Stavba nového domu - CAT6 nebo CAT7? URGENT!

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod malcolmX 27. 4. 2013 19:43

Pouzil bych to, co je dnes dostupne, spolehlive a vykonove naprosto dostacujici. Ovsem rozvody/infrastrukturu bych osetril/zaridil tak (zlaby, trubky atp), aby se vlastni kabelaz dala v budoucnu pripadne jednoduse vymenit a natahnout znova.
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod Lukke 27. 4. 2013 20:47

Mkarr: Abychom si rozuměli, jedná se o moderní multimediální dům (celkem 2500 m všech kabelů) s datovým centrem, kde přenosy mezi jednotlivými PC budou v rychlosti maximální propustnosti disků (což za pár let může být 10Gbit naprosto s přehledem)... Poznámku o domácím NASu za pár korun přecházím. Má představa byla použít nejkvalitnější dostupný kabel za použití klasických konektorů, a pokud bude v budoucnu možnost využít vyšší rychlosti, změnou konektorů a síťových prvků to proběhne jednoduše. Co se týče "velmi krátkých vzdáleností", tak nejdelší spoj má asi 80 metrů...
autorevue.cz: BMW 330i E90, 190 kW + BMW 525d F11, 150 kW
zive.cz: Intel Core i9-7980XE, 2x Radeon RX 480, 64 GB RAM, SSD Intel 720, Samsung MD230X6
mobilmania: Galaxy S9+
Lukke
Junior

Odeslat příspěvekod vanamond 27. 4. 2013 22:06

Hm, multimediální dům, datové centrum, přenosy na tempu disků. No, všude v domech, kam vlezu, vidím chaos a zmatek a totálně nesmyslná zapojení sítě apod.
No, abych moc nepovídal - Doporučení: Neřešte moc budoucnost, protože ta vždycky byla jinak, než nám ji chytré hlavy nalinkovaly. Jestli chcete praktickou a funkční věc, tak natahejte k každému potenciálnímu přípojnému místu čtveřici kabelů pro 5E - tedy gigabit full duplex. V současné době stejně běžné stroje nejsou schopny plně vytížit gigabit a do budoucna to můžete zagregovat na switchích. Když to nataháte do žlabů a nezazdíte to idiotsky do omítky, tak to za deset let, až to bude třeba, můžete prostě jen vyměnit.
Úplně správně nám dnes cisco nalinkovalo 10gbit na optice,ale nějak pořád nevidím to masové nadšení. A ostatně budoucnost nevypadá, že půjde k obřím objemům dat, naopak to vypadá, že aby se ty obří data nestěhovaly daleko, tak se bude zpracovávat co půjde vzdáleně. Takže ono v praxi půjde daleko spíš o to, aby Vám tam spolehlivě chodil 100mbit, či lépe gigabit. Tím "spolehlivě" myslím to, čemu se dnes říká "bezeztrátový ethernet" , tedy kvalitní kabely a kvalitní řiditelné switche s pořádnou cache a multilinky, nastavené tak, aby ta síť byla opravdu bezetrátová. To je pak divení, co najednou všechno funguje a jak rychle.
Trust in God and keep your powder dry !
vanamond
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 28. 4. 2013 08:23

tvoje starosti a rotschildovy prachy na me...

po baraku uplne v klidu 5e. FullHD 3D péčko tím přeneseš. nebo jde jen o to abys mohl zamachrovat pred sousedem?
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lukke 28. 4. 2013 08:47

vanamond: To, co vidíš "všude v domech" je mi upřímně jedno. V současné době je i gigabit pro mě pomalý, potřebuji odesílat do sousedovo serveru data rychlostí SSD a to gigabit zkrátka nezvládá. Tahat kabely znovu nebudu, těch 15 let co tam budu chci vydržet s jedním kabelem, takže to idiotsky zazdím, ty svazky IQ domu, které ve zdech povedou, budou zkrátka nevyměnitelné, proto hledám v současnosti nejmodernější řešení.
zive.cz: Intel Core i9-7980XE, 2x Radeon RX 480, 64 GB RAM, SSD Intel 720, Samsung MD230X6
Lukke
Junior

Odeslat příspěvekod Broken007 28. 4. 2013 09:15

Normálně tam rovnou natáhni CAT7. Ono kdyby se to mělo předělávat, tak se ten kabel CAT7 dost špatně ohýbá. Nevím, jestli jsi ho viděl, ale je to kabel jako kráva a dost špatně se sním manipuluje. Pokud bych já stavěl barák, tak ho tam dám taky.
Broken007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 28. 4. 2013 09:54

Jo jenže to nejmodernější dnes nemusí být za půl roku IN a nemusíš na to už nic sehnat - koukni na vývoj VHS taky v začátcích byl záznam na kazety lepší, ale se nakonec neprosadil.

