Prosím poradte s vyberem routeru

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod soban 21. 4. 2017 10:16

Kdyby jsi napsal typy těch zařízení možná by někdo poradil konkrétně co nastavit.

Proč to blbne - že by rušení? A nebo u routeru jsou vyschlé kondenzátory, vadný zdroj.

Řešení je rozšroubovat router a skontrolovat kondenzátory zda nejsou nafouknuté, vyskoušet jiný zdroj....

Dále v každém případě natáhnout dolů kabel a dát tam router - který použiješ jako AP.

Pokud chceš 2/5G wifi a stačí ti 100M porty tak nejlevnější snad archer C20 https://www.tsbohemia.cz/tp-link-archer ... 24166.html

Ale pořád bych byl za mikrotik to je záruka kvality jednou nastavíš a nestaráš se.....

Pokud stačí 100M porty tak třeba MikroTik RouterBOARD RB952Ui-5ac2nD https://www.tsbohemia.cz/mikrotik-route ... 36787.html
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod sinco 11. 5. 2017 06:45

Tak jsem koupil to co jsem ze zacatku chtel a to Xiaomi Mi WiFi Router 3. Je i evropska verze-anglicke menu. A se zmenou nastalo i zlepseni s dosahem signalu wifi na 2.4GHz. Mi router je na stejnem miste jako tp link.
sinco
Junior

Odeslat příspěvekod Ipanema 19. 6. 2017 09:33

Ahoj, mám doma Netbox 100/100 MB. Chci nový WiFi router.
Chci aby uměl 2,4/5 GHz + 10/100/1000 MB/s + WiFi ac.
Poraďte mi, prosím, co by jste si koupili vy....
Vzhledem k penězům mi příjde podle mého výběru super tento.
FTP, USB, domácí cloudy a podobně s ním dělat nebudu.
Můj mobil: OnePlus 11
Ipanema
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Martin-P 26. 6. 2017 11:56

Asi to nebude mít řešení, možná někdo přihodí něco k věci. Třeba to berte, že si chci jen pobrečet.

Sháním (dostal jsem za úkol) wifi router "na doma" do bytového domu (není to panel) pro který bude sloužit pro

-připojené bude televize\AndroidTV (jen FullHD, 4K nezájem! )
-nějaký telefony a tablet ( obě pásma 2,4GHz i 5GHz pro NTB)
-cca 3 PC i herní
-Xbox

Žádný cloud, VPN, server, webka do internetu nic takového. Skype jedině PC2PC, ani žádné předplacené služby jako HBO, Netflix a podobně.

Co se týká signálu bude se to prát ta k z 8-14wifi sítěmi. ISP v nedaleké budoucnosti přejde asi i na IPv6
A největší katastrofa má být „levný“.

Takže hledá se něco co je normálně koupitelné a reklamovatelné u nás na trhu . Nestojí to jak bazarový počítač a něco to umí. Ideální bude když to bude umět ipv6 firewall , rozšíření ochrany před ddos útoky.
Vzhledem k tomu, že vlastník bude mít hodně specifické požadavky. Viděl bych to na podporu DD-WRT. Za složitost Open-WRT, nebo nepodporu multimédií u RouterOS mě pošle doháje.

Takže jaký byste doporučili aktuálně prodávávaný nový router, který by tohle utáhnu a nebyla by to pálka. Z fóra DD-WRT moc moudrý nejsem, protože některé komentáře se vztahují i několik let zpět a málo kdy to je aktuální.
Martin-P
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 26. 6. 2017 12:38

Problem z vyberom routru je ten, ze nestaci vyberat len router. Je nutne vyberat aj to, co je na druhom konci. Aby to fungovalo pouzitelne je nutne mat viac antenove systemy. Router 3 anteny, klienti minimalne 2 anteny. Dalej je vhodne sa orientovat podla technologii, ktore umoznuju zvysit odstup signal/sum (BeamForming, STBC, LDPC, MRC, MLD). Orientacia na 5GHz pre spolahlivu prevadzku je vhodna.
Velke mnozstvo cudzich sieti nieje problem ak mame silny signal a ovladac v pocitaci vie potlacit rusenie z prilahlych kanalov. Moja skusenost hovori, ze v pripade starostlivo napisaneho a vyladeneho ovladaca wifi karty v pocitaci nieje problem ani viac ako 60 sieti na pasme 2.4GHz, pokial niesu silnejsie ako je nasa siet.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin-P 26. 6. 2017 14:03

Chápu, ale to jen opakování holé teorie. Tady oč běží je jestli TP-link, Dlink, Edimax, Asus.... a v jaké konkrétní verzi, která je zde na trhu.

Samozřejmě exotiky jako Omnia ( ex Turris) jsou za caa 8999,- s DPH jak si mimo. Stejně je out Mikrotik se slabou anténou a absencí multimediálních funkcí pro domácnost. Ikdyž do firmy je to super, na to "prosvítit" sadrokarton několika kanclů není problém a na multimedia se tam také moc nenahraje. Tam je to ok.
Martin-P
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 26. 6. 2017 14:55

Vobec sa nejedna o holu teoriu. Preco som sa o tom zmienil je to, ze pred asi 10 rokmi som riesil pripad obtiazneho fungovania wifi pri velkom vyskyte sieti. Nic nefungovalo spolahlivo, ani jednotky za tisice korun. Vselijake boardy, Ubnt., vsetky znacky ktore spominas sa spravali velmi divne. Stacilo ovsem upravit ovladac pre najsunkovejsiu wifi kartu za 300 korun a helemese, zrazu to fungovalo nadherne. Odvtedy viem, ze router moc nepomoze ak ho pouzivame prevazne na download. Upload, to je ina vec. Tam zalezi na tom ako bude prijimat signal, ale pre download je podstatne ako sa vie popasovat s mizernym signalom wifi karta v pocitaci (jej ovladac). A ze ten signal je mizerny prechodom cez prekazky je iste. Cez prekazky vadi aj to, ze sa nieco pohybuje v priestore (ludia).
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 26. 6. 2017 15:23

Nějak nechápu multimedia na routeru to je jako co?

Router musí směrovat pakety to zda se přes to bude přenášet video nebo text je mu jedno.

Za mě MIKROTIK! to jaké to má antény na to nehleď anténa není vše.

Pokud budeš kupovat jiný router pohlídej si aby měl podporu LEDE (nástupce openwrt), podporovaný HW nebo OpenWRT, Seznam podporovaného HW
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin-P 26. 6. 2017 15:25

To je teorie , protože díky Wifi routeru nebudete měnit několik mobilů, tabletů , herní konzoli ani televizi. Protože tam žádný ovladač k wifi nevyměníte ! Vyměnit věci za xx xxx,- proti krabyčce za xxx,- až xxxx,- je podstatný rozdíl.

xkát je jednoduší právě vyměnit router, zkusit ho dát v bytě na jiné místo než kopit x jiných věcí které používají drát nebo Wifi. Mnohem víc technicky lepší je ještě firmware v routeru nahradit nějakým derivátem Open WRT Jenže když na některé zařizení Open WRT ani není, nebo poslední vydání pro ten je z roku 2013 tak je to na pytel.

A to nepočítám ani to že jsou benchmarky které ukazují výkonnostní propady proti factory firmware. Kde tovární firmware je možná starý a potencionálně děravý, jenže taky o 50% rychlejší.

A jako příklad berete situaci pře 10ti lety :shock: To si děláte srandu argumentovat stavem trhu z dob vydání prvního iPhonu ?

-- 26. 6. 2017 16:44 --

soban píše:Nějak nechápu multimedia na routeru to je jako co?

Za mě také Mircrotik, ale do kanceláře s paravány a příčkami ze sadrokartonu. A né cihlového bytu nedejbože panel tam raději AP od Ubiquiti jenže to sou výdaje navíc.
MikroTik RB952Ui-5ac2nD rozhodně není marný několik office klientů ho už má. Ale má své limity. Už jen protože nebudu jim dělat fulltime podporu a s winbowxem mě vyhodí :-) .
Úkol je jim dát co nejlepší základ ve kterém pokud by se náhodou hrabali, tak aby měli trochu šancí se vyznat. Už vidím jak doma zprovozňují upnp, které pokud vím stále není autodicover a config, ale musí se konfigurovat natvrdo. V Office sektoru to nepotřebujme a domácnosti přitáhnou jinou konzoli nebo mediabox a bude problém.

