Vyber routeru - nahrada za Asus WL500gP

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod S474N 13. 1. 2015 19:13

Tak si tak po 10ti letech spokojeneho fungovani s Asus WL500gP (respektive i predchozi modely rady WL-500) rikam, ze by bylo nacase provest upgrade.

Aktualni stav se ma tak, ze do vsech mistnosti mam roztahanou metaliku a primarne vyuzivam zasuvky a LAN. Vse usti do racku s 24port GLAN switchem, ktery mam plne obsazen (do budoucna budu asi upgradovat na 48p).

WiFi je reseno pres UBNT UniFi, kde mam nekolik siti (primarni pro mne, sekundarni pro navstevy,..). Toto je opetovne svedeno do switche.

NAS mam HW, ctyrdiskovy, takze od routeru to take neocekavam.

Kdyz nad tim premyslim, ocekavam nejaky router, ktery je schopen pripadne ustihat GWAN a aby mel pochopitelne i GLAN. Ciste teoreticky by mi stacil i s 1 GLAN portem, protoze tim bude propojenej pres rackovej switch.

USB funkce tedy take nepozaduji, nicmene v kazdem pripade bych rad moznost alternativniho DDWRT nebo podobneho FW.

Dale ocekavam VPN server - z duvodu bezpecneho pripojeni zvenku. Nechci individualne presmerovavat porty do vnitrni site. Chci tunel dovnitr a ke vsemu pristupovat "lokalne".

A ocekavam funkcnost 24/7/365.

Je nejaky vhodny kandidat splnujici tyto pozadavky? Idealne tak, aby zase nejaky ten patek vydrzel fungovat (i bez prubeznych restartu).

BTW a kdyz uz jsem tu nakousl i tu WiFi, tak mozna i nejakou nahradu za UBNT UniFi - idealne aby to podporovalo i 5GHz a bylo stejne robustni.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 13. 1. 2015 19:57

Jedna z moznosti je Mikrotik RB951G-2HnD - u mne doma slouzi v podobne situaci, taky je do nej pres switch napojeno nekolik zarizeni vcetne UniFi a dvou nezavislych WAN (i kdyz zdaleka nemaji Gbit)
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 14. 1. 2015 00:11

Ono hledání fakt nefunguje?

Vždyť poslední dobou se to řeší pořád.

Takže mikrotik a nebo TP-LINK a kouknout jaké verze podporuje OpenWRT.

Už mě to nebaví se pořád opakovat.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 14. 1. 2015 08:25

soban: hledani funguje, prekvapive jsem si precetl i dost temat v teto kategorii. Vsiml jsem si jedineho, zrovna ty naprosto vsem a nekriticky porad dokola radis ten TP-Link TL-WDR4300. To je opravdu tak skvely nebo jine routery neznas nebo nemas osobni zkusenost? Jde o to, ze se nechci zbytecne upinat k jednomu a vynechat tak i jine. A cim vic nazoru/zkusenosti zde kazdy napise, tim lepe muze clovek vybrat vhodneho kandidata.

Mimochodem, neni to jen o cteni ostatnich temat, protoze kazdy ma jine potreby - spousta lidi preferuje USB, podporu DNLA, iTunes a dalsi veci, ktere mne napriklad vubec nezajimaji a maji pro mne nulovou hodnotu. Primarne mne totiz zajima stabilita a sekundarne idealne i podpora pro VPN (tu idealne i na urovni optimalizovaneho HW). Objevil jsem napriklad tento:
:arrow: http://cz.tp-link.com/products/details/ ... =TL-ER604W

A docela by mne zajimalo srovnani s tim tebou protezovanym WDR4300.

JirkaVejrazka: take jsem na nej koukal. Pokud jej mas, bylo by mozne mi treba pres TeamViewer ukazat jeho moznosti - rozsah nastaveni, apod.?

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Junior

Odeslat příspěvekod soban 14. 1. 2015 09:17

Doporučuji to co mám doma a vím že to běhá OK.

Spolehlivost no tak si pořiď mikrotik a nebo nějaký ten TP-Link do kterého dáš OpenWRT.

