V architektuře sítě se spíš nevyznám, čerpám z nějakých drobných zkušeností, ale nefunguje co jsem myslel tak potřebuji poradit. Zkoušel jsem tu hledat, ale nic moc z toho co jsem našel mi nepomohlo.
Co chci postavit za sít?
Domácí síť ve starém zděném bytě. 7 LAN zásuvek po bytě se zbíhá hvězdicovitě do "serverovny", kam také přichází UPC koax s připojením. Chci mít funkční jednu síť s možností připojení přes zmíněné zásuvky, tak přes bezdrátové rozhraní. Kabely jsou nově natahané, cat 5e. Do sítě bude připojena TV, NAS, cca 3 počítače. Sice neplánuji nějaké velké datové přenosy, ale chci rychlost po kabelu gigabit, bezdrát co to dá.
Co mám k dispozici za zařízení:
- UPC modem CISCO EPC 3208 (dodán UPC)
- WiFi router TP-Link TL-WR1042ND
- Switch D-Link DSG-1008D
V současné chvíli nějak "funguju" se zapojením výstupu z Cisco UPC modemu Ethernet výstup do TP-Link WAN vstup a do jeho LAN portů je zapojen NAS a dvě nejvyužívanější zásuvky LAN.
WLAN je však zoufale pomalá a neustále padá. Je tu hromada jiných sítí okolo, plus zděné stěny 70cm, takže to připisuji rušení.
Chtěl jsem to nově postavit tak, že bude UPC Cisco modem -> Switch, ten mi oživí všechny zásuvky a u nějaké zásuvky si vhodněji umístím WiFi router a do něj zapojím NAS. To ovšem vůbec nefunguje. Tuším problém v DHCP, ale tam moje znalost končí a nevím co s tím. Umí to Cisco přidělovat adresy?
Jakou architekturu by ta síť měla mít? Jaké nastavení WiFi routeru je ideální? Za co případně nějaká z těch zařízení vyměnit/přidat?
Díky moc za pomoc, jsem v koncích.

Honza