OvisLink WL-5460AP pro domací síť

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod masvers 7. 10. 2010 18:25

Ahoj ,chtěl bych doma používat notebook k internetu od upc tak ,že internet je připojen k pc a notebook by přijímal přes wifi internet.
Kamarád mě včera nabídl OvisLink WL-5460 AP(tři roky starý) ,že bych mohl vyzkoušet připojení s tímhle OvisLinkem a tak se ptám jestli to pujde ? jestli to nebude při instalaci složité? a co je to ten Acees Point a jakou to má vůbec funkci v síti?Nemám raději koupit zyxel-417n home router? díky za odpovědi Martin z uh
masvers
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 7. 10. 2010 19:02

Pokud je OvisLink funkční, můžeš ho použít. Nastavení složité není.
Pokud chceš, můžeš si koupit i ten router (i když bych doporučil jiný).
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod masvers 9. 10. 2010 12:37

Tak jsem si teda vzal tento Ovislink wl 5460AP tak první otazka k instalaci :
jake připojení nebo označeni tohoto AP mam použit Client,Access point nebo wisp (client router)?podle kterého návodu se mám řídit?Je to v manuálu.Mám PC připojené k UPC internet přes modem a Wl-5460AP budu použivat jako wifi vysilač internetu k notebooku po bytě.Doufam že mě rozumíte?:-)
masvers
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 9. 10. 2010 15:34

Jako "vysílač" pro další šíření internetu slouží režim Acces point.

(Client a Wisp jsou určeny pro příjem wifi internetu, což není tvůj případ).
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod masvers 10. 10. 2010 10:54

Bylo mě psáno že to jde ,tak jsem to začal připojovat, nejdřive jsem připojil modem od upc k AP pak z AP kablem jsem připojil PC ,PC mě ukazalo že je tam airlive5460AP tak jsem otevřel explorer nic se nestalo jen se ukazala diagnostika připojení tak jsem zadal podle manualu adresu 192.168.100.252 hned na to to chtelo name a heslo zadal jsem admin heslo i jmeno (podle manualu a rad z inet.)napsalo to špatne zadaní hesla a jmena (v angličtině a stranka byla zbarvená)takže jsem se asi dostal na stranky airlive ,nechapu ,že to nepřijalo heslo.Tak nic ,na netu jsem se dočetl, pokut to nejde mám resetovat AP(bylo používáno na wifi síťu kamarada) to jsem udělal,změna byla taková že na adresu 192.168.... už nebyla žadna reakce nic žadne heslo ani jmeno to nechtělo, jen diagnostika připo.Ale webove stranky se začali v pohode načítat jen to přihlášení nefunguje ,na notebooku jsem zjistil že bezdratový signál z AP jde v plné síle ,ale nejde internet v notebooku.Nejsem expert pokud to nezapojím tak to vrátím a budu potřebovat poradit jaký router bych měl koupit k mím znalostem
masvers
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 10. 10. 2010 11:14

Pokud konfiguruješ acces point, odpoj ho od modemu - pravděpodobně jsi se dobýval do cizího acces pointu někde v síti, proto ti to nebralo heslo.

Nezapomeň, že pro přistup do administrace acces pointu potřebuješ na počítači nastavit IP-adresu 192.168.100.x, kdežto pro komunikaci s internetem použiješ nastavení automaticky přebírané z DHCP serveru providera.

Dále je možné, že jsi sice přepl Ovislinka do režimu AP, ale nevypnul jsi na něm DHCP server, který se teď "tluče" s providerovým DHCP serverem - prto někdy internet funguje a jindy ne.

(Administrace wifi-routerů nevyžaduje přenastavování IP-adres na počítači, byla by pro tebe jednodušší.)
Naposledy upravil vladimir dne 10. 10. 2010 11:24, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod masvers 10. 10. 2010 11:23

jak to mám nastavit mužeš mě někde odkazat na stranky kde to je popsané nebo ukazane (youtube)?a nebo mužeš ty ?mám strach, abych něco nepřenastavil a už bych nezapojil internet v PC ,nebo aspon napsat kde to nastavení hledat v PC
masvers
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 10. 10. 2010 11:26

Nějaký odkaz na změnu IP-adresy počítače bych ti vygooglil, ale napřed prozraď verzi Windows.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod masvers 10. 10. 2010 14:03

jo mam Windows XP profesional ,ještě mě zarazilo to to ty pišeš:Pokud konfiguruješ acces point, odpoj ho od modemu - pravděpodobně jsi se dobýval do cizího acces pointu někde v síti, proto ti to nebralo heslo....Tak ja se to znažím komfigurovat i s připojenym modemem od upc a jak to myslíš s odpojením modemu od upc?vždyť pak nebudu připojen na net zustane jen připojení AP a PC

-- 10. 10. 2010 15:09 --

jo a potom resetu už ten AP v pc nevidím
masvers
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 10. 10. 2010 14:35

Odpojit od modemu UPC znamená, že prostě vytáhneš kabel, který propojuje UPC modem a ten AP.
Na konfiguraci AP nepotřebuješ připojení k internetu.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vladimir 10. 10. 2010 15:45

Konfigurace IP-adresy počítače s W-XP je popsána třeba v první části tohoto dokumentu: http://www.trioptimum.cz/pdf/winxp.pdf

Až si nastavíš IP-adresu 192.168.100.1, tak by ses měl bez problémů do té konfigurační stránky Ovislinku 192.168.100.252 dostat.

