Pokud opravdu chcete mít vyřešeno pro budoucích několik desetiletí a nechcete tahat krky aby bylo možné kabely vyměnit natahejte souběžně s metalikou i optiku třeba
http://www.wifi-shop.cz/samsung-drop-kabel-4-vlakna-singlemode-9-125-g-657a_d2079.htmla tu ted nechte neosazenou, na rozvody v domě použijte cat6, 1Gbps to dá bez problémů a až budete chtít u některých zařízení přejít na 10Gbps použijete optiku (rozdíl v ceně cat6/cat7 vám bohatě pokryje náklady na optiku)
hlavně všechno stahejte na jedno místo a neuvažujte nad malými switchi na spoustě míst
pokud budete mít venkovní kamery natahejte k nim venkovní kabel jinak se za par let rozpadne bužírka(předpokládám u kamer využít PoE )
spojení se sousedem předpokládám vede zemí tedy položit kopoflexu a do ni optiku (v tomto případě vůbec o metalice neuvažujte nemá to cenu)
nevím jestli už budete mít inteligentní spotřebiče, ale ikdyby ted ne tak v budoucnu budou tedy nezapomenout na vývody za kuchynskou linkou, prackou
myslel jsem že 2 kabely za TV staci ale dochazím k záveru ze jsem měl dát 4 (vyřeším rozdvojením, 100Mbps pro zařízení u TV stačí, ale přici jen ..) TV,HTPC,propoj se serverm sdílejícím kartu na SAT, + jedna rezerva
předpokládám že budete mít u branky nějakého dveřníka, doporučuji mít ho na SIPu (např.
http://www.2n.cz/cz/produkty/interkomove-systemy/ip-interkomy/helios-ip-vario/ v anivandal masce je moc pěkný )je to daleko flexibilnější než napevno 4drát rozvod a nemožnost přidat další místa, takto si přidáte video/telefon kdekoli máte eth vývod
v servrovně určite zakončit v patch panelech a ne rovnou do switche (nedalo by se v tom rozumně vyznat a přepojovat když je potřeba-např nasazení dalšího PoE videotelefonu )
nevím jak máte řešen přívod internetu, ale ikdyž ted jste rozhodnut pro jednu varinatu země/vzduch, nezapomenout natahnout kopoflexku na obě možnosti nevíte co se stane a zda Vás dodavatel nenamíchne tak ať jsou obě varianty možné
další kopoflexku určitě dotáhnout k plynoměru (případně i k vodoměru) aby se dal osadit elekronický ventil na uzavření plynu(vody) v případě že detektory nahlásí únik, požár, CO atd.
koax rozvod k TV povede taktéž ze servrovny nebo z místa v podkroví? pokud ze servrovny tak nezapomenout na dostatečně tlustý krk, nebo dost kabelů do podkroví (na jednu družici potřebujete 4 kabely)
no rozepsal jsem se trochu víc, ale právě dokončuji dům rodičům, který jsem se rozhodl pojmout jako inteligentní , tak jsou tu i drobnosti z praxe, tak snad k něčemu budou

PS: i v případě, že nepoužijete pevné krky a protahovací drát aby bylo možné kabely v budoucnu vyměnit určite je dejte alespoň do obyčeného krku, jde hlavně o ochranu po dobu stavby (dělníci jsou ...) ale i o možné interference (hlavně koax nemá rád zazdění natvrdo)