Jinak nikdo ti netvrdí aby jsi propojení - tj páteř k sousedovi nenatáhl optikou, ovšem v domě si myslím že 1G stačí, a ten server který rychlost potřebuje vrazím k té optice.

Jinak co tam budeš mít za PC že 1G nestačí? Jak chceš 10G připojit k PC, a když tam dáš 10G kartu jseš si jistý že to uvnitř PC přes sběrnice bude stíhat?

Prostě podle mě blbost dnes tahat něco jiného jak cat5e, a na připojení použij optiku, pro venkovní použití OK.

A přímo zazdívat kabely je největší blbost, ale kdo chce kam......
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Norg23 28. 4. 2013 09:58

Pokud opravdu chcete mít vyřešeno pro budoucích několik desetiletí a nechcete tahat krky aby bylo možné kabely vyměnit natahejte souběžně s metalikou i optiku třeba
http://www.wifi-shop.cz/samsung-drop-kabel-4-vlakna-singlemode-9-125-g-657a_d2079.html
a tu ted nechte neosazenou, na rozvody v domě použijte cat6, 1Gbps to dá bez problémů a až budete chtít u některých zařízení přejít na 10Gbps použijete optiku (rozdíl v ceně cat6/cat7 vám bohatě pokryje náklady na optiku)
hlavně všechno stahejte na jedno místo a neuvažujte nad malými switchi na spoustě míst
pokud budete mít venkovní kamery natahejte k nim venkovní kabel jinak se za par let rozpadne bužírka(předpokládám u kamer využít PoE )
spojení se sousedem předpokládám vede zemí tedy položit kopoflexu a do ni optiku (v tomto případě vůbec o metalice neuvažujte nemá to cenu)
nevím jestli už budete mít inteligentní spotřebiče, ale ikdyby ted ne tak v budoucnu budou tedy nezapomenout na vývody za kuchynskou linkou, prackou
myslel jsem že 2 kabely za TV staci ale dochazím k záveru ze jsem měl dát 4 (vyřeším rozdvojením, 100Mbps pro zařízení u TV stačí, ale přici jen ..) TV,HTPC,propoj se serverm sdílejícím kartu na SAT, + jedna rezerva
předpokládám že budete mít u branky nějakého dveřníka, doporučuji mít ho na SIPu (např.http://www.2n.cz/cz/produkty/interkomove-systemy/ip-interkomy/helios-ip-vario/ v anivandal masce je moc pěkný )je to daleko flexibilnější než napevno 4drát rozvod a nemožnost přidat další místa, takto si přidáte video/telefon kdekoli máte eth vývod
v servrovně určite zakončit v patch panelech a ne rovnou do switche (nedalo by se v tom rozumně vyznat a přepojovat když je potřeba-např nasazení dalšího PoE videotelefonu )
nevím jak máte řešen přívod internetu, ale ikdyž ted jste rozhodnut pro jednu varinatu země/vzduch, nezapomenout natahnout kopoflexku na obě možnosti nevíte co se stane a zda Vás dodavatel nenamíchne tak ať jsou obě varianty možné
další kopoflexku určitě dotáhnout k plynoměru (případně i k vodoměru) aby se dal osadit elekronický ventil na uzavření plynu(vody) v případě že detektory nahlásí únik, požár, CO atd.
koax rozvod k TV povede taktéž ze servrovny nebo z místa v podkroví? pokud ze servrovny tak nezapomenout na dostatečně tlustý krk, nebo dost kabelů do podkroví (na jednu družici potřebujete 4 kabely)
no rozepsal jsem se trochu víc, ale právě dokončuji dům rodičům, který jsem se rozhodl pojmout jako inteligentní , tak jsou tu i drobnosti z praxe, tak snad k něčemu budou :)

PS: i v případě, že nepoužijete pevné krky a protahovací drát aby bylo možné kabely v budoucnu vyměnit určite je dejte alespoň do obyčeného krku, jde hlavně o ochranu po dobu stavby (dělníci jsou ...) ale i o možné interference (hlavně koax nemá rád zazdění natvrdo)
Norg23
Junior

