Internetová domácnost - co bude třeba

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Hrujda 14. 8. 2016 09:41

alter012 - no ono ty rozvody jsou tu udělané 5-6 let + už jsme našli místa, kde ty zásuvky naopak chybí. A třeba v obýváku když si předěláte naopak sedačku, tak kde byste zapojil televizi, že... A osobně tedy preferuji kabel před WiFi, takže si nemyslím, že by jich tu bylo moc.
Jinak díky všem za názory, nějak to ještě promyslím.
Mám ale ještě jeden dotaz. V dvou pokojích máme ve zdi (sádrokartonu) vedený 10m HDMI kabel tak, aby vedl z PC do televize a mohli jsme si z PC pouštět cokoliv do televize (hra, film..) a na každém konci je to zakončené HDMI zásuvkou do zdi, nějaká myslím PemiumCord za 150 Kč. Problém je v tom, že když jsem zapojil jenom samotný 10m HDMI kabel ze zdi (ze zdi kouká kousek, takže to nejde natáhnout rovnou do TV, nebo rovnou do PC), tak byl obraz super a zvuk šel taky dobře. Jenomže jak se na to napojila HDMI zásuvka (asi 15 cm female - female) + logicky z každé strany dva HDMI kabely, tak obraz vypadá, jak kdyby používal menší spektrum barev a zvuk také není čistý. Myslíte, že to rušení je způsobeno počtem 5 kabelů? Mám třeba koupit dva kabely M/F, aby byly "jenom" 3 kabely místo 5?
Hrujda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 14. 8. 2016 10:11

1Gbit siet v sucasnosti uz nestaci, zvlast ak sa robi strukturovana kabelaz v celom objekte. Uz teraz je mozne kupit wifi, ktoremu je 1Gbps malo. Do 2 rokov tu mame nove wifi 11ax, ktore bude mat linkovu rychlost takmer 10Gbps. Preskumal by som aspon ako je to s novym rozsirenim 2.5 (5Gbps) sieti.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MiK 14. 8. 2016 10:26

Pokud se dělá rozvod, doporučuji nechat prostor v krku pro budoucí natažení optiky. Doporučuji hned zapojit všechny zásuvky. A rozhodně kabely v racku ukončit patch panelem. Není nic horšího, než přijít k rozvaděči, kde dole leží vrstva popadaných štítků a snažit se najít závadu. V rozvaděči by měl být plánek zapojení kabelů. Označení na zásuvkách musí odpovídat označení na panelu a v plánku.
Rack doporučuji použít 19" dostatečně vysoký, aby se do něj vešla UPS i NAS. Hloubka stačí 450mm. Zajistit možnost aktivního větrání. Pokud možno nepoužívat plastové aktivní prvky, ale kovové 19".
Zkrátka doma postupovat stejně, jako v profi praxi. Za těch pár peněz navíc to stojí.
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod radecekh 14. 8. 2016 11:27

hunter21:
Gigabitová síť bohatě stačí. Na mobily vážně nepotřebuje Wi-fi, co dokáže víc jak gigabit. Stavět cokoliv rychlejšího znamená finanční náklady minimálně 10x vyšší.
Navíc rychlost z venku má výrazně menší, než 1 Gbps, tak proč to řešit? Jako že bude po síti kopírovat z SSD na jiné SSD na jiném počítači?

Hrujda:
Kupovat 1 hodněportový switch je kravina. Jednak ho nepotřebujete a je pravděpodobné, že umře dřív, než ho potřebovat budete. Na to, co popisujete vám nejlevnější 8 portový (samozřejmě gigabitový) stačí s přehledem. A až umře, třeba po úderu blesku do rozvodů elektřiny, tak vás to nebude mrzet, skočíte do nejbližšího krámu a koupíte nový.
radecekh
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 14. 8. 2016 12:06

radecekh je zakopany niekde v minulom storoci kedy stacila aj 100Mbps siet a jeho predstava bezdratov su len mobily. Kazdy, kto hovoril v tej dobe, ze je potrebna 1Gbps siet bol povazovany za blazna. My podaktori niesme zgrlosi ked si nieco doma robime a robime to tak, aby sme mali z toho potesenie a radost, pretoze nas to bavi.
Mozno preto, lebo sa s tym stretavame v profesionalnom prostredi a vieme ako sa tie veci robia, managuju a ake maju vyhody a nedostatky.
Mnohe veci sa dimenzuju uz v zaklade na vyssi prenasany vykon ako je vykon nominalny. Napriklad aj rozvody el.energie. Niekto by mohol povedat, naco tam davat taky hruby drat ked by stacil aj 6x tensi na tych par veci co do elektriky zapojim.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod remet 14. 8. 2016 12:42

hunter21: No, GbE mi taky nestaci, ale zatim neni zadna nahrada cenove snesitelna - 10GbE je prilis drahy.

radecekh: GbE v pripade prenaseni souboru a nejakeho rozumneho fileserveru/NASu (ne tech krabicek, co nezvladnou ani 50MB/s) fakt bohuzel nestaci a bohate uz vubec ne.
A to o switchi ani moc nestoji za komentar. 8 porty jsou vhodne tak pod stul, kdyz neni dost zasuvek, ale o poctu portu to uplne neni - maloktery ten levny je schopny jet plnou rychlosti na vic nez dvou portech a pak proste nestiha.

Hrujda: Co se switche tyka, zahrnul byl do vyberu jeste HP (byvaly 3Com) a vyhodil bych TPlink, Zyxel a Mikrotik (Mikrotik dela velmi dobre male routery, ale switche neni router).
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod radecekh 14. 8. 2016 16:45

1 Gbps Ethernet zvládá 100 MB/s úplně v pohodě, což je tak rychlost, kterou dává sekvenčně harddisk, když ty soubory nejsou moc fragmentované. Ano, můžete si koupit nějaký 4 či vícediskový NAS, který je schopen číst rychleji, ale jsme opět u peněz.
Když YouTube jede 4K video v nějakých 10 Mbps, nemyslím si, že na běžné věci vám 100x tak rychlá síť nestačí.
A hlavně se bavíme o penězích. Podívejte se, kolik stojí 10 Gbps síťovka, podívejte se, kolik stojí 10 Gbps switch a ještě k tomu najděte ten 10 Gbps NAS. A jsem na částkách >100 tisíc.
Levný 8 portový switch pravděpodobně nezvládne 4 nezávislé 1 Gbps spoje. Ale kurnik, bavíme se o domácí síti, ne o síti firemní. Jaký nezávislý provoz by tam měl být? Ve skutečnosti bude provoz max. 60 Mbps na router a do internetu a pak případně něco na nějaký NAS či spíše z nějakého NASu. 1 Gbps síť vytíží tak maximálně v době, kdy ten NAS bude plnit a to ještě jen tehdy, když ho bude krmit z dvou a více nezávislých míst, protože když vezme nějaký exterňák od souseda a začne z něj kopírovat data na svůj NAS, bude limitován tím exterňákem a ne tou sítí.
A že to bude za pár let jinak je samozřejmě možné. Ale potom ta cena 10 Gbps zařízení nebude tak astronomická a jemu nic nebrání to vyměnit, protože jak to chápu, tak jediné napevno už má dráty, takže o nich už se bavit nemusíme. Bavíme se o těch krabičkách okolo.
Že se věci dimenzují na vyšší, než potřebný výkon samozřejmě nijak nerozporuju. Ale je rozdíl, jestli tahám místo 2,5ky mědi 3,5ku a nebo jestli vyhazuju statisíce za infrastrukturu, kterou nevyužije prakticky nic, co doma mám a dalších 10 let mít budu.
A pořád to nesrovnávejte s profesionálním prostředí. Tohle není profesionální prostředí a nikdy nebude. Těch 30 zásuvek má doma z důvodu pohodlnosti a ne proto, že by byly všechny obsazené a vytěžovaly síť na maximum.
radecekh
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 14. 8. 2016 17:26

radecekh: do kamene tesat :)
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 14. 8. 2016 18:20

Radecekh. Presne o tom se bavime. Tsky mi prijde zbytecne 10GBit veci. I to 1GBit podle me bude stacit 5 urcite vpohode a pak dalsich 5 let bude limit. Kuknete na VDSL je to jina technologie, ale porad dokaze bezet na starem dvouparu, proto si myslim ze pokud bude mit stejne kabely ikdyz cat5e, tak by se dobudoucna dalo vytezit i vic jak GBit. Uvidime co bude.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kysa 15. 8. 2016 19:22

