Už nejakú dobu mám domáci NAS server. Najprv som mal Raspberry Pi 3B+ ktoré mi len tak ležalo v zásuvke.
Kúpil som si ale nový notebook tak som sa rozhodol urobiť upgrade a použiť starý notebook HP ako NAS (plus Plex a PiHole) kedže aj tak nefunguje displej a nemám preň aktuálne lepšie využitie.
Raspberry PI aj HP som nastavil rovnako - nainštaloval som Rasbian Lite/Ubuntu server a následne Sambu a mám tam zdieľaný priečinok ku ktorému mám na sieti prístup.
Všetko funguje bez problémov ale čakal som vyššiu prenosovú rýchlosť pri HP.
Kým som mal raspberry mal som priemernú rýchlosť cca 6 MB/s, bolo to nič extra ale mal som k nemu pripojené staré HDD a navyše raspberry pi 3b+ má len usb 2.0, čiže som predpokladal že tam niekde je bottleneck.
Každopádne teraz mám HP s NVme SSD 500 GB a rýchlosť poskočila "len" na 11 MB/s. Na notebooku navyše beží aj Plex server a cez docker tam mám aj PiHole. Povedal som si teda že bottleneck bude sieť vzhľadom na to že mám 100Mbps router tak to aj sedí vychádza to na teoretické maximum cca 12.5 MB/s na prenos súborov po sieti.
Zakúpil som si teda nový Gigabitový router TPLINK Archer C6. Vyššie rýchlosti internetu som neočakával, ale očakával som výrazne zvýšenie rýchlosti pre NAS. Rýchlosť však ostala rovnaká a naozaj neviem prečo.
Kde je teda bottleneck ak nie na sieti prípadne viete mi prosím poradiť čo robím zle?
Ďakujem.

EDIT1: Napadlo mi nemôže to byť sieťovými káblami? Tie moje mám už niekoľko rokov.
EDIT2: Pripojil som sa na cez HP na wifi a skúsil som to tak a rýchlosť poskočila na 40 MB/s. Je to omnoho lepšie ale stále nerozumiem prečo to cez LAN ide tak pomaly.