Odeslat příspěvekod Lukke 28. 4. 2013 11:07

Norg23: Děkuji za první rozumný příspěvek k věci. Rozvody jsou všechny do hvězdice k jednomu centrálnímu patchi, použití několika switchů jsem samozřejmě vyřadil. Venkovní kamery jsou napájeny PoE, venkovním kabelem. Veškeré vedení vede v kopoflexu 25 s protahovacím drátem. Vývody LAN jsou samozřejmě k veškerým spotřebičům včetně lednice, klavíru, atd. K TV mi vede pouze jeden kabel, měl jsem za to, že to bude stačit... Napájení daty bude z multimediálního centra v serverovně. Přívod internetu ze střechy mám připraveny 2 kabely pro 2 providery. LAN je natažena i k bytové stanice ovládání tepla, vše propojeno ještě s EZS. Čili současné kabely CAT7 nahradit běžnými CAT6? Stále si říkám, že 10Gbit bude brzy a na CAT6 s tím mohou být problémy...
Lukke
Junior

Odeslat příspěvekod Norg23 28. 4. 2013 15:36

kopoflex 25 jsem tedy jeste nevidel mel jsem za to ze min je 40 (resp. vnitřní je 32)
u TV jen jeden kabel stačí pokud budete uvažovat s mythTV v servrovně (tam dotahnete satelit+DVB-T ) + např. xbmc u TV a veškerý obraz půjde po IP (osobně bych do tohodle nešel)
více mi vyhovuje varinata NAS v racku, u TV HTPC s openolec (xbmc na linuxu), přes 4 drátky sdílena satelitní karta(koax rozvod tahán do hvězdy z multiswitche), TV zapojena do sítě(např skype), jak jsem psal min 2 kabely lépe 4
pokud nyní uvažujete přívod netu vzduchem nazáhněte přecijen kopoflexku ze servrovny na hranici pozemku, třeba tam jednou optiku dokopají (a kdo si chce níčit trávník)
už je nataháno? pokud ano tak neni už moc co řešit
cat7 mi na domácí rozvod přijde zbytečné a raději bych tam za rozdíl ceny natahal optiku (já jsem ji nedával i to mi přišlo zbytečné, tahal jsem cat6)
tahal jsem UTP i do rozvodných skříní elektřiny (co kdyby mě ještě neco napadlo :) )
zajímavost nenapadlo mě dát elektrickou zásuvku u sedačny v obýváku tak jsem to schovával v liště (rodiče si vybrali sedačku s motorickým sklápěním a je to super)
zároveň je dobré si připravit el. zásuvku na místě kde bude dokovací stanice vysavače
já jsem EZS zneužil na řízení teploty v domě mám do ní zapojeny termostaty (je v každé místnosti) a ovládá elektronické hlavice v rozvodnici kam jsou napojeny radiátory (na radiátorech nejsou hlavice)
připravte si taktéž datové zásuvky na místech kde budou wifi AP, pokud je to větší dům a bude potřeba více AP, osvědčilo se mi http://www.ubnt.com/unifi#UnifiHardware
na střechu bych vyvedl více kabelů (záleží jak máte velkou zahradu) na AP co mi pokryjí venkovní prostor+ dostatek koaxů
já jsem k stavbě inteligentního domu přistupoval trochu jinak než společnosti jako control 4, nelíbila se mi představa, že každé zařízení musí být inteligentní a když se po... tak si ani nerozsvítim, takže jsem např. nepoužil vypínače na KNX ale běžné na impulzní řízení a až relátka v RS ze kterých 'to mám staženo v 24V do betonářského serveru, který jsem schopen SW ovládat
PS: nezapomeňte na kabeláž pro zavlažování zahrady
PSS:pokud jste z prahy mužem někdy zajít na pivko a probrat, třeba při porovnání projektů najdem něco co nám je oboum vylepší
Norg23
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 29. 4. 2013 07:04

I pokud budou datové kabely zasekané ve zdi, natáhl bych tam čistě pro sichr husí krky - člověk nikdy neví, kdy někde bude potřebovat "nějakou" zásuvku (od antény přes další čidlo zabezpečovačky po 220V.)
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Pytlík 29. 4. 2013 08:19

Jedno je mně na této debatě divné: Je tu někdo, kdo hodlá investovat statisíce do kabeláže a je mu líto vrazit pár desítek tisíc do odborné firmy, která tomu skutečně rozumí. Raději hledá moudra na amatérské poradně, kde se sice vyskytují skuteční odborníci, ale jejich hlas je překřičen haldou diletantů. Ale to nevadí - MÁ to ZADARMO!
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lukke 29. 4. 2013 08:30

Pytlik: Co to blábolíš? Přečti si první příspěvek, kde žádám o radu síťaře. Nehledě na to, že tohle není jediný thread, který jsem zakládal. Z "odborných" firem jsem také vyrostl, tam se to hemží často naopak amatéry.
Lukke
Junior

