výměna routeru

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod voltov 10. 11. 2016 17:16

ahoj,
mám v domácnosti 2 wifi routery TP-LINK TL-WR841N a Dlink DI 524, dlink chci nahradit stejným tp linkem dlink má ve wan portu kabel od netu a v lan ma lan od pc a je propojen tplinkem kabelem, že mám 2 wifi sítě.Otázka zní, pojede mi internet, když zapojim nový tplink úplně stejně jako starý dlink? A pokud ne, jak to mám propojit a nastavit? a jak docílím toho, aby routery utvořily 1 síť a budu mezi nimi plynule přecházet? Četl jsem něco o změně rozsahu IP a klonování Mac adres. Můžete mi někdo prosím poradit? dík
voltov
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 10. 11. 2016 18:00

Ne, na první zapojení to asi nepojede, protože oba TP-linky mají z výroby stejnou IP-adresu.

Klonování MAC-adres: my netušíme, jestli poskytovatel kontroluje MAC-adresu připojeného zařízení. Pokud ano, mohl bys MAC-adresu z WAN portu D-linka naklonovat na WAN-port TP-linka, nebo druhá varianta by byla zvednout telefon a providerovi nahlásit změnu MAC-adresy.
Pokud je na WAN D-linka nastavena IP-adresa, DNS server a maska a výchozí brána ručně, budeš muset totéž nastavit na novém TP-linku.

Abys měl jednu síť: tomu novému TP-linku necháš na LAN výchozí adresu (192.168.0.1). Nastavíš mu wifi shodně, jako máš na druhém TP-linku (stejné SSID, stejné šifrování).

Na tom starém TP-linku změníš na LAN IP-adresu třeba na 192.168.0.2 a vypneš na něm DHCP-server. Přívodní kabel od nového TP-linka zapojíš do nějakého LAN-portu, WAN zůstane nezapojený.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod voltov 10. 11. 2016 18:25

takže aby mi to jelo musí mít tp linky odlišné lan adresy? výchozí Ip mají 192.168.1.1, ty tp linky takže druhý musí mít 192.168.1.2? IP adresy získávají routry z DHCP automaticky? Jak se klonuje wan mac adresa? Mam si před odpojenim dlinka tu wan mac adresu z něj opsat? Co jsem koukal tak v routru jde vetsinou klonovat mac adresa v zalozce lan tak me to trosku zmatlo. A jednou se mi stalo, ze jsem resetoval toho dlinka a net nesel a vyskocila mi hlaska v prohlizeci od providera, ze se zmenilo zarizeni tak jsem jim poslal svoje udaje a zas to pak jelo takze to asi melo souvislost s tou mac adresou
voltov
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 10. 11. 2016 19:47

192.168.1.1? To je buď hodně starý firmware. Nebo se na 1.1 změnila automaticky, aby nekolidovala s D-linkem, který z výroby používá 192.168.0.1 (TP-linky s novým firmwarem to umí). Nebo ji někdo ze stejného důvodu změnil ručně.

Adresy TP-linků by měly být rozdílné ze stejné sítě, tedy 192.168.0.1 a 192.168.0.2 nebo 192.168.1.1 a 192.168.1.2.

Klonování: napřed si v D-linku zjistíš, jakou má MAC-adresu (někde ve webové administraci by to mělo být vidět) a pak v administraci TP-linka v menu Network / MAC clone tu adresu napíšeš do horního okýnka, save a restartovat (odpojit na chvíli od elektřiny.

Ano, defaultně získávají routery na WAN nastavení automaticky z DHCP serveru.

Změna MAC na LAN: tak to jsem pro změnu ještě neviděl já. Nedovedu si ani představit, k čemu by to bylo dobré.

A jednou se mi stalo, ze jsem resetoval toho dlinka a net nesel a vyskocila mi hlaska v prohlizeci od providera, ze se zmenilo zarizeni tak jsem jim poslal svoje udaje a zas to pak jelo takze to asi melo souvislost s tou mac adresou
Tak to udělej stejně. To je nevýhoda klonování, že po resetu do výrobních nastavení se zase vrátí adresa z výroby.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod voltov 10. 11. 2016 21:26

Koukal jsem na firmware tplinku a ma 3.13.33 build 130506 a ten dlink V2.07 , Tue, Mar 18 2008 a oba routery maji v device information wan lan a wireless a kazda z nich ma jinou mac ktera mac me teda zajima?
voltov
Junior

Odeslat příspěvekod dj.kure 11. 11. 2016 00:44

MAC neřeš, prostě opět výplníš údaje pro poskytovatele a půjde to dál. Nemáš náhodou Pilsfree? Tam (nejen) to tak mají řešený.
dj.kure
Junior

Odeslat příspěvekod herma 11. 11. 2016 06:22

A proč si raději nekoupíš jen druhé ap ? Zbytečně pak řešíš toto všechno
herma
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 11. 2016 08:15

voltov píše: oba routery maji v device information wan lan a wireless a kazda z nich ma jinou mac ktera mac me teda zajima?
Co je účelem klonování? Aby provider neviděl rozdíl.
Tedy MAC adresu z WAN Dllinka (který je k providerovi připojený v této chvíli) potřebuješ přenést na TP-link, který k providerovi bude připojený po změně.
Nebo jednoduše nahlásíš providerovi změnu.

-- 11. 11. 2016 08:17 --

herma píše:A proč si raději nekoupíš jen druhé ap ? Zbytečně pak řešíš toto všechno
Jsem pro, taky mne to napadlo, ale když vezmeme AP od stejného výrobce se stejnými wifi-parametry (TL WA801ND), tak stojí skoro dvojnásobek.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod herma 11. 11. 2016 17:22

Jsem pro, taky mne to napadlo, ale když vezmeme AP od stejného výrobce se stejnými wifi-parametry (TL WA801ND), tak stojí skoro dvojnásobek.

jak to? 699kč na alfě je jen o 50kč dražší než WR841

tady v poradně je to každý druhý příspěvek jak někdo bastlí router přes router. Jen si lidi dělaj problémy.
herma
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 11. 2016 19:29

Na Heuréce je 841N od 430 Kč (+ 70Kč poštovné).
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod herma 11. 11. 2016 19:53

dostals mě. každopádně při té ceně do litru i tak není o čem debatovat
herma
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 11. 2016 20:06

Otázka zněla, jak zapojit 2x 841 a tak jsem se snažil odpovědět.

(Mně je jasné, že na wifi zařízeních se nevyplatí šetřit, kdybych si to kupoval pro sebe, tak koupím za 13 stovek Mikrotika ( třeba RB951Ui-2HnD).)
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod voltov 13. 11. 2016 12:39

nechci nic bastlit, jen že jeden router už mám přímo od providera, tak jsem chtěl koupit stejný nemůžu za to, že to mikrotik není
voltov
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 13. 11. 2016 15:43

A proč za každou cenu stejný?
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod voltov 13. 11. 2016 16:32

tak četl jsem, že je lepší mít routery od stejneho vyrobce, takze doporucujete oba routery nahradit mikrotikem?
Uprimne nerozumim tomu a rad se neco priucim :)
voltov
Junior

Další stránka