Model TP-Link TL-WDR4300 v1
Firmware Version OpenWrt Barrier Breaker 14.07 / LuCI Trunk (0.12+svn-r10530)
Kernel Version 3.10.49
Local Time Wed Jan 14 09:15:38 2015
Uptime 43d 10h 38m 11s
Load Average 0.11, 0.09, 0.05
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sodobar 14. 1. 2015 09:27

Satan: Rozhraní Mikrotiku lze omrknout zde.
Sodobar
Junior

Odeslat příspěvekod S474N 14. 1. 2015 10:12

soban: nemel si nekdy potize s nejakymi zarizenimi od Apple? Znamej ma TPLink a vim, ze ma dost problemy (kombinace DHCP a jablek), coz mu nasledne zablokuje router pro navstevy - DHCP nedava IP, takze pokud nekdo nema nastavenou IP natvrdo, tak se nepripoji.

Sodobar: diky, projdu to. Taky se mi podarilo objevit emulator rozhrani TPLinku:
:arrow: http://cz.tp-link.com/support/emulators/

S474N
Junior

Odeslat příspěvekod jakoubek 14. 1. 2015 10:26

Pokud je zajem, davam odkaz na stranky, kde se testy zaobiraji... lepsi, nez diskutovat "o nicem"
http://www.smallnetbuilder.com/
J.
jakoubek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 14. 1. 2015 11:03

Dival jsem se do emulatoru Mikrotiku, ten ma primo podporu VPN serveru v zakladnim menu, ale v emulatoru TPLinku jsem to nikde nenalezl. Takze tam jedine s nejakym alternativnim FW?

S474N
Junior

Odeslat příspěvekod vlanav 14. 1. 2015 11:14

Já jsem si pořídil jako náhradu za restartující se Asus WL500gP v1 (výměna zdroje ani kondenzátorů nepomohla) nový TP Link TL-WDR3600, do kterého jsem nahrál OpenWRT. Je to dobrá volba, aktuálně mám 53 dní bez restaru a router je poměrně intenzivně zatěžován - YT videa (až na třech zařízeních), online hraní, VoIP telefonování, VPN do CZFree ... Výhodou je velká RAM 128MB, což je víc než dost, 8MB flash paměti je trochu limitující, ale dá se to řešit systémem na flash disku.
Naposledy upravil myšpulín dne 14. 1. 2015 13:51, celkově upraveno 1
Důvod: upraveno
vlanav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 14. 1. 2015 12:34

jakoubek: nejak tam ten doporucovany TPLink ani nemohu nalezt.
Naposledy upravil myšpulín dne 14. 1. 2015 13:53, celkově upraveno 1
Důvod: odstraněna reakce na odstraněnou část příspěvku (na inzerci)

S474N
Junior

Odeslat příspěvekod vlanav 14. 1. 2015 14:06

Bohužel myšpulín odtranil moji reakci i když si myslím, že moje odpověď byla jako celek naprosto v souladu s http://klub.mf.cz/podminkycz.html
vlanav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 14. 1. 2015 17:43

Původní příspěvky jsem si prohlédnul a dle mého názoru to moc OK nebylo - s oběma zavřenýma očima a ještě podplacen bych to přinejlepším nazval "na hraně". Tudíž se kolegy musím zastat.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Kysa 14. 1. 2015 19:43

Taky doporučím to co mám doma a jede bez problému http://routerboard.com/CRS125-24G-1S-RM
No a nemusíš dávat 48 port switch

UBNT unifi umí i 5GHz
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 14. 1. 2015 19:52

S474N píše:jakoubek: nejak tam ten doporucovany TPLink ani nemohu nalezt.

Kterej nemůžeš najít?

TL-WR1043ND
TL-WDR4300

Ha jsou přesunuté do ukončených produktů - asi byly moc dobré a neprodávaly se dražší modely :-(

TL-WDR3600 (ukončený produkt)

Jinak k jabkám vím že originál FW měly nějaké opravy pro jabka - ale já jsem používal DD-WRT a teď používám OpenWRT.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Další stránka