Switch,2x wifi-router + NAS

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ruddys 12. 9. 2016 22:07

Dobrý den,
možná už to tady bylo, ale nejsem schopen přečíst úplně všechny témata.
Mám na střeše anténu od poskytovatele internetu. Z antény jde kabel do switche (na půdě ) a ten rozvádí kabelem internet do jednotlivých pokojů. V obýváku mám pak jeden wifi-router (novější DL-Link) a v pracovně starší wifi-router. Nyní jsem si pořídil NAS QNAP 231 a chtěl bych:
1. zapojení NAS v pracovně
2. Možnost připojení se k NAS v rámci domácnosti (sítě) z PC, telefonu přes ethernet nebo wi-fi (pokud možno obou).
3. Media server - mám televizi zapojenou do LAN wifi-routeru v obýváku

Jak tedy nastavit jednotlivé prvky sítě, tak aby to fungovalo. Jsem schopen třeba jeden router dát místo switche atd. Zkrátka díky za vaše návrhy a doufám, že existuje nějaké jednoduché řešení.

Díky
Ruda.
Ruddys
Junior

Odeslat příspěvekod Nargon 13. 9. 2016 01:13

Oba wifi routery zapojit jako "hloupé" APčka. Tj vypnout na nich DHCP server a kabel z toho switche píchnout do LAN portu wifi routeru. Do WAN portu nacpat například žvýkačku, protože ten nesmíš používat.
Pak by se to celé mělo chovat jako jedna síť a pak už není problém se na NAS připojit i ze zbytku sítě.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ruddys 13. 9. 2016 15:11

Ahoj,
provedu a dám vědět jak to funguje. Díky.
Ruddys
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 13. 9. 2016 15:46

jj zvykacku pouzivam i j. Prelepit to nestaci, kdyz ma k tomu pristup vice lidi. Jeste bych dodal, ze nez vypnes DHCP, nastav v sekci LAN IP adresu napevno, ze stejneho rozsahu ale mimo rozsah hlavniho DHCP. Aby ses pak na ty AP dokazal dostat kvuli konfigurace.

A jeste dodam, NAS pripoj jen tam kde mas Gbit porty. at to zbytecne nedegradujes na 100Mbit. Pokud teda mas v pracovne jen 100Mbit porty vymen zarizeni
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruddys 14. 9. 2016 10:48

Tak to funguje až na jednu věc. nejde mi ta knihovna medií. Televize to nevidí. V nastavení NAS mám media server aktivován. Předtím mi to jednou fungovalo když jsem měl router v pracovně jako bridge, ale to mi pak dělalo zle v síti.
Ještě dotaz k nastavení té IP adresy, abych mohl spravovat router. Já tam nechal IP 162.168.0.1 a jen vypnul DHCP server (ten měl rezervované kanály 100-199). Kabel mám ze switche v Lanu a tahle adresa mě tedka odkazuje na router od providera (což je asi v pořádku). Dám to zpátky do WAN, přihlásím se a změnim IP adresu. Můžu tam dát teda např. 162.168.0.199 nebo 200?

A mám to samozřejmě obráceně. 100MB router mám u NASU a 1GB mám v obýváku. Přehodím to.

Díky za odpověď.
R
Ruddys
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 14. 9. 2016 11:30

192.168.0.1 nech isp, na tech tvych routerech nastav xxxxx.0.2, pripadne xxxxxx.3. Vse do lan. Nekombinuj, jine zapijeni ti nebude fungovat korektne a na 100% vse.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruddys 14. 9. 2016 23:30

Tak už to běží. Až na jeden detail. Nejde mi ted internet po kabelu na notebooku v pracovně.Všude mám jednu sít, i media server v TV už funguje. Se stejným NB se připojím kabelem ke starému routeru (ten je nyní v obýváku a slouží spíše jen jako Wi-Fi). Novější, rychlejší router mám v pracovně , Wi-Fi dobrý a ethernet nejde, ačkoliv se tváří jako připojen k internetu.
Na tomto routeru jsem se trápil s tou IP adresou, nakonec jsem to zkopíroval z toho druhého a dal tam 192.168.1.253. Při ukládání vyskočila hláška, že změna bude potřeba udělat i v nastavení PC. Na tomhle PC jsem se vždycky všude připojil bez problémů, nevím proč bych měl ted něco měnit.

Ve vlastnostech připojení v TCP/IPv4 mám v General Obtain an IP auto.
A v alternate configuration si nejsem jistý - dal jsem tam hodnoty co jsem našel ipconfig příkazem

Na NAS se připojím přes oba kabely z routerů i přes obě wifi sítě.

Takže to šlape na 99%. Díky za pomoc
Ruddys
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 15. 9. 2016 06:32

Kdyz mas na hlvrouteru nulkovou sit, proc na tech routerech, slouzicich jako ap nastavujes jednickovou sit? Jinsk pokud z tech ap jede internet pres wifi, nevidim duvod aby nemel jet po kabelu. Mozna co me napada, ze mas napevno c pc a ntb u sit adapteru nastavene ip manualne na tu nulovou sit, a u wifi adapteru s dhcp. Takze projistoti nspis ipvadresy vsech zarizeni, tv, nasu, pc, routeru a hlavniho zarizeni. Ono nemuzes michat svestky se skvarkama.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruddys 19. 9. 2016 15:12

Tak nevím, ale asi dělám něco špatně na tom routeru. Fungují obě wi-fi. Router obývák funguje LAN. Router Pracovna LAN nejde. Připojil jsem jiný notebook a ten ani nepozná, že má připojen kabel. Můj pracovní notebook se tváří jako, že je vše ok Internet access/connected ale připojit se nelze. Router jsem dal i do default stavu a stále nic. IP adresy na obout mám 192.168.1.254 resp. ...253. Předtím jsem tam měl ...0.1 protože to je IP adresa napsaná přímo na tom routeru. Taky to fungovalo stejně (pouze wi-fi). Pokud dám router do WAN, tak LAN funguje, ale to pak nemám jednu sít, ale dvě.

Možná je něco s tím routerem.
Není třeba špatně nastavený WAN. Vím, že to není zapojený do WAN, nicméně např. NAS mi hlásí, že je připojen přes IP 192.168.1.7 přes DHCP. Jak je to možný ? To je asi DHCP z routeru od providera? Pokud nastavím WAN static IP, jakou adresu tam mám dát? A dále subnet mask? default gateway , subnet mask?

Díky za radu.

-- 19. 9. 2016 15:42 --

Ještě jedna poznámka. Jsem schopen se kabelem připojit (Wi-fi vypnuta) do NAS. Tzn. že ten router funguje uvnitř domácí sítě, ale po LAN se nelze připojit k internetu.

Kde by mohl být problém?
Ruddys
Junior

Odeslat příspěvekod Kysa 19. 9. 2016 20:14

řekl bych že router nemá default GW (výchozí bránu) i když pokud funguje jako bridge, neměl by ji potřebovat.

podívej se (pošli) nastavení na NB s funkčním a nefunkčním netem.

Neběží ti tam víc DHCP serverů?
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruddys 19. 9. 2016 20:55

V případě odpojeného kabelu wi-fi funkční.

zkopírováno z příkazového řádku /ipconfig

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5d8e:a97:e036:65e9%5
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.104
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Po připojení kanelu se wi-fi vypne a

Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::3c65:cb3d:46a5:39eb%16
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.10
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1

V obou případech je kabel mezi switchem a routerem v LAN díře.

V příloze ještě posílám nastavení routerů, obou funkční i nefunkční.
Přílohy
router setup funkční.JPG
router setup.JPG
Ruddys
Junior

Odeslat příspěvekod Kysa 19. 9. 2016 21:18

A který je funkční a který nefunkční? Ten první je, odhadem, zcomax. Je to taková černá, nebo starší modrá, krabička a ta si někdy žije vlastním životem.
Jak je to stěma IP adresama? Používáš 192.168.0.x nebo 192.168.1.x? protože podle toho cos poslal je to 1.x ale předtím mluvils o 0.x. Jako router, nat a dhcp teď teda používáš zařízení poskytovatele?
jen mě napadá, pokud ti nefunguje net, co vypíše ping na 8.8.8.8? Jede? Pak to bude problém jenom s dns a to můžeš nastavit na tvrdo. Třeba ten 8.8.8.8.
Prostě takhle nadálku těžko říct, kde může být problém.
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruddys 19. 9. 2016 21:39

ten barevný funguje, starý router od O2. Ten černobílý nejde a je to D-Link DIR655. Dříve jsem měl oba napojené na WAN. Ten D-Link měl IP 192.168.0.1. Nyní jsou oba jako AP a sjednotil jsem IP na jedničky 192.168.1....ROuter poskytovatele je 192.168.1.1. ale tam se nedostanu. V jednotlivých zásuvkách mám 192.168.1.2 - až asi 8.

Taky jsem našel smlouvu s providerem a tam je
IP adresa 10.61.35.34
Maska 255.255.255.0
Brána 10.61.35.1
DNS 10.3.1.1
DNS sec 212.80.66.7

Zkoušel jsem router D-Link zapojit v jiném pokoji a výsledek stejný. LAN nejde připojit k internetu, ale do NAS se dostanu.

Tak ted už jsem z toho uplně magor.

Zkusil jsem ping, ale nevím jestli sem to napsal dobře

D:\Users\User>ping 8.8.8.8

Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=27ms TTL=58
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=32ms TTL=58
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=42ms TTL=58
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=33ms TTL=58

Ping statistics for 8.8.8.8:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 27ms, Maximum = 42ms, Average = 33ms
Ruddys
Junior

Odeslat příspěvekod Kysa 19. 9. 2016 22:10

Pokud funguje ping na 8.8.8.8 (napsal jsi to dobře) a například "ping google.com" nefunguje, je problém s dns.
Podívej se co máš nastavené od DHCP jako dns server (měl bys to vidět po zadání ipconfig).
Jestli se zdá v pořádku, restartuj počítač a otestuj připojení znova.
Další možnost je nastavit natvrdo DNS na třeba to 8.8.8.8 pro wifi i LAN.
Kysa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 20. 9. 2016 07:20

Me jen neleze do hlavy, proc na stejnem zarizeni internet pres wifi jede a pres kabel nikoli. Tam dns s tim nema moc spolecne, ale jak psal kysa, zkus nakonfigurovat dns manualne, pripadne v pc to zkus manualne jsk ip, masku branu tak i dns tech 4x8.
Mike.M
Mírně pokročilý

Další stránka