od soban 25. 6. 2020 08:45
Ber ten MIKROTIK RBD52G-5HacD2HnD-TC je to bezkonkurenční zařízení a nebudeš mít problémy.
Mám už 3 kousky a OK.
Pokud nepotřebuješ nic speciálního tak jako obyčejný router se to dá nastavit na jedné stránce..... (Tady to fakt nakliká i BFU.)
Jediné s čím jsem bojoval já nastavit správné MTU pro jednotlivé spoje protože používám tunely a u každého je to jinak a správné rozchození IPv6 než jsem pochopil jak to u mikrotiku přesně funguje.
Jinak k jiným routerům:
ASUS -> špatná podpora IPv6 a pro využití možností to chce veřejnou IPv4 pokud ji nemáš tak stejně hromadu věcí se pak nedá použít.
TP-LINK -> Podle mě lepší.
Nevýhoda všech - aktualizace FW jsou pouze chvíli a pak útrum.....
K wifi externí antény nic neřeší - na wifi můžeš používat určitý výkon a pokud ho router používá na max tak už větší dosah nebude, samozřejmě natočením antén to můžeš skusit optimalizovat, ale většinou to stejně nepomůže.
Prostě žádný zázračný dosah se nekoná.
Pokud potřebuješ pokrýt jedno velké patro tak jsou lepší 5dbi antény a víc (září jako kolo čím víc dbi tím plošší a větší), čím míň dbi tak se to mění v kouli takže ty jsou vhodnější když vzdálenosti jsou menší a potřebuješ signál spíš do patra.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/