Odeslat příspěvekod MiK 29. 4. 2013 08:55

Moje zkušenosti:
- všude dávat dvojzásuvky
- počet zásuvek dimenzovat minimálně na dvojnásobek, spíše ještě přidat
- zásuvky dát do každé místnosti na obě strany ode dveří
- univerzální umístění je vlevo a vpravo u okna
- na každé 3m zdi jedna dvojzásuvka
- vedle síťové dvojzásuvky adjustovat elektrickou zásuvku
- pozor na souběhy sítě a elektrického vedení
- dostatečně dimenzované husí krky, aby bylo možné zatáhnout optiku
- vytvořit dostatečně velký a dimenzovaný prostup pro páteř mezi patry. Zajistit proti volnému průchodu živočichů
- pokud se pokládá optika, tak minimálně 4vláknové kabely
- velkým problémem je ukončení optických kabelů na straně zásuvek. Není tam dostatek prostoru a vypadá to blbě. Proto se přikláním až dodatečnému natažení až v případě potřeby, přičemž ale musí být s tím počítáno, je to jen otázkou času. Vyhneme se též rozhodování mezi SM a MM. Každý systém má své přednosti a zatím není zřejmé, který zvítězí. Zatím to vypadá, že MM na domovní rozvody a SM na dálkové kabely
- optický kabel stárne a ztrácí časem své vlastnosti
- UTP CAT5e bohatě stačí, pokud chcete jo jistotu, tak CAT6
- mezi domy pouze optiku nejlépe do země. Únosná chránička postačí.
- nezapomeňte na minimální poloměry ohybu u optiky i u metaliky. Do pravého úhlu zalomený kabel CAT6 je na tom hůř, než CAT5e
- počítat s tím, že obsah racku bude dělat hluk a teplo
- elektrický rozvod osadit správně přepěťovou ochranou, na vstupu do domu stupeň I, v rozvaděči stupeň II a III. Pobočné rozvaděče stupeň III. Nejvíce chyb se dělá ve způsobu vedení zemního vodiče, musí být přímý bez smyček a prudkých ohybů, jinak ochrana nefunguje
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod Norg23 29. 4. 2013 09:01

to vladimir: pokud je to jeste pred nalitím základové desky je úplně nejlepší použít plastové instalační kanály cca 20x15cm (videl jsem to v projektu kamaráda, ted se mi je nedaří dohledat), platí to však pouze při stavbě bungalovu protože v patře už na ně nebude výškový prostor

to Pytlík: úplně nejlepší je zeptat se všude a pak se nad tím zamyslet, čím víc zdrojů tím líp
já jsem na projektatna štěstí neměl a spoustu věcí jsem si musel řešit sám na druhou stranu mam štestí na kamarády kteří dělají v jednotlivých nutných oborech tak jsme to dali společně dohromady
nejhorší je první stavba/rekonstrukce člověk si spoustu věcí neuvědomí, tahle byla už čtvrtá tak to šlo
cena za kabely se u takového projektu pohybuje cca 80k takže statisíce to nejsou :)

PS: ještě drobné upozornění na kabel pro varnou desku, určitě se neřidte doporučením výrobce že vám stačí CYKY 5x2,5, většina desek nejsou skutečné třífázové spotřebiče takže vše teče proti nule, já jsem dával 5x6 (5x4 by asi taky stačila)

-- 29. 4. 2013 10:26 --

to MiK:
-já jsem proti obecnému roztahání, než stavim/rekonstruuji mám rozkreslenu každou místnost přesně kde co bude (TV, stul, postel atd.)
bez přesného plánu se rozvody např za kuchynskou linkou vůbec nedají udělat
-k varování před souběhy se přidávám
-zásuvky na optiku nejsou problém např toto http://www.wifi-shop.cz/3m-ftth-zasuvka-na-omitku_d2100.html kabel se dá přívést z pod omítkové krabičky
-rozhodování mezi SM a MM už žádné není jasně SM
-cat5e na gigabit není vhodný může nastat problém při delších trasách 50-70m (což se Vám v domě klidně může stát pokud není servrovna na ideálním místě ) rozdíl ceny cat5e/cat6 při stavbě vlastního domu nemá cenu řešit
-polomery ohybu už nejsou takový problém u cat6 vám to kabel nedovolí (uprostřed je plastový kříž) a u optiky pokud použijete mnou doporučený drop od samsungu tak poloměr ohybu je 2,4cm (takže pokud je v husim krku tak ho stejně víc neohnete)
-nejsem moc stoupenec přepětových ochran na úrovni domu (max před počítače, pro případ drobných výkyvů v síti)
-u zemnění je základ spráně umístěné jikřiště a zněj k RS řádně dimenzovaný CYY vodič
-větším problémem je neumístění nekterých rozvodů za proudový chránič, dost často to vidím u myčky v kuchyňské lince
Norg23
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka