Výběr routeru pro domácí síť (TV, 5x NB, 2x Externí Disk)

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod rampa_mcqak 6. 10. 2012 14:29

Buďte pozdraveni.

Potřebuji pomoct s výběrem routeru pro domácí síť. Internet má rychlost 120M a bude dělen mezi pět notebooků (všichni si vystačí s připojením přes WiFi, ale výjimečně se připojí PC i přes kabel). Dál budou k routeru přes USB připojeny dva externí disky (1TB a 1,5 TB) a ještě navíc TV od Samsungu (ta bude připojená asi přes LAN).

Co potřebuju je, aby měl každý ze svého notebooku přístup na oba disky a ještě navíc, aby měla k oběma diskům přístup i TV (ta sice USB má, ale když na ní připojím disky přímo, tak už k nim není přístup z kompů).

Jde to takhle vůbec udělat?

Díky za odpovědi.
rampa_mcqak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 6. 10. 2012 17:21

Já bych doporučil TL-WDR4300 má dva USB porty, 1G wan port, 1G 4xlan porty, 2 a 5G wifi 3x anténa.

Běží na tom v pohodě OpenWRT, pokud budeš používat originál FW nahraj ten poslední, u prvních je údajně problém s rychlostí USB.

Emulátor originálního FW : http://www.tp-link.com/resources/simula ... /index.htm
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wladas13 6. 10. 2012 19:50

bal by som sa prenosovej rychlosti tych externych diskov na routery
Panasonic TX-P50G30E; Popcorn Hour A-200
NAS/server: Celeron G530, ASUS P8H67-M LE, Corsair DDR3 1x2048MB, WD 1,5TB (WD15EARS), WD 2TB (WD20EARS), WD 3TB (WD30EZRX)
Be Quiet! L7-300W, CoolerMaster Elite 342
wladas13
Junior

Odeslat příspěvekod soban 6. 10. 2012 20:14

Proto jsem doporučil ten TP-LINK má výkonný CPU takže i USB bude celkem rychlé, samozřejmě to nebude žádný zázrak.

Pokud mu USB nebude vyhovovat bude to muset dát na LAN tj pořídit nějaký NAS a pod....(to by bylo asi nejlepší pro HDD)

Ale na přehrávání filmu by to mělo stačit pokud tam nebudou přistupovat všechny PC.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Abox 6. 10. 2012 20:21

U toho TP-Linku si over, jestli uvidi vsechny soubory na tech HDD.
U 1043 jsem zjistil, ze vidi pouze prvnich 100 a tecka. Je tam omezeni.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rampa_mcqak 7. 10. 2012 13:28

Externí disky budou z PCček zatěžované minimálně. Hlavně mi jde o to, aby v pohodě přehrávaly filmy na televizi (většina z nich je HD a pár filmů jsou nekomprimované BR ripy, takže bitrate přes 30 Mbps).

Stačil by případně i tenhle router http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WDR3600?
rampa_mcqak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 7. 10. 2012 22:02

Měl by stačit je to uplně stejný jak ten 4300 pouze nejsou osazené součástky pro 3 anténu a tím pádem je upraven FW.

A protože má pouze 2 antény tak na wifi jsou menší rychlosti.

Já když jsem skoušel čtení z 4300 z flash klíče pod OpenWRT tak jsem u velkého souboru dosáhl 8MB/s takže 30Mb/s by to snad mělo zvládat.

Fakt záleží na FW vím že tady kdosi tvrdil že tento router má pomalé USB s originál FW taky pro 4300 je novější FW TL-WDR4300_V1_120810 která má v popisu úpravu rychlosti USB viz:

Improved the USB data transmission speed.
Fixed the incompatible issue with some certain wireless adapters and improved the wireless stability.
Improved the hardware NAT function.
Improved the stability of media server.
Improved the performance when playing RTSP stream and multicast stream.
Fixed the bug that certain smart phone can't connect to internet through this device.

I u 3600 nový FW TL-WDR3600_V1_120820 řeší rychlost USB viz:

Fixed the bug that ""Disable router's pin"" can't be saved in backup file.
Improved the performance when playing RTSP stream and multicast stream.
Improved the USB data transmission speed.
Improved the hardware NAT function.
Improved the stability of media server.
Improved the WPS function of 5G.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rampa_mcqak 16. 10. 2012 19:40

Síť je v provozu a "funguje". Z noťasů je přístup na oba disky a po nahrání nového originálního fw do routeru jedou obyčejné (ne HD) videa přes wifi nádherně.

Síť, ale nefunguje tak jak bych chtěl, protože televize nevidí ani jeden externí disk. Před nahráním nového fw do routeru disky sice viděla, ale tvářila se jako, že tam nejsou žádná videa. Co mám teda udělat pro to, abych mohl z televize na oba disky?

Výbava je následovná: Televize od samsungu, První disk od Toshiby, Druhý disk od Western Digital a TP-link router.

R.
rampa_mcqak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 16. 10. 2012 19:58

K čemu jsou ty disky připojeny?

BTW ne před každým ALE musí být čárka ;)
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 16. 10. 2012 20:07

rampa_mcqak před řešení stavu zásadním způsobem, bych zkusil ještě zjistit, zda TV taktéž obsahuje nejnovější verzi softwaru. Upozorňuji, že někdy nestačí pouze stisknout tlačítko AKTUALIZOVAT v menu stroje. Lépe je ručně aktualizaci vyhledat přímo na webových stránkách výrobku a ověřit verzi.

Dále pak je nutné vědět, že TV multimédia a jejich přehrávání za tohoto rozdělení poměru sil, řeší za pomoci DLNA (pokud se nepletu), tedy ne všechny multimediální soubory musí umět přehrát (musí je vidět).
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod rampa_mcqak 17. 10. 2012 06:46

Bari007 píše:K čemu jsou ty disky připojeny?

BTW ne před každým ALE musí být čárka ;)

Oba disky jsou v routeru přes usb. K routeru je pomocí lan připojena i televize.

-- 17. 10. 2012 06:47 --

MgX píše:rampa_mcqak před řešení stavu zásadním způsobem, bych zkusil ještě zjistit, zda TV taktéž obsahuje nejnovější verzi softwaru.

Na fw se podívám. Poslední aktualizace je snad někdy z loňska.
rampa_mcqak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 17. 10. 2012 08:50

Nejsem si jistý, jestli to TV zvládne takhle přehrát. Spíš si myslím, že potřebuješ něco, co té TV bude dávat ty filmy jako filmy, ne jako surová data. Budeš potřebovat DLNA server a na routeru povolené UPnP..
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vladimir 17. 10. 2012 10:02

Bari: podle popisu by ten TP-link měl media server (=DLNA) obsahovat.

rampa_mcqak: má media server satus "Started" a nastavil jsi pro sdílení přes mediaserver ty adresáře s těmi filmy (USB settings/mediaserver/Add share folder) a nastavil jsi autoscan?
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod MgX 17. 10. 2012 20:38

rampa_mcqak - draku, nevěš hlavu. Teď jsem to vyzkoušel WDR4300 (druhý originální firmware ze srpna 2012) na LG telce. Na USB mám jeden adresář a uvnitř nahrávka ze satelitu. Telka normálně router vidí (vidí její DLNA), následně jsem to rozklikl, dostal se do adresáře a konečně tam i na soubory ... co mě na LG baví je, že je schopna přehrát i nekódované nahrávky z mého satelitu. Co je ještě lepší, že to zvládne přes DLNA (což samozřejmě WDR 4300 umí).

Jestli mi nevěříš - dám fotku :-)

Osobně bych se snažil nadrtit do TV nejnovější soft. Pak, pokud to nepojede, zkus reset do továrního nastavení a znovu nastavit TV. Samozřejmá je následná nutnost restartu všech zařízení.

-- 17. 10. 2012 20:51 --

Ještě jsem to znovu narychlo prubnul. Nahodil jsem HDD. Někdo tu psal, že je tam omezení v počtu souborů, či souborů pod jednou složkou. Zřejmě je to pravda. Ovšem, když jsem si zadal podsložku, kde mám videa, tak vidím jednotlivé složky a v nich videa. Ano, to, které nelze přehrát, se nezobrazí. Zkouším nějaká demo mkv 720p a jedou.

-- 17. 10. 2012 21:02 --

Přidám návod, ač myslím, že víš.

Media Server Setting - stiskni START. Pak Ad Share Folder - tam označ adresář, který se má používat (třeba s názvem VIDEO ... nevím, jak to máš Ty). Následně dáš SAVE. Pak stiskni ... pro sichr ... Scan ALL. Měl bys vidět adresáře, které máš navolené.

Samozřejmě jde zvolit i „Share entire partition“, bohužel tam můžeš narazit na limit počtu souborů.

Restartuj TV ... mrkni co vidíš ve vstupech. Rozklikni TP-Link DLNA a?
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod rampa_mcqak 18. 10. 2012 10:29

Díky za příspěvky. DLNA (Media server) jsem nastavil a videa už vidím. Každopádně nejdou přehrát, protože televize mi při spuštění kteréhokoliv videa píše "nepodporovaný formát souboru". Myslím že to bude zastaralým softem v televizi. Nejsem si tím ale jistý, protože když ta samá videa pouštím přes usb, tak normálně fungují.
rampa_mcqak
Kolemjdoucí

Další stránka