Jaké centrum pro malou domácí síť?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jaho007 26. 3. 2017 16:53

Jsem již bezradný s vyřešením datového centra. Původní myšlenku na rack jsem již zavrhl, protože kromě patch panelu nejsou navržené prvky rackové a bylo by to zbytečně moc peněz, tak hledám jinou variantu. Mám k dispozici prostor v šatně, kde budou vyvedeny všechny kabely vč. přípojky internetu. Potřebuji tam umístit: patch panel 12portů, switch 8portů, PoE napájecí modul 8portů, modem internetu, Wifi router (všechny tyto položky jdou montovat na zeď i položit na poličku), dále na poličku NAS, UPS a kabeláž s napájecími adaptéry. Prostor se nabízí na stěně o rozměru cca 60x60 cm. Líbily by se mi plechové děrované poličky, případně doplněné svislým děrovaným panelem, ale nenašel jsem žádný hotový produkt. Ještě podotýkám, že jsem trochu estét, tak to musí vypadat kloudně a být přehledné.
Díky za rady nebo nasměrování.
jaho007
Junior

Odeslat příspěvekod soban 26. 3. 2017 17:16

A kde je problém? V každém hobi marketu se najdou stavebnice různých poliček....pokud teda nechceš fakt ten rack.

Jinak všechny komponenty do racku existují kromě wifi které je blbost zavřít do plechové skříně. Modem může být ve skříni kam ISP povede kabel a do racku od modemu už UTP.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jaho007 26. 3. 2017 18:13

Já vím, že rack by byl profi řešení, ale tím, že všechny komponenty jsou nerackové, tak mi to přijde zbytečně drahé. Do 10" se to nevejde a klasický 19" rack...to bude takové divné...patch na 12 portů, malinký switch na 8 portů...Kdybych kupoval všechny prvky rackové, tak se finančně utopím.
jaho007
Junior

Odeslat příspěvekod soban 26. 3. 2017 19:25

Když nechceš rack tak poličky koupíš v každém hobi marketu kde je problém?

Nebo regálek? https://www.ceskeregaly.cz/
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jaho007 27. 3. 2017 07:23

Ještě jsem zapoměl napsat, že ten volný prostor je na zdi pod stropem ve výše cca 2metry. Takže hledám něco závěsného.
jaho007
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 27. 3. 2017 07:57

Určitě někde seženeš dřevotřískovou skříňku zhruba 60x60cm s dvířky, vyrábějí se třeba do koupelen. Panty seštelovat tak, aby dvířka měla co největší odstup od skřínky, uprostřed udělat doraz, aby šly hezky paralelně. Tou škvírou bude větrat. Případně můžeš vyvrtat kalíškovým vrtákem nějaké ventilační otvory.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod franta321 27. 3. 2017 15:28

Podobný dilema jsem řešil taky. Výchozí stav byla racková skřín vysoká cca 20U, v ní na pevno odshora dva 1U patch panely, dva 1U switche a kabely. A dovnitř jsem potřeboval dát ještě jeden malej router od Mikrotiku, dvě PC (na file server a kamery) a UPSku.
Tak jsem to nakonec zbastlil tak, že jsem koupil dva 2U casy na PC (vejde se do nich ATX zdroj a mini-ITX deska, pro moje účely dostačující) a 4 L-kový vertikální rackový lišty (délka 15U, P/N např. RAX-VS-X15-X1, http://www.triton.cz/cs/datove-rozvadec ... alni-listy).
Vzal jsem ty lišty, uřízl jsem je tak, aby vyšly po stranách od předu dozadu skříně, přišrouboval jsem je k bočním stojnám uvnitř skříně a na ně jsem položil jedno PC. Pak to samý s dalšíma dvěma lištama a druhým PC. PC mám položený na lištách po stranách jako šuplík, vysunu PC, odpojím kabely a můžu ho odnést. Přemejšlel jsem o těch extra vysouvacích kolejnicích, ale jednak byly zbytečně drahý a zas - PC by k nim muselo bejt přišroubovaný ze stran. Ano, PC rackový case má na předním panelu takový ty packy, co vedou do stran a maj díry na šrouby. Ale když bych to PC za ně přišrouboval ke stojnám rovnou (jako třeba switch), vzadu nepřišroubovaný by to bylo moc těžký. A za druhý bych to musel pokaždý odmontovat, když bych potřeboval ve střevech PC něco kutit.
A router a UPSka prostě leží na dně skříně, spolu se záložníma kabelama apod.
Já vím, že je to bastl a není to čistý rackový řešení blablabla. Na to kálí Bílej tesák. Rack je na chodbě, kterou nikdo nechodí a není dovnitř vidět. A řešení je funkční. Ty PC potřebuju vytáhnout ze skříně jen jednou za čas a tak jim nevadí, že ležej na lištách a ne v kolejničkách.
franta321
Junior

Odeslat příspěvekod jaho007 28. 3. 2017 07:49

Díky za rady, asi jsem našel řešení v IKEA.
jaho007
Junior