WiFi router pro 6 klientů

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Nolwendil 17. 9. 2008 21:46

Dobrý den. Potřebuji poradit s výběrem WiFi routeru pro 6 notebooků. Je to do bytu který bude využívat 6 studentek (studentů). Chci aby zvládl běžné používání internetu všemi 6ti studenty. Tedy aby mohli dle libosti prohlížet stránky s fotkami, telefonovat přez skype, atd. Drátově nepočítám s žádným klientem, snad jen když by se někomu zdálo že by mohl používáním torrentů omezovat ostatní, tak by se připojil drátově... Byt je třípokojový, nijak velký, prostě panelák, no...

Zatím mám ve výběru D-Link
DIR-615 http://www.dlink.cz/?go=jN7uAYLx/oIJaWV ... kSt+7faYU=
nebo
DIR-635 http://www.dlink.cz/?go=jN7uAYLx/oIJaWV ... kYtOPYao8=
Moc ocením vaše rady a zkušenosti...
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
Junior

Odeslat příspěvekod wintermute 21. 9. 2008 06:15

každý večer je pátek - každé ráno je pondělí
wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod Nolwendil 21. 9. 2008 21:21

No to není tak úplně relevantní. Já potřebuju zkušenosti s připojením více klientů, tam se řeší připojení jednoho notebooku, a v tom případě není moc co řešit...
Nolwendil
Junior

Odeslat příspěvekod wintermute 21. 9. 2008 21:38

je hezké, že používáte slova jako "relevantní" :-)
Ale tady je jedno jestli máte připojeno jedno pc nebo 10
viděl jsem snad někdy prodávat router/AP pro připojení jednoho pc nebo router pro připojení 2-10 pc :-)
čoveče vy dokážete pobavit takhle v neděli večer :D

samozřejmě, že zde zmiňované zařízení to zvládnou
každý večer je pátek - každé ráno je pondělí
wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod Chupacabras 21. 9. 2008 21:40

Pokiaľ vyberáš z uvedených dvoch modelom D-link, tak je to viac-menej jedno. DIR-635 je to isté ako DIR-615, akurát má uvádzané lepšie pokrytie signálom a má možnosť konfigurácie cez USB. Inak majú asi rovnaké črevá, tj. rovnaký výkon.
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Chupacabras 21. 9. 2008 21:42

wintermute píše:samozřejmě, že zde zmiňované zařízení to zvládnou

Ja by som to pozmenil na "mali by to zvládnuť".
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 25. 9. 2008 20:20

Ako tu napisal kolega predo mnou "mali by to zvladnut" je celkom na mieste...
Nejde ani tak o to ze by nezvladli sucastnu pracu 6ks klientov ale skor o to ci sa dotycne NB nebudu rusit navzajom az tak, ze sa budu z casu nacas sami odpajat a znova pripajat na Router.. Zcasu na cas moze byt aj dost casto...
S podaktorymi routrami je dost problem uz ked pracuju dva NB pri sebe na jednom stole...
Pokial by si chel mat istotu mozno by sa alo s predajcom dohodnut na zapozicani a odskusani v realnych podmienkach...
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nolwendil 25. 9. 2008 22:51

Ano, bál jsem se rušení, bál jsem se i toho že to bezdrátová část v routeru nebude zvládat. Proto jsem chtěl ať někdo napíše praktické zkušenosti...

No nakonec jsem koupil router D-Link DIR-635, v sadě s usb bezdrátovým adaptérem, sada je DKT-410. U jednoho velmi dobře a v dobrém slova smyslu známého prodejce je k mání pod 1500kč, tedy levněji než samotný router. Zatím je to vpoho, 5lidí v jedné místnosti (byl tam i router) se připojilo a začali zároveň čučet na net, a hned to byly samý fotky a youtube, zdálo se že to je vpohodě. Tak za týden až za 14 dní sem napíšu praktické zkušenosti z dlouhodobějšího hlediska používání, jeslti mi bude fungovat vpohodě Skype, když budou ostatní přez WiFi surfovat, a tak...
Děkuji všem za všechny podměty.
Nolwendil
Junior

Odeslat příspěvekod igo 28. 9. 2008 14:20

len taka info btw, userov to zvladne dost, ale rozdiel je kolko pripojeni (otvorenych portov?) naraz to zvladne. bol jeden test nejakeho asus routera v nom bolo ze nieco cez 200.
igo
Junior

Odeslat příspěvekod Nolwendil 1. 12. 2011 10:32

Tak dlouhodobé zkušenosti s routerem D-Link DIR-635 jsou výborné. Restart není potřeba téměř vůbec, a provoz všech uživatelů zvládá s přehledem. Takže po třech letech spokojenost. :-)
Nolwendil
Junior

Odeslat příspěvekod p0etrik 1. 12. 2011 15:18

:D

Jen tak mimochodem, určitě je lepší situace, kdy je s routerem v jedné místnosti n notebooků, než pokud jsou uživatelé "rozstrkaní" po celém domě / bytu a notebooky na sebe "nevidí".
p0etrik
Junior

Odeslat příspěvekod Nolwendil 1. 12. 2011 15:29

Momentálně jsou tak různě po celém bytě, ale zda na sebe vidí či nevidí, aby mohlo dojít k problému skryté a problému předsunuté stanice, tak to je těžko říct. To bych musel nějak změřit a to se mi nechce. :-D Prostě to funguje velmi dobře, takže na sdílení 100/100Mb internetu od Netboxu je tento router super. ;-)
Nolwendil
Junior