Před tím, než v počítači něco začneš měnit, si někam poznamenej stávající konfiguraci, abys ji pak mohl vrátit na původní hodnotu (předpokládám, že IP-adresa i DNS jsou nyní v automatickém režimu).
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod masvers 11. 10. 2010 16:48

Ahoj včera se mě to podařilo. Jeden z dalších rádců :-)mě poslal na FAQ otazky.Tam jsem našel odpověď ,byla obrazková, tak jsem to líp pochopil:-),Všechno jsem si před zadáním IP adresy na AIrlive napsal (předešlé zadání) na papír. Vepsal jsem 192.168.100...a dostal se na airlive nastavení AP.AP má firmware konec 15e a nastavil jsem to podle rady na Brána(AP+router) .Pak už jsem nevěděl co mam dál dělat .Manuál jsem zjistil ,že nemá návod na nastavení WL 5460 jako Brána, nastavení jsem uložil a vratil jsem se na začatek ,že si najdu lepší na netu.Přepsal jsem zpět IP na předešlou adresu a nic ,panika ,že se už nedostanu na net po hodině jsem odpojil ap a obnovil system v PC. Ted mam nastavene IP adresu v pc tak, že je ozačeno: ziskat ip ze serveru dhcp automaticky .Nastavení v pc pro net funguje.Nevím jak dál podle kterého návodu.Jo AP jsem nastavoval při zapojeném internetu bez problémů. Martin
ps:máte s tímhle WL-5460 AP zkušenosti?
Naposledy upravil masvers dne 11. 10. 2010 17:30, celkově upraveno 1
masvers
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 11. 10. 2010 16:54

No to tvoje jedno velké souvětí o pár čárkách jsem zrovna moc nepochopil, zkus se příště víc zaměřit na čárky v souvětí a tečky za větou, půjde to lépe pochopit ;)

vladimit už ti zde ale popsal podrobně postup konfigurace. Pokud jsi to ani podle tohoto návodu nepochopil nebo nezvládl, měl by sis pravděpodobně pozvat někoho, kdo s tím má alespoň základní zkušenosti, případně kontaktuj technika od poskytovatele internetu, který to určitě zvládne nastavit a zapojit.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod masvers 11. 10. 2010 17:34

trochu jsem to upravil ,ale jestli si nikdy neměl možnost nastavování ovislinku WL-5460 ap tak to asi nepujde radit ,jinak díky za odpovědi Martin
masvers
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 10. 2010 18:25

masvers píše:nastavil jsem to podle rady na Brána(AP+router)
V tom případě nemáš Airlive 5460AP, jak jsi psal, ale 5460AP_V2. To jsou dvě odlišná zařízení a je mezi nimi podstatný rozdíl - 5460AP režim AP+router nemá.

Shrnuji postup pro režim acces point (veřejná IP-adresa na počítači):
- Odpojit kabel mezi modemem a Ovisem
- Nastavit na PC dočasně 192.168.100.1
- připojit se do webové administrace AP přes 192.168.100.252
- nastavit režim acces point
- zkontrolovat, zda je vypnutý DNS server, pokud ne, vypnout (DŮLEŽITÉ)
- nastavit kanál, šifrování a SSID wifi-části
- nastavení uložit, restartovat acces point odpojením od elektřiny.
- na PC nastavit to, co tam bylo dříve (asi to automatické přebírání nastavení z DHCP serveru)
- v případě problémů restartovat PC

Pokud míníš používat režim AP+router (neveřejné IP-adresy na počítačích), je konfigurace odlišná:
- odpojit modem od Ovise
- nastavit na PC automatické přebírání nastavení nastavení z DHCP serveru
- propojit PC s routerem přes LAN1 (důležité použít LAN1, ne LAN2)
- přihlásit se na Ovis přes adresu 192.168.100.252, (pokud by to nešlo, nastavit na PC ručně IP-adresu 192.168.100.1)
- nastavit wifi (kanál, SSID a šifrování)
- DHCP nechat zapnuté nebo zapnout
- na WAN portu nastavit to, co jsi měl dříve nastavené na počítači
- uložit nastavení
- propojit modem s LAN2 Ovislinku (důležité, propojení přes LAN1 by bylo nefunkční)
- na počítači nastavit automatické přebírání nastavení, pokud tam není
- restartovat router odpojením od elektřiny

masvers píše:ps:máte s tímhle WL-5460 AP zkušenosti?
Jistě, vlastním ho už několik let a i teď jsem přes něj připojený.
vladimir
Expert

Další stránka