wifi router: stínění, 300Mb/s, jaký?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod audis 2. 2. 2015 10:38

zdravím, prosím o doporučení wifi routeru. Podmínky:
- normálně v bytě, normálně wifi router (do něj je přiveden internet, on ho posílá dál kabelem do počítačů a vysílá bezdrát, nic převratného)
- 300 Mb/s
- kovové konektory, nebo kovové plíšky v RJ-45 zdířkách (určitě ano!!)
- cena méně než 1300 Kč, mnohem méně výhodou.
- Tendu NE (měl jsem dva a oba začaly umírat po 2 letech)

Jediný který jsem našel za 5 odpolední, je Edimax BR-6478Gn. (Ten jsem i koupil, ale má vadu, tak přemýšlím, že bych ho vyměnil za levnější, protože Glan ted ani příští dva roky nevyužiju).

Děkuji za tipy.

-- 02 úno 2015 10:40 --

ani nevím, jak mám z nabidek kovové konektory vyfiltrovat. Nevím jak to pojmenovat. V žádných specs se to nepopisuje. :-(
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 2. 2. 2015 11:43

Naco stínění? Pkud po síti netahas Giga dat a mas jen na net netřeba, navíc píšeš že Gbit nevyuzijes, nechápu tento požadavek. Já bych kuknul tplink 941 nějaký. Ale napiš jak si přišel na kovové rj.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod audis 2. 2. 2015 12:06

mám doma vše stíněné a připravené na budoucnost (kabely, strojky ve zdi, patch panel, patch kabely). Asi jsem to předimenzoval, ale když už to tam je, tak at to funguje ode dneška, pokud to je rozumně koupitelné.

Bud aby byl router také stíněný a stínící/zemnící vodič nepřešuroval, nebo aspon aby byly kovové plíšky a stínění nepřerušoval. Obě varianty možné.Zpět k tématu prosím. Ideálně rada, kdo má přehled o trhu, zda něco takového někde nezahlídnul.
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Romik07 2. 2. 2015 12:54

Jaké je opodstatnění toho požadavku na stínění?
Romik07
Junior

Odeslat příspěvekod audis 2. 2. 2015 13:11

eliminace rušení, zemnění.
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod silenyJohn 2. 2. 2015 14:27

a vis o tom, ze kabel ma mit pripojeny stineni jenom na jedny strane? A pripojeno vsechno stineni svedeno na jedno misto? (topologie hvezda)
Byva zvykem uzemnit kabely u patch panelu.
Takhle si koledujes o dost velkej prusvih, udelas si zemni smycky po celym dome, a bude to horsi nez kdyby tam to stineni vubec nebylo.
silenyJohn
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 2. 2. 2015 14:31

audis : Tak na to pozor, stíněním mohou vzniknout zemní smyčky, tedy používání stíněných kabelů může při zapojení stínění na obou koncích rušení naopak způsobit. :)
Naposledy upravil vladimir dne 2. 2. 2015 14:32, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Romik07 2. 2. 2015 14:32

Sorry, že to řeknu takto - ale mně to přijde trochu jako paranoia. Všechno zastínit - pro budoucnost .-)
Romik07
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 2. 2. 2015 14:35

Mi přijde blbost řešit stínění na tak krátké vzdálenosti, po bytě, neřeknu, kdyby jsi stavěl rozvody na několik set metrů.
A obzvlášť, pokud ti je rychlost ukradená.

Jinak nechápu řešit stínění na routeru, jakože "do budocna", když tam bude jen 100Mbit.
"Do budoucna" bys řešil HW s 1Gbit a na stínění kašlal, prtoože až to nebude stačit, budeš navyšovat tak jako tak na 10Gbit nebo přecházet na optiku.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod audis 2. 2. 2015 14:55

silený john:
na jedné straně .. mám, hvězda mám, vývod patchpanelu mám

Vladimir: oba konce .. nemám

Romik:
k tématu prosím! Ale můžeš se stavit a předělat mi to doma.

alfah: mám cat6a kabely, ale to není důležité ted. Ale můžeš se stavit a předělat mi to doma.

prostě to už tam doma mám ve zdivu a předělávat to nebudu v tomhle desetiletí. Ani v příštím. a zdá se mi, že nyní má smysl to využít. ještě někdo něco ke stávajícímu hw? Ano, můžu natahat optiku, protože husí krky. Nebo jsem dotaz zadal nějasně? Ptal jsem se na tip na router, ne rozebírat můj byt. uáááááh achjo.
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 2. 2. 2015 15:03

prostě neřeš stínění na routeru, které ti možnosti sítě bude využívat jen na pár %, 100Mbit a stínění na Cat6e nedává smysl.
Ty vyšší TP linky jsou ok a Gigabit ber jako základ, pokud chceš někdy NAS, používat streaming do TV, apod.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Romik07 2. 2. 2015 15:03

My se ti jenom snažím vysvětlit, aby ses vybodnul na nějaký stínění, když vlastně ani nevíš, jak takový stínění má fungovat. Ale ok, když chceš vše odstínit, je to tvoje věc. Možná to ještě celý zabal do alobalu :-D
Ach jo, komu není rady, tomu ... Ty prostě žádný stínění nepotřebuješ a přesto ho chceš :-)
Romik07
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 2. 2. 2015 15:08

prostě až se budeš pohybovat na hranici možností současné kabeláže, bude mít možná smysl řešit stínění, ale to se stávajícím HW neenastane, takže je zbytečné se na to teď zaměřovat...
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod soban 2. 2. 2015 15:23

Přesně stínění neřešit, a pokud je udělané blbě stínění tak je to horší jak když použiješ obyčejný cat5e!

cat5e na 1G stačí a větší rychlosti zatím nemá cenu do bytu řešit (aby to nedopadlo tak že až to budeš potřebovat tak se přestanou dělat sítě založené na cat6 a bude nějaký cat110 založený na nějakém vodivém gelu :-) )

Jinak pokud tam máš zatím pouze 100M zařízení tak kup TL-WR1043ND podle mě nic levnějšího nemá cenu kupovat, tento dokáže uroutovat přibližně 190Mb/s.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod audis 2. 2. 2015 15:23

děkuji za rady. I přesto, dá se něco takového koupit, Viz zadání?

Jinak potěšilo mě, že při kopírování velkého souboru mezi dvěma počítači (oba 100Mb sítovky) přes kabely (ona kabeláž cat6a = 10Gb/s) a router 100 Mb/s, byla rychlost kopírování 90 Mb/s, čili na hranici oněch sítových karet a routeru. Tak to má být, nebo to je pomalé, nebo to je výborný uspěch?
audis
Mírně pokročilý

Další stránka