PoE switch

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kultus 8. 7. 2023 20:32

Zdravim, budu kupovat (prozatim) 2ks PoE kamer Reolink 520A (za rok jich bude celkove 4ks mozna 5ks jeste jsem se nerozhodl), pro ktere shanim 8-portovy PoE switch. Na NAS a NVR momentalne nemam penize, proto je uz neresim. Za optickym modemem mam ted Mikrotik RB750GR3, kde jsou jiz vsechny porty vyuzite a stejne bych musel switch kupovat anebo nahrazovat ten mikrotik za viceportove reseni, coz by nebylo levne (uz jsem se na ceny viceportovych routerboardu s PoE koukal). Vsechno je umistene v racku. Do switche bych pripojil jen ty PoE kamery a tepelne cerpadlo prepojene z routeru, ale tam je minimalni provoz. Proto hledam neco levnejsiho, ale stale pouzitelneho a spolehliveho, idealne kolem 1500,- (i s napajenim) max 2000,- kdyz to bude davat smysl. Kdyby se nekomu na tomhle reseni neco nelibilo klidne napiste, ale s ohledem na finance nemam moc moznosti. Predem diky za rady.
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 7. 2023 21:56

Nejlevnější řešení je použít ty napájecí adaptéry, které máte v balení kamer. Pokud v daném místě napájení není dostupné, pak doporučím switch TP-Link TL-SL1311MP.

Reolink na stránkách uvádí, že kamera podporuje PoE IEEE 802.3af. Standardů je více a tento je ten nestarší. Pozor tedy na správný typ Switche.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod kultus 9. 7. 2023 06:56

Mam natahane jen UTPcka a nic jineho tam uz nedostanu, priprava pocitala jen s PoE.

Dik za tip. A nestacil by TL-SL1311P? Vic nez ty 4 (5) kamery z tama napajet nebudu...hmm pisou,ze je spotreba pod 12W takze tech 5 kamer uz bude opravdu na hrane. Jinak bych se s nim vesel do rozpoctu. A o co je pro bezneho smrtelnika lepsi nez TP-LINK TL-SF1009P jen ze nema gigabitovy uplink?
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 9. 7. 2023 11:00

Bazar a hledej enterprise grade managovatelný switche s PoE.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod kultus 9. 7. 2023 15:25

Milsimr: je mi jasne, jak to myslis, ale bazar opravdu resit nechci.

Ten "unmanaged" zyxel znamena, ze tam vubec nic nenastavim? Nerikam, ze potrebuji profi funkce a moznosti konfigurace a ze zacatku to bude spis plug & play (pokud bude vse fungovat), urcite je ale dobre mit k dispozici v pripade nejakych problemu alespon zakladni nastaveni. A co se tyce krabice, vic by mi vyhovovalo reseni TPlinku, indikatory pro kontrolu vepredu a veskere porty a napajeni vzadu, nemam v racku vyvazovaci listu, tak mi to bez ni prijde divny, ale lakaji mne ty 1Gbit porty ikdyz je ted nevyuziji, to bych tam musel v budoucnu zapojit NAS nebo nevim co...kazdopadne dik za tip.

Jeste se zeptam k tomu TPlink SL 1311P, mozna blbe...kdyz switch pripojim k routeru pres port Uplink2, da se k Uplink 3 portu pripojit dalsi koncove zarizeni, treba notebook nebo zasuvka do pokoje? Anebo se da pripojit uz jen 8 koncovych zarizeni (kamery, NAS, NVR,...) do PoE portu 1-8? Jinak tedy predpokladam, ze kdyz pripojim nePoE zarizeni, tento switch to detekuje a neposle 48V do nekompatibilniho zarizeni a nemusim to rucne konfigurovat. Tuto funkcionalitu povazuji za samozrejmou a videl jsem ji v popisu u jineho PoE switche. Proto se radeji ptam. Diky.
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 9. 7. 2023 20:03

Unmanaged = hloupej switch bez jakékoliv možnosti konfigurace.

Jestli chceš něco nastavitelnýho, tak nejlevnější volba vypadá na TP-Link TL-SG108PE.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod kultus 9. 7. 2023 21:00

Dik. To je to, ted si vybrat...na jedne strane by se to "treba nekdy hodilo" ale pokud vemu soucasny stav + blizkou budoucnost, tak budu zapojovat jen to tepelne cerpadlo, ktere se pripoji a obcas neco posle, ted dve 12W kamery a treba za rok 2-3 kamery...no a na dalsi roky nic. Kameram budou jeste dlouho stacit 100Mbit porty a po pripojeni by nemeli vyzadovat zadne nastaveni, navic vse se konfiguruje pres jejich apku (android nebo Win).

Decka jsou maly a nejblizsich min.10 let nebude treba pripojit zadnou 1Gbit pripojku v pokoji pro stolni pocitac/TV a pod. ani delat spesl LAN sit a az se tak stane a budu potrebovat neco "silnejsiho" tak mne bude brzdit spis ten Mikrotik a WIFI routery...

...takze s premyslenim do budoucna je realnejsi vyuziti tech 124W pri zapojeni 5 POE kamer (tech 60W bude drive ci pozdeji malo). Nenasel jsem "managed" switch s vic nez treba 80W a 8x PoE, v tech znacenich se celkem blbe orientuje, ale stejne bych se asi s ohledem k rozpoctu nedoplatil. Takze jsem jeste ochoten priplatit za ten 1311MP, tam mi to dava smysl. On by podle parametru stacil i Reolink RLA-PS1, ale nevim radeji bych overeneho vyrobce, buhvi jaky to ma realny vykon.

Pripadne jeste Zyxel GS1900-8HP za cenu toho TPlinku 1311MP. Da az 70W, je plne konfigurovatelny a ma 8x Gbit PoE porty...

Jeste mne napadla jedna moznost, vzit switch jen se 4 PoE porty a pripadnou 5.kameru vyresit pres injektor. Tim by se vyresili penize i problem s nedostatecnym napajenim a za rok-dva uz mne nebude nejaky injektor trapit a proste se dodela...
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 7. 2023 08:25

@kultus: Čas jsou peníze. Už jsi tu proliterátil první návrh od Emila. Vezmi těch 120W a zužitkuj čas lépe.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 10. 7. 2023 09:03

Ja to delam ve svem volnu nebo v praci, takze bych nic navic stejne nevydelal :D ale usetrene penize na ulici nenajdu...
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod kultus 10. 7. 2023 13:31

TP-LINK TL-SL1311MP objednany. Jednak kvuli prikonu 124W i s rezervou pro jina zarizeni a pak i kvuli uplink portum navic, kdy propojeni a routerem nezabere port jako u ostatnich 8-portovych zarizenich), zbude rezerva. Diky vsem za ochotu pomoct.
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod kultus 17. 7. 2023 15:40

Abych nezakladal spesl vlakno zeptam se tady. Pred pripojenim kamer jsem si pro overeni funkcnosti vedeni nakrimpoval na oba konce konektory RJ45. Zkouseckou to jednou projelo OK a podruhe se kontrolka zastavila na 1 pozici. Dela mi to i u nekterych jinych propoju, jinde to projizdi nonstop bez problemu tak nevim. Jeste jsem na vsechny koncove body povesil notebook a tam vzdy hlasi rychlost 1Gbit a internet bezi i rychlost down/up odpovida. Pram se proto, je to spatne nakrimpovane nebo muze byt vadna zkousecka? U vsech kupovanych patch kabelu na zkousecce vsechno probehne pokazde nekolikrat OK, tak jestli to mam pro klid duse prekrimpovat (koupit jine kleste) nebo se na to vykaslat? Krome kamer jsou vsechny stare propoje pouzivane uz 2 roky a zadneho problemu jsem si nevsiml, ikdyz mam jen 70Mbit internet a plnou rychlost bych musel overit jinak. Pripadne jak jinak jeste overit spravne nakrimpovane konektory? Diky.
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod Mizi 17. 7. 2023 15:56

Jaká zkoušečka? Měří délku párů? Takovou bys mohl zjistit kde zhruba problém je.

Třeba tahle to umí:
https://www.czc.cz/premiumcord-univerza ... 22/produkt
Mizi
Junior

Odeslat příspěvekod kultus 18. 7. 2023 07:21

Diky :) ale ja se tomu nechci celozivotne venovat. Vim myslis to dobre, ale 1500,- za zkousecku, kterou jednou pouziji a pak mi bude lezet v supleti mi prijde docela overkill a prodavat to pak se mi nechce, kdo by to koupil...kdybych nemel spetku slusneho chovani a moralnich zasad, koupil bych ji, pouzil a vratil v 14 denni lhute zpatky do obchodu, ale takove chovani odsuzuji. To bych si ji spis treba jen na den pujcil v nejakem kramu kde pujcuji takove zbozi. Zkousecku co mam, je fakt levne zbozi pujceny od znameho, spis se nabizi otazka jak ty levne zkousecky funguji. Myslel jsem, ze jen posila signal a ceka jestli se vraci prip. jestli se nevrati jinou lajnou (prohozene kontakty), abych vedel ze je dobre nakrimpovano...samozrejme ty drazsi toho meri vic. Zkusim jeste ping, co se stane...
kultus
Junior

Odeslat příspěvekod kultus 19. 7. 2023 09:17

Jinak tedy switch i kamery funguji, jednu kameru jsem napojil na kabel, ktery neprosel tou moji zkouseckou (2 roky na nem jede tepelne cerpadlo) a kamera funguje, vpohode streamuje...
kultus
Junior

Další stránka