Internetová domácnost - co bude třeba

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mike.M 31. 8. 2016 15:52

Ja mam doma na switchi vlany a acl, ale vyple. Nepotrebuju.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jsemZpet 31. 8. 2016 19:34

Bez VLAN to jde, ale mít všechna zařízení v jedné broadcast doméně je fušeřina. Není na škodu mít oddělenou WiFi pro hosty, VoIP telefony, domácí počítače a TV.
jsemZpet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 31. 8. 2016 19:38

Doma? Ve firme ano, ale doma?
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kysa 31. 8. 2016 21:06

JirkaVejrazka píše:Lidi neblaznete, tady se nekdo zepta na domaci reseni, a jsou mu doporucovane veci, ktere s domacim nasazenim maji pramalo spolecneho :-/

Toto je moje centrum domácí sítě
Moje_sit.jpg
Moje domaci sit
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 31. 8. 2016 21:08

Ano, ja to mam hardwarove podobne (i kdyz mensi), ale ACL na switchi fakt nenastavuju.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kysa 31. 8. 2016 21:19

Ani já ne, mám u několika věcí rezervaci ip podle mac a tím končím. Nad host wifi jsem přemýšlel, ale pokud se mi doma nestřídá hromada lidí denně, podle mě to nemá smysl.
pokud se jednou za čas připojí 2 telefony, nemá to , podle mě, smysl.
Hlavně pokud se ty dva "telefony" podívají na ksichbook, jestli náhodou jejich známí nejsou na lepším místě než jsou oni
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 1. 9. 2016 06:51

Host wifi mam na routeru s openwrt, ale buduvporizovat unifi.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hrujda 17. 9. 2016 18:25

Tak nakonec to dopadlo takto
Rack bude na půdě, vzal jsem největší možný, co se tam vejde tak, aby byl dobře přístupný (šikmá střecha u vlezu na půdu). Switch s rezervou, patch panely kvůli oraganizaci také a i do toho UniFi AP AC LR jsem šel. Ještě nemáme připojený internet v domě, ani rozvody v husích krkách, to se bude dělat za týden, tak sám jsem zvědav, snad to půjde bez obtíží. Na rozvody po domě máme krabici 5E čkového UTP kabelu, což jsem si 100% jistý, že pro naše domácí potřeby bude stačit. Obecně to plánuji jednou zapojit, nastavit a víceméně pokud nebude třeba se v tom hrabat, tak na to nesahat. Takže jsem to objednal takto:
http://www.lan-shop.cz/triton-rba-09-as5-cax-a1-89410
https://www.tsbohemia.cz/tp-link-tl-sg1024_d104189.html
https://www.tsbohemia.cz/solarix-patch- ... 24932.html
https://www.tsbohemia.cz/ubiquiti-unifi ... 38035.html
24× 0,5m UTP patch kabel
+ příslušenství (držák na switch do racku, nástroj na kablíky do patch panelu..)

Ještě jsem přemýšlel, že bych si udělal nějaký jednoduchý server třeba z Pi3, ale má to jenom 10/100 LAN a navíc přes USB, takže ten disk asi připojím do Turrisu a z toho si udělám NAS, moje vize je, že koupím do mini PCI-E satu a přes to připojím ten disk, tak uvidíme, jak se zadaří, hlavně teď všechno během týdne zapojit...
A taky díky všem za rady!
Hrujda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 17. 9. 2016 18:34

Misto rpi3 kukni po miniitx desce ma Gbit ethernet a saty. Rpi muzes pak k tv pripojit. Ale kdyz uz delas toto, tak unifi ber 2ks. Jeden malo. Pripadne nech jeden a pijud nebude stacit dokoupis. Urcite kabel vyved na stropy. Kukni po nejakem poe switchi, sice na jedno ci 2 unifi asi zbytecne. Ale pokud nejsi vyslovene hracicka tak NAS je nezbytny. Ja mam desku s J1800, dba disky, na flashce usb3 ubuntu z nej jedu. Mam na tom snad vse, weby na testovani, tv system tvheadend, postfix, transmission torrent, sambu, unifi controler, oscam sat kartu a mnoho dalsich.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hrujda 17. 9. 2016 18:52

No, uvidíme, myslím, že když to UniFi Long Range dám cca do středu domu v prvním patře, kde jsou navíc stěny ze sádroše, tak to bude v pohodě... Na server asi zatím kašlu, vyřeším Turrisem, nebo jinak potom. Až to budu mít zapojené, tak dám vědět, jak moc úspěšně to dopadlo!
Hrujda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dade1995 17. 9. 2016 18:59

JirkaVejrazka píše:
Důležité je, aby byl (switch) managovatelný, tzn. nastavení VLAN, ACL, atd...

Kdo mate *doma* na switchi nastavene ACL, napiste prosim.

Lidi neblaznete, tady se nekdo zepta na domaci reseni, a jsou mu doporucovane veci, ktere s domacim nasazenim maji pramalo spolecneho :-/

Ja mam na domacim switchy jako ACL tak VACL.
Potom staci ten ACL a VACL aktivovat protoze to je jediny zpusob jak donutit maly deti neco delat. :-D
dade1995
Kolemjdoucí

Předchozí stránka