A hlavně, jestli jsem dobře četl, tak má všude "husí krky", takže až mu cat5e přestane stíhat, tak za kabel uváže mikrotrubičku, tu protáhne místo kabelů, protáhne optiku a má rychlosti do aleluja ;)
Ještě bych doplnil, dohadovali jste se o patch panelu. Já bych ho na 30 vývodů určitě dal. Ty 2 U se v racku vždycky najdou a pro přehlednost je to k nezaplacení.
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 15. 8. 2016 19:55

Presne tak. Patchpanel urcire jo. Jednako kdyz treba bude s kablami laborovat, prehazovat switche, muze se stat ze neco poplete ba dokonce i se muze nekde zlamat. U patchpanelu zapoji a propojuje pqtchkablikami.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod remet 15. 8. 2016 21:06

Kdyz jsem tahal GbE rozvody doma (pred 15 lety), tak jsem si taky myslel, ze za 10 let bude optika a ze to pak pretaham. A co se zmenilo po 15 letech? Nic. GbE je stale maximum co se da zaplatit a neutratit 'milion'. Takze ikdyz mi GbE doma nestaci*, tak aspon zatim nic lepsiho neni.

Patchpanel je povinny standard stejne jako zasuvky ve zdech, navic stoji par stovek, takze nema vubec smysl o nem jakkoli uvazovat - patchpanel byt musi. Nehlede na to, ze do zdi patri UTP v provedeni drat a ten by mel zustat nehybny napevno a pevne ukonceny (zasuvkou a patchpanelem).

* dnesni disky bezne zvladaji pri cteni i zapisu souboru 120-180MB/s a samosebou to predpoklada, ze ma clovek jako NAS neco lepsiho nez krabicku co nezvladne ani 40MB/s, takze 2.5GbE by nebylo uplne od veci, az a pokud ho skutecne dostanou za rozumne penize mezi lidi.
Linux? Nein, danke.
remet
Junior

Odeslat příspěvekod alex430 15. 8. 2016 21:10

MiK píše:Pokud se dělá rozvod, doporučuji nechat prostor v krku pro budoucí natažení optiky. Doporučuji hned zapojit všechny zásuvky. A rozhodně kabely v racku ukončit patch panelem. Není nic horšího, než přijít k rozvaděči...........

S tímto názorem naprosto souhlasím, stavěl jsem několik síti a postupoval bych stejně.

Co se týče switche tam vol dle potřeb pokud víš, že užiješ management switch jdi do něj. Nastavení restrikcí apod není na škodu.
Ohledně Turrisu jde na něm nastavit mraky věcí (pokud jsi měl štěstí máš doma k němu i Jablotron, já ho neměl). Osobně mám za Turrisem ještě Zyxel USG20W kde se dá nastavit kde co a investice do něj nelituji.
alex430
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jsemZpet 31. 8. 2016 13:33

Rád bych také přidal svůj názor.

Souhlasím s věcmi, co už tu zazněly - Rack koupit raději větší a klidně od Tritonu, to je dobrá značka. Kabely určitě zavést do patch panelu. Rovnou je zapojit do switche je fušeřina. Switch koupit určitě s GbE porty. Fast Ethernet je moc pomalý, 10 GbE je zbytečně drahý a 2.5 GbE a 5 GbE jsou nedostupné a za lidové peníze zatím určitě nebudou. Ostatně i v enterprise nasazení se koncové stanice připojují téměř výhradně metalikou a s rychlostí 1 Gb/s. Optika ke koncovým zařízením doma je pěkná blbost.

No a teď, co tu ještě nezaznělo - Napájení v racku se řeší pomocí PDU, což je vpodstatě prodlužka, co se montuje na rackové lišty.
Značka switche není tolik důležitá, ale raději bych volil Cisco, HP nebo ZyXEL (v tomto pořadí). Důležité je, aby byl managovatelný, tzn. nastavení VLAN, ACL, atd...

A co se týče uniFi, tak se už prodávají modely s AC, které mají GbE port a rozumnou cenu.
jsemZpet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 31. 8. 2016 14:49

Důležité je, aby byl (switch) managovatelný, tzn. nastavení VLAN, ACL, atd...

Kdo mate *doma* na switchi nastavene ACL, napiste prosim.

Lidi neblaznete, tady se nekdo zepta na domaci reseni, a jsou mu doporucovane veci, ktere s domacim nasazenim maji pramalo spolecneho :-/
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka