Dostať sa na moje LAN zariadenie z internetu

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod hal_sk 4. 8. 2021 21:13

Ahoj,
Do mojej LAN siete mám pripojený minipočítač a chcem aby bol viditeľný z internetu. Zrejme však nemám verejnú IP adresu, lebo napriek nastaveniu forwardovania portov a DDNS sa na tento PC neviem dostať z internetu. Ako si potvrdím, že naozaj mám ne-verejnú IP adresu? A ak mám naozaj ne-verejnú IP adresu, dá sa vzdialený prístup rozchodiť bez toho, aby som musel žiadať o platenú verejnú adresu u môjho ISP?
hal_sk
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 4. 8. 2021 22:38

Veřejnou IP si ověříš jednoduše; skrze Google si vyhledej WHOIS (a přes některý z těchto webů zjistíš, pod jakou adresou vystupuješ .. tu pak stačí porovnat s tím, co máš na za IP adresu na routeru.

Bez veřejné IP adresy se nehneš, pokud tedy nevyužíváš služby, co používají cloud jako mezičlánek (např. RealVNC).

Pro věci jako sdílení souborů / hosting webu / atp. potřebuješ veřejnou IPv4 nebo přejít IPv6 (s tím, že IPv6 musí zvládat i tvůj ISP).
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Behemot2077 4. 8. 2021 22:59

Nechcels říct přes kačenu? poogle nech se smaží v pekle a stojí tam na ně fronta na propichování vídlema.

Řešení pokud seš za NATem sou pak v zásadě HW tunel a SW tunel. HW tunel sou různý VPNky přes routery / firewally / atd., SW tunel sou různý ty Hamachi a další Remote Utilities.
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod hal_sk 5. 8. 2021 08:07

milsimr píše:Veřejnou IP si ověříš jednoduše; skrze Google si vyhledej WHOIS (a přes některý z těchto webů zjistíš, pod jakou adresou vystupuješ .. tu pak stačí porovnat s tím, co máš na za IP adresu na routeru.

Tie adresy mám rozdielne. Takže nic. A na tunelovanie si netrúfam. Ešte skúsim zavolať ISP. Zatiaľ nedvíha telefón.

-- 5. 8. 2021 09:14 --

Behemot2077 píše:SW tunel sou různý ty Hamachi a další Remote Utilities.

Predstav si, že mám kačenu ako default v prehliadači ;-)
Myslíš, že by potrebné tunelovanie zvládla aj apka bežne dostupnej platenej VPN-ky? V tej mojej napr. mám možnosti ako "split tunneling", "request port forwarding", "voľba remote port"...
hal_sk
Junior

Odeslat příspěvekod Behemot2077 5. 8. 2021 22:45

Záleží co dělá ta aplikace. RU, VNC aspol. jsou vzdálený správy/plochy, hamachi na druhé straně vytvoří virtuální síťovku a na ni si pak dělá tunel.
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior