Připojení externího HDD přes wifi

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Vlada Muller 6. 11. 2011 10:10

Dobrý den, předem se dovolím omluvit. Z pohledu IT jsem více běžný uživatel než ten kdo něco nastavuje a proto kdyby můj dotaz nebyl úplně jasný a nebo pochopitelný, doufám, že mě nějaká dobrá duše navede na to, abych se alespoň dokázal dobře zeptat :-[

Teď k věci, pokusím se popsat situaci a problém.

Potřeboval bych doma vyřešit připojení externího USB HDD přes Wifi resp. přenos dat směrem do externího disku. Wifi router je ASUS WL-500GP. Externí USB HDD je připojen, na routeru jsem nastavil práva pro vybraného uživatele na čtení i zápis. Data z USB HDD normálně kopíruji, ale když chci provést zápis na USB HDD tak mi to napíše Error: (5) Přístup byl odepřen. Asi by to mělo mít nějakou souvislost s právy, ale přihlášen jsem jako administrátor a nevím co dalšího bych měl ještě nastavit.

Díky za radu :-)
Vlada Muller
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mareklak 6. 11. 2011 10:37

tipuju:

na disku je filesystém NTFS - buď se v administraci někde musí zapnout podpora zápisu pro tento filesystem, nebo musíš disk přeformátovat na FAT, EXT3, nebo podobné
mareklak
Junior

Odeslat příspěvekod Vlada Muller 6. 11. 2011 11:14

Marku děkuji. Máš pravdu že file systemje NTFS :-)

To mě navedlo, koukal jsem se na vlastnosti připojeného USD HDD resp. sdíleného adresáře a objevil jsem tam tabulku, viz. obrázek. kde se mi nedaří nastavit oprávnění pro oblasti které tam jsou zmíněny. Může to s tím nějak souviset?
Přílohy
práva_1.PNG
práva_1.PNG (49.42 ) Zobrazeno 7651 krát
Vlada Muller
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cheeta 6. 11. 2011 12:06

Něco mi říká, že to USB na routeru je určeno pouze pro připojení síťové tiskárny. Ale je fakt, že jsem manuál k routeru taky nečetl :-)
GA P35-DS3L, Core2Duo E8400, 2x2 GB, 2x 1TB RAID-0, WinFast DTV 1000S
Toshiba L300
cheeta
Junior

Odeslat příspěvekod mareklak 6. 11. 2011 12:25

to cheeta: myslím že ne - já mám doma podobný router asus WL-500gP v.2 a mám v něm připojenou tiskárnu i usb disk a obojí běží

to Vlada Muller: to bude ono, ale pokud Ti ta práva nejdou změnit tak asi opravdu nemáš zaplou podporu pro NTFS (otázka je, jestli to originál firmware umí - já tam mám nahranou verzi od olega a tam je checkbox kterým ji zapnu, ale nepoužívám ji - mám oddíly ve FAT a EXT3)

zkus se k něčemu proklikat v administraci routeru
mareklak
Junior

Odeslat příspěvekod Vlada Muller 6. 11. 2011 20:23

Pánové děkuji za odpovědi :-)
Koukal jsem se do administrace routeru, ale zatím jsem nic nenašel :hm Ještě pokoukám...
Vlada Muller
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kroxigor 6. 11. 2011 20:34

Před lety jsem tento router měl a pokud se něco nezměnilo v aktualizacích firmware tak uměl zápis jen na disky se systémem FAT...
Kroxigor
Junior

Odeslat příspěvekod redmond 6. 11. 2011 21:00

Nejde ti to preto ze tvoj router nema podporu pre NTFS. Asus routre to podporuju az od rady RT-N16 a vyssie.
my name is mond, Redmond.
redmond
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vlada Muller 6. 11. 2011 21:12

Díky, tzn. buď zjistit jestli to nový firmware umí a nainstalovat ho, nebo něco udělat s diskem (přeformátovat na FAT, EXT3, ...?), nebo nový router? :hm
Vlada Muller
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 6. 11. 2011 23:06

A nebo upravený firmware.. pokud se nepletu, na WL-500GP jich byla spousta. Samozřejmě, na vlastní triko.

http://blog.kerpof.net/hardware/router-asus-wl-500g-premium-a-cteni-a-zapis-na-ntfs-disk/
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod mareklak 7. 11. 2011 12:39

nejjednodušší přeformátovat disk - jestli tam nebudeš dávat větší soubory než 4 giga, tak Ti stačí FAT, jinak EXT3 a podobně

nebo zusit jiný firmware - já jedu odtud:
http://code.google.com/p/wl500g/
a spokojenost, ale chce si to trochu přečíst co a jak - můžou nastat trable
mareklak
Junior

Odeslat příspěvekod gmann1 7. 11. 2011 12:49

ja teda neviem, osobne mam pocit, ze poslednu dobu nejak zacina stagnovat vyvoj firm. pre tento router-co je fakt dost na skodu 8-S . Osobne som ich vyskusal skoro vsetky 8-P a zostal som verny Tomatu, ktory fakt povazujem za spicku. Taktiez nazdielanie a praca s celym USB HDD v nom ide na par klikov :-) .
Viac na : http://tomatousb.org/

8-)
Ked som bol maly, tak som bol namysleny.
Ale teraz ........ uz nemam chybu !
gmann1
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 7. 11. 2011 13:05

Vlada Muller: z pohledu mě jako běžnéhu uživatele - sdílení USB disku na WL500gP neuvěřitelně pomalé až nepoužitelné.

Nakonec jsem koupil RT-N16 a síťový NAS, tam už to jede po GLAN "aspoň" 10-20MB/s a po bezdrátu cca 3-10 MB/s ..jak na kterém notebooku, některé umí jen 802.11n 150mbps jiné 300mbps... ještě si člověk musí pohrát s 20/40 pásmem a nastavit jumbo frames.
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mareklak 7. 11. 2011 13:50

to gruppe: to je pravda - víc než 3 megabajty z něj těžko tahám, ale na filmy přes vlc / XBMC + samba to stačí, na občasné zazálohování nových fotek taky
mareklak
Junior