Jak na architekturu domácí sítě s UPC připojením

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Jurcax 16. 10. 2015 17:17

Zdravím,

V architektuře sítě se spíš nevyznám, čerpám z nějakých drobných zkušeností, ale nefunguje co jsem myslel tak potřebuji poradit. Zkoušel jsem tu hledat, ale nic moc z toho co jsem našel mi nepomohlo.

Co chci postavit za sít?
Domácí síť ve starém zděném bytě. 7 LAN zásuvek po bytě se zbíhá hvězdicovitě do "serverovny", kam také přichází UPC koax s připojením. Chci mít funkční jednu síť s možností připojení přes zmíněné zásuvky, tak přes bezdrátové rozhraní. Kabely jsou nově natahané, cat 5e. Do sítě bude připojena TV, NAS, cca 3 počítače. Sice neplánuji nějaké velké datové přenosy, ale chci rychlost po kabelu gigabit, bezdrát co to dá.

Co mám k dispozici za zařízení:
- UPC modem CISCO EPC 3208 (dodán UPC)
- WiFi router TP-Link TL-WR1042ND
- Switch D-Link DSG-1008D

V současné chvíli nějak "funguju" se zapojením výstupu z Cisco UPC modemu Ethernet výstup do TP-Link WAN vstup a do jeho LAN portů je zapojen NAS a dvě nejvyužívanější zásuvky LAN.

WLAN je však zoufale pomalá a neustále padá. Je tu hromada jiných sítí okolo, plus zděné stěny 70cm, takže to připisuji rušení.

Chtěl jsem to nově postavit tak, že bude UPC Cisco modem -> Switch, ten mi oživí všechny zásuvky a u nějaké zásuvky si vhodněji umístím WiFi router a do něj zapojím NAS. To ovšem vůbec nefunguje. Tuším problém v DHCP, ale tam moje znalost končí a nevím co s tím. Umí to Cisco přidělovat adresy?

Jakou architekturu by ta síť měla mít? Jaké nastavení WiFi routeru je ideální? Za co případně nějaká z těch zařízení vyměnit/přidat?

Díky moc za pomoc, jsem v koncích. :(
Honza
Jurcax
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 16. 10. 2015 17:39

Problém je v tom, že to Cisco je pouze modem, takže za něj potřebuješ ještě router, který zajišťuje překlad adres.

Možnost 1: Na 1042ND jenom vypnout wifi, koupit nějaký wifi access point (nebo wifi-router a nakonfigurovat ho jako AP) a ten umístit někam do bytu.

Druhá možnost je, pokud bys umístil ten TP-link někam, kam vedou dva kabely, mohl bys síť nechat tak, jak je, jenom bys wifi-router přemístil. Jeden kabel by vedl od modemu k WAN a druhý z LAN do switche.

Třetí možnost je, že by ti UPC dodal modem s routerem (netuším, co by za to chtěli).
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod josefbuba 16. 10. 2015 18:02

Nepíšeš, zda máš od UPC Cisco EPC3208 odkoupený nebo ne. Pokud je pouze pronajatý, tak zavolej na Klientské a řekni, že by si rád Technicolor (neumí dualband a tuším ani AC) a nebo počkej měsíc-dva na Hitron na nový modem a nebo pokud máš telku a máš k tomu set-top-box, tak cihlu (tj 200 Kč za pronájem) umí jak dualband tak ac, ale neumí to přepnout do Bridge a je to zoufale pomalé, ale prý se chystá aktualizace.
josefbuba
Junior

Odeslat příspěvekod Jurcax 17. 10. 2015 09:48

Vladimir: Diky, toho jsem se obaval, ale potreboval jsem si to ujistit. Bohuzel vsechny zasuvky mam jednokabelove, takze moznost 2 vyuzit nemuzu. No neco s tim vymyslim.

Josefbuba: modem je muj, takze v tom mam asi smulu.

Jaky co nejlevnejsi AP byste doporucili? Nebo je v cenovych relacich do 1000kc jedno?
Jurcax
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 17. 10. 2015 13:22

Máš nějaká zařízení která jsou schopná přijímat signál 5 GHz? Pak bych zvážil nějaký dualband:

Edimax BR-6208AC, ten jde v administraci do režimu AP přepnout a stojí +-800 Kč. Změnit mu IP-adresu na nějakou volnou ze sítě, kterou vytváří ten TP-link (třeba 192.168.0.2), povypínat všechny služby, co vypnout jdou (print servery, firewally atd, aby nezatěžovaly procesor a nezabíraly paměť).Samozřejmě vypnout DHCP server, pokud se nevypne v režimu AP automaticky.

Nebo třeba dual-band wifi-router TP-link C20 AC750, lze ho provozovat i jako AP (změnit mu IP-adresu na LAN na 192.168.0.2 a vypnout na něm DHCP server, přívodní kabel do LAN, WAN zůstane nezapojený. Povypínat všechny služby, co vypnout jdou (print servery, firewally atd, aby nezatěžovaly procesor a nezabíraly paměť).

Oba mají jenom 100Mbit/s ethernet, ale na modely s gigabitem máš nízký rozpočet a pro wifi AP to stačí.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Jurcax 20. 10. 2015 19:49

Díky za tip, zvážím to. Možná něco přidám aby to něco umělo, např gigabit...

Co byste doporučili za zařízení v ceně řekněme 2 - 2,5 tisíce?
Jurcax
Junior