AP s podporou IAPP protokolu (Wifi Roaming)

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod gildintor 15. 1. 2013 15:04

Ahoj potrebuju koupit nekolik kusu AP ktere podporuji protokol IAPP. Bohuzel se mi nepovedlo najit konkretni modely, ktere by tuhle funkci podporovyli. Mohl by mi prosim nekdo z vas prosim poradit nejaky konkretni model ktery s IAPP pracuje? Diky
Naposledy upravil gildintor dne 16. 1. 2013 11:00, celkově upraveno 1
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 15. 1. 2013 15:31

Poptej se možnosti řešení sítě s IEEE 802.11F (Internet Roaming) u autorizovaného distributora firmy Cisco.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod gildintor 15. 1. 2013 15:35

Ja jsem nasel nekolik ruznych modelu ale bohuzel se uz ani jeden z nich neda sehnat :-(
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 15. 1. 2013 17:53

Umí to třeba http://www.alza.cz/cisco-wap200e-eu-d217091.htm , ale to je zasraralý externí AP (cena jak za kosmickou technologii...).

Ono tuhle 10 let zrušenou normu (v tomto případě dokonce jenom doporučení) asi už žádné moderní, běžně prodávané zařízení podporovat nebude. Za dotaz u Cisca nic nedáš.

Edit: z moderních 802.11n: AP541N, WAP121, WAP321, WAP4410N...
Naposledy upravil vladimir dne 16. 1. 2013 08:39, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod gildintor 15. 1. 2013 23:44

Díky moc za radu. Mě se především jednalo o co nejefektivnější pokrytí velkého prostoru kde nestačí 1 AP a aby se mezi tím dalo pohodlně pohybovat bez ztráty spojení. Dočetl jsem se, že IAPP by tohle měl řešit ale moc informací nikde není. Taky jsem našel obdobnou technologii MESH. Musím teprve zjistit jak moc by bylo složité to uvést do praxe. Povedlo se mi najít jeden router co by v takovém režimu pracoval.

http://www.joyce.cz/kategorie-0502-wifi-routery/11-well-wrc7000n-wifi-n-router-300mb-2x-5-dbi-r-sma-mesh-360a340.html
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 16. 1. 2013 07:41

Tato technologie řeší vytvoření wifi-sítě v rozsáhlých objektech, kde není možné natahat kabely.

Wifi mesh je síť wifi-repeaterů, podstata této technologie je v tom, že trasy distribuce mezi nimi nejsou pevně dané a mohou se tedy vzájemně zastoupit. Pokud tedy repeater B bere za normálních okolností signál z repeateru A a ten vypadne (porucha, výpadek elektřiny...), tak si repeater B začne automaticky brát signál z libovolného jiného bodu sítě, který má na doslech.

O prostupnosti takové sítě tvořené mnoha jednotunerovými repeatery za sebou mám jisté pochybnosti, údajně existují i takové sítě s dvoutunerovými AP, tedy každý přenos běží na jiné frekvenci. Propustnost takové sítě je lepší.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod vanamond 16. 1. 2013 08:15

To, co chcete lze realizovat cca třemi způsoby - pro malou síťku.
Jednak - jak tu již padlo - postarší norma 802.11F - třeba celá řada Cisco Small bussiness produktů ( tedy Linksys ) , např. WAP200 apod
manuál a detaily : ( není blbá cesta cisco refurbish ... ) http://www.cisco.com/en/US/prod/collate ... 01966.html

Nebo lze použít vylepšené totéž od ZyXelu - např. řady NWA3000. Každý z těch WifiAP umí sám fungovat jako hybrid wifi controller pro řadu ostatních wifiap.
http://www.zyxel.com/cz/cs/products_ser ... .shtml?t=p

Nebo lze použít Ubiquiti prvky, co podporují Unify - ale to musí mít jedno PC jako kontrolér. Na druhou stranu to taky funguje.
http://www.ubnt.com/unifi
Trust in God and keep your powder dry !
vanamond
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 16. 1. 2013 08:50

vanamond: Ta síť 802.11X taky potřebuje řídící prvek (switch), nebo se pletu?

Jiak podporu 802.11x po tvém nakopnutí do oblasti small bussiness vidím i u moderních, 802.11n zařízení: AP541N, WAP121, WAP321, WAP4410N (Já jsem se koukl na Cisco Aironet a řekl jsem si, že když není podpora tam, tak už není nikde a to byl omyl.)
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod gildintor 16. 1. 2013 10:42

Diky za hodne cenny informace. U nas se jedna vzdy o prostor, ktery by melo zvladnout pokryt max 3 AP. Nemame problem ke kazdemu do kazdeho mista privest kabelaz takze nemam podminku aby AP mezi sebou komunikovala bezdratove jako treba u MESH. To jsem asi mel rict rovnou :)
Hlavni podminka je pokryt vetsi prostor tak aby zakaznici po pripojeni nemuseli resit prepojovani na jine AP a mohli se tam volne pohybovat.
Zacali jsme dost uvazovat o reseni v nekterych restauracich o Mikrotiku. Ten bychom tam kde by to slo umistili na nejvhodnejsi misto a odtud bychom vedli par metru koaxem silnou smerovou anteny ktery by dany prostor pokryly. Na nekterych mistech by takto se povedlo pokryt cely prostor jednim zarizenim.
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 16. 1. 2013 11:00

To jsi to nemohl napsat hned, že jde maximálně tři AP v restauraci? Já bych tam hodil jeden N-kový AP a dva repeatery a není co řešit - přecházení mezi repeatery je bezproblémové a i taková N-síť z repeaterů bude odhadem rychlejší než internetové připojení.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod turbot 16. 1. 2013 11:17

Ako velka je ta restika ? pretoze mne problem vyriesil v jednom pohostinstvu jeden 20e tp-link router a signal som chytal aj na terase a aj v miestnosti cez 1-2 steny.
turbot
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 16. 1. 2013 12:56

IAPP sa riesi hlavne v korporatnom prostredi z dovodu pomerne vysokych nakladov na infrastrukturu. Tak ako spominal vladimir je dobre sa informovat u distributora, alebo fy.,ktora sa takymi rieseniami zaobera.
Ono totiz nestaci len samotny router, ale treba mat k tomu tiez klientske karty, ktore ovladaju protokol CCX (Cisco Compatible Extension) a dalej 802.1x autentizacny server.
Toto vsetko je samozrejme bez spravneho nastavenia dost nanic. Po nastaveni sa robi meranie a vyhodnotenie parametrov so spatnou vazbou na doladenie nastaveni.
Urobit meranie radiovych zariadeni je celkom aj dost veda, tudiz by som doporucoval sa informovat u odbornikov.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gildintor 16. 1. 2013 13:07

hunter21 píše:IAPP sa riesi hlavne v korporatnom prostredi z dovodu pomerne vysokych nakladov na infrastrukturu. Tak ako spominal vladimir je dobre sa informovat u distributora, alebo fy.,ktora sa takymi rieseniami zaobera.
Ono totiz nestaci len samotny router, ale treba mat k tomu tiez klientske karty, ktore ovladaju protokol CCX (Cisco Compatible Extension) a dalej 802.1x autentizacny server.
Toto vsetko je samozrejme bez spravneho nastavenia dost nanic. Po nastaveni sa robi meranie a vyhodnotenie parametrov so spatnou vazbou na doladenie nastaveni.
Urobit meranie radiovych zariadeni je celkom aj dost veda, tudiz by som doporucoval sa informovat u odbornikov.

Aha diky. To musi byt bez zasahu u zakaznika a musi to fungovat na kazdem notebooku, tabletu, smartphonu... Pokud je to takto tak to reseni neni pro me to prave
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 16. 1. 2013 17:01

Aby som ta moc neodradil, ono to funguje aj bez CCX, akurat je tam to "ale".
V pripade klienta bez CCX, chyba wifi controlleru polovica informacii, pretoze to CCX je meranie prostredia u klienta (sum, interferencie), ktore je v pravidelnych intervaloch transportovane na controller. ten potom moze presnejsie vyhodnocovat a urcovat kedy, za akych okolnosti a na ake AP klienta prehodi. Controller u klienta nastavuje pomocou CCX vysielaci vykon, tak aby sa ostatne stanice zbytocne nerusili navzajom.

Tebe ide vpodstate hlavne o ten roaming ako som vytusil.
Existuju dve moznosti ako roaming realizovat:
1. controllerom
2. klientskou wifi kartou

V druhom pripade sa o roaming stara klienska karta, len ju treba spravne nastavit a zabezpecit viacere AP aby mali rovnake ESSID a pracovali pokial mozno na roznych kanaloch aj ked prevadzka na tom istom kanale je tiez mozna.

Prvy pripad je vhodny ak sa pozaduje "Fast roaming" s minimalizovanim predavacieho casu radovo niekolko milisekund. Napriklad IP telefonia to dost aj vyzaduje.
Klasicky roaming ma tento cas podstatne vyssi, moze byt az niekolko sekund, co spolahlivo zabije akykolvek hovor cez IP telefony.
Potom zavisi od aplikacii samotnych. Pouzivaniu Internetu roznymi browsermi dlhy predavaci cas nevadi, moze to vadit uz naviazanym ssl spojeniam, alebo lokalnym databazam ak by si prevadzkoval nejaky MRP system.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod stests 16. 1. 2013 19:55

pokud je to větší prostor a potřebuješ tam mít víc lidí současně on-line třeba 20 a víc, tak bych to řešil Ubiquiti prvky.
Jednou to nastavíš a pak se o to nestaráš. Ten PC jako kontrolér potřebuješ jen pro nastavení konfigurace nebo její změnu. Jako AP s třeba dvěmi sítěmi jedna pro hosty s omezenou rychlostí a třeba jiná pro VIP s plnou rychlostí ............ nebo si natiskneš kupony s jednorázovými přístupy třeba na 1 den - to je spíš pro hotel.
Za ty prachy co to stojí a jak jednoduše to frčí..... BOMBA
stests
Junior