti prenasaneho paketu 1000 oktetov sa RTS pouzije.
Je nutne brat do uvahy, ze takymto nastavenim klesa prenosovy vykon zavisly na pocte obsluhujucich stanic.
A treba to nastavit na vsetkych staniciach a aj na AP.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Machi 24. 5. 2008 17:20

Supr, díky za Tvoje rady... jsem Tvým dlužníkem :)
Machi
Junior