Sieť je bottleneck pre NAS?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod hovasty 20. 7. 2021 00:27

Ahojte,

Už nejakú dobu mám domáci NAS server. Najprv som mal Raspberry Pi 3B+ ktoré mi len tak ležalo v zásuvke.
Kúpil som si ale nový notebook tak som sa rozhodol urobiť upgrade a použiť starý notebook HP ako NAS (plus Plex a PiHole) kedže aj tak nefunguje displej a nemám preň aktuálne lepšie využitie.

Raspberry PI aj HP som nastavil rovnako - nainštaloval som Rasbian Lite/Ubuntu server a následne Sambu a mám tam zdieľaný priečinok ku ktorému mám na sieti prístup.

Všetko funguje bez problémov ale čakal som vyššiu prenosovú rýchlosť pri HP.
Kým som mal raspberry mal som priemernú rýchlosť cca 6 MB/s, bolo to nič extra ale mal som k nemu pripojené staré HDD a navyše raspberry pi 3b+ má len usb 2.0, čiže som predpokladal že tam niekde je bottleneck.

Každopádne teraz mám HP s NVme SSD 500 GB a rýchlosť poskočila "len" na 11 MB/s. Na notebooku navyše beží aj Plex server a cez docker tam mám aj PiHole. Povedal som si teda že bottleneck bude sieť vzhľadom na to že mám 100Mbps router tak to aj sedí vychádza to na teoretické maximum cca 12.5 MB/s na prenos súborov po sieti.

Zakúpil som si teda nový Gigabitový router TPLINK Archer C6. Vyššie rýchlosti internetu som neočakával, ale očakával som výrazne zvýšenie rýchlosti pre NAS. Rýchlosť však ostala rovnaká a naozaj neviem prečo.

Kde je teda bottleneck ak nie na sieti prípadne viete mi prosím poradiť čo robím zle?

Ďakujem. :)

EDIT1: Napadlo mi nemôže to byť sieťovými káblami? Tie moje mám už niekoľko rokov.
EDIT2: Pripojil som sa na cez HP na wifi a skúsil som to tak a rýchlosť poskočila na 40 MB/s. Je to omnoho lepšie ale stále nerozumiem prečo to cez LAN ide tak pomaly.
hovasty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Behemot2077 20. 7. 2021 02:22

Čistě náhodou to nemá jenom Fast Ethernet síťovku? Resp. nesíťuje některá strana jenom po stovce?
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod soban 20. 7. 2021 05:36

Máš všude 1G lan porty?

Není třeba na tom starém notebooku pouze 100M síťovka?

A za další máš všechny kabely pro 1G síť, - koukni na kabelech na konektory musí být zapojeny všechny piny.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 7. 2021 12:21

hovasty píše:starý notebook HP
Doplň základní informaci, která v dotazu chybí, a to typ laptopu. My se pak koukneme, co tam máš za síťovou kartu, jestli není tím úzkým hrdlem ona.

Několik let staré kabely nejsou problém, pokud jsou v nich ale zapojeny všechny čtyři páry. Měly by být typu cat5e nebo výše, i když pro krátké kabely to není až tak důležité.

Sděl taky přesný typ wifi-karty v tom laptopu. Ale 40MB/s = 320Mbit/s mi nepřipadá na wifi na jakémsi starém laptopu jako málo).
Naposledy upravil vladimir dne 20. 7. 2021 12:59, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod hovasty 20. 7. 2021 12:58

Ide o HP Spectre x360 2015. Ešte asi stojí za zmienku že notebook nemá Ethernet port a používam USB/Ethernet adaptér od výrobcu.

Či sú správne káble neviem, ako som písal vyššie ide o staršie káble a určite som na to nebral ohľad pri kúpe.

Toto sa mi podarilo vyzistiť, slabinou je teda sieťová karta?

Kód: Vybrat vše
        Supported ports: [ TP MII ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
        Supported pause frame use: No
        Supports auto-negotiation: Yes
        Supported FEC modes: Not reported
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
        Advertised pause frame use: No
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Advertised FEC modes: Not reported
        Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
        Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
        Link partner advertised auto-negotiation: Yes
        Link partner advertised FEC modes: Not reported
        Speed: 100Mb/s
        Duplex: Full
        Port: MII
        PHYAD: 16
        Transceiver: internal
        Auto-negotiation: on
        Supports Wake-on: pg
        Wake-on: pg
        Current message level: 0x00000007 (7)
                               drv probe link
        Link detected: yes

Kód: Vybrat vše
        Network controller: Intel Corporation Wireless 7265 (rev 50)
hovasty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 7. 2021 13:06

Pokud není gigabitová, pak ano, úzké hrdlo je ona. Gigabitová síťová karta pro USB3 se dá sehnat už za 250Kč, možná i za méně. Např. https://www.aliexpress.com/item/1005002983337257.html s poštovným zdatma z ČR (+ DPH)
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod hovasty 20. 7. 2021 20:19

Ďakujem, skúsim to :)
hovasty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 21. 7. 2021 18:49

Koukám tady je ještě levněji s odesláním z Polska, 175Kč + v košíku pravděpodobně po kliknutí na Koupit připočtou DPH
https://www.aliexpress.com/item/1005002219747094.html
Ale je tam zase delší termín očekávaného doručení.

Ty vlastně ale píšeš slovensky, to jsem neověřoval, kteří prodejci za kolik posílají na Slovensko.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Behemot2077 21. 7. 2021 23:32

Co to je zase za jebku, že to nemá integrovanou normální GbE síťovku?? Dyť ten šváb má asi 6×6 mm a k tomu akorát eště malej oddělovací transformátorek.
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 7. 2021 23:35

OT: Rikaji tomu "pokrok" ... bohuzel, oFce kabely "nechcou" a vyrobci se udajne "jen prizpusobili".
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Da Gony 1. 8. 2021 07:29

Divím se že to tu ještě nezaznělo, ale gigabitová síťovka na "3+" nedá víc než 40MBps kvuli USB2.0. Je to stejná architektura jako starší "3B", kde je 100Mbps síťovka, kde se to " schová". Skok na gigabit by byl moc velký pokrok a "4B" by muselo mít asi 2.5Gbps

Ty rychlosti wifi nejsou překvapení, mě v roce 2010 šlo 802.11n 21MB /s
Da Gony
Junior