Ano tyhle seznamy procházím a můžu říci, že jsou mnohdy k ničemu, protože v seznamu může být router, jako podporovaný jenže.... ...ono to má v diskuzi, že proti factory image to má o 50% nižší výkon a třeba nefunguje 5GHz to je drobný detail díky kterému takové zařízení je out. O tom že mnoho routerů které jsou skladem v mnoha eshopech a elektro marketech má třeba poslední sestavení z roku 2013 nemluvě.
Martin-P
Junior

Odeslat příspěvekod jjfb 26. 6. 2017 16:03

Tak k některým Mikrotikům lze připojit externí antény, a ty jsou za pár korun, ale to asi víš.

Když přeženu, chceš ferrari za cenu trabanta...
jjfb
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 26. 6. 2017 16:16

Suhlasim, ze laborovat s polohou routra je ziaduce, ale to mozete robit aj so stavajicim routrom za cenu investicie 0 korun a v mnoha pripadoch to moze byt aj zlepsenie situacie. Problem s wifi je ten, ze to nieje ako merat. Ono by sa aj dalo, len v tejto cenovej kategorii to nikto nerobi. 5 paliciek signalu je nanic, hodnoty z programov ako inssider tiez nanic. Insider ukazuje 40MHz a pritom na 40MHz klient nebezi a podobne hefty.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin-P 26. 6. 2017 20:38

jjfb píše: Když přeženu, chceš ferrari za cenu trabanta...

Tak tak to opravdu přeháníte, protože to co chci není žádné Ferrari. Ferrari jsou routery za 8000 a víc kterých je u TP-Linku, D-Linku a Asuse a spol.vje dost.

I ono IPv6 neni nutné ani ACčková wifi, vlastně chci jen tu krabičku za 500,- ale takovou která je kompatibilní stím DD-WRT.

Tedy jde spíš o požadavek nákupní radu co aktuálního od zmíněných výrobců na co jde nacpat DD-WRt , Open WRT nebo Gargoile a bude to opravdu reálně použitelnější než tovární firmware. Viz problém s tím co je "podporuje" a podporuje...

Motivace není nějaká pohnutka proti továrnímu systému nebo výrobci , ale jen použitelnost. Jenže ten kdo to chce má omezený budget. Já nemám ani televize, takže nejaký HD stream jde mimo mě. Ale papírově by mohl atačit ten Archer C20 jenže software podpora.
Martin-P
Junior

Odeslat příspěvekod soban 26. 6. 2017 22:15

POZOR neplést archer c2 a archer c20 !!!!!!

Jeden má 1G porty druhý 100M !!!!!!!

Jinak mikrotik se nastavuje jako jakýkoliv jiný router přes jeho www rozhraní a má tam záložku kde si vše naklikáš kde je to pro BFU a do ostatních nastavení nemusíš šahat!

Pokud chceš něco levného tak pouze s 2G wifi nesmrtelný TL-WR1043ND nebo i s 5G wifi archer C7.

http://cz.tp-link.com/products/details/ ... 043ND.html
http://cz.tp-link.com/products/details/ ... er-C7.html
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 26. 6. 2017 23:00

Na Mikrotik si tiez mozes flasnut nejaky ten *WRT a vyuzivat vyhody slusne navrhnuteho hardware. Mkt je mozne kupit myslim uz od 500 korun.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin-P 27. 6. 2017 07:14

soban píše:Jinak mikrotik se nastavuje jako jakýkoliv jiný router

No tak jako jakýkoliv jiný router ne. ale chálpu jak to myslíte. Tenhle router nebude trvale v mé správě, "podporu" tam budu dělat, až něco opravdu nebude fungovat. Viz to co jsem psal nahoře.
Martin-P
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka