Internetová domácnost - co bude třeba

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Hrujda 13. 8. 2016 20:53

Dobrý den,
máme nově postavený rodinný dům a momentálně řešíme internetovou domácí infrastrukturu. Po celém domě máme celkem 15 internetových dvouzásuvek :shock: a já bych potřeboval poradit, co vše je potřeba koupit k nějakému slušnému provozu. Neříkám, že všech 30 (15×2) zásuvek bude obsazených, nebo i zapojených, ale zastávám názor, že by se do všech měly dovést kabely, protože když se to jednou natáhne, tak to bude a když by to nebylo, tak to bude pěkně naprd práce lozit po půdě a tahat kabely všude možně i nemožně. (Pokud se mýlím, tak mne, prosím, opravte). Co bude 100% permanentně zapojené jsou dva stolní počítače a dvě televize (kabel je kabel a na nějaké streamování videa je to podle mne lepší volba jak vzduchem) + občas třeba notebook (kabel je kabel), nebo nějaké další blbůstky [+ ještě takové ty hlouposti jako mobily přes WiFi]. Internetové připojení je tu vcelku slušné, protože máme k dispozici optickou síť od poskytovatele Selfnet. Menší komplikací může být router Turris, který mám, kde jsem ještě na další dva roky vázán smlouvou na nepřetržitý provoz a dostupnost veřejné IP adresy. Což nebude problém, rychlost plánujeme zvolit 60/30. 8-)
Router tedy mám již vyřešen, ten má ovšem "pouze" 5 portů, takže k němu bude potřeba nějaký switch. V tomhle odvětví se moc nepohybuji, ale docela se mi líbí https://www.czc.cz/mikrotik-crs125-24g-1s-rm/144557/produkt, jenomže ten je dost drahý a nejsem si jistý, jestli to není až moc dobré na to, co potřebuji. Samozřejmě, když bych dělal třeba LAN párty o<:) nebo něco takového, tak bych byl rád, aby provoz sítě byl plynulý a nebyly nikde žádné lagy. Poté jsem se ještě díval na:
https://www.czc.cz/netgear-prosafe-smart-switch/152118/produkt
https://www.czc.cz/zyxel-gs1900-24_2/148002/produkt
https://www.czc.cz/cisco-sg-100-24/89898/produkt
https://www.czc.cz/tp-link-tl-sg1024_2/92750/produkt
Ale jak říkám, tomuhle tolik nerozumím a z recenzí moc chytřejší nejsem.
Všechna tahle technika bude umístěna na půdě, kde je různá skelná vata a různé jiné prašné bordely, tak jsem si říkal (pokud špatný názor, tak vyvraťte, prosím), že by to bylo dobré všechno schovat do RACKové skříně (nechat válet milion kabelů, router a switch na půdě mi přijde naprd, když je tam tuna bordelu z těch všech zateplení...), třeba https://www.mironet.cz/triton-19quot-rozvadec-jednodilny-9u400mm-celosklenene-dvere+dp228936/#popis a tímpádem i patch panel, v tomhle se už vůbec neorientuji, našel jsem tohle https://www.mironet.cz/digitus-patch-panelcat5e19quot24xutp-rj45cerna+dp132468/ (dva 24, nebo jeden 48, myslím, že je dobré zrovna v patch panelu mít ještě rezervu), ale vypadá to dost levně, bude tam těch kabelů hodně, tak aby to zapojení nebylo nějaké pofidérní...
Na Turrisu dále chci provozovat NAS, takže k němu připojený 1, nebo 2 disky (buďto přes externí rámeček, ale spíš koupím do mini PCI-E konektor na 2× SATA a napojím je přímo + zdroj).
Plus ještě - jak je to s napájením v té RACK skříni? (normálně se tam přivede prodlužka, či jak?) + je nějak potřeba řešit záložní zdroj? Jaký?
Takže tedy budu rád za všechny rady a připomínky, snad jsem to napsal dostatečně jasně, jenom si ještě nejsem jist, jak to je s chlazením celé aparatury, protože skříň s tím vším by byla na půdě, tam není žádné okno a je to samé zateplení, takže je tam teplota vyšší jak pokojová. :hm
Na vyřešení tohoto problému mám minimálně týden, takže netřeba spěchat, budu opravdu rád za jakékoliv rady/připomínky, doufám, že budou všechny mé otázky zodpovězeny. :roll:
*Pro vrtaly: v počítačích jsem sběhlý a dokážu si poradit se vším, takže zapojit a nastavit to všechno nebude žádný problém, jenom potřebuji poradit s výběrem té techniky*
Hrujda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 13. 8. 2016 21:28

Vypada to, ze do toho ches vrazit pomerne dost penez a vyrobit si doma malou serverovnu. Osobne bych koupil za vyrazne nizsi cenu jeden osmiportovy switch (skoro libovolny s Gbit porty) a do nej zapojil vse, co je zatim doma zapojene (vcetne toho NASu, aby jeho provoz pro domacnost nesel zbytecne pres dve zarizeni). Az ti dojdou volne porty na switchi, koupis dalsi "levny" switch a zapojis ho do dalsiho portu na Turrisu.

Co se tyka rackovych skrini, zalezi na cene. Drazsi maji zasuvky zabudovane a privede se k nim kabel. Levnejsi jsou jenom plechove skrine spravne velikosti (pochopitelne s vertikalnimi lyzinami pro zaveseni zarizeni).

Nezminujes se o WiFi - pokud ji budes chtit, vyrazne doporucuju investovat prebytecne penize do ni - radsi zapojit dve as tri UniFi nekde po dome (pres ty zasuvky), nez doufat, ze to utahne Turris z pudy. Ale hodne zalezi na velikosti a dispozicich domu.

P.S. ten v uvodu zminovany Mikrotik je pro dane zapojeni kanon na vrabce. Vzhledem k tom, na co se ptas, bys zrejme vyuzil tak 10% jeho schopnosti a zbytecne platil za zbytek)

EDIT: Jo a to natahani kabelu predem je samozrejme dobry napad.

EDIT2: Jo a patchpanel je pro domaci pouziti asi taky zbytecny. Zabira drahe misto v racku a tech 15 kabelu od zasuvek muzes natahnout primo do switche nebo Turrisu. Mam to tak doma taky.

EDIT3: Kdyby sis nahodou mohl jeste vybrat, tak to misto prasne (a v lete zrejme i horke) pudy dej radeji do sklepa (pokud existuje a neni planovan jako vlhky) a nebo do nejake technicke mistnosti.
Naposledy upravil JirkaVejrazka dne 13. 8. 2016 21:36, celkově upraveno 1
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hrujda 13. 8. 2016 21:34

Díky za názor!
WiFi mám řešenou právě tím Turrisem, ten má tři antény a má velice dobrý dosah. Navíc bude obsluhovat z hlediska zatížení sítě ta méně podstatná zařízení (mobil...), takže nějaký extra dosah WiFi není tak zásadní.
A z těch switchů, které jsem odkazoval níže, byste doporučil který? Nebo popřípadě i jiný, to je jedno..
Hrujda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 13. 8. 2016 21:46

Turris ma dozsah dobry, ale z pudy bude horsi. Navic zalezi taky na dosahu tech mobilu apod. Aby tady za rok nebyl dotaz na nejaky WiFi extender, coz je vzdycky spatne reseni. I kdyz pokud jsou zasuvky, tak se da pokryti resit rozumne i v budoucnu, to je fakt. (ja jsem si nechal ctyri kabely zavest do ruznych mist po dome pod strop, abych tam mohl zavesit WiFi AP a nemel to nekde na zemi za kreslem).

Jaky switch doporucit? Vybrat si nekde (treba na tom CZC) Gbit switch podle poctu portu, setridil je podle ceny a vybral jeden z nejlevnejsich (v provedeni pro rack). Pro dane pouziti to bude v pohode stacit. Vsechny tebou odkazovane jsou managovatelne switche nebo L3 switche s milionem funkci, ktere nepouzijes, jenom zbytecne zaplatis)
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jmatus 13. 8. 2016 21:49

Tak úplně nejvíc budeš potřebovat zdravý rozum a to bude problém.
No fish, no girls, no future.
jmatus
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 13. 8. 2016 21:50

Kód: Vybrat vše
Tak úplně nejvíc budeš potřebovat zdravý rozum a to bude problém.

To bylo trochu zbytecne, ne?
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 13. 8. 2016 21:53

Ja by som moju najmilsiu techniku nikdy nedaval do prachu a spiny. Najprv by som upravil priestor tak, aby bol cistejsi ako obyvacka. Zrejme by som pouzil aj klimatizaciu ak by to bolo na pude. Co sa tyka wifi, tak ked strcis turris do toho plechaca, tak spanom bohom dosah, ale to iste vies ked si zbehly.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hrujda 13. 8. 2016 22:08

JirkaVejrazka - Fajn, tak asi sáhnu po nějakém levném switchi a ještě uvidím. On je "problém" v tom, že všechny husí krky z těch zásuvek vedou na půdu, kde je kór v létě vážně dusno, sklep nemáme a tahat milion kabelů nahoru a nějak složitě zase dolů do technické, je blbost, proto jsem začal uvažovat nad tou rackovou skříní.
jmatus - Od toho jsem zde na poradně, aby mi byla dána rada, takže "děkuji" za Váš názor...
hunter21 - díky, to mi nějak uniklo, takže WiFi bych musel pořešit ještě jinak tedy
Hrujda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 13. 8. 2016 22:50

Ja mam to resene tak. Router mam v racku a koupil jsem externí indoor anteny. Ty dal na rack a pripojil na anteni konektory. Vse funguje. Nevim zda ma turis odnimatelne anteny. Tplink je ma. Pokud usetris nelake penize, (zkus to) unifi vyborna investice. Wifi jedine uz pres ne. Apropo switch 8 port malo, radeji kup 16 port at pak nedokupujes dalsi. Pokud nebudes vyuzivat virtual lany a nejake dalsi ficurky, tak mngmnt switch zbytecnost. GBit ake nutnost.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hrujda 13. 8. 2016 23:00

Díky za názor!
Switch počítám 16, nebo spíše 24, protože je tam už malý cenový odstup. Na ty UniFi AP jsem se díval, ale mají jenom 10/100 LAN, to nevadí?
Hrujda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 14. 8. 2016 07:45

No nevadi. Stejne budes pripojovat jen tel a notebooky, kde nepotrebujes zase tak extremni max rxchlost. Navic tel se ti nespoji nejak extre rychle. Me telbse na eNkovou wihi spoji vetsinou 65MBit vic ani fnuk
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod alter012 14. 8. 2016 08:46

Už pri tých 15 interntovách dvojzásuvkách som túto interntovú hlúposť storočia prestal čítať ! V dobe WIFI ?
alter012
Junior

Odeslat příspěvekod Kysa 14. 8. 2016 08:52

Ano přesně. V době wifi je pořád kabel jistota.
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saruman 14. 8. 2016 08:58

Switche vyberaj plechové. (Gbitové) Je to odtienené, plech pomáha chladeniu a má to väčšiu hmotnosť. (plastové sú príliš ľahké a ak tam pripojíš viac káblov tak ho stiahnu zo stolíka. Lacnejší 16-portový Netgear stačí. (ak nie kúp 2 ks).
saruman
Junior

Odeslat příspěvekod lojzak02 14. 8. 2016 09:26

Moje doporučení, protože jsem stavěl něco podobnýho:

RACK raději větší, lepší mít rezervu, rozdíl v ceně není vysoký.
Do RACKU přivést prodlužku ev. aby se do něj věšla UPS.
switch kupuji TP LINK, jsou levné a spolehlivé, nasadil jsem jich několik i v práci a zatím stále fungují.

Doporučuji na každé patro domu (zhruba pro podlahovou plochu do 100m2 ekv 10mx10m) alespoň jeden UniFi LR, napájet přes PoE adaptér, který je umístěn v RACKu.

EDIT2: Jo a patchpanel je pro domaci pouziti asi taky zbytecny. Zabira drahe misto v racku a tech 15 kabelu od zasuvek muzes natahnout primo do switche nebo Turrisu. Mam to tak doma taky.

souhlas patch panel je zbytečný
MX4Pro, S7 Edge, iPad Pro, 5K iMac
lojzak02
BAN Živě.cz

Další stránka