wifi router - výběr

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ice.man2 11. 3. 2014 13:50

edit: omlouvám se za založení ve špatné kategorii, až teď jsem našel, kam umístit.

Dobrý den, potřeboval bych poradit od někoho zkušenějšího. Budu měnit poskytovala internetu a tomu současnému budu vracet i wifi router, který mám nyní doma. Jedna se o několik let starý DLINK (model nevím). K novému připojení si pravděpodobně budu muset obstarat wifi router vlastní, jenže v této oblasti vůbec nevím který zvolit a dle čeho vybírat. Přípojení k internetu bude 15Mbit/s. Ocenil bych na routeru USB pro připojení ext. disku a případnou možnost streamu videa do DLNA zařízení... a samozřejmě stabilitu routeru. Je jich ale na trhu mnoho v různých cenách a nedokáži určit, co pro tyto potřeby pořídit. Budu rád za každou radu.
ice.man2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 3. 2014 14:09

A připojení budeš mít jakého typu? Ptám se, abych vyloučil možnost, že budeš potřebovat nějaké zařízení s modemem.

Jako wifi-router střední třídy s USB a DLNA jde doporučit například TP-link TL-WR1043ND.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod zivan 11. 3. 2014 14:55

Chces tam pripojovat 3,5" s vlastnim napajenim nebo 2,5" s napajenim z USB? Aby to zvladnul zdroj routeru.

Jeste pozor na revize WR1043ND, existuje starsi revize 1 (bila krabicka), ktera pres usb zvlada cca 5-6MB/s nebo revize 2 (modra krabicka), ktera zvlada cca 15MB/s.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod ice.man2 11. 3. 2014 14:57

Jedná se o místního poskytovatele v Teplicích. Internet je bezdrát, takže na terasu přijde nějaká anténa. Je možné, že bych k tomu dostal i wifi router, ale raději bych vlastní a navíc ty co k tomu člověk dostane jsou často ne zrovna spolehlivé a základní modely.

zivan: předpokládám 3.5" s vlastním napájením.. možnost utáhnutí 2.5" disku bez napájení by byl příjemný bonus ale není nutné. Na ten TP LINK teď koukám na czc a dle obrázku je modrý, takže snad rev.2. Děkuji za upozornění.
ice.man2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ice.man2 12. 3. 2014 09:43

ještě mě zaujal tento... jen je už mírně dražší, než zmiňovaný WR1043ND a nevím, jestli za tu cenu je lepší a jak je asus stabilní.. http://www.alza.cz/asus-rt-n56u-d201999.htm#popis
ice.man2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 12. 3. 2014 10:33

Dualband n600? Dobrá volba. V dnešní době, kdy je pásmo 2.4GHz zejména ve městech přeplněné, je wifi-router 5GHz k nezaplacení. Samozřejmě za předpokladu, že máš nebo v budoucnu pořídíš laptopy, telefony atd., které pásno 5 GHz taky používají.

Osobně dávám přednost zařízením s čipovou sadou Atheros (za předpokladu, že má člověk Atheros i na laptopu, běží wifi jak vítr). U TP-linku má dualband n600 například TL-WDR3500 nebo s gigabitovým ethernetem TL-WDR3600. Oba modely mají čip Atheros 600 MHz.

RT-56U používá levnější čipovou sadu Ralink 500 MHz. Připlácíš za hezčí krabičku.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod soban 12. 3. 2014 14:13

Pokud chceš lepší tplink přikláním se k TL-WDR4300 který má 3 antény a jde tam alternativní OpenWRT.

Mám ho samozřejmě ale 1043 není špatná volba mám ho taky tu starší verzi, ovšem pokud plánuješ později i zařízení co mají 5G pásmo tak bych bral asi ten 4300 případně můžeš brát i ten jejich nejnovější model Archer C7 ovšem zatím alternativní FW nejsou a nemám s ním skušenosti - ti co si ho koupili ho zatím chválí, ovšem první verze FW je vadná takže hned po koupi pokud tam není nejnovější FW tak ho tam chce nahrát ze stránek tplinku.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ice.man2 12. 3. 2014 14:26

No popravdě mi 4000 Kč za ten Archer C7 přijde jako už vcelku velký (myslím tím "nevím jestli to není zbytečný") peníz....To je právě to, že zas bych nerad ušetřil pár stovek a za rok smutně koukal, že ten co mám něco v té době zásadního neumí a pořizoval jiný...
ice.man2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 12. 3. 2014 14:45

Ja ti poviem jednu zaujimavu vec, ktoru nenajdes nikde.
To, ci si kupis roter ten, alebo henten nieje az tak dolezite. Podstatne je to ako dokaze fungovat v tvojom prostredi. Mysli sa tym tvoje obydlie. Ako iste uznas nikto nemame presne rovnake podmienky ako mas ty, takze nemozeme vediet ako pojde ta ci ona krabicka u teba a ci to pojde dobre. Mne napriklad chodi uplne spickovo router, na ktory kazdy povie, ze je to brak, totalna sunka (MSI RG54G2). Skus len tak zo zvedavosti vygooglovat co je to zac.
Mam ho 8 rokov zapnuty 24/7 a este ani raz som ho nemusel restartovat, ziadne problemy s padanim, so zasekavanim a pod. ked citam tie vselijake nareky uzivatelov na ine krabicky tak si hovorim, ze to bol dobry kauf.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 12. 3. 2014 17:59

Takže pokud se ti zdá cena velká za ten Archer tak ber ten TL-WDR4300 je to vlastně podobné - pouze o nějakou drobnost pomalejší, ten TL-WDR4300 v pohodě s rezervou uroutuje dnešní přípojky od ISP.

A až už fakt nebude stačit, tak bude vývoj zase někde jinde a budeš kupovat jiný....

Jinak s OpenWRT se s tím dají dělat divy. A pokud nechceš OpenWRT i s originál FW to funguje OK a má to podporu IPv6 v nejnovějším FW.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mrak 18. 3. 2014 19:41

Hoj, koukal jsem na doporučované routery.. A ještě jsem objevil TL-WDR4900.. Vyplatí se mi příplatek cca 400 Kč, nebo stačí TL-WDR4300? Od poskytovatele je "dostupné" 1Gbit.. (Při měření jsem dosáhl na 800Mbit+) Tedy, teď jsem měl jen přes 100Mbit router za 600 Kč nouzovka, když poslední odešel, ale začíná zlobit..
Život je boj, tak se postřílejte, a já bych s dovolením prošel.

Define R4, Intel I7-8700K, MSI GTX1070/8GB, Samsung m.2 970 PRO 512GB, HyperX Savage 240GB, corsair HX650W, Asus ROG STRIX Z370-E Gaming, Corsair Vengeance LPX 48GB DDR4 3000 MHz
Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 18. 3. 2014 20:13

Pri mereni kam a jak? To je totiz jen takovy placebo.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mrak 18. 3. 2014 20:25

Servery různé, nezkoušel jsem jen jeden. Při stahování nějakých souborů jsem byl na 110MB/s. Ještě upřesním.. Pro rychlost wifi takové využití nemám. Spíš kabelově. Wifi prostě pro klasiku, telefony, tablety, NB.

Define R4, Intel I7-8700K, MSI GTX1070/8GB, Samsung m.2 970 PRO 512GB, HyperX Savage 240GB, corsair HX650W, Asus ROG STRIX Z370-E Gaming, Corsair Vengeance LPX 48GB DDR4 3000 MHz
Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 18. 3. 2014 20:54

Ukaz mi ty servery ktery ti posilaji 800Mbps
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mrak 18. 3. 2014 21:10

SZ

Xiaomi Mi9
Mrak
Junior

Další stránka