3 vs 1 anténa

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MMajko 25. 1. 2012 17:31

Zdravím vás,

mohu mít dotaz, jestli mají tři antény vliv na sílu vysílaného WiFi signálu a dosahuje tak většího rozsahu? Mám totiž skeptické podezření, že dvě antény jsou pro "repeater" funkci routeru a ta jedna samotná slouží jako samotné vedení Wifi sítě routeru.

V tuto chvíli mám tohohle "chcípáčka" (ano chcípáček, signál vypadává, po několika metrech se nejde připojit už vůbec) TP-LINK TL-WR542G a potřebuju pořádnýho nástupce za solidní peníz (nic předraženýho, kvalita typu TP-LINK pro domácí síť dostačuje), za kterýho se nebudu muset stydět a signál došáhne dál než tenhle. Máte někdo zkušenosti s nějakým takovým routerem tak, aby se pohyboval v té cenové relaci kolem osmi stovek?

EDIT: nkovou wifi nepotřebuju, tak samo ghz lan port. stačí jen dobrej dosah a ty 4 lan porty.

Díky všem předem za odpovědi a tipy.

-- 25. 1. 2012 18:35 --

Mrkal jsem třeba po něčem takovýmhle - http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400872Z90UBIJD ... Co vy na to?
MMajko
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 25. 1. 2012 17:37

Mám ho taky, a na druhém konci domu a navíc ještě o patro výš mám pořád velmi kvalitní signál. Takže chcípáčkem bych ho rozhodně nenazýval.
Takže máš nejspíš vadný kus.

Psal jsi, že n-ko nepotřebuješ a pak sem dáš link na n-kový router?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod MMajko 25. 1. 2012 17:41

Router byl už jednou reklamovanej. Dostal jsem nový kus. To by musela být hodně velká náhoda abych dostal dva vadné kusy. U obou je dosah signálu stejný. Možná u toho nového je trochu lepší, ale minimální rozdíl. Asi máte doma zdi a podlahy z papíru, protože jinak si to nedokážu vysvětlit.

Psal jsem že n-ko nepotřebuju, ale nepsal jsem že bych si ho nikdy nekoupil. Psal jsem to, kdyby se někdo ptal, co za tu cenu požaduju.
MMajko
Junior

Odeslat příspěvekod miho 25. 1. 2012 17:56

Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/MIMO

ma to vliv spis na propustnost nez dosah a funguje to jen v 802.11n
Oh dear, I really ought to do something. But I am already in my pyjamas...
miho
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod soban 25. 1. 2012 18:20

Taky ho mám a bez problémů s ním mám propojené dva baráky na jedné straně ten TL-WR542G a na druhé TL-WR543G

Na obou je z výroby 5dBi anténa.

Takže nemáš tam nějaké jiné vím že nějaká várka byla dodávána s 3dBi anténou - máš tam aktuální FW ?

Jakou verzi toho TP-LINKU máš ? Já mám verzi V7.

Skontroluj zda máš nejnovější FW - originál FW zde i s popisem jak zjistit verzi: http://www.tplink.com/en/support/downlo ... =TL-WR542G

Jinak u sebe v bytě mám TL-WR1043ND na tomto fungují i alternativní FW OpenWrt, DD-WRT.

Možná by nebylo na škodu vyskoušet TL-WR2543ND ovšem to je novinka a nemám s ní žádné skušenosti.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 25. 1. 2012 18:43

> mají tři antény vliv na sílu vysílaného WiFi signálu ?
Nie nemaju...

Maju vliv ale na potlacenie (obmedzenie) kratkodobych vypadkov signalu v radu jednotiek az stoviek mikrosekund.

Dosah je zavisli od stavebnych materialov a samozrejme aj toho co je v byte (nabytok). Nezanedbatelne su tiez pohybujuce sa objekty (ludia).
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dj.kure 25. 1. 2012 18:50

2 a více antén funguje pro MIMO. Někdo tu postoval odkaz - a to funguje jen v nkovém režimu pro zrychlení a zvýšení dosahu.

Kvalitní je třeba TL-WR841ND (2 antény), TL-WR941ND (3 antény), TL-WR1043ND (3 antény, plně Gigabitový - ten vlastním).
Apple iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple | Apple Watch 6 | O2 Family | Vodafone OneNet
dj